İçeriğe atla

Stray Dog

Stray Dog
Japonca野良犬
Filmin afişi.
YönetmenAkira Kurosava
SenaristAkira Kurosawa
Ryuzo Kikushima
OyuncularToshirō Mifune
Takashi Shimura
SeslendirenSojiro Motoki
MüzikFumio Hayasaka
DağıtıcıToho Company
CinsiSinema filmi
Çıkış tarih(ler)i17 Ekim 1949 (1949-10-17)
Süre122 dakika
Ülke Japonya
DilJaponca

Stray Dog (Japonca野良犬, Nora inu), 1949 Japonya yapımı sinema filmdir. Filmin yönetmeni Akira Kurosava'dır. Filmin çekimleri 17 Ekim 1949'da tamamlanmıştır. Dağıtıcısı Toho Company olan film, 1 dilde (Japonca) yapılmıştır. Filmin süresi 122 dakikadır.[1]

Akira Kurosava'nın bu filmi Film Sanat Derneği tarafından prodükte edilmişti. Shintōhō tarafından Stray Dog ismiyle piyasaya sürülmüştür. Bu film yapıldığı dönemde Kurosava'nın en çok övülen işi oldu. Stray Dog, belki de Japonya'da tarz olarak ilk önemli dedektif filmiydi. Kurosava röportajlarında filmin senaryosunu yazarken Jules Dassin'in yönettiği New York Esrarı filminden ve Belçikalı polisiye yazarı Georges Simenon'dan ilham aldığını söylemiştir.[2] Kurosava aslında senaryoyu Simenon'un tarzını andıran bir roman olarak yazmış ancak daha sonra senaryoya dönüştürmüştür.[1] Kurosava 60'larda verdiği bir röportajda filmin senaryosunu Simenon'un tarzında yapmaya çalıştığını ancak bunda başarılı olamadığını ve filmin insanlar tarafından beğenilse de kendisinin filmi beğenmediğini anlatmıştır. Ancak Kurosava 80'lerde yazdığı otobiyografide fikrini değiştirmiş ve pürüzsüz giden film çekimi olamayacağını söyleyip film hakkında olumlu şeyler söylemiştir.[3] Filmin senaryosu 2013 yılında Japonya'da Nora inu adıyla televizyon filmine uyarlanmış ve Asahi kanalında yayımlanmıştır.[4]

Olay örgüsü

Film, 2. Dünya Savaşı sonrası Tokyo'da, sıcak hava dalgasının olduğu yazın ortasında geçiyor. Murakami (Toshiro Mifune), yeni terfi almış cinayet bürosu dedektifidir. Kalabalık bir otobüste tabancasını çaldırır. Hırsızı kovalar ancak yakalamayı başaramaz. Polis merkezinde amiri Nakajima'ya silahını çaldırdığını bildirir. Nakajima ona hırsızlığı soruşturmasını söyler. Bunun üzerine Murakami gizli soruşturmasına başlar ve Tokyo'nun arka sokaklarında yasadışı silah ticareti yapan çevrelere sızmaya çalışır. Sonunda kayıp silah satan bir satıcı bulur. Ancak satıcının kız arkadaşını tutukladığında kızın kayıp silah ile ilgili hiçbir şey bilmediğini fark eder.

Adli uzmanlar Murakami'nin silahının bir soygunda kullanıldığını saptarlar. Nakajima, Murakami'yi tecrübeli dedektif Sato'nun (Takashi Shimura) yanına verir. Sato yakalanan kız arkadaşı sorgular ve iki dedektif satıcının beyzbol taraftarı olduğunu ve "Hondo" takma adını kullandığını öğrenirler. Geniş katılımlı bir beyzbol maçına giden ikili stattaki anons sistemini kullanarak onu tuzağa çekmeyi başarıp tutuklarlar. Adamın üstünden çıkan karne Yusa adlı bir savaş gazisine aittir. Yusa silahı ödünç almasının karşılığında erzak karnesini vermiştir. Yusa savaştan döndükten sonra para kazanmak için yakuzanın içine girmiştir. Dedektifler Yusa'nın kız kardeşini, yakuzadan arkadaşını ve Yusa'nın dansçı kız arkadaşı Harumi Namiki'yi (Keiko Awaji) sorgularlar ancak bir ipucu elde edemezler.

Murakami'nin silahı yine bir soygunda kullanılır ancak bu sefer soygunda bir kadın öldürülür. İkili, Namiki'yi, Namiki'nin annesinin evinde tekrar sorgularlar. Namiki hala bilgi vermemektedir. Sato, Yusa'nın izini sürmek için oradan ayrılır. Murakami, Namiki'nin annesinin kızını konuşmaya ikna etmesi umuduyla orada kalır. Sato, Yusa'nın kaldığı oteli bulur. Otel sahiplerinin aralarındaki konuşmayı duyan Yusa otelde bir polisin olduğunu öğrenir. Sato, Yusa'nın yerini söylemek için telefon açtığında onu iki kere vurur ve otelden kaçar. Kötü yaralanan Sato hastaneye kaldırılır.

Ertesi sabah fikrini değiştiren Namiki, Murakami'yi bilgilendirir. Yusa Namiki'yi tren istasyonunda buluşmak için aramıştır. İstasyona koşan Murakami Yusa'yı çamurlanan pahalı takım elbisesinden, solaklığından ve yaşından tanır. Yusa kaçar ve Murakami onu ormanda takip eder. Yusa Murakami'yi omzundan yaralar ancak kalan iki kurşunu panikle boşa harcar ve silahı atar. Murakami yarasına rağmen Yusa'yı yatırıp kelepçeler. Silahını alır ve Yusa'yı tutuklayıp götürür. Günler sonra Murakami hastanede artık iyileşmiş Sato'yu ziyaret eder.

Oyuncular

  • Toshiro Mifune - Dedektif Murakami
  • Takashi Shimura - Dedektif Sato
  • Keiko Awaji - Harumi Namaki
  • Eiko Miyoshi - Harumi'nin annesi
  • Reisaburo Yamamoto - Hondo
  • Noriko Honma - Ahşap Dükkânındaki kadın
  • Reikichi Kawamura - Memur Ichikawa
  • Fumiko Honma - Yusa'nın kız kardeşi
  • Eijirô Tôno - Yusa'nın eniştesi
  • Katsuhei Matsumoto - İçki dükkânı sahibi
  • Isao Kimura - Yusa
  • Minoru Chiaki - Girlie Show müdürü
  • Teruko Kishi - Ogin
  • Ichiro Sugai - Yayoi Otelinin Sahibi
  • Gen Shimizu - Polis Müfettişi Nakajima
  • Noriko Sengoku - Kız

Ödülleri

Film, 1950 yılında Mainichi Film Ödülleri'nde En İyi Oyuncu (Takashi Shimura), En İyi Film Müziği (Fumio Hayasaka), En İyi Görüntü Yönetmeni (Asakazu Nakai) ve En İyi Sanat Yönetmeni (Sō Matsuyama) dallarında ödül kazanmıştır.[5]

Kaynakça

  1. ^ a b "Stray Dog". www.tcm.com (İngilizce). 11 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2021. 
  2. ^ "Images - Stray Dog". imagesjournal.com. 9 Ekim 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2021. 
  3. ^ Rafferty, Terrence. "Stray Dog: Kurosawa Comes of Age". The Criterion Collection (İngilizce). 17 Mayıs 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2021. 
  4. ^ "Norainu". 14 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "1950 Mainichi Film Concours". 28 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2011. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Akira Kurosava</span> Japon film yönetmeni (1910–1998)

Akira Kurosava , Japon film yönetmeni, film yapımcısı, senarist ve kurgucu. 57 senelik kariyerinde 30 film yöneten Kurosava, sinema tarihinin en önemli ve etkili yönetmenlerinden biri olarak görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kara film</span>

Kara film, öncelikle, kahramanlarını çürümüş ve itici algılanabilecek bir dünyanın içine yerleştiren Hollywood suç filmlerini tanımlamak için kullanılan bir sinema terimidir. Hollywood'un klasik kara film dönemi, 1940'ların başından 1950'lerin sonuna kadar uzanır. Bu dönemin az ışıklı, siyah beyaz çekilmiş kara filmleri, Alman Dışavurumcu sinemasından etkilenmiştir. Diğer taraftan ilk örnek teşkil eden hikâyeler ve klasik kara filmlere yönelik tutum, Büyük Bunalım döneminde Amerika Birleşik Devletleri'nde ortaya çıkan suç filmlerinden doğmuştur.

<i>Drunken Angel</i> 1948de Akira Kurosawa tarafından yönetilen japon filmi

Drunken Angel, 1948 Japonya yapımı sinema filmdir. Filmin yönetmeni Akira Kurosava'dır. Filmin çekimleri 27 Nisan 1948'de tamamlanmıştır. Dağıtıcısı Toho Company olan filmin dili Japoncadır. Filmin süresi 98 dakikadır. Film, Akira Kurosava'nın Toshiro Mifune ile çektiği 16 filmin ilkidir.

<span class="mw-page-title-main">Takashi Shimura</span> Japon sinema oyuncusu (1905 – 1982)

Takashi Shimura, Japon oyuncudur.

<i>Silent Hill 2</i> 2001 yılı hayatta kalma-korku oyunu

Silent Hill 2, Konami tarafından PlayStation 2 konsolu için yayınlanan ve Konami Computer Entertainment Tokyo'nun bir parçası olan Team Silent tarafından geliştirilen 2001 tarihli bir hayatta kalma-korku video oyunudur. Silent Hill serisinin ikinci bölümü olan Silent Hill 2, ölen karısından kendisini orada beklediğini bildiren bir mektup aldıktan sonra Silent Hill kasabasına yolculuk yapan dul James Sunderland'in hikâyesini anlatır. Eylül 2001'de çıkışını yapan oyunun aynı yılın Aralık ayında Xbox için ekstra bir senaryo olan Born from a Wish ve diğer eklemeleri içeren genişletilmiş bir versiyonu yayınlandı. 2002 yılında Microsoft Windows sisteminde piyasaya sürüldü. Silent Hill HD Collection'ın bir parçası olarak 2012'de PlayStation 3 ve Xbox 360 için yeniden düzenlenmiş yüksek çözünürlüklü bir sürümü yayınlandı.

Film yönetmenleri filmlerinde genellikle aynı oyuncular ile çalışmayı tercih edebilir. Bu çalışma yıllar boyunca devam edebilir. Bu liste, yönetmenlerin soy adına göre alfabetik olarak sık çalışan yönetmenleri ve oyuncuları içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Japonya sineması</span> Japon ulusuna ait sinema kültürü

Japon sineması, Japon ulusunda veya Japon film yapımcıları tarafından yurt dışında yapılan film ve yaratıcı film sanatını da içermektedir. Uzak Doğu'nun en gelişmiş sinemasına sahip olan Japonya, aynı zamanda Batı tarafından bilinen de bir sinemadır.

Bu maddede kayda değer seri katillerin bir listesi yer almaktadır.