İçeriğe atla

Stoyan Danev

Başbakan
Stoyan Danev
Стоян Данев
Görev süresi
4 Ocak 1902 - 19 Mayıs 1903
Hükümdar Ferdinand
Yerine geldiğiPetko Karavelov
Yerine gelenRaço Petrov
Görev süresi
14 Haziran 1913 - 17 Temmuz 1913
Hükümdar Ferdinand
Yerine geldiğiIvan Evstratiev Geşov
Yerine gelenVasil Radoslavov
Kişisel bilgiler
Doğum 28 Ocak 1858
Şumnu, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm 7 Temmuz 1930
Sofya, Bulgaristan
Partisi İlerici Liberal Parti

Stoyan Petrov Danev (BulgarcaСтоян Петров Данев) (28 Ocak 1858 – 30 Temmuz 1949) iki defa başbakanlık yapmış liberal bir Bulgar siyasetçiydi.

Heidelberg Üniversitesi ve Paris Üniversitesi'nden mezun olan Danev, iyi eğitimli biri olarak görülürdü. Bundan dolayıdır ki kendisi pek çok bakanlıkta çalışmış ayrıca dışişleri bakanlığı ve başkanlık görevlerini de üstlenmiştir. Siyasi kariyerine ek olarak kendisi iyi bir Rus destekçisi olarak bilinirdi.[1] Danev'in ilk başbakanlık döneminde (4 Ocak 1902'de başlayan) Makedon sorunu ortaya çıktı. Sofya'da Trayko Kitançev tarafından kurulan Yüksek Makedon-Edirne Komitesi, Makedonya'yı Bulgaristan'ın bir parçası olarak görüyor ve Türklerden koparmak istiyordu. 1902'de Komite Struma Nehri civarlarında bir ayaklanma çıkarsa da Rusların baskısı ile isyan, Danev tarafından yasadışı ilan edildi. Ancak bu hareketi Makedonya'nın Bulgaristan'a katılmasını savunan taraflarca sonunu getirilmesini sağladı ve kendisi başbakanlıktan uzaklaştırıldı. Yerine ise birleşimi savunan General Raço Petrov geçirildi.[2]

Danev, başbakanlıktan uzaklaştırılmış olsa da yine de pek çok koalisyon hükûmetinde yer aldı. Kendisi ayrıca Birinci Balkan Savaşı'nın bitimi esnasında 2. defa başbakanlık yürütümekte olup savaşı bitiren 1913'teki Londra Antlaşması'nda Bulgaristan adına imzacı olmuştu. İlerleyen yıllarda ise Danev yeniden başbakanlıktan alınmış ve yerine Ivan Evstratiev Geşov geçirildi. Başbakanlıktan uzaklaştırılmasının ardından 1916-20 arasında Maliye Bakanlığı yaptı.[3]

Stoyan Danev'in kabri (42°42′51.6″K 023°20′04.5″D / 42.714333°K 23.334583°D / 42.714333; 23.334583)

Kaynakça

  1. ^ Todor Burmov descendent is Queens’ Counsel 17 Haziran 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ S.G. Evans, A Short History of Bulgaria, London, Lawrence and Wishart, 1960, p. 147
  3. ^ "Ministry of Finance: Ministers". www.minfin.bg. 4 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Makedonya</span> Balkanlarda bir ülke

Kuzey Makedonya, resmî adıyla Kuzey Makedonya Cumhuriyeti, Balkanlar'da denize kıyısı olmayan bir ülkedir. 1991'de Yugoslavya'dan ayrılarak bağımsız olmuştur. Kuzeyde Sırbistan ve Kosova, batıda Arnavutluk, güneyde Yunanistan, doğuda Bulgaristan ile komşudur. Makedonya'nın kuzeyden üçte birlik bölümünü kaplamaktadır. Nüfusu yaklaşık 2 milyondur. Başkenti ve en büyük şehri Üsküp'tür ve nüfusun dörtte biri bu şehirde yaşar. Ülkedeki en büyük etnik grup Güney Slavlarına dâhil olan Makedonlardır. Arnavutlar nüfusun %25'ini oluşturur ve en büyük azınlıktır. Türkler, Çingeneler, Sırplar, Boşnaklar ve Ulahlar diğer etnik gruplardır.

<span class="mw-page-title-main">Üsküp</span> Kuzey Makedonyanın başkenti

Üsküp, Kuzey Makedonya'nın başkenti ve en büyük kentidir. Ülkenin politik, kültürel, ekonomik ve akademik merkezi olan kent, ortasından geçen Vardar Nehri tarafından ikiye ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">Makedonya</span> Avrupadaki coğrafi ve tarihi bölge

Makedonya, Balkanlar'da bir devlet olan Kuzey Makedonya'yı, Bulgaristan'ın güneybatısında yer alan Blagoevgrad ilini ve Yunanistan'ın Güney Makedonya olarak da bilinen kuzeyinde üç idari bölüme ayrılmış araziyi kapsayan kültürel, coğrafi bölgedir.

<span class="mw-page-title-main">Ohri</span>

Ohri, yaklaşık 42.000 kişilik nüfusu ile Kuzey Makedonya'nın en büyük sekizinci kentidir. İçinde bulunduğu eş isimli belediyenin idari koltuğudur ve ülkenin güneybatısında, Ohri Gölü'nün kenarında, Arnavutluk sınırına gayet yakın bir konumda bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bulgarlar</span> Güney Slav etnik grubu

Bulgarlar, Bulgaristan nüfusunun çoğunluğunu oluşturan bir Güney Slav halkıdır. Etnik Bulgarlar, 6,5 milyonluk Bulgaristan nüfusunun %85'ini oluşturmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan Krallığı</span> Güneydoğu Avrupada 1908-1946 arasında hüküm sürmüş krallık

Bulgaristan Krallığı veya Bulgaristan Çarlığı, 1908-1946 yılları arasında var olmuş bir devlet. 1885'te Doğu Rumeli'yi Osmanlılardan alan Bulgaristan Prensliği'nin 5 Ekim 1908 tarihinde krallık olmasıyla kurulmuştur. Bulgaristan de jure olarak Osmanlı'ya karşı bağımsızlığını bildirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gotse Delçev</span> bulgar devrimciler

Georgi Nikolov Delçev 20. yüzyılın sonunda Osmanlı tarafından yönetilen Makedonya ve Trakya'da önemli bir devrimci kişilikti. Makedon halkı Georgi ismindeki insanları kısaca Gotse diye çağırdıklarından halk arasında daha çok "Gotse" diye bilinir. İç Makedon Devrimci Örgütü'nün önderlerinden biri olarak bilinir. Marksist felsefeden etkilenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İlinden İsyanı</span>

İlinden İsyanı veya İlinden-Başkalaşım İsyanı Ağustos-Kasım 1903 tarihleri arasında Makedonya'da Osmanlı İmparatorluğu'na karşı İç Makedon Devrimci Örgütü tarafından gerçekleştirilen bir isyandır.

<span class="mw-page-title-main">Yane Sandanski</span> Makedon devrimci

Yane Ivanov Sandanski veya Jane Ivanov Sandanski Bulgaristan ve Kuzey Makedonya'da ulusal kahraman olarak tanınan bir devrimci. Başlangıçta Yüksek Makedon-Edirne Komitesi'ne (YMEK) katıldı, ancak daha sonra İç Makedon-Edirne Devrimci Örgütü'ne (İMDÖ) geçti. Serez bölgesinde İMDÖ'nün liderlerinden ve örgütün aşırı solcu kanadının başında yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Dame Gruev</span> Bulgar devrimci

Damyan Yovanov Gruev ya da bilinen kısa adıyla Dame Gruev, Osmanlı Makedonyası ve Trakyası'da Bulgar devrimci ve isyancı liderdi. İç Makedon Devrimci Örgütü'nün kurucuları arasındaydı. Makedon tarih yazımına göre, bir Makedonyalıydı.

<span class="mw-page-title-main">Makedonya Anti-faşist Ulusal Kurtuluş Meclisi</span> 1944ten II. Dünya Savaşının sonuna kadar Makedonyadaki en üst düzey yasama ve yürütme kurumu

Makedonya Anti-faşist Ulusal Kurtuluş Meclisi, 1944'ten II. Dünya Savaşı'nın sonuna kadar Makedonya'daki en üst düzey yasama ve yürütme kurumu. Meclis 1944 yazında, Yugoslavya'nın işgal altındaki Bulgar bölgesinde Makedonya Ulusal Kurtuluş Savaşı'nın son aşamalarında komünist partizanlar tarafından kuruldu. Örgütsel olarak Yugoslavya Anti-faşist Ulusal Kurtuluş Konseyi'nin bir parçası idi.

<span class="mw-page-title-main">Gorçe Petrov (belediye)</span> Kuzey Makedonyanın başkenti Üsküpe bağlı belediye (opština)

Gorçe Petrov, Kuzey Makedonya'nın başkenti Üsküp'un 10 belediyelerinden biridir. Belediyenin başkanı Aleksandar Naumoski'dir. Belediye adını Bulgar devrimci Gyorche Petrov'dan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Makedon milliyetçiliği</span>

Makedon milliyetçiliği, ilk olarak 19. yüzyılın sonlarında Makedonya bölgesinin özerkliğini Osmanlı İmparatorluğu'ndan almaya çalışan ayrılıkçılar arasında oluşan etnik Makedonlar arasındaki milliyetçi fikir ve kavramların genel bir adıdır. Fikir, 20. yüzyılın başlarında, Makedonya Slavları arasında etnik milliyetçiliğin ilk ifadeleriyle birlikte gelişti. Ayrı Makedon milleti, II. Dünya Savaşı'ndan sonra Yugoslavya'nın bir parçası olarak "Makedonya Sosyalist Cumhuriyeti"nin kurulmasıyla tanındı. Daha sonra Makedon tarih yazımı, Orta Çağ'dan 20. yy'a kadar süregelen olayları anlatırken etnik Makedonlar ile Bulgar figürleri arasında tarihi bağlar kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan-Kuzey Makedonya ilişkileri</span>

Bulgaristan-Kuzey Makedonya ilişkileri, Bulgaristan Cumhuriyeti ile Kuzey Makedonya arasındaki ikili ilişkileri ifade eder. Her iki ülke de Avrupa Konseyi ve NATO üyesidir. Bulgaristan, Avrupa Birliği üyesidir. Kuzey Makedonya 2004'ten beri AB'ye katılmaya çalışırken, AB hükûmeti Mart 2020'de üyelik müzakerelerine girme iznini resmen verdi. Bununla birlikte, Kuzey Makedonya ve Bulgaristan, komşuluk ilişkilerini karmaşıklaştırmıştır, bu nedenle Bulgar faktörü, Makedonya siyasetinde "B-kompleksi" olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Todor Pavlof</span> 1878 doğumlu Makedon asıllı Osmanlı ve Bulgar siyasetçi

Todor Pavlof Efendi, Bulgar diplomattır, İç Makedon-Edirne Devrimci Örgütü'nün bir aktivistidir ve Bulgar Eksarhlığı'nda barış danışmanıdır.

Keraca Visulčeva, , Osmanlı İmparatorluğu'nun Manastır Vilayeti'ndeki Nestram'da dünyaya gelenMakedon ve Bulgar kökenli bir sanatçıdır. Ailesi, aynı dönemde birçok Makedon göçmeninin yaptığı gibi, Balkan savaşları sırasında Bulgaristan'ın Pomorie kentine göç etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Valandova harekatı</span>

Valandova harekâtı, 20 Mart 1915'te İç Makedon Devrimci Örgütü tarafından işgalci Sırp birliklerine karşı Makedonya'nın güneydoğu kısmında üç noktada gerçekleştirilen silahlı bir saldırıydı.

<span class="mw-page-title-main">Vasil Kınçov</span> Bulgar öğretmen, yazar, siyasetçi

Vasil Kınçov, 1902 yılında Bulgaristan Millî Eğitim Bakanlığı yapmış Bulgar öğretmen, siyasetçi, coğrafyacı ve yazardır. 1892-93 eğitim yılında Selanik Bulgar Erkek Lisesinin müdürlüğünü yapmış; başmüfettişlik, milletvekilliği, meclis başkanvekilliği gibi görevlerde bulunmuştur. 1902 yılında suikast sonucu makamında ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Danela Arsovska</span> Makedon ekonomist

Danela Arsovska Makedon siyasetçi ve akademisyendir. 2021'den beri Üsküp'ün belediye başkanıdır. 2014 yılında, serbest ticaret ve adil rekabet ilkelerine dayalı olarak ulusal ve uluslararası düzeyde ekonomik işbirliğini teşvik eden ulusal ticaret odaları birliği olan Makedonya Ticaret Odaları'nın Başkanı seçildi. 2015 yılında Makedonya İşveren Örgütleri Birliği Başkanı olarak atandı.

<span class="mw-page-title-main">Alexander G. Petrov</span>

Alexander Georgiev Petrov , Bulgar fizikçi ve akademisyen.