Avusturya veya resmî adıyla Avusturya Cumhuriyeti, Orta Avrupa'da denize kıyısı olmayan, dokuz eyaletten oluşan ülke. Batıda Lihtenştayn ve İsviçre, güneyde İtalya ve Slovenya, doğuda Macaristan ve Slovakya, kuzeyde ise Almanya ve Çekya ile komşudur. Avusturya'nın yüzölçümü 83.879 km2dir ve yaklaşık 9 milyonluk bir nüfusa sahiptir. Avusturya Almancası ülkenin resmi dili olsa da, birçok Avusturyalı gayri resmi olarak çeşitli Bavyera lehçelerinde konuşmaktadır.
Braunau am Inn, Yukarı Avusturya'da, Almanya sınırına yakın bir kasabadır. Braunau am Inn, 90 km Linz'in batısında ve yaklaşık 60 km Salzburg'un kuzeyinde yer almaktadır. 2001 yılında nüfusu 16.372'di.
Saksonya, Almanya'nın doğusunda yer alan eyaletidir. Çekya sınırına yakındır. Kuzeyde Brandenburg ve Berlin, güneyde Bavyera ile komşudur. Başkenti Dresden'dir. Diğer önemli kentleri ise Leipzig, Chemnitz, Zwickau, Görlitz, Plauen ve Bautzen'dir. Genel olarak yöreye özgü şive olan Sächsisch konuşulur.
Sosyal Demokrat Parti Avusturya (SPÖ), 1 Ocak 1889 yılında Hainfeld'de Sosyal Demokrat İşçi Partisi (SDAP) olarak kurulan bir siyasi partidir. 1918'den 1934'e kadar Avusturya Alman Sosyal Demokrat İşçi Partisi (SDAP) adı altında faaliyet gösterdi. Austrofaşizm ve Nazi diktatörlüğü döneminde yasaklandı. 1945'ten 1991'e kadar partinin adı Avusturya Sosyalist Partisi olarak anıldı. SPÖ, Haziran 1945'te Viyana'nın birinci bölgesindeki Löwelstraße 18 numarada yer alan parti merkezine yerleşti, bu nedenle Löwelstraße, SPÖ'ye atıfta bulunurken genellikle federal parti için mecazi anlamda kullanılır.
Burgenland, Avusturya'nın en doğusundaki ve en küçük nüfuslu eyaletidir. Macaristan ve Slovakya'yla sınırı vardır. Eyâlette önemli miktarda Hırvat ve Macar azınlıklar yaşamaktadır. Kısa aralıklar dışında 10. yüzyılla 1920 arasında Macaristan'a bağlı olan bölge Trianon Antlaşması'yla Avusturya'ya bağlanmıştır.
Alfred Gusenbauer, 2007 yılından beri 2008 yılına kadar Avusturya şansölyesi ve 2000 yılından 2008 yılına kadar Avusturya Sosyal Demokrat Partisi'nin başkanı oldu.
Krems an der Donau, Aşağı Avusturya'da Tuna nehri kıyısında bir kenttir. Önemli bir sanayi merkezi, aynı zamanda çevredeki meyve ve şarap merkezlerinin ürünlerinin ulaştırma noktasıdır. Çok miktarda kilise, iyi korunmuş eski kent evleri ve Orta Çağ döneminden kalma kent duvarı kalıntıları kentin önemli yapılarıdır. İlk defa 995 yılında Chremsia adıyla anılan kent, 1130 yılında şehir statüsü kazanmıştır. 1849-1938 yılları arasındaki dönem dışında 15. yüzyıldan bu yana kent, komşu Stein kentiyle ortak idareye bağlıdır. Kentin nüfusu 24000'dür.
Gänserndorf, Aşağı Avusturya'da 11,021 nüfuslu (2016) kent. Kent Viyana'nın kuzeydoğusunda, Avusturya-Slovakya sınırına yakın bir bölgede yer alır. Kentin ekonomik önemi Viyana Havzası'nda işlenen petrole dayanır.
Eisenstadt, Avusturya'da Burgenland eyaletinin başkentidir.
Graz, Avusturya'nın Steiermark eyaletinin başkenti ve Steiermark'ın en büyük şehri, Viyana'dan sonra ülkenin en büyük ikinci şehridir. 2020 itibarıyla nüfusu 294,630'dur.
Burgenland Hırvatçası, Avusturya'daki bir Hırvatça lehçesi veya dilidir.
Bu listede 1919 yılında kuruluşundan bu yana Avusturya'nın federal cumhurbaşkanları yer almaktadır.
2008 Avusturya yasama seçimleri, 28 Eylül 2008 tarihinde yapılan Avusturya Ulusal Konseyi seçimleridir. 7 Temmuz 2008 tarihinde Avusturya Halk Partisi lideri Wilhelm Molterer'in Avusturya Sosyal Demokrat Parti liderliğindeki koalisyon hükûmetinden çekilmesiyle yapıldı. İktidardaki iki partiye halk arasında hoşnutsuzluğun artması nedeniyle diğer partilere yönelimin artacağı beklentisine rağmen Avusturya Sosyal Demokrat Partisi seçimlerden tekrar birinci olarak çıktı. Ancak iktidardaki her iki parti de tarihinin en kötü sonucunu aldı. Seçim sonucunda aşırı sağ desteğin arttığı görüldü.
Zoran Milanović, Hırvat politikacı. 19 Şubat 2020 tarihinde Hırvatistan Cumhurbaşkanı olarak göreve başladı. Merkez-sol Hırvatistan Sosyal Demokrat Partisi (SDP) eski Lideri ve Hırvatistan eski Başbakanı. 23 Aralık 2011 tarihinde göreve başlamıştır. Milanoviç, aynı zamanda Hırvatistan'ın en genç Başbakanı olarak tarihe geçmiştir.
Avusturya'nın çok partili bir sistemi bulunmaktadır. Kayıtlı 700'den fazla siyasi partiden yalnızca küçük bir bölümü halk tarafından bilinmektedir. 1980'lerden bu yana dört parti, ulusal parlamentoda sandalye almak için sürekli yüksek oy aldı.
Bosna-Hersek Cumhuriyeti Temsilciler Meclisi,, Bosna-Hersek Parlamenterler Meclisi'nin iki alt organından biridir ve diğeri Bosna-Hersek Halk Meclisi'dir. Temsilciler Meclisi, parti listesinden orantılı temsil oranıyla seçilen 42 üyeden oluşur. 28 üye Bosna-Hersek Federasyonu'ndan (BHF) ve 14 üye Sırp Cumhuriyeti'nden (SC) seçilir. Üyeler dört yıllık bir süre için görev yaparlar.
Birinci Avusturya Cumhuriyeti , I. Dünya Savaşı'nın sonunda 10 Eylül 1919'da Saint-Germain Antlaşması'nın imzalanmasından sonra kuruldu ve 1934'te Engelbert Dollfuss ve Anavatan Cephesi'nin diktatörlüğüne dayanarak Austrofascist Avusturya Federal Devleti'nin kurulmasıyla sona eren devlettir. Cumhuriyetin anayasası 1 Ekim 1920'de yürürlüğe girmiş ve 7 Aralık 1929'da değiştirilmiştir. Cumhuriyet döneminde sol ve sağ görüşlere sahip olanlar arasındaki şiddetli çekişmeler giderek daha belirgin hale geldi. Bu da 1927 Temmuz İsyanı'nı ve 1934 Avusturya İç Savaşı'nı başlattı.
Avusturya cumhurbaşkanı, Avusturya Cumhuriyeti'nin devlet başkanıdır. Teorik olarak anayasa tarafından büyük güç ile emanet edilmiş olmasına rağmen uygulamada, cumhurbaşkanı çoğunlukla törensel ve sembolik bir şahsiyettir.
'Bosna-Hersek Halklar Meclisi, Bosna-Hersek Parlamenterler Meclisi'nin Temsilciler Meclisi ile birlikte görev yapan iki meclisinden biridir. 14 Aralık 1995 tarihinde kabul edilen Dayton Anlaşması'nın imzalanmasıyla kurulmuş olan meclis, entite meclislerince seçilmektedir.
19 Nisan 1998'de Avusturya'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimidir. Görevdeki cumhurbaşkanı Thomas Klestil ikinci dönemi için tekrar seçilmek için aday olurken, 1992 seçimlerinde onu destekleyen Avusturya Halk Partisi isteksiz olmasına rağmen tekrar Klestil'i destekliceklerini belirtti, Avusturya Sosyal Demokrat Partisi ve Avusturya Özgürlük Partisi ise rakip aday göstermedi. Klestils'in rakipleri Liberal Forum'un lideri Heide Schmidt, Burgenland'ın eski Lutheran müfettişi Gertraud Knoll, Richard Lugner ve Karl Walter Nowak'tı.