İçeriğe atla

Stradivarius

Berlin Musikinstrumentenmuseum'da sergilenen 1703 yapımı bir ürün.

Stradivarius, telli çalgılarda ve özellikle kemanda, Antonio Stradivari ve ailesinin bir markasıdır. Stradivarius keman, ses, işçilik gibi nitelikleri nedeniyle en kaliteli keman markalarından biri olarak sınıflandırılır. Sıklıkla Stradivarius kemanların sesinin eşsiz olduğuna inanılmakla birlikte yapılan bilimsel çalışmalar ve uzman incelemeleri Stradivarius kemanlar ile aynı tarzda üretilmiş yeni kemanlar arasında akustik bir farkın var olmadığını ortaya koymaktadır.[1][2]

Antonio Stradivari, 1644 - İtalya doğumlu bir müzik aletleri yapımcısı olup, 18. yüzyılın Avrupa'da kendi konusunda en ünlü üreticisiydi. Yaşamı boyunca 512'si keman, diğerleri viyola, viyolonsel, arp, çello gibi toplam 1100 enstrüman üreten ustanın ölümünden sonra mesleği çocukları tarafından sürdürülmüşse de, Antonio'nun günümüze kadar korunabilen özgün enstrümanlarının yerini tutamamış, onlar kadar değer kazanamamışlardır. Halen tüm dünyada tahmini 700 tane Stradivarius enstrüman olduğu bilinmekte, bunlardan biri, İzmir Buca'da bulunmaktadır. Türkiye'de ünlü keman ustası Ayla Erduran, Stradivarius keman çalmış ender keman sanatçılarındandır.

Günümüzde, Stradivarius kemanların maddi değeri de manevi değerleri kadar yüksektir. Ünlü müzayede salonu Christie's'in düzenlediği açık artırmada, 2006 Mayıs'ında bir "Hammer" (çekiç) adı verilen bir Stradivarius kemanın 3,54 milyon Amerikan Doları'na satıldığı,[3] bir konserde klasik keman ustası David Garrett'ın yanlışlıkla kırması üzerine, onarımının bile 100.000 Euro'yu bulduğu bilinmektedir. Stradivarius kemanlar bugün ya özel koleksiyoncuların elinde bulunmakta ya da müzelerde sergilenmektedir. Buna en bariz örnek İspanya'daki Royal Palace 9 Nisan 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. ve Berlin'deki Musikinstrumentenmuseum müzesinde sergilenmektedir. Kemanların kullanılanları ise, dünyaca ünlü filarmoni ve senfoni orkestraları tarafından çok özel günlerde konserlerde kullanılmaktadır.

Edgar Bundy tarafından 1893'te yapılan Stradivari'nin tablosu.

Özelliği

Tamamen el yapımı olan Stradivarius kemanı, diğer tüm markalardan ayırt eden özellik Teksas A & M Üniversitesi’nde inceleme konusu olmuş, Antonio Stradivari’nin kemanlarını yaparken kullandığı ağaçtan kemana sürülen verniğe dek her şey uzmanlar tarafından incelenmiştir. Bugün hala bir kemanın Stradivarius olup olmadığının anlaşılması, biyokimyagerler ve konunun ustası kişilerce uzun ve özenli araştırmalar tarafından belirlenebilmektedir. Colorado Üniversitesi ve Brigham Young Üniversitesi uzmanlarının araştırmasına göre de Stradivari’nin keman yapımında kullandığı verniğin reçine, terebentin yağı ve etil alkolden oluşan özel bir karışım olması ve kimyasal işlemden geçirilen akağaç ve ağacın geliştirilmesinde boraks kullandığı sonucuna varılmıştır.

19. yüzyılda aynı adı taşıyan binlerce keman üretildiği için, her müzik aleti Stradivarius anlamına gelmez: 1957 yılından sonra bu markayı kullananlar, enstrümanlara "Kopyasıdır" etiketini yerleştirmeye zorunlu kılındılar.

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Violinists can't tell the difference between Stradivarius violins and new ones". 2 Ocak 2012. 3 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2012. 
  2. ^ "Double-Blind Violin Test: Can You Pick The Strad?". 3 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2012. 
  3. ^ [1] (Türkçe)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Piyano</span> müzik aleti

Piyano, İtalya'da Bartolomeo Cristofori tarafından 1700 yılı civarında icat edilmiş akustik, tuşlu bir müzik aletidir. Piyanoda ses, teller vasıtasıyla elde edilir. Piyanonun tuşlarına basıldığında içindeki tahta çekiç tellere vurarak sesi oluşturur. Tahta çekicin tellere vurmasından dolayı piyano bazen vurmalı telli çalgı olarak da sınıflandırılır. Piyano klasik ve caz müzikte yaygın olarak kullanılır. Solo performanslar, ansambl, oda müziği, eşlik, bestecilik ve prova için oldukça uygun bir enstrümandır. Piyano taşınabilir bir enstrüman olmamasına ve genelde pahalı olmasına rağmen çok yönlülüğü ve aynı anda birçok yerde bulunma özelliği ile dünyada en yaygın olarak kullanılan enstrümanlardan biri olmayı başarmıştır

<span class="mw-page-title-main">Ayla Erduran</span> Türk kemancı

Ayla Erduran, Türk keman sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Niccolò Paganini</span> İtalyan besteci

Niccolò Paganini, İtalyan besteci, keman virtüözü, gitarist ve kompozitör. Müzik tarihinin en ünlü keman virtüözlerinden biridir. Keman tekniğine önemli katkılarda bulunmuş; keman, gitar ve oda müziği alanında birçok eser vermiştir. Bestelerinin birçoğu dünyaca ünlüdür ve Liszt, Chopin, Schumann gibi bestecilere enstrümantal virtüözlüğün müziğin ana ögelerinden biri olması konusunda ilham kaynağı olmuşlardır.

Dolapdere Big Gang, yerli ve yabancı şarkıları kanun, darbuka, klarnet, keman gibi sazlarla alaturka tarzda yorumlayan Türk müzik grubudur.

Giuseppe Antonio Guarneri, İtalyan keman yapımcısı.

<span class="mw-page-title-main">Rahmi M. Koç Müzesi</span> Müze

Rahmi M. Koç Müzesi, İstanbul'un Hasköy semtinde, Haliç kıyısında bir sanayi müzesidir. 1994 yılında iş insanı Rahmi Koç'un desteği ile açılmış müze, Türkiye'de sanayi, ulaşım, endüstri ve iletişim tarihine adanmış ilk önemli müzedir.

Muhittin Şerif Targan, Türk besteci, ud ve çello virtüözü, portre ressamı.

<span class="mw-page-title-main">Sakıp Sabancı Müzesi</span> Türkiyede bir müze

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi, zengin bir hat ve resim koleksiyonunu bünyesinde barındıran ve düzenlediği geçici sergilerle birçok ünlü sanatçının eserlerine ev sahipliği yapan bir sanat müzesidir. 2002 yılında ziyarete açılan müze, İstanbul'da Boğaziçi'nin en eski yerleşimlerinden Emirgan'da bulunan Atlı Köşk'te hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Antonio Stradivari</span> İtalyan çalgı satıcısı (1644-1737)

Antonius Stradivarius İtalya doğumlu bir müzik aletleri yapımcısı olup, 18. yüzyılın Avrupa'da kendi konusunda en ünlü üreticisiydi. Yaşamı boyunca 512'si keman, diğerleri viyola, viyolonsel, arp, çello gibi toplam 1100 enstrüman üreten ustanın ölümünden sonra mesleği çocukları tarafından sürdürülmüşse de, Antonio'nun günümüze kadar korunabilen özgün enstrümanlarının yerini tutamamış, onlar kadar değer kazanamamışlardır. Halen tüm dünyada tahmini 700 tane Stradivarius enstrüman olduğu bilinmekte, bunlardan biri Buca, İzmir'de bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Pablo de Sarasate</span>

Pablo Martín Melitón de Sarasate y Navascués, Romantik dönem olarak adlandırılan dönemde ünlü bir İspanyol kemancı.

<i>Kırmızı Keman</i>

Kırmızı Keman 1998 Kanada - İtalya - İngiltere ortak yapımı dramatik dönem filmidir. Özgün adı Le Violon Rouge olan film İngilizce konuşulan ülkelerde The Red Violin adıyla gösterime sunulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">David Garrett</span>

David Christian Bongartz veya sahne adıyla David Garrett, Alman klasik ve crossover keman sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Vitra Tasarım Müzesi</span>

Vitra Design Museum Almanya’nın Weil am Rhein şehrinde yer alan özel bir müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Tokat Müzesi</span>

Tokat Müzesi; Tokat'ta kurulu, 2007 yılı itibarıyla 36253 eser sergilenen bir müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Itzhak Perlman</span>

Itzhak Perlman, İsrailli-Amerikalı kemancı, orkestra şefi, ustalık sınıfı eğitmeni. 20. ve 21. yüzyılın en üstün kemancılarından biri olarak görülmektedir. Halen eşiyle birlikte New York'ta yaşamaktadır.

MKE Silahsan Özel Müzesi, MKE Silah Sanayi Müzesi ya da yaygın ismiyle Kırıkkale Silah Müzesi, 15 Temmuz 1990'da MKE Kırıkkale Silah Fabrikası bünyesinde kurulan ve 2 Kasım 1993'te yenilenerek tekrar ziyarete açılan silah sanayi müzesi.

<span class="mw-page-title-main">Joshua Bell</span>

Joshua David Bell, Amerikalı kemancı ve orkestra şefidir.

<i>İsanın yeniden Dirilmesi</i> (Rafael) Raffaello tablosu (Sanat Müz., São Paulo)

İsa'nın yeniden Dirilmesi, ağaç üzeri yağlı boya tekniğiyle, İtalyan yüksek rönesans ustası Rafael tarafından 1499–1502 tarihleri arasında yapılmış tablodur. Eser sanatçının erken dönem eserleri arasında yer almaktadır. Resmin Baronci sunağının kalan eserlerinden biri olabileceği düşünülse de, muhtemelen bilinmeyen bir predella parçasıdır.. Tablo São Paulo Sanat Müzesinde sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Jascha Heifetz</span> Rus-Amerikalı kemancı

Jascha Heifetz Rus-Amerikalı kemancı. Çoğunlukla tüm zamanların en büyük kemancısı olarak kabul edilir. Litvanya'nın Vilnius kentinde doğmuştur ve genç yaşlarında ailesi ile birlikte ABD'ye yerleşmiştir. İlk konserini Carnegie Hall'de gerçekleştirmiş ve büyük bir coşku ile karşılanmıştır. Çocukluk yaşlarından itibaren bir virtüöz olan Heifetz için, 20. yüzyılın bir diğer önde gelen kemancısı olan Fritz Kreisler, sadece ilk konserini izlediğinde şunları söylemiştir; "Kemanlarımızı alıp dizlerimizde kırsak iyi olur."

Cremona'daki Geleneksel keman işçiliği, UNESCO tarafından 2012'de Paris'teki Hükümetlerarası Komite'nin 7. oturumunda somut olmayan kültürel miras ilan edilmiştir. Cremona'nın geleneksel keman yapımı, 16. yüzyıldan beri keman, viyola, çello ve kontrbas gibi yaylı çalgıların yapıldığı Cremona'ya özgü eski bir el sanatı biçimidir.