İçeriğe atla

Stop AAPI Hate

Stop AAPI Hate, Amerika Birleşik Devletleri'nde Asyalı Amerikalılara ve Pasifik Adalılarına (AAPI) yönelik nefret ve ayrımcılık olaylarını izleyen Stop AAPI Nefret Bildirme Merkezi'ni yöneten kâr amacı gütmeyen bir kuruluştur. COVID-19 salgını sonucunda AAPI topluluğuna yönelik ırkçı saldırılara yanıt olarak 2020 yılında oluşturuldu.

Tarih

Stop AAPI Hate, üç gruptan oluşan bir konsorsiyum tarafından kuruldu; Asya Pasifik Politika ve Planlama Konseyi (A3PCON), Olumlu Eylem için Çin (CAA) ve San Francisco Eyalet Üniversitesi'nde (AAS) Asya Amerika Çalışmaları Bölümü. Konsorsiyum, COVID-19 salgınının Asyalı Amerikalılar üzerindeki etkisine cevaben Ocak 2020'de, özellikle ırk kaynaklı şiddet olaylarına ilişkin haber raporlarına yanıt olarak faaliyete başladı. Grup, veri toplamak ve bu verileri genel halka ve diğer savunuculuk gruplarına sağlamak için tabandan bir yaklaşım benimsiyor. Grup, Kaliforniya'daki olaylara odaklanmaya başladı. Araştırmacıları başlangıçta, yabancı düşmanlığı ve COVID-19 hakkında haber yapan haber kaynaklarından Ocak 2020'nin sonundan Şubat 2020'nin sonuna kadar verileri analiz etti. Grup daha sonra Kaliforniya valisine ve Eyalet Başsavcılığına başvurarak eyalet kurumlarının artan ayrımcılık tehdidine yanıt vermesini talep etti. Vali ve hükûmetteki diğerleri ırkçılığı kınamalarına rağmen, bir raporlama merkezi oluşturmadılar. Stop AAPI Hate, daha sonra AAPI Nefret Bildirme Merkezi adlı toplum temelli bir hükûmet dışı raporlama sistemi kurdu.[1] 23 Şubat 2021'de, Kaliforniya yasama organı, AAPI Hate'i Durdur'un web sitesini, analizini ve araştırmasını desteklemek için özel olarak 1,4 milyon dolarlık fon içeren AB 85'i yürürlüğe koydu.Grup, kullanıcıların bir olayı bildirmesine olanak tanıyan bir web sitesi işletiyor. Web sitesi ayrıca raporlardan elde edilen verilerle raporlar ve basın açıklamaları için bir takas odasıdır.[2]

Kaynakça

  1. ^ "California passes bill allocating $1.4 million to track anti-Asian bias and hate crimes". fresnobee. fresnobee. 1 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2021. 
  2. ^ "STOP AAPI HATE - REPORTS & RELEASES". stopaapihate. stopaapihate. 22 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Yeni Şafak, sosyal muhafazakâr ve İslamcı bir günlük gazete. Yayın hayatının ilk dönemlerinde İslamcı ve liberal yazarların bir arada bulunmasıyla öne çıkan gazetedir. Albayrak Medya Grubu grubu bünyesinde yer alan gazete, 23 Ocak 1995 yılında yayın hayatına başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Alaska</span> Amerika Birleşik Devletlerinde eyalet

Alaska, Amerika Birleşik Devletleri'nin kuzeybatı ucunda yer alan bir eyaletidir. Bir yarı-eksklav olan Alaska, doğuya Kanada'nın British Columbia ve Yukon bölgeleriyle sınırlanmıştır ve batıda Bering Boğazı'ndaki bir deniz sınırını Rusya Federasyonu'nun Chukotka Otonom Okrugu ile paylaşmaktadır. Kuzeyde Arktik Okyanus'un Chukchi ve Beaufort Denizleri, güneyde ve güneybatıda ise Pasifik Okyanusu yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kaliforniya</span> Amerika Birleşik Devletlerinde eyalet

Kaliforniya veya California, Amerika Birleşik Devletleri'nin batısında bir eyalettir. Doğusunda Nevada, güneydoğusunda Arizona, batısında Pasifik Okyanusu, kuzeyinde Oregon ve güneyinde Meksika'nın Baja California eyaleti ile sınırlanan eyalet, Amerika'nın üçüncü büyük ve 39,5 milyonu aşkın nüfusuyla en kalabalık eyaletidir. Aynı zamanda Kuzey Amerika'daki en kalabalık, dünyanın ise 34. en kalabalık yönetim birimidir. Büyük Los Angeles Alanı ve San Francisco Körfez Bölgesi, sırasıyla ABD'nin ikinci ve beşinci en kalabalık metropolitan alanıdır; ilki 18,7 milyondan fazla, ikincisi ise 9,6 milyondan fazla nüfusa sahiptir. Sacramento eyaletin başkentidir, Los Angeles eyaletteki en kalabalık şehirdir ve ülkenin ikinci kalabalık şehridir. Los Angeles İlçesi ülkenin en kalabalık ilçesidir, San Bernardino İlçesi ise ülkenin alan açısından en büyük ilçesidir. Hem şehir hem de ilçe olan San Francisco, New York City'nin beş ilçesinden dördünün arkasında, ülkedeki en yoğun nüfuslu büyük şehir ve ülkedeki en yoğun nüfuslu beşinci ilçedir.

<span class="mw-page-title-main">Hawaii</span> Amerika Birleşik Devletlerinde eyalet

Hawaii ya da Havai, Amerika Birleşik Devletleri'nin eyaletlerinden biridir. Büyük Okyanus'da bulunan ve tamamen adalardan oluşan tek eyalettir.

<span class="mw-page-title-main">Virginia</span> Amerika Birleşik Devletlerinde eyalet

Virginia, ABD'nin Atlas Okyanusu sahilindeki bir eyaletidir. Amerika Birleşik Devletleri'nin eyaletleri arasında 8,5 milyon kişiyle nüfus açısından 12., yüzölçümü açısından 35. sıradadır. Washington'a yakınlığından dolayı stratejik önemi yüksektir. CIA ve Pentagon'a ev sahipliği yapan eyaletin kodu VA'dır.

<span class="mw-page-title-main">Washington (eyalet)</span> Amerika Birleşik Devletlerinde eyalet

Washington, Amerika Birleşik Devletleri'nin kuzeybatısında bulunan eyaletlerinden birisidir. Eyalet, Amerika Birleşik Devletleri'nin Büyük Okyanus kıyısındaki eyaletlerinin en kuzeyde olanıdır. Eyalet, Seattle, Spokane gibi ABD'nin sayılı büyük şehirlerini barındırır. Eyaletin kuzey sınırları Kanada'ya komşudur.

Çorum Olayları veya Çorum Katliamı Çorum'da 1980 Mayıs-Temmuz aylarında meydana gelen, siyasi ve dini temelli olarak ortaya çıkan kanlı olaylardır. Ülkücülerin, Alevi mahallesi olarak bilinen Milönü mahallesine saldırması üzerine, çoğu Alevi olmak üzere resmî kaynaklarca 57 yurttaşın ölümü ve yüzlercesinin yaralanmasıyla sonuçlanmıştır.

Yeni Akit, Türkiye'de yayımlanan İslamcı ve köktendinci ulusal günlük aşırı sağcı bir gazetedir. Yahudilere, Hristiyanlara, ateistlere ve eşcinsellere karşı nefret söylemlerine başvurmuştur. Köktendincilikle eleştirilen gazete Hrant Dink Vakfı tarafından hazırlanan bir rapora göre, Türkiye'de nefret söylemine en fazla rastlanan ulusal gazetedir.

<span class="mw-page-title-main">Yuki Soykırımı</span>

Yuki Soykırımı, Kuzeybatı Kaliforniya'da Round Valley vadisinde yaşayan Kaliforniya Kızılderililerinden avcı ve toplayıcı Yukilere karşı 1851–1910 yıllarında valilerin direktifleri doğrultusunda Beyaz Amerikalılar tarafından uygulanan Kızılderili soykırımı. 19. yüzyılın ikinci yarısında Kaliforniya'daki Avrupalı-Amerikalılar tarafından kendi özel çıkarlarını korumak ve geliştirmek için demokratik süreçleri ve mekanizmaları kullanarak yerli Kaliforniya Kızılderililerine karşı cinayet, tecavüz ve binlerce yerli Kızılderilinin köleleştirilmesi gibi araçlar kullanılarak kitlesel soykırım uygulamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Weirton, Batı Virginia</span> Batı Virjinyada bir şehir

Weirton, Amerika Birleşik Devletleri'nin Batı Virjinya eyaletinde yer alan ve Hancock ilçesinde yer alan bir şehirdir. Şehrin nüfusu 26 Kasım 2009 tarihinde 19.746 olup metropol nüfusu 121.336'dır.

<span class="mw-page-title-main">McFarland, Kaliforniya</span>

McFarland, Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyaletinde yer alan ve Kern ilçesinde yer alan bir şehirdir. 26 Kasım 2009 tarihinde yapılan bir nüfus sayımına göre şehrin nüfusunun 19.044 olduğu tespit edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Red Bluff, Kaliforniya</span>

Red Bluff, Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyaletinde yer alan ve Tehama ilçesinde yer alan bir şehirdir. 26 Kasım 2009 tarihinde yapılan bir nüfus sayımına göre şehrin nüfusunun 14.076 olduğu tespit edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Corcoran, Kaliforniya</span> ABDnin Kaliforniya eyaletindeki bir şehir

Corcoran, Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyaletinde yer alan ve Kings ilçesinde yer alan şehirdir. Şehrin nüfusu 26 Kasım 2009 tarihinde 22.691'dir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de ırkçılık</span>

Türkiye'de ırkçılık ve etnik ayrımcılık, ülkenin toplumunda tarih boyunca yaygın bir şekilde görülen ve Müslüman olmayan ya da Sünni olmayan azınlıklara karşı kurumsal bir hâle gelen olgu. Genellikle Türkler tarafından etnik kimliği Türk olmayan kişilere yönelik gerçekleşen olumsuz davranış ve eylemler şeklindedir. Ermeniler, Kürtler, Araplar, Rumlar, Süryaniler ve Zazalar gibi azınlıklar Türk olmadıkları için ayrımcılığa maruz kalırken Aleviler ve Şiiler ise Sünni olmadıkları için ayrımcılığa maruz kalmaktadır.

Türkiye'deki Suriyeli karşıtlığı, 2011'de başlayan Suriye İç Savaşı ile Türkiye'ye gelen Suriyelilerin, mülteci kamplarında kalırken sonrasında gelen düzensiz göçlerle şehirlere yayılmasına karşı oluşan yaygın toplumsal tepkidir.

<span class="mw-page-title-main">Brezilya'da COVID-19 pandemisi</span> COVID-19 pandemi maddesi

Bu makale, 2019 koronavirüs salgınının Brezilya'daki etkilerini yansıtmaktadır ve tüm önemli güncel müdahaleleri ve önlemleri kapsamayacaktır. 12 Temmuz itibarıyla, 1.864.000'den fazla vaka kaydedildi, dünyada ikinci sırada, 72.100 ölüm; Salgın merkezleri aşağıdaki eyaletlerdir:

<span class="mw-page-title-main">Hindistan'da COVID-19 pandemisi</span> COVID-19 pandemi maddesi

Hindistan'da ilk COVID-19 vakası 30 Ocak 2020'de tespit edilmiştir. 9 Mayıs 2020 itibarıyla, Sağlık ve Aile Refahı Bakanlığı ülkedeki toplam 59.662 vaka, 17.847 iyileşen ve 1981 ölüm sayısını doğrulamıştır. Hindistan'da COVID-19 hasta oranı %1,7'dir ve bu sayı, salgından en kötü etkilenen ülkelerden büyük ölçüde düşüktür.

93. Akademi Ödülleri, Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi (AMPAS) tarafından 2020 yılında ve 2021 yıllının başında çekilmiş en iyi filmlere 25 Nisan 2021'de, Hollywood, Kaliforniya'daki Dolby Theatre'da, Pasifik Zaman Dilimine göre 17.30 / Doğu Zaman Dilimine göre 20.30'da verilen ödüllerdir. Nisan 2019'da yapılan açıklamaya göre tören 28 Şubat 2021'de gerçekleştirilecekti. 15 Haziran 2020'de yapılan açıklamaya göre COVID-19 pandemisi nedeniyle törenin 25 Nisan 2021'de gerçekleşeceği belirtildi. Ayrıca Los Angeles Sinemalarında en az bir hafta vizyonda kalma şartı COVID-19 pandemisi nedeniyle geçici olarak kaldırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Çin asıllı Amerikalılar</span>

Çin asıllı Amerikalılar, Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşayan, ABD içinde doğmuş veya ABD'ye göç etmiş Çin kökenli kişilerdir. Çin asıllı Amerikalılar, denizaşırı Çinlilerin bir grubunu teşkil edip ayrıca kendileri de Asyalı Amerikalıların bir alt grubunu teşkil eden Doğu Asyalı Amerikalıların bir alt grubunu teşkil ederler. Birçok Çin asıllı Amerikalı ile torunları, başta Çin anakarası, Hong Kong, Makao, Singapur ve Tayvan olmak üzere ayrıca Çin diasporasına ait büyük nüfusların bulunduğu farklı bölgelerden gelmiş göçmenlerdir.

Irkçılığa Karşı İrlanda Ağı (INAR), İrlanda'da ırkçılığa ve diğer ayrımcılıklara karşı kampanya yürüten bir üye kuruluşudur.