İçeriğe atla

Steyr ACR

Steyr ACR

Steyr Gelişmiş Piyade Tüfeği
Çeşidi Bullpup Piyade Tüfeği
Uyruğu Avusturya
Kullanıcılar Amerika Birleşik Devletleri (deneysel)
Üretim tarihi
Tasarımcı Ulrich Zedrosser
Tasarlandığı tarih 1987
Üretici Steyr Mannlicher
Özellikler
Ağırlık 3,2 kg (7,1 lb) (doldurulmamış)
Uzunluk 30,7 inç (780 mm)
Namlu uzunluğu 21,3 inç (540 mm)

Mühimmat5.56×45mm dairesel astarlı SCF (sentetik kılıflı kinetik mermi)
Kalibre5.56mm (Sabot Çapı)
Etki Gaz işlemeli yükleme, dikey sürgülü hazne
Atış sayısı Yarı otomatik

Dakikada 1200 rpm, döngüsel turda 3 turlu patlama[1]

Atış hızı 4.757 ft/s (1.450 m/s)
Besleme sistemi 24 yuvarlak ayrılabilir cephanelik
Nişangah Optik

Steyr ACR, ABD Ordusunun 1989/90 yıllarında Gelişmiş Muharebe Tüfeği Programı (ACR) için üretilmiş, kinetik mermi ateşlemeli bir piyade tüfeği prototipidir. Sunulan silahların çoğunda olduğu gibi Steyr tasarımının prototiplerde etkili olduğu kanıtlanmasına rağmen tüm Gelişmiş Muharebe Tüfeği Programı, katılan kuruluşlardan hiçbirinin başarılı bir ACR silahının temeli olan M16A2'den çok daha iyi bir performans elde edememesiyle sona erdi.

Tasarım

Steyr ACR yerleşim şeması

Steyr ACR, Steyr AUG ile bazı yüzeysel benzerliklere sahiptir ancak daha yuvarlak olmasına ve namlunun çoğunun açıkta kaldığı AUG'un aksine namlu neredeyse baştan uca kaplanmıştır. AUG gibi, ACR de dipçik kısmına oldukça yakın yerleştirilmiş 24 mermilik şarjöre sahip bir bullpup tasarımıdır. Dipçik, temizlik için açılmak üzere şarjör alanının hemen altındaki bir yere konumlandırıldı. Standart bir özellik olarak optik görüş dahil edildi.

Steyr, mühimmat arasında geçiş yapmak için farklı bir sistem kullandı: mermileri hazneye ileri sürmek ve bir kilitleme cıvatası ile yerinde tutmak yerine, tüm mermi haznesini merminin genişliği boyunca dikey olarak hareket edebilecek şekilde geliştirdi. Gazları ateşledikten sonra, hazneyi dikey olarak aşağı doğru "üfledi", burada yeni bir mermi arkadan hazneye zorlanmış oldu ve eski mermiyi şarjörün önündeki bir fırlatma deliğinden dışarı çıkmaya zorladı. Yaylar daha sonra hazneyi, sabit bir bloğa kilitlendiği konuma doğru olacak şekilde geri kaldırdı. Ateşleme iğnesi, küçük bir delikten girerek ve ateşlemek için kapsül halkasına çarparak haznenin üzerine sabitlendi. Hazne normalde "aşağı" konumda tutuldu; tetik ise yayların onu yukarı doğru itmesine ve ateş etmesine izin vermek için onu serbest bıraktı.

Cephane

Steyr-Mannlicher ACR Mermisi

Steyr ACR'nin mermileri, merminin etrafına itici gaz yerleştirilmiş, iç içe geçmiş bir şekilde paketlenmiş, doğru şekilde konumlandırılmış bir karbon çeliği kinetik mermiden oluşur. Mühimmatın kasası; 45 mm uzunluğunda ve 10,4 mm çapında olan, yarı saydam özellikteki hafif plastikten yapılmış ve arka ucunda doldurma karışımının bastırıldığı yivli bir alüminyum halka bulunduran bir silindirdi.

Kinetik merminin kendisi 0,66 g ağırlığındadır, yaklaşık 1,6 mm çapında ve 41,25 mm uzunluğundadır. Atış hareketi sırasında sabot (mermi tabanı) ve kinetik merminin bir arada kalmasını sağlamak için pürüzlü bir yüzeye sahiptir. Sabot, plastik bir kılıfla bir arada tutulan sıvı kristal polimerden yapılmış dört parçalı bir mil sabotudur. Toplam kovan ağırlığı 5,1 grama gelir ve mermiler, geleneksel pirinç kasalı 5,56 × 45 mm NATO mühimmatının ağırlığının yarısından daha azdır.[2]

Performans

Test sırasında silah iyi performans gösterdi ve sadece iki sorun tespit edildi. Birincisi, plastik kasaların balistik üzerinde bir miktar etki eden, değişen güçlere sahip olmasıydı. Bu oldukça küçük bir sorun olarak kabul edildi. Daha iyi malzemeler ve kalite kontrol yoluyla sorunun çözülebileceğini umdular. İkinci sorunu çözmek ise biraz daha zordu: sabotlar namludan çıktıklarında hala oldukça hızlı ilerliyorlardı ve yüzükoyun ateş ederken yerden sekmeleri halinde diğer askerler ve atıcı için tehlike oluşturuyorlardı.

Tüfekler ACR programında test edildi, Steyr ACR yukarıdan üçüncü sırada

Tüfek patentleri

Cephane patentleri

Gelişmiş Muharebe Tüfeği Programı (ACR) dahilinde geliştirilen bazı silahlar

Kaynakça

  1. ^ "Advanced Combat Rifle by Department of Defense". The Internet Archive. 26 Şubat 1991. 22 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2018. 
  2. ^ Hogg, Ian V. Jane's Infantry Weapons 1994-1995.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Steyr Aug</span> Avusturya yapımı saldırı tüfeği

Steyr AUG, Avusturya yapımı bir bullpup saldırı tüfeği. 1970'lerde tasarlanan ve 1978'den bu yana Steyr Mannlicher firması tarafından üretilen 5,56mm'lik tam otomatik bir silahtır. 1977 yılında Strumgewehr 77 adıyla Avusturya ordu servisine kabul edilen AUG'un üretimine 1978 yılında başlandı. Dünyadaki bullpup tasarıma, yani şarjör yerinin tetik yerinin arkasında olma özelliğine sahip ilk tüfek olma özelliğini taşır. Avusturya, Avustralya, Yeni Zelanda, İrlanda ve Lüksemburg orduları tarafından kullanılmaktadır.

Ateşli silahlar, barut gazının itici gücüyle mermi atan bütün silahların genel adıdır. Ateşli silah denince, genellikle bir kişi tarafından taşınabilen küçük çaplı silahlar akla gelse de ateşli silahlar kategorisi; büyük toplardan tüfeklere, av tüfeğine ve tabancaya kadar her türde ve boyuttaki silahları kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Mermi</span> ateşli silahlarda kullanılan fişeğin atış anında namludan fırlatılan bileşeni

Mermi, ateşli silahlarda kullanılan fişeğin atış anında namludan fırlatılan bileşenidir. Ateşli silahlar tarafından atılan delici, patlayıcı madde, kurşun. Küçük çaplı ateşli silahlar ile ağır ateşli silahların mermileri farklıdır. Tüfek, tabanca gibi küçük silahların mermisi çarpma etkisiyle hedefi deler. Büyük çaplı, ağır ateşli silahlar olan topların mermileri ise hedefi bulduğunda ya da havada patlar.

<span class="mw-page-title-main">Airsoft</span>

Airsoft oyuncağı, Airsoft oyununda kullanılan gerçeğine oldukça benzeyen tüfek, tabanca vb. silahların genel adıdır. Airsoft oyunu, bir askeri simülasyon oyunudur. Oyuncaklar, mühimmat olarak 6 mm'lik, biyolojik olarak çözülebilen plastik boncuklar kullanır. Plastik boncuklar, silahın içindeki piston ile ürettiği sıkıştırılmış havayı ya da 340 gramlık CO2 tüpleri kullanır. Airsoft oyuncakları kesinlikle barut veya gerçek mühimmat kullanmaz. Gerçek mühimmat kullanmak için modifiye edilemez. Herhangi bir insanı mühimmatı ile ağır bir şekilde yaralayamaz veya öldüremez. Fakat eğer insan gözüne yüksek güçlü bir oyuncakla ile direkt bir atış yapılırsa, kılcal damarların çatlamasına, doku hasarına veya gözde geçici ya da bazen kalıcı görme bozukluğuna sebebiyet verebilir. Bu sebepten airsoft oyuncakları kullanılırken daima korunma gözlüğü takılması ve herhangi bir canlının gözüne ateş edip sağlığının tehlikeye atılmaması gerekmektedir. Airsoft oyuncakları, tüfek, tabanca, makinalı tüfek, keskin nişancı tüfeği vb. silahların kopyası olarak bulunabilir.

<span class="mw-page-title-main">Bullpup</span>

Bullpup, şarjörün ve mermi sürme mekanizmasının tetik mekanizmasının arkasına ve dipçiğin içine yerleştirildiği tüfek tipidir. Burada amaç silahın boyunu ufaltırken namlu boyunun aynı bullpup tasarım ile eşdeğer bullpup olmayan konvansiyonel tasarım ile aynı kalmasıdır, genellikle zırhlı personel taşıyıcı, zırhlı muharebe aracı, helikopter veya uçak yolcu ya da pilot kabini, denizaltı ve gemi içindeki ve dar koridorlardaki piyade düşünülerek tasarlanmıştır.

Piyade tüfeği, seçici ateş'e sahip askerî tüfek türüdür. Orta derece hartuç ve çıkarılabilir bir şarjör kullanır. En eski askeri sınıf olan piyadenin ana muharebe silahıdır. Kullanımı standarttır. Sualtı tüfek, muharebe tüfeği, bullpup, saldırı silahı gibi türleri bulunur. 20. yüzyılın sonunda, saldırı tüfekleri dünya ordularının çoğunda standart silah haline gelmişti. Çoğu halde tam güçlü tüfekler ve hafif makineli tabanca'ların yerini aldı.

<span class="mw-page-title-main">M249</span> Amerikan yapımı, 5.56mm kalibrelik mermi kullanan, tam otomatik bir hafif makineli tüfek

M249 Takım Otomatik Silahı, Amerikan Ordusu için FN MINIMI modelinden geliştirilerek üretilmiş bir makineli tüfektir. İki silah da 5.56x45mm NATO mermisi kullanan hafif makineli tüfek sınıfında olup Fabrique Nationale de Herstal (FN) firması tarafından üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Barrett M82</span>

M82, Heavy SASR (Special Application Scoped Rifle) özel amaçlı ağır dürbünlü tüfek. Amerikan Barrett Firearms şirketi tarafından geliştirilmiştir. Amerikan özel kuvvetleri dışında çeşitli ülkelerin silahlı kuvvetleri tarafından kullanılmaktadır. .50 kalibrelik (12.7mm) (.50 BMG) mermi kullanmaktadır. Şarjör kapasitesi genellikle 10'dur fakat 5 mermi alan versiyonları da vardır. Tüfeğin namlusu ufak bir sahra topu gibidir ve mermiyi ateşledikten sonra namlu geriye doğru kuvvetli bir tepme yaratır. Fakat kuvvet sahra toplarındaki gibi bir yayla emilir. Etkili menzili M82A1 versiyonunda 1800 m, M82A2 versiyonunda 2000 m,M82A3 versiyonunda 1968 m, M107 versiyonunda 1830 metredir. Şarjörü boş iken ağırlığı 14 kilogram, A1 versiyonunda 13.5 kg, M107 versiyonunda 12.9 kg, A2 versiyonunda ise 14.75 kilogramdır. .50 BMG mermisi çarptığı düşmanın uzuvlarını koparacak ve başını tamamen parçalayacak kadar güçlüdür. Hafif zırhlı araçları delebilir. Çok ağır olması sebebiyle bullpup tarzında olan M82A2 versiyonu üretimden kaldırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kbs wz. 1996 Beryl</span>

Kbs wz. 1996 Beryl, Polonya yapımı 5.56 mm saldırı tüfeği dir. Radom şehrindeki Łucznik Arms Factory isimli şirket tarafından tasarlanmış ve üretilmiştir. Tüfek, Polonya Silahlı Kuvvetleri tarafından 7.62 mm ve 5.45 mm Kalashnikov yerine kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Makineli silah</span>

Makineli silah, tam otomatik ve/veya portatif silahtır, genellikle şarjör, mermi kayışı veya büyük kapasiteli magazinlerden mermi alarak ve yine genellikle dakikada birkaç yüz mermi atma oranıyla tasarlanmışlardır. İlk makineli tüfekler bir el kolunun çevrilmesi gibi, manuel olarak kullanılıyordu. Birleşik Devletler kanunlarında terim olarak, özellik kullanılmamak suretiyle tam otomatik silahları tanımlar, örneğin medya haberlerinde veya yasal kodlarda.

<span class="mw-page-title-main">Remington ACR</span> piyade tüfeği

Remington ACR, 2006 yılında Amerikan Magpul firması tarafından üretilen piyade tüfeğidir. Silah üzerinde Remington firmasının yardımıyla da birçok yenilikler gerçekleştirilmiştir. Yeni modeline ACR (Adaptive Combat Rifle-Uyarlanabilir Muharebe Tüfeği) ismi verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Heckler & Koch G11</span>

Heckler & Koch G11 kısa adıyla HK G11, Batı Almanya yapımı modern bir piyade tüfeği olmakla birlikte, prototipi üretilmesine rağmen seri üretime geçilmemiştir.

Kale KCR-556, Kale Grubu tarafından geliştirilen, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Jandarma Özel Birlikleri tarafından kullanılan, 5.56×45mm NATO mermi kullanan piyade tüfeği. Uzun versiyonunda 368 mm, kısa versiyonunda 280 mm uzunluğunda, yakın mesafeli çatışmalar için geliştirilen versiyonunda ise 190 mm namlu bulunmaktadır. Seyyar dipçikli uzunluğu 810 mm olan tüfek, 3.2 kg ağırlığındadır. Dakikada 750 ile 950 arasında mermi atabilen KCR-556'nın etkili menzili ise 400 metre ayrıca Kale kcr556 gaz piston döner başlık kilitleme ile çalışan krom kaplı soğuk dövme namluya sahip

KNT-76, Makina ve Kimya Endüstrisi (MKE) tarafından geliştirilen manga seviyesi keskin nişancı tüfeğidir. MPT-76 ile birçok benzer parçaya sahiptir. 7,62x51 mm NATO mühimmatlarını ateşleyen silahta yarı otomatik gaz piston hareketli döner başlı kilitlemeli mekanizma kullanılmıştır. 20 mermilik şarjör kapasitesi bulunmaktadır. Tüfek, mermileri 1,5 MOA dağılımla hedef üzerinde gruplayabilmektedir. Teleskopik dipçik tam açık halde iken 1100 mm uzunluğuna erişmektedir. Namlu uzunluğu 508 mm'dir. 15 ila 25 Newton aralığında ayarlanabilen tetik hassasiyetli KNT-76'nın etkili menzili 800 metre ve silahın ağırlığı 4700 gramdır.

StG 45(M) (kısaltılmış Sturmgewehr 45) diğer ismiyle MP 45(M) İkinci Dünya Savaşının sonlarına doğru tasarlanmış bir saldırı tüfeği prototipiydi.

AR-15/ M4 platformu, AR-15 ve M4 ve benzeri tüfeklerin kullandığı mekanizmanın genel adıdır. Günümüzdeki AR-15 platformunun temeli ilk defa 1956'da ABD'de AR-10 ile atıldı. ArmaLite AR-15 ile günümüzde kullanılan platform geliştirilmiştir. Bu mekanizmada yer alan bazı parça ve tuşların işlevi şu şekildedir:

Ak 5 veya Automatkarbin 5, Belçika menşeli FN FNC model piyade tüfeğinin arktik iklimime uyarlanması amacıyla İsveç tarafından yeniden tasarlanan bir piyade tüfeğidir. Ak 5, aynı zamanda İsveç Silahlı Kuvvetlerinin envanterinde en çok sayıda kullanılan tüfektir. Daha öncesinde İsveç Silahlı Kuvvetleri tarafından kullanılan Ak-4'ün yerini almıştır. Üretilen daha sonraki sürümlerinde silaha Colt M203 bombaatar eklentisi de eklenebilmektedir. 2023 yılı itibarıyla standart üretim sürümü Ak 5C modelidir.

İleri Seviye Savaş Tüfeği, M-16'nın yerine geçecek bir silah bulmak için 1986'da başlayan bir Amerika Birleşik Devletleri Ordusu programıydı. Savaşın stresi altında, M16'ya sahip ortalama bir asker 45 metreden bir hedefi vurabilir, ancak 220 metrede isabet olasılığı hedefe yapılan on atıştan bire düşerdi. Bu nedenle, 1980'lerin sonlarında, isabet olasılığını ikiye katlayabilecek bir silah yaratmak için ACR programı başlatıldı. ACR programından önce Özel Amaçlı Bireysel Silah gibi daha eski programlar geliyordu. Program, yaklaşık 300 milyon ABD Doları tutarında bir harcamanın ardından 1990 yılında sona erdi.

AVB-7.62, Anatoly F. Baryshev tarafından tasarlanan bir taaruz tüfeğidir ve kendi silah işletim sisteminin bir türevi olarak bilinir. Özellikle azaltılmış geri tepmesi ile dikkat çeker.

<span class="mw-page-title-main">Colt ACR</span>

Colt ACR, Colt'un ABD Savunma Bakanlığı İleri Seviye Savaş Tüfeği programına katılımıydı ve bu programa katılanlardan hiçbirinin M16 üzerinde maliyete değecek kadar bir gelişme ve iyileştirme sağlayamadığı sonucuna varıldı.