İçeriğe atla

Sticky Notes

Kağıt bazlı notlar olan Yapışkan Notlar, aslında bilinen Amerikalı mucit Alan Amron'un 1972'deki buluşudur.

Yapışkan Notlar aynı zamanda Windows 7,[1] Windows 8 ve Windows 10'da bulunan masaüstü not uygulamasıdır.[2] Uygulama hızlı bir şekilde yüklenerek kullanıcıların masaüstündeki post-it notu benzeri pencereleri kullanarak hızlı bir şekilde not almasına olanak tanımaktadır.

Yapışkan Notlar, ilk kez 2002 yılında Windows XP Tablet Sürümü'nde yayınlandı ve Windows Kenar Çubuğu için bir araç olarak Windows Vista'ya dahil edildi. Microsoft'a göre Nisan 2016 itibarıyla aylık sekiz milyon Yapışkan Not kullanıcısı vardır.[3] Outlook.com[4][5][6] ve Microsoft Teams'de entegredir.[7]

Sistem Gereksinimleri (UWP uygulaması) [8]

Asgari Tavsiye edilen
İşletim sistemi Xbox/Windows 10 Sürüm 1903 veya üzeri
Mimari ARM, x64, x86
Tuş takımı Entegre Klavye Yok
Notlar Yok Windows 10 Intel tabanlı masaüstü bilgisayarlar

Kaynakça

  1. ^ "Sticky Notes". Windows 7 Help. Microsoft. 23 Kasım 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "How to use the Sticky Notes app in Windows 10 to remind you all the things". Windows Central. Windows Central. 10 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Eylül 2015. 
  3. ^ "Windows 10 Anniversary Update: Best New Features". Laptop. Purch. 7 Nisan 2016. 23 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2016. 
  4. ^ "Create, edit, and view sticky notes in Outlook.com or Outlook on the web". support.microsoft.com (İngilizce). 1 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2021. 
  5. ^ "You can now create new Sticky Notes directly in Outlook for the web - MSPoweruser" (İngilizce). 15 Aralık 2019. 22 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2021. 
  6. ^ "Microsoft brings Sticky Notes to Outlook for the web - MSPoweruser" (İngilizce). 9 Aralık 2019. 23 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2021. 
  7. ^ "Microsoft: This open-source technology points the way to the collaborative future of work". TechRepublic (İngilizce). 1 Haziran 2021. 8 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2021. 
  8. ^ "Get Microsoft Sticky Notes". Microsoft Store (İngilizce). 9 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Windows XP</span> 2001 yılında piyasaya sürülen Windows sürümü

Windows XP, Microsoft tarafından geliştirilen Windows NT işletim sistemi ailesinin önemli bir sürümüdür. Hem profesyonel kullanıcılar için geliştirilen Windows 2000'in, hem de genel kullanıcılar için geliştirilen Windows Me'nin doğrudan ardılıydı. 25 Ekim 2001'de başlayan perakende satışlarla 24 Ağustos 2001'de üretime sunuldu.

<span class="mw-page-title-main">Posta (Windows)</span> e-posta ve haber grubu istemcisi

Windows Mail, Microsoft tarafından geliştirilen ve Windows Vista, Windows 7, Windows 8, Windows 8.1, Windows 10 işletim sistemlerine dahil olan bir e-posta ve haber grubu istemcisidir. Windows XP'deki Outlook Express yazılımının yerini almıştır. Windows Mail, Microsoft tarafından, 10 Ekim 2005 tarihinde Outlook Express'e halef olarak, topluluk web sitesi aracılığıyla Channel 9 (Microsoft) tarafından ilan edildi. Fakat Windows Mail, Hotmail gibi HTTP üzerinden çalışan e-posta istemcilerini desteklememektedir. Bu yüzden Windows Mail, diğer e-posta istemcileri için kullanılabilir. Mail'in ana özelliği e-posta gönderip almasıdır. Ayrıca Windows Mail, Microsoft tarafından her ayın ikinci Salı günü, önemsiz e-posta filtresi güncelleştirmesi ile güncellenmektedir. Bu güncelleştirme, gelen ve giden önemsiz e-postaları denetler. Programın özelliklerinden biri de topluluk ve gruplarla iletişim kurabilmektir. Yani bu topluluklar ve gruplar, eğer HTTP tabanlı değilse Windows Mail kullanılarak iletişim sağlanabilir. Windows Mail, Windows Buluşma Alanı ve Windows Contacts programlarıyla da uyumludur.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Outlook</span> Microsoft Officele birlikte veya tek başına kullanılabilen, kişisel bilgi yöneticisi

Microsoft Outlook Microsoft tarafından üretilen, Microsoft Office'le birlikte veya tek başına kullanılabilen, kişisel bilgi yöneticisi. Mevcut son sürümü Windows için Microsoft Outlook 2013, Mac için ise 2011'dir. Ocak 2015'te Microsoft, Office 365 ile Telefon ve Tabletler için Outlook'u Outlook Mobile'ni yayınladı. Bu, e-posta, takvim ve kişilerle bu platformların ilk Outlook'u oldu.

<span class="mw-page-title-main">Windows 10</span> 2015te piyasaya sürülen Windows sürümü

Windows 10, Microsoft tarafından geliştirilen, Windows NT ailesinden bir işletim sistemidir. Windows 8.1'in devamı olarak 15 Temmuz 2015'te üretime sunuldu ve genel olarak 29 Temmuz 2015'te piyasaya sürüldü. Windows 10, MSDN ve Technet aracılığıyla indirilebildi ve Windows 8.1 ve Windows 7 kullanıcıları için ücretsiz yükseltme teklifi olarak sunuldu. Windows 10, Windows Insider'lar tarafından kullanılabilen Windows 10 test yapılarına ek olarak, kullanıcılara hiçbir ek ücret ödemeden mevcut olan yeni kararlı yapıları sürekli olarak alır. Kurumsal ortamlardaki aygıtlar bu güncelleştirmeleri daha yavaş alabilir veya on yıllık uzatılmış destek ömrü boyunca yalnızca güvenlik düzeltme ekleri gibi kritik güncelleştirmeleri alan LTSC sürümleri kullanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Outlook.com</span> Microsoftun 2012de tanıttığı bir e-posta servisi

Bu makale genel web postası hizmeti ile ilgilidir. İş web posta hizmeti için, Outlook Web'e bakın.

<span class="mw-page-title-main">Windows 10 Mobile</span>

Windows 10 Mobile, Microsoft tarafından geliştirilmesi durdurulan Windows 10 işletim sisteminin bir sürümü. Bir mobil işletim sistemi olan Windows 10'un bu sürümü, Windows Phone 8.1'in ardılıdır. Akıllı telefonlar ve ekran boyutu 8 inçten küçük tabletler için tasarlanan bu sürüm, ARM'in yanı sıra IA-32 işlemici mimarileri üzerinde çalışmaktadır. Windows Update ile güncellenir, önceki sürümler Zune yazılım ve OTA ile güncellenirdi. Windows Phone Store bu sürümde Windows Mağaza ile birleşti.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Edge</span> Microsoftun geliştirdiği bir ağ tarayıcısı

Microsoft Edge, Windows 10, Windows 11, Windows 10 Mobile ve Xbox One'da kullanılmak üzere Microsoft tarafından geliştirilen web tarayıcısıdır. Tüm cihaz türlerinde Internet Explorer'ın yerini alarak varsayılan web tarayıcısı olmak üzere tasarlandı. Microsoft, Edge'in web standartlarıyla uyumlu bir motora sahip, hafif bir tarayıcı olduğunu belirtmektedir. Cortana ile bütünleşme, not alma araçları ve okuma görünümü gibi bazı yenilikçi özelliklere sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Cortana</span> sanal asistan

Microsoft Cortana, Microsoft tarafından Windows Phone 8.1 ve Windows 10 Mobile sistemi, Microsoft Band ve Microsoft Band 2, Windows Karma Gerçeklik için geliştirilen ve Windows 10, iOS, Android, ve Xbox One'a gelecek olan bir akıllı kişisel asistan. Windows Mobile, Windows phone 7, Windows Phone 8 ve önceki Microsoft Windows sürümlerinde uyumlu değildir. Cortana hatırlatmaları ayarlayabilir, klavye girişi gerektirmeden doğal sesi tanıyabilir ve Bing arama motorundaki bilgileri kullanarak soruları cevaplayabilir.

<span class="mw-page-title-main">Windows Nashville</span>

Windows Nashville Microsoft şirketinin kod adıdır. "Cleveland" ismi "Nashville" için bir önceki kod adı olmuştur. "Chicago" ve "Memphis" versiyonları arasında 1996 yılında piyasaya sürülmesi planlanıyordu. Ancak kamuya Windows 96 olarak tanıtılacaktı. Windows ve Internet Explorer arasındaki sıkı bütünleşmeye odaklanmak ve Netscape Navigator ile daha iyi rekabet edebilmek için amacıyla serbest bırakılması planlanıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Entourage</span>

Microsoft Entourage, Microsoft tarafından Mac OS 8.5 ve daha üstü için geliştirilmiş bir e-posta istemcisi ve kişisel bilgi yöneticisi idi. Microsoft, Entourage'ni Ekim 2000'de Microsoft Office 2001 ofis paketinin bir parçası olarak ilk kez piyasaya sürdü. Klasik Mac OS için Microsoft Office'in önceki sürümü olan Office 98, Outlook Express 5'i içeriyordu. En son sürüm Mac için Microsoft Office 2008'in bir parçası olan Mac 2008 Entourage, 15 Ocak 2008'de piyasaya sürüldü. Entourage, 26 Ekim 2010'da piyasaya sürülen Mac için Microsoft Office 2011'de Macintosh için Outlook ile değiştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Akıcı Tasarım Sistemi (Windows)</span> 2017 yılında Microsoft tarafından geliştirilen bir tasarım dili

Akıcı Tasarım Sistemi 2017 yılında Microsoft tarafından geliştirilen bir tasarım dilidir. Microsoft, geliştiriciler için Build konferansında Fluent Design'ı 11 Mayıs 2017'de duyurdu. Fluent Design, tüm Windows 10 aygıtları ve platformları için tasarlanmış yazılımlarda kullanılan tasarımlar ve etkileşimler için yönergeler içeren Microsoft Tasarım Dili 2'nin (Metro) yenilenmesidir. Sistem beş temel bileşene dayanıyor: Işık, Derinlik, Hareket, Malzeme ve Ölçek.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Garage</span>

Microsoft Garage, Microsoft'un proje bölümüdür. Çalışanların şirket içindeki temel görevleriyle ilişkisi olmayan projelerde çalışmasını sağlar. Google'ın "%20 time" girişimi ile kıyaslanabilir. Özgün Microsoft Garage'in fiziksel konumu, Eski Microsoft Kampüsündeki Bill Gates'in eski ofisidir. Microsoft'un tüm bölümlerindeki çalışanlar, görev dışı oldukları zamanlarda Microsoft Garage'a katılmakta özgürdürler. Bölüm bir "donanım atölyesi" ve gerçek bir "çalışan garaj kapısı" içerir. Microsoft Garage, 2014'ten beri tüm dünyaya yayılmış pek çok "Garaj" yeriyle global bir bölümdür.

Windows Phone birçok yeni özellik içerirken, Windows Mobile 6.5'e kadar önceki sürümlerin bir parçası olan bazı özellikler ve belirli programlar kaldırıldı veya değiştirildi. Windows Phone 6.5'e kadar önceki sürüm her zaman önceki sürümün tüm özellik aralığını kapsıyordu.

Windows 10'da, tümü çeşitli özellikleri, farklı kullanım örnekleri veya özel cihazlar için bulunan edisyonlar bulunmaktadır. Belirli sürümler yalnızca doğrudan orijinal ekipman üreticisinin (OEM) cihazlarına dağıtılırken, Enterprise ve Education gibi edisyonlar yalnızca toplu lisans kanalları aracılığıyla kullanılabilir. Microsoft ayrıca, IoT cihazları ve daha önce pazarlanan akıllı telefonlar için Windows 10 Mobile dahil olmak üzere belirli cihaz sınıflarında kullanılmak üzere Windows 10 sürümlerini cihaz üreticilerinin kullanımına sunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Internet Explorer 6</span>

Internet Explorer 6 (IE6), Microsoft tarafından geliştirilen Internet Explorer Web tarayıcısının 6. sürümüdür. Ağustos 2001 yılında sunuldu. 1999 yılında tanıtılmış olan Internet Explorer 5'in yerini aldı. 2006 yılında ise yerini Internet Explorer 7 aldı. Windows XP ve Windows Server 2003 ile birlikte gelen varsayılan tarayıcıdır. Windows NT 4.0, Windows 98, Windows 2000 ve Windows Me için de kullanıma sunulmuştur. Windows 95 ve önceki sürümler uyumlu değildir. Internet Explorer 6, Internet Explorer'ın Windows NT 4.0, Windows 98, Windows 2000 ve Windows Me'de desteklenen son sürümüdür.

Internet Explorer 11 (IE11), Microsoft tarafından geliştirilen Internet Explorer Web tarayıcısının 11. ve son sürümüdür. Build konferansında Windows 8.1 ile beraber 17 Ekim 2013 yılında sunuldu. 2012 yılında tanıtılmış olan Internet Explorer 10'un yerini aldı. 2015 yılında ise yerini tam başka tarayıcı - Microsoft Edge aldı. Windows 8.1 ve Windows Server 2012 R2 işletim sistemleri için varsayılan tarayıcıdır. Windows Vista ve önceki sürümler desteklenmez. Tarayıcı, 29 Temmuz 2015 tarihinde piyasaya sürüldüğünde Windows 10 ile de gönderilmiştir. Ancak Microsoft Edge, Windows'un bu sürümünde varsayılan tarayıcıdır ve burada, Internet Explorer eski HTML teknolojilerine dayalı web sitelerini çalıştıracak şekilde yapılandırılmıştır. Windows Server 2016 ve Windows Server 2019 ile birlikte gelen varsayılan tarayıcıdır.

<span class="mw-page-title-main">Windows 11</span> 2021de yayımlanan Windows sürümü

Windows 11, Microsoft tarafından geliştirilen Windows NT tabanlı Microsoft Windows ailesinin çıkan son sürümüdür. 5 Ekim 2021 tarihinde piyasaya sürülmüştür. Windows 11 sistem gereksinimlerini karşılayan Windows 10 cihazları için ücretsiz bir yükseltme olarak sunulmuştur.

Windows NT işletim sisteminin önemli bir sürümü olan Windows 11, öncekilere kıyasla yeni özellikler sunar. Bunlardan bazıları, yeniden tasarlanmış bir arayüz, yeni üretkenlik ve sosyal özellikler, güvenlik ve erişilebilirlik güncellemelerinin yanı sıra performans iyileştirmelerini içerir.

Windows 11, Windows NT işletim sisteminin sürümü Windows 10’un halefidir. İşletim sisteminin bazı özellikleri öncekilere kıyasla kaldırıldı.

Channel 9, Microsoft çalışanlarının oluşturduğu videoları ve podcast'leri barındıran bir Microsoft web sitesiydi.