İçeriğe atla

Stratejik yönetim

Stratejik yönetim, bir organizasyonun uzun vadeli hedeflerine ulaşmak ve rekabet avantajı sağlamak için kaynaklarını etkili bir şekilde kullanmasını sağlayan bir yönetim sürecidir. Stratejik yönetim, bir işletme'ye genel bir yön sağlar. Ayrıca kuruluşun hedeflerini belirlemeyi, bu hedeflere ulaşmak için politikalar ve planlar geliştirmeyi, ardından planları uygulamak için kaynaklar tahsis etmeyi içerir.[1] Temel yetkinlik, stratejik düşünce, stratejik finansal yönetim, stratejik planlama, stratejik kaynak kullanımı yöntemlerini içerir.[2] Ayrıca çok eskiden beri savaş, yağma gibi zamanlarda da kullanılmıştır.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2021. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2021. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Füze</span> çeşitli güdüm sistemleri ile hedefe yönelen karmaşık silah sistemi

Füze, genellikle bir sevk maddesi, jet motoru veya roket motoruyla desteklenen, kendi kendine hareket edebilen, havada giden menzilli bir silahtır.

Hoshin Kanri, bir organizasyonun günlük faaliyetlerini, stratejik hedefleri ile uyumlu hale getirmeye yönelik süreç odaklı sistematik bir yaklaşımdır. Japonca Hoshin ve Kanri kelimelerinin bileşiminden oluşmaktadır. Bu kelimelerin Türkçe'deki karşılıkları şöyledir:

Microsoft Visual Studio, Microsoft tarafından geliştirilen bir tümleşik geliştirme ortamıdır (IDE). Microsoft Windows, Windows Mobile, Windows CE, .NET Framework, .NET Compact Framework ve Microsoft Silverlight tarafından desteklenen tüm platformlar için yönetilen kod ile birlikte yerel kod ve Windows Forms uygulamaları, web siteleri, web uygulamaları ve web servisleri ile birlikte konsol ve grafiksel kullanıcı arayüzü uygulamaları geliştirmek için kullanılır.

Proje yönetimi, belirli bir projenin hedef ve amaçlarına ulaşıp bitirilmesi için kaynakların planlanması, organize edilmesi, tedarik edilmesi ve yönetilmesi disiplinidir.

<span class="mw-page-title-main">Yazılım yaşam döngüsü</span>

Yazılım yaşam döngüsü, bilgisayar yazılımlarının ilk geliştirme aşamalarından başlayarak; yayındaki mevcut sürümün hatalarının giderilmesi, iyileştirme odaklı yeni ara sürümlerin yayınlarak yazılımın güncellenmesi de dâhil olmak üzere nihai (kararlı) sürüme ulaşana dek geçen geliştirme ve olgunlaştırma aşamalarının tamamını ifade etmek için kullanılan terimdir.

<span class="mw-page-title-main">İnşaat ve yönetim simülasyonu</span>

İnşaat ve yönetim simülasyonu (İYS) oyuncuların sınırlı kaynakları kullanarak kurgusal organizasyonları veya projeleri inşa ettikleri, geliştirdikleri ya da yönettikleri bir simülasyon oyunu çeşididir. Bazı strateji oyunları oyuncunun kaynak yönetimi ile proje geliştirmesini içerir. Ancak strateji oyunlarının aksine, esas İYS oyunlarında amaç bir düşmanı yenmek değil, devam eden bir süreçle ilgili hedeflere ulaşmaktır. Bu kategorideki oyunlar bazen yalnızca yönetim oyunu olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Strateji ve Bütçe Başkanlığı</span> Türkiyede bir kurum

Strateji ve Bütçe Başkanlığı (SBB), Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı devlet kurumu. 2018 Türkiye genel seçimleri sonrası Kalkınma Bakanlığı ile Maliye Bakanlığının Bütçe Genel Müdürlüğü birleştirilerek Cumhurbaşkanlığı bünyesinde oluşturuldu. Kalkınma Bakanlığına bağlı Kalkınma Ajansları ise Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlandı.

Türkiye Uzay Ajansı (TUA), Türkiye Cumhuriyeti'nin ulusal uzay ajansıdır. Türkiye'nin uzay bilimleri programı ile genel havacılık ve uzay araştırmalarından sorumlu devlet kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">Satış</span>

Satış, belirli bir zaman diliminde satılan mal veya hizmet sayısı ile ilgili faaliyetlerdir.

Hat yönetimi, Bölüm yönetimi veya Alt yönetim ürünlerin, malların veya hizmetlerin üretimi veya teslimi ile ilgili olan çalışanların yönetimini ifade eder. Üst düzey yönetim ve orta düzey yönetim'den sonra gelir. Hat yönetimi, bir organizasyonel hiyerarşi içindeki en düşük idarecilik düzeyini temsil eder.

Askerî strateji, askerî örgütler tarafından istenen stratejik hedeflere ulaşmak için uygulanan bir dizi fikirdir. Askerî strateji, seferlerin planlanması ve yürütülmesi, kuvvetlerin hareketi ve düzeni ve düşmanın aldatılmasıyla ilgilenir.

Uzay silahları, uzay savaşında kullanılan silahlardır. Yörüngedeki uzay sistemlerine saldırabilen silahları içerir. Uzayın askerileştirilmesi sürecinde, bu tür silahlar esas olarak Soğuk Savaş sırasında yarışan süper güçler tarafından geliştirildi. Bazıları bugün geliştirilme aşamasındadır. Uzay silahları aynı zamanda askerî bilimkurgu ve bilimkurgu video oyunlarında da merkezi bir temadır.

İş analizi, iş planı ve iş gereksinimlerini belirleme, ayrıca iş sorunlarına çözümler belirlemeye yönelik bir araştırma disiplinidir. Çözümler genellikle bir yazılım sistemleri geliştirme bileşeni içerir, ancak aynı zamanda süreç iyileştirmeleri, organizasyonel değişim, stratejik planlama ve politika geliştirmeyi de içerebilir. Bu görevi yerine getiren kişiye iş analisti veya BA denir.

İş planı, bir işletmenin hedeflerini, bu hedeflere ulaşma yöntemlerini ve hedeflere ulaşmak için gereken zaman dilimini içeren resmi yazılı bir belgedir. Aynı zamanda işletmenin doğasını, kuruluşla ilgili arka plan bilgilerini, kuruluşun finansal projeksiyonlarını da açıklar. Pazarlama planı, operasyonel planlama, finansal plan, pazar araştırması, rakip analizi, yönetici özeti, görev beyanı da iş planının bir parçasıdır.

İş geliştirme, Kuruluşlar içinde ve arasında büyüme fırsatlarını geliştirmek ve uygulamak için görevler ve süreçler gerektirir. İşletme, ticaret ve organizasyon teorisi alanlarının bir alt kümesidir. İş geliştirme, müşterilerden, pazarlardan ve ilişkilerden bir kuruluş için uzun vadeli değer yaratılmasıdır. İş geliştirici, üst düzey yönetim veya yönetim kurulu için potansiyel büyüme fırsatlarının analitik olarak hazırlanmasıyla ilgilenir.

Pazarlama planı, genel bir iş planı'nın parçası ve pazarlama bilimi'dir. Sağlam rekabet stratejisi, hedeflere ulaşılabilmesi için iyi yazılmış bir pazarlama planının temelidir. Bir pazarlama planı, sağlam bir stratejik temeli olmayan bir eylemler listesi içerirken, bir işletme için pek faydası yoktur.

Pazarlama iletişimi, farklı pazarlama kanallarının ve araçlarının bir arada kullanılmasını ifade eder. Pazarlama haberleşme kanalı, bir işletmenin istediği pazara veya genel olarak pazara bir mesaj iletme şekline odaklanır. Bir pazarlama iletişimi aracı, reklam, kişisel satış, doğrudan pazarlama, sponsorluk, iletişim, sosyal medya ve tanıtımdan medya ilişkileri ve halkla ilişkilere kadar her şey olabilir. Pazarlama iletişimi; reklam, promosyon, satış, markalaşma, kampanya ve çevrimiçi promosyonu içerir. Pazarlama planı ve pazarlama stratejisi, temel fırsatları, tehditleri, zayıf yönleri ve güçlü yönleri tanımlar, hedefler belirler ve pazarlama hedeflerine ulaşmak için bir eylem planı geliştirir.

Eğitim ve geliştirme veya öğrenim ve geliştirme, kişilerin daha önceden belirlenen hedeflere yönelik bilgi ve beceri kazanmaları için yapılan düzenli ve sistemli bir olgudur. Bu, kuruluş ve şirketlerde bireylerin ve ekiplerin etkinliğini artırmayı içerir. Eğitim, organize talimat yoluyla örgütsel etkililikteki ani değişikliklerle ilişkili olarak görülebilir. Gelişme, uzun vadeli örgütsel ve çalışan hedeflerinin ilerlemesi ile ilgilidir. Stratejik insan kaynakları planlaması, insan kaynakları yönetim sistemi, yetenek yönetimi sistemi, insan kaynakları geliştirme, öğretim tasarımı, ergonomi ve bilgi yönetiminde uygulanır.

İnsan kaynakları politikası, insan kaynakları ile ilgili bir şirketlerin ve kurumların yürüttüğü bir politika hizmetidir. Personel ile çalışmanın yönünü ve içeriğini belirleyen bir dizi hedef ve ilkedir. İstihdamla ilgili çeşitli konularda İK yöneticilerine özel yönergeleri temsil ederler ve kuruluşun işe alım, terfi, finansal tazminat, eğitim, seçimler gibi politikalarını belirler.

Stratejik insan kaynakları planlaması, işletme'lerin rekabet ortamında fark yaratabilmesi, güçlü kalabilmesi için uyguladığı yöntemleri ifade eder. Bir kuruluşun hedeflerine ulaşması için mevcut ve gelecekteki insan kaynakları ihtiyaçlarını belirler. İnsan kaynakları planlaması, insan kaynakları yönetimi ile beraber bir organizasyonun genel stratejik planı arasında bir bağlantı görevi görür. İnsan kaynakları planlaması, bir işveren markası oluşturmayı, elde tutma stratejisini, devamsızlık yönetimi stratejisini, esneklik stratejisini, yetenek yönetimi stratejisini, işe alım ve seçim stratejisini içerir. İnsan kaynakları, hedeflerine ulaşmak için çeşitli araçlar ve teknolojiler kullanır. Bu teknolojiler, bunlarla sınırlı olmamak üzere sosyal medya, yönetim bilişim sistemi ve farklı politikaları içerir.