İçeriğe atla

Strafbataillon

Strafbataillon
Strafbattalion Askeri Mahkum Rozeti
Etkin1945–1942
DağılmasıMayıs 8, 1945
ÜlkeNazi Almanyası
SınıfıCeza Taburu
GöreviCezalandırma

Strafbataillon (İngilizce : "Penal Battalion", Türkçe: ''Ceza Taburu''), İkinci Dünya Savaşı sırasında mahkûmlardan Wehrmacht'ın tüm branşlarında yaratılan ceza birimlerinin jenerik terimidir. Bu tümene mahkûm edilen asker ve sivil suçlular genellikle kötü silahlanmış ve tehlikeli olan yüksek zayiat görevleri üstlenmek zorundaydılar. Strafbataillon, Alman askeri polisi olan Feldgendarmerie tarafından işletildi ve yönetildi.

1943'e gelindiğinde savaşın seyri Nazi Almanya'sına yönelmişti. Askeri kayıplar ve örnek olarak disiplini koruma ihtiyacı, Alman Yüksek Komutanlığı'na askeri hapishanelerinde tutulan binlerce Wehrmacht askeri esirinden daha fazla ceza birimi kurulmasını emretti. Feldgendarmerie'nin kontrolü altındaki Strafbataillon, daha sonra Heer için mayın tarlalarını temizlemek, zor hedeflere saldırmak ve ezici saldırgan güçlere karşı pozisyonları savunmak gibi tehlikeli operasyonları (bazen intihar görevlerine benzer) yönetmek için kullanıldı. Aynı zamanda ön cephelerde, askeri altyapı ve savunmaların inşası ve onarımı için kurulmuştur.

Verilen görevlerinden sağ kurtulan mahkûmlar "savaşmaya uygun" kabul edilecek ve bir savaş askerinin "hakları" ile cepheye geri döneceklerdi. Çoğu Strafbataillon personeli Doğu Cephesinde kullanılmış olsa da, bazıları Aralık 1944'te son büyük Alman saldırısı sırasında Batı Cephesinde Ardennes'e gönderildi.

Formasyon

Strafbataillon Sonderabteilungen English: Special Departments Türkçe: Özel Bölümler) savaş öncesi Nazi Almanya'sında vardı. Başlangıçta Nazi politikası, "potansiyel sorun çıkarıcıları" askerlerden uzak tutarak ve "yıkıcı unsurları" askerlik hizmetinden çıkararak asıl amaçları olan silahlı kuvvetleri yeniden inşa etmekti. Ancak 21 Mayıs 1935'te Adolf Hitler, yeni Nazi Savunma Yasası uyarısunca "yıkıcı faaliyetler nedeniyle askerlik hizmetine uygun görülmeyen" herhangi bir askerin tutuklanmasına emir verdi. Ancak, askeri disipline aykırı olduğu düşünülen, ama aksi takdirde "hizmete layık" olan askerler, askeri Sonderabteilungen'e gönderilecekti.

Bu birimler, devlete ve ulusal politikaya yönelik tutumları değiştirirken, bir yandan da görev, onur ve amaç duygusu aşılamak üzere tasarlanmıştır. Bu hedeflere sert disiplin ve cezalar, kapsamlı telkin programları ve evden ayrılma ile ilgili kısıtlamalar yoluyla ulaşılacaktı. Uygun olan birlikler nihayetinde normal birliklere transfer edildi. Ancak, disiplinsizliğe devam eden veya orduya karşı çıkanlar Sachsenhausen toplama kampına transfer edildi. II. Dünya Savaşı'ndan önce, Nazi Almanya'sındaki Wehrmacht'ta dokuz Sonderabteilungen tümeni vardı. Tahminlere göre, 3000 ila 6000 Wehrmacht personeli bu özel bölümlerden geçti. Toplam 320 kişi "düzeltilemez zararlı" toplama kamplarına taşındı.

Ancak, 1939'da savaş patlak vermesiyle Sonderabteilungen dağıldı. Yerine Feld-Sonder Taburu getirildi (İngilizce: Special Field Battalion Türkçe:Özel Sahra Taburu) Feldgendarmerie kontrolünde. Ancak, savaş devam ettikçe, daha fazla askerî personele duyulan ihtiyaç da arttı. Askeri mahkemeler OKW tarafından Wehrmacht'ın hapsedilmiş üyelerini ve "yıkıcıları" Bewährungsbataillone'ye göndermek üzere yönetildi (İngilizce: ) önde.

Bewährungsbataillon 500

500. Denetimli Serbestlik Taburu, Aralık 1940'ta gizli bir Führer yönergesi ile kuruldu. Kararda, ilk kez hüküm giymiş herhangi bir askerin, cezasının bir kısmını "düşmandan önce özel bir denetimli birlikte" görev yaptıktan sonra birimine geri dönebileceği belirtildi. Bununla birlikte, Alman cezaevi sistemindeki tekrar suçlu suçluların ve sert unsurların bu birimlere katılmasına izin verilmedi. Nisan 1941'den başlayarak, olağanüstü cesaret veya değerli hizmet gösteren hüküm giymiş askerlerin - hatta ölüm cezasına çarptırılanların - orijinal birimlerine yeniden katılmalarına izin verildi. Ancak, denetimli serbestlik birimlerinde bulunanların cephede tehlikeli operasyonlar gerçekleştirmeleri bekleniyordu. Reddedilmesi sonucunda, orijinal cezanın infazını gerektirmiştir. Reddedenler "suç varlıkları" olarak adlandırıldı ve Aşağı Saksonya'daki Emsland'daki sert bozkır çalışma kamplarına gönderildi. Hüküm giymiş askerler hem onurlarını hem de vatandaş haklarını kaybettiklerinden Bewährungsbataillon'a katılma yönünde güçlü bir teşvik vardı. Bu hakları geri almanın tek yolu Bewährungsbataillon 500'de denetimli serbestlikti.[1]

II. Dünya Savaşı sırasında, 27.000'den fazla asker bir Bewährungsbataillon biriminde bir gözaltı süresi geçirdi . Seçilmiş memurlar, STK'lar tarafından izlendi ve komuta edildi devamında toplam gücün dörtte birini oluşturan görevli erkekler atandı. Savaş kayıpları yüksek olmasına rağmen, denetimli serbestlikten ayrılma hakkını kazanma arzusu, savaş moralinin yüksek olduğu anlamına geliyordu. Bewährungsbataillone tarafından Doğu Cephesinde gerçekleştirilen büyük operasyonlar arasında Kamgradka, Ukrayna'nın yanı sıra Leningrad yakınlarındaki Gruzino ve Sinyavino da vardı.

Bewährungstruppe 999

Ekim 1942'de 999. Hafif Afrika Bölümü, "askerlik hizmetine uygun olmayan" kabul edilen sivil suçlulardan ve hapishane mahkûmlarından oluşturuldu. Tüm geçmiş işledikleri suçların savaşta verecekleri örnek cesaretle ortadan kaldırılacağı sözüne gönüllü olmaya teşvik edildiler. Ancak, Bewährungstruppe'a katılmayı reddeden herkes şartlı tahliye hakkı olmaksızın hapishanede kalır veya bir toplama kampına gönderilirdi.

Tümene katılan 28.000 askerin üçte biri Baumholder ve Heuberg siyasi mahkûmlarıydı. 999. Hafif Afrika Bölümü ilk olarak Kuzey Afrika'da ve daha sonra Sovyetler Birliği'nde savaştı. Bazı birimler Yunanistan'da ve Balkanlar'daki partizanlarla mücadelede garnizon birlikleri olarak da kullanıldı. Tümenden yüzlerce asker Müttefiklere terk edildi. Eylül 1944'te Falk Harnack ve Gerhard Reinhardt da dahil olmak üzere 999'dan bazı askerler Yunan Kurtuluş Ordusu (ELAS) ile silahlı direnişte aktif rol aldı.

Son yıllar

Savaşın son yıllarında, Wehrmacht'ın tüm kollarındaki düzen, özel olarak oluşturulmuş bir askeri polis olan Feldjägerkorps tarafından desteklendi. Diğer tüm Feldgendarmerie üzerinde kıdeme sahip olan bu askeri polis birimleri, muharebe bezemeli subaylardan ve STK'lardan oluşuyordu. OKW'nin doğrudan otoritesine sahiplerdi, SS dahil tüm Alman silahlı kuvvetleri boyunca kontrolü ve disiplini koruma gücüne sahiplerdi. Feldjägerkorps, sahada herhangi bir askeri disiplin, düzen veya görev ihlali için memurları veya askere alınmış kişileri infaz etme yetkisine sahipti. 1944 Eylül'üne gelindiğinde, bir drumhead mahkemesi, savaşı sırasında ertelenmiş infaz cezası alan tüm askerler doğrudan Strafbatallions'a gönderildi. Mayıs 1945'te savaş sona erdiğinde sayılar hızla arttı.

Popüler kültürde

Danimarkalı yazar Sven Hassel, Doğu Cephesindeki Wehrmacht'la ilgili birçok romanında Strafbataillon'u kullanıyor.

The Eagle Has Landed'deki İngiliz Başbakanı Winston Churchill'i öldürmek için gönderilen ve küstah Alman paraşütçüleri Jack Higgins tarafından da bir Wehrmacht ceza ünitesinden alındı.

Alman TV mini dizileri Nesil Savaşı'nda Wehrmacht'tan ayrılan Wilhelm, Bewährungsbataillon 500'de hizmet vermeye mahkum edildi.

Ayrıca bakınız

  • Wehrmacht'ın gizli polis servisi Geheime Feldpolizei
  • 500. SS Paraşüt Taburu (SS-Fallschirmjägerbataillon 500), Waffen-SS'nin düşman hatlarının arkasındaki tehlikeli eylemlerde kullanılan paraşüt birimiydi . SS hukuk disiplin birimlerinde görevli olanlardan, görevlendirilmemiş memurlardan ve askeri hukukla ilgili sorunları olan askerlerden oluşan kişilerin genişletilmesine karar verilmiştir. SS-FHA'nın (SS Yüksek Komutanlığı) bir emri Waffen-SS birimlerinin gönüllülerinden gelen birim için% 50'sini, geri kalanı ise disiplin birimlerinden gelen gönüllüler için yüzde 50 sabitledi.
  • 36. Waffen Grenadier SS Bölümü - Oskar Dirlewanger liderliğindeki SS- Sturmbrigade Dirlewanger olarak bilinen daha kötü şöhretli bir birim. Kadrosu başlangıçta askeri mahkûmlarda ve POW'lardan oluşmakla birlikte, aynı zamanda çok sayıda suçluya (tecavüzcüler, çocuk tacizcileri, katiller ve suçlu çılgınlar için iltica edilmiş olanlar dahil) sahipti.
  • Shtrafbat, II.Dünya Savaşı'nda NKVD tarafından yönetilen mahkûm taburları

Kaynakça

  1. ^ Peter Lutz Kalmbach, Überlebt - Ein Bremer in den Fängen der Militärjustiz, in: Arbeiterbewegung und Sozialgeschichte 2012, p. 21-30: https://www.researchgate.net/publication/259929860_Uberlebt_Ein_Bremer_in_den_Fangen_der_Militarjustiz 28 Haziran 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Schutzstaffel</i> Koruma Timi

Schutzstaffel, Adolf Hitler ve Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NSDAP) altında Nazi Almanyası'nda ve daha sonra Alman işgali altındaki Avrupa'da önemli bir paramiliter örgüttü. Örgüt, Münih'teki parti toplantılarına güvenlik sağlaması için NSDAP gönüllülerinden oluşan ve Saal-Schutz olarak bilinen küçük bir koruma birimi olarak başladı. 1925'te Heinrich Himmler birime katıldı, bu zamana kadar birim reforme edilmiş ve son adı verilmişti. Himmler'in yönetimi (1929-1945) altında örgüt Weimar Cumhuriyeti içerisinde küçük bir paramiliter kuruluştan Nazi Almanyası'ndaki en güçlü örgütlerden birine dönüştü. NSDAP'nin yükselmesinden 1945'te yönetimin çökmesine kadar, SS Almanya'nın ve Alman işgali altındaki Avrupa'nın en önemli güvenlik, gözetim ve terör organıydı.

<span class="mw-page-title-main">Oskar Dirlewanger</span>

Oskar Dirlewanger, Alman İmparatorluğu'nun piyade subayı, Nazi döneminde Waffen-SS'nın komutanı (SS-Oberführer).

<span class="mw-page-title-main">13. Waffen-SS Dağ Tümeni Handschar</span>

13. SS Waffen Dağ Tümeni "Handschar", Waffen SS'e bağlı 38 tümenden biridir. Tümenin ismi olan Handschar, tümenin amblemiydi. Adı Hançer Birliği olmasına rağmen birliğin sembolü aynı zamanda Bosna-Hersek'in sembolü olan pala'dır. Ülkede yaşayan Müslüman Boşnaklar ve Katolik Hırvatlar'dan kurulmuştur. II. Dünya Savaşı sırasında Balkanlardaki komünist Partizanlara karşı savaşması için Kudüs Baş Müftüsü Emin el-Hüseyni'nin girişimi ile kuruldu. Himmler, Boşnakları etkilemek için Almanya'dan kaçan yahudilerin Orta Doğuda bir devlet kurmasından çekinen ve bu sebeple Nazilere sempati duyan Kudüs müftüsü Emin el-Hüseyni'den yararlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Großdeutschland Tümeni</span>

Großdeutschland Tümeni, II. Dünya Savaşı'nda 1942'ye kadar piyade daha sonrasında mekanize piyade ve panzer tümeni olarak görev yapmış, Waffen-SS ile Wehrmacht'ın oluşturduğu Alman Ordusunun en seçkin iki tümeninden birisidir. Diğeri ise 1. SS Panzer Tümeni "Leibstandarte SS Adolf Hitler" idi. Özel bir isme sahip olması nedeniyle rejim muhafızı Waffen SS tümenleri ile karıştırılmış olmasına karşın birlik muvazzaf Alman Ordusu olan Wehrmacht'a bağlıydı. Kuruluş olarak Nazi ideolojisi ile bir ilişkisi olmamasına karşın savaş suçu işlediğine dair iddialar vardır.

<span class="mw-page-title-main">10. Waffen-SS Panzer Tümeni Frundsberg</span>

10. SS Panzer Tümeni "Frundsberg", Waffen SS'e bağlı 38 tümenden biridir. 1943 yılının başında müttefiklerin Fransa istilasına karşı yedek güç olarak oluşturuldu. Buna rağmen ilk askeri kampları 1944'te Ukrayna'da kuruldu. Ukrayna'da başarılı çatışmalardan sonra Fransa ve Arnhem'e müttefiklere karşı savaşmak için batıya gönderildiler. Tümen daha sonra savaşın sonunda Berlin'in güneyine Lausitz bölgesinde savaşmak için Pomeranya'ya gönderildi.

<span class="mw-page-title-main">Waffen-SS</span> Nazi Almanyasında SSnin sonradan kurulmuş iki askeri kolundan biri

Waffen-SS, Nazi Partisi'nin yarı askeri Schutzstaffel (SS) örgütünün muharebe koluydu. Oluşumları arasında Nazi Almanyası'ndan gelenler, Alman işgali altındaki Avrupa'dan ve işgal edilmemiş topraklardan gelen gönüllüler ve askerler vardı. Mayıs 1945'te dağıtıldı.

<span class="mw-page-title-main">SS-Totenkopfverbände</span> SS organizasyonu

SS-Totenkopfverbände, Nazi Almanyası'nda SS'e bağlı Nazi toplama kamplarının kurulumundan ve idaresinden sorumlu örgüt.

<span class="mw-page-title-main">Azeri Lejyonu</span>

Azeri Lejyonu, II. Dünya Savaşı sırasında Doğu Cephesi'nde Nazi Almanyası'na esir düşen Azeri asıllı Kızıl Ordu esirlerden Doğu lejyonları (Ostlegionen) nın bir parçası olarak oluşturduğu askerî birlikler.

<span class="mw-page-title-main">1. Kazak Süvari Tümeni</span>

1. Kazak Süvari Tümeni, II. Dünya Savaşında Alman ordusunun hizmetinde bulunmuş Rus Kazaklarından oluşturulan SS tümeniydi. Doğu cephesinde çoğunluğu sovyet savaş esiri ve Kızıl Ordu'nun ilerleyişinden kaçan Don kazaklarından oluşturulan tümenidir. Bazıları zaten Wehrmacht için çalışıyordu. 1945'te tümen Waffen-SS'ye transfer edildi. 1945 savaş sonunda birlik dağıldı.

<span class="mw-page-title-main">Gottlob Berger</span>

Gottlob Christian Berger, II. Dünya Savaşı esnasında Nazi Almanyası'nda Obergruppenführer rütbesinde bir Alman komutan ve Nazi savaş suçlusu. 1940'tan itibaren Waffen-SS komutanı ve SS-Hauptamt'ın başıydı.

<span class="mw-page-title-main">14. Waffen-SS Grenadiye Tümeni Galizien</span>

14. SS Waffen Grenadier Tümeni, II. Dünya Savaşı sırasında çoğunlukla Galiçya bölgesinden gönüllülerden kurulan Nazi Almanyası silahlı birliği. Birlik bünyesinde Ukraynalıların yanı sıra Slovaklar ve Çekler, hatta Hollandalılar da yer almıştır. 1943 yılında kurulmuştur, Brodi Muharebesi'nde büyük kayıplarlar yaşamıştır. Yeniden kurulan birlik Slovakya, Yugoslavya ve Avusturya’da savaştı. Savaşın sona ermesiyle mensupları ABD ve İngiliz silahlı kuvvetlerine teslim olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Flossenbürg toplama kampı</span>

Flossenbürg Toplama Kampı, Çekoslovakya sınırına yakın olan Almanya, Bavyera'da Oberpfalz bölgesinde, Flossenbürg'de, Schutzstaffel (SS) İktisadi-İdari Merkez Ofisi tarafından Mayıs 1938 yılında inşa edilmiş bir Nazi toplama kampıydı. Nisan 1945'te müttefikler tarafından kurtarılışına kadar 96.000 tutuklu kampa getirildi ve o zamana 30.000 insan öldürülmüştür. Nazilerin Sovyet savaş esirlerine karşı işledikleri suçlar kapsamında 1941 sonuna kadar binden fazla Sovyet savaş esiri burada idam edildi.

<span class="mw-page-title-main">36. Waffen-SS Grenadiye Tümeni Dirlewanger</span>

36. SS Waffen Grenadier Tümeni "Dirlewanger", II. Dünya Savaşı sırasında Almanların işgal ettiği bölgelerde meydana gelen partizan eylemlerine karşı oluşturulmuş birliklerdir. Ceza taburu kapsamındadır. Savaşın sonlarına doğru kuşatılan 9. Ordu ile birlikte Kızıl Ordu'ya karşı savaşmıştır. Waffen-SS tümenlerine bağlı olan bu birlikler tecavüz, yağma ve toplu katliamlar gerçekleştirmiştir. Bu tümenin lideri ise sadist olarak nitelendirilen Oskar Dirlewanger'dir.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Partisi liderleri ve yetkilileri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu madde, Nazi Partisinin liderleri ve yetkililerinin listesidir.

<span class="mw-page-title-main">21. Waffen-SS Dağ Tümeni Skanderbeg</span>

21. SS Waffen Dağ Tümeni "Skanderbeg", II. Dünya Savaşı sırasında Almanlar tarafından işgal edilen bölgelerde meydana gelen partizanlara karşı oluşturulmuş 38 Waffen-SS tümeninden biridir. Bu tümenin dağ birliği olarak kurulmasının sebebi partizanların dağlarda olmasıdır. Tümenin adı Osmanlı'nın Arnavutluk'a işgaline karşı savaşan Skanderbeg, Türkçesi İskender Bey'den gelir. Tümen hiçbir zaman Wehrmacht'ın bir parçası olmamıştır. Nürnberg mahkemelerinde Waffen SS'e katılımı nedeniyle ve savaş suçları sebebiyle suç örgütü ilan edilmiştir. Sembolü ise Arnavutluk'un bayrağında da olan çift başlı kartaldır.

<span class="mw-page-title-main">Nazilerin Sovyet savaş esirlerine karşı işledikleri suçlar</span>

Nazilerin Sovyet savaş esirlerine karşı işledikleri suçlar, Nazi Almanyası'nın II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'ndeki çatışmalar sırasında 1941-1945 yılları arasında teslim olan veya zorla yakalanan Sovyet savaş tutsaklarına karşı kasıtlı olarak kötü muamele uygulamasıdır. Bu uygulamaların sonucunda esir alınan yaklaşık 5,7 milyon Kızıl Ordu askerinden 3,1 ila 3,5 milyon arası kişi yaşamını yitirdi.

<span class="mw-page-title-main">227 No.lu Emir</span> Sovyet Basını Sloganı

227 No.lu Emir veya bilinen adıyla Geri adım yok!, devam eden Büyük Vatanseverlik Savaşı sırasında Halk Savunma Komiseri olarak görev yapan Josef Stalin tarafından 28 Temmuz 1942 tarihinde verilen emirdir. Emiri konu alan Geri adım yok! sloganı 1942 yazında Sovyet basınının ana sloganı haline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Ceza taburu</span>

Ceza taburu, yargılanıp ceza alan askerlerin seferberlik şartlarında oluşturduğu taburlardır. Bu tür birimlerdeki hizmet, hapis veya ölüm cezası yerine bir ceza veya disiplin şekli olarak kabul edilir.

Shtrafbats, II. Dünya Savaşı'nda Doğu Cephesinde savaşan Sovyet ceza taburları.

<span class="mw-page-title-main">23. Waffen-SS Gönüllü Panzergrenadier Tümeni Nederland</span>

23. SS Freiwilligen-Panzergrenadier "Nederland" Tümeni, II. Dünya Savaşı esnasında Nazi Almanyası ordusu Waffen SS'in parçası olan 1941 yılında kurulmuş bir panzergrenadier tümeni. Mayıs 1945 'te Amerikan Birliklerine teslim oldular.