İçeriğe atla

Steven Aftergood

Steven Aftergood, ABD hükûmetinin gizlilik politikasını eleştiren bir isimdir. Amerikan Bilim Adamları Federasyonu'nun Hükûmet Gizliliği projesini yönetmekte ve Federasyon yayını Secrecy News'in yazarıdır.[1]

Yaşam ve kariyer

Aftergood, Los Angeles'taki Kaliforniya Üniversitesi'nden Elektrik Mühendisliği alanında lisans derecesine sahiptir ve katı hal fiziği alanında yayınlanmış araştırmaları bulunmaktadır.[2]

1991 yılında Aftergood, ABD Savunma Bakanlığı'nın nükleer termal roket geliştirmeye yönelik özel erişim programı olan ve gizli tutulan Timberwind Projesi'ni ifşa etti. Bu olay, Amerikan Bilim Adamları Federasyonu'nun Aftergood liderliğinde hükûmet gizliliği üzerine devam eden bir araştırma projesi başlatmasına yol açtı.[3]

Tartışmalar

İstihbarat bütçesinin açıklanması

Aftergood, 1997 yılında Merkezi İstihbarat Teşkilatı'na karşı açılan ve ABD hükûmetinin toplam istihbarat bütçesinin (1997'de 26,6 milyar dolar) elli yıl sonra ilk kez gizliliğinin kaldırılarak yayınlanmasını sağlayan Bilgi Edinme Özgürlüğü Yasası davasında davacı olarak yer almıştır.[4]

2006 yılında Aftergood, Ulusal Keşif Ofisi'ne karşı, sınıflandırılmamış bütçe kayıtlarının yayınlanması için açtığı FOIA davasını kazandı.[5]

CIA e-postalarının korunması

Merkezi İstihbarat Teşkilatı'nın 2014 yılında 22 üst düzey Teşkilat yetkilisi hariç tümünün e-posta kayıtlarını ortadan kaldırmaya yönelik bir önerisi, Aftergood tarafından bu hamleye yapılan bir atfın fark edilmesinin ardından raydan çıkmış ve Kongre'de ve başka yerlerde eleştirel bir tepkiyi tetiklemiştir.[6] Teklif 2016 yılında Ajans tarafından resmen geri çekilmiştir.[7]

Nükleer silah gizliliğinin azaltılması

Amerikan Bilim Adamları Federasyonu'nun nükleer silahlarla ilgili gizliliği azaltma çabasının bir parçası olarak Aftergood, 2019 tarihli Genelkurmay Başkanlığı'nın Nükleer Operasyonlar konulu yayınını ele geçirdi ve yayınladı. Belgede bu tür silahların ABD savaş planlarındaki potansiyel rolü açıklanmaktadır.[8][9]

Devlet bilgilerine erişimin teşvik edilmesi

Aftergood, yaygın olarak kullanılan çeşitli hükûmet belgeleri koleksiyonlarını muhafaza etmiştir. Bunlar arasında Başkanlık ulusal güvenlik direktifleri,[10] ABD askeri doktrin yayınları,[11] devlet sırrı ayrıcalığı uygulamaları,[12] Buluş Gizliliği Yasası kullanımları,[13] Kongre Araştırma Servisi raporları[14] ve JASON bilim danışma paneli tarafından gerçekleştirilen çalışmalar yer almaktadır.[15]

Ödüller

Aftergood'un devlet gizliliği politikası üzerine yaptığı çalışmalar, Electronic Frontier Foundation tarafından verilen Pioneer Ödülü,[16] American Library Association tarafından verilen James Madison Ödülü,[17] American Association of Law Libraries tarafından verilen Devlet Bilgilerine Kamu Erişimi Ödülü,[18] ve Playboy Vakfı tarafından verilen Hugh M. Hefner İlk Değişiklik Ödülü ödüllerine layık görülmüştür.[19]

Seçilmiş yayınlar

Kaynakça

  1. ^ Dana Priest (26 Kasım 2003). "One Man Against Secrecy; Newsletter Editor Works to Limit Classified Information" (PDF). Washington Post. 26 Eylül 2021 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  2. ^ "Steven Aftergood". Federation of American Scientists. 11 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ William J. Broad (3 Nisan 1991). "Secret Nuclear-Powered Rocket Being Developed for 'Star Wars'". New York Times. 22 Ağustos 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ FAS Wins Lawsuit Against CIA on Intelligence Budget Disclosure 5 Kasım 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., CIA Statement, 15 Oct. 1997.
  5. ^ National Reconnaissance Office Yields to FAS Lawsuit 5 Kasım 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., by Steven Aftergood, 21 Dec. 2006.
  6. ^ David Welna (20 Kasım 2014). "The CIA Wants To Delete Old Email; Critics Say 'Not So Fast'". National Public Radio. 21 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "CIA Withdraws Email Destruction Proposal". Secrecy News. 24 Nisan 2016. 4 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ David Axe (20 Haziran 2019). "Oops: The Pentagon Just Revealed Its Nuclear Doctrine". The National Interest. 20 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  9. ^ Julian Borger (19 Haziran 2019). "Nuclear weapons: experts alarmed by new Pentagon 'war-fighting' doctrine". The Guardian. 19 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  10. ^ "Presidential directives and executive orders". via Federation of American Scientists. 8 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  11. ^ "Defense Department Intelligence and Security Doctrine, Directives and Instructions". via Federation of American Scientists. 1 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  12. ^ "The State Secrets Privilege: Selected Case Files". via Federation of American Scientists. 4 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  13. ^ "Invention Secrecy". via Federation of American Scientists. 15 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  14. ^ "Congressional Research Service reports". via Federation of American Scientists. 29 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  15. ^ "JASON Defense Advisory Panel Reports". via Federation of American Scientists. 17 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  16. ^ "Transparency Activist, Public Domain Scholar, Legal Blogger, and Imprisoned E-Voting Researcher Win Pioneer Awards". 19 Ekim 2010. 4 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  17. ^ "Past Recipients of the James Madison Award". 25 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  18. ^ "Public Access to Government Information Award". 9 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  19. ^ "Past Winners and Judges of the Hugh M. Hefner First Amendment Awards". 8 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri</span> Kuzey Amerikada bulunan ülke

Amerika Birleşik Devletleri, yaygın olarak Birleşik Devletler veya Amerika olarak bilinir. Kuzey Amerika kıtasında, Kanada ve Meksika arasında bulunan, elli eyalet ve bir federal bölgeden oluşan, federal anayasal cumhuriyet ile yönetilen bir ülkedir. Dünya'nın, 9,8 milyon km2 yüz ölçümü ile karasal alan bakımından dördüncü, toplam alan bakımındansa üçüncü en büyük ülkesi ve 334 milyonu aşan nüfusu ile de en kalabalık üçüncü ülkesidir. Ülkenin başkenti, aynı zamanda federal bölgesi olan Washington, DC'dir. En kalabalık şehri ise New York'tur.

<span class="mw-page-title-main">Rusya</span> Doğu Avrupa ve Kuzey Asyada yer alan bir ülke

Rusya,

<span class="mw-page-title-main">Sri Lanka</span> Hint Okyanusunda bir ada ülkesi

Sri Lanka veya resmî adıyla Sri Lanka Demokratik Sosyalist Cumhuriyeti Güney Asya'da, Hindistan'ın 31 kilometre güneyinde ve Hint Okyanusu'nda bulunan bir ada ülkesidir. 1972 yılından önce Seylan olarak bilinirdi. Hint Okyanusu'nun İncisi olarak da adlandırılan ülkede yaklaşık 21 milyon kişi yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Martin Scorsese</span> Amerikalı film yapımcısı ve yönetmeni; senarist

Martin Luciano Scorsese, Akademi Ödülü, BAFTA ve Altın Küre sahibi Amerikalı film yönetmeni, senarist ve yapımcıdır. 1997 Amerikan Film Enstitüsü tarafından verilen AFİ Yaşam Boyu Başarı Ödülü'ne layık görülmüştür. 2007'de Köstebek isimli filmiyle, En İyi Yönetmen dalında Oscar ödülünün sahibi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek Federasyonu</span> Federasyon

Bosna-Hersek Federasyonu (Federacija Bosne i Hercegovine, Федерација Босне и Херцеговине,

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Kongresi</span> Amerika Birleşik Devletlerinin yasama organı

Birleşik Devletler Kongresi, Birleşik Devletler federal hükûmetinin iki meclisli yasama organıdır ve iki bölümden oluşur: Temsilciler Meclisi ve Senato. 435 temsilci ve 100 senatör olmak üzere toplam 535 üyeden oluşur. Toplam sayısı 435 olan Temsilciler Meclisi üyeleri dar bölge sistemiyle iki yıllığına seçilirler.

<span class="mw-page-title-main">Steven Weinberg</span> Amerikalı teorik fizikçi (1933 – 2021)

Steven Weinberg Amerikalı teorik fizikçi. 1979'da Abdus Salam ve Sheldon Glashow ile birlikte zayıf etkileşim ile elektromanyetik etkileşimin birleştirilmesine ve temel parçacıklar arasındaki elektromanyetik etkileşime katkılarından dolayı Nobel Fizik Ödülüne layık görülmüştür

<span class="mw-page-title-main">Amerikan Bilim Adamları Federasyonu</span>

Amerikan Bilim Adamları Federasyonu, Manhattan Projesi üyesi olan ve kritik milli kararların alınmasında bilgi ve tecrübelerini sunmaya kendilerini ahlaken yükümlü hisseden bilim insanları, mucid ve mühendisler tarafından 1945 yılında ABD'de kurulan kâr amacı gütmeyen organizasyon. İlk projeleri nükleer silahların kontrolü ve sivil amaçlı nükleer güç araştırmalarına odaklanana kuruluş, öne çıkan bu konuyu gündeminde tutmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ei-ichi Negishi</span> Japon kimyager (1935 – 2021)

Ei-ichi Negishi - ö. 6 Haziran 2021,Indianapolis, Indiana) Japon kimyager. 2010 yılında Japon kimyacı Suzuki Akira ve Amerikalı kimyager Richard F. Heck ile birlikte Nobel Kimya Ödülü'ne layık görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Charles Townes</span> Amerikalı fizikçi (1915 – 2015)

Charles Hard Townes, Amerikan Nobel Ödüllü fizikçi ve eğitimci. Townes en çok maserler üzerindeki teori ve uygulama çalışmaları ile bilinir. Maserlerin ana patentini alan Townes ayrıca maser ve lazer araçları ile bağlantılı kuantum elektroniği üzerinde de çalışmıştır. Bu çalışmaları nedeniyle 1964 yılında Nikolay Basov ve Aleksandr Prohorov ile birlikte Nobel Fizik Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">1965-1966 Endonezya katliamları</span> Endonezyada başarısız darbe girişiminin ardından komünistlere karşı yapılan katliamlar

1965–1966 Endonezya katliamları, Endonezya'da 30 Eylül hareketinin başarısızlıkla sonuçlanan darbe girişiminin ardından gerçekleşen, komünistleri tasfiye etmeye yönelik katliamlardır. 1965 ve 1966 yılları arasında en yaygın tahminlere göre 500.000'den fazla kişi öldürüldü. Tasfiyeler, "Yeni Düzen" rejimine geçiş sürecinde önemli bir aşama teşkil etti. Endonezya Komünist Partisi (PKI), siyasi bir güç olarak ortadan kaldırıldı. Meydana gelen ayaklanmalar, Devlet Başkanı Sukarno'nun düşüşüne ve Suharto'nun otuz yıllık başkanlığının başlamasına yol açtı. Araştırmalar ve gizliliği kaldırılan belgeler, Endonezyalı yetkililerin ABD ve İngiltere gibi yabancı ülkelerden destek aldığını gösteriyor.

Uluslararası Demokratik Kadınlar Federasyonu (UDKF) kadınlara eşit haklar sağlanması adına faaliyette bulunan uluslararası bir kuruluş olarak 1945 yılında Paris'te kurulmuştur. Soğuk savaş yılları boyunca Sovyet destekli komünist bir organizasyon olarak tanımlanmıştır. Paris'te Fransa hükûmetince faaliyetten men edilmesi üzerine genel merkezi Doğu Berlin'e taşınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Reagan Doktrini</span> Soğuk Savaşın sonuna kadar Amerikan stratejisi

Reagan Doktrini, Amerika Birleşik Devletleri başkanı Ronald Reagan'ın Soğuk Savaş'ın son yıllarında Sovyetler Birliği ve komünistlerin dünya üzerindeki etkisini kırmayı amaçlayan bir dış politika stratejisydi. Doktrin her ne kadar 10 yıldan az bir süre uygulandıysa da 1980'lerden Sovyetler Birliği'nin dağıldığı 1991 yılına kadar ABD dış politikasının merkezindeydi.

<span class="mw-page-title-main">Nükleer silah denemesi</span>

Nükleer deneme, nükleer silahların etkinliğini, verimini ve patlayıcı özelliklerini belirlemek için yapılan denemelerdir. 20. yüzyılda, nükleer silah geliştiren birçok ülke tarafından denemeler gerçekleştirilmiştir. Nükleer silahların test edilmesi, silahların nasıl çalıştığı ve çeşitli koşullar altında silahların nasıl davrandığı ve personel, yapılar ve ekipmanın nükleer patlamalara maruz kaldıklarında nasıl davrandıkları hakkında bilgi verebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sovyet atom bombası projesi</span> nükleer silah geliştirme programı

Sovyet atom bombası projesi, Sovyetler Birliği Komünist Partisi Genel Sekreteri Josef Stalin'in II. Dünya Savaşı sırasında Sovyetler Birliği'nin nükleer silah geliştirmesi için yetkilendirdiği araştırma ve geliştirme programı.

Noviçok, 1971-1993 yılları arasında geliştirilen Sovyet yapımı bir sinir ajanı serisidir. Bu ajanları geliştiren Rus bilim adamları, şimdiye kadar yapılmış en ölümcül sinir ajanları olduklarını iddia etmektedirler. VX'ten beş ila sekiz kat daha güçlü olan bazı varyantları olup diğerleri ise somandan on kat daha güçlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Måneskin</span> İtalyan müzik grubu

Måneskin, 2016'da Roma'da kurulmuş İtalyan rock grubu. Grup, vokalist Damiano David, basçı Victoria De Angelis, gitarist Thomas Raggi ve baterist Ethan Torchio'dan oluşmaktadır. Kariyerinin başlarında sokak müzisyenliği yapan grup, 2017'de İtalya'da yayımlanan X Factor yarışmasının 11. sezonunda 2. olarak ünlendi. "Zitti e buoni" adlı şarkılarıyla 2021 Sanremo Müzik Festivali'ni kazandılar ve aynı şarkıyla 2021 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İtalya'yı temsil ettiler. Yarışmayı birincilikle tamamlayarak uluslararası tanınırlığa kavuştular. Aynı yıl MTV Avrupa Müzik Ödülleri'nde En İyi Rock Grubu ödülünü de kazandılar.

<span class="mw-page-title-main">Ramazan Devrimi</span> 1963teki Irak askeri darbesi

8 Şubat Devrimi ve Şubat 1963 Irak Darbesi olarak da anılan Ramazan Devrimi 1963 yılında Baas Partisi'nin Irak kanadının Irak Başbakanı Abdülkerim Kasım'ı deviren askeri darbesiydi. 8-10 Şubat 1963 tarihleri arasında gerçekleşti. Kasım'ın Baasçı olmayan eski yardımcısı Abdüsselam Arif'e büyük ölçüde törensel cumhurbaşkanlığı görevi verilirken, önde gelen Baasçı general Ahmed Hasan el-Bekir başbakan seçildi. Yeni hükûmetin en güçlü lideri, Ulusal Muhafız milislerini kontrol eden ve darbe sonrası yüzlerce hatta binlerce şüpheli komünist ve diğer muhaliflerin katledilmesini organize eden Irak Baas Partisi'nin genel sekreteri Ali Salih es-Sadi idi.

<span class="mw-page-title-main">Carolyn R. Bertozzi</span> Amerikalı kimyager

Carolyn Ruth Bertozzi, Amerikalı kimyager. Hem kimya hem de biyolojiyi kapsayan geniş kapsamlı çalışmaları ile tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Rusya'nın Ukrayna'ya karşı enformasyon savaşı</span>

Rusya'nın Ukrayna'ya karşı bilgi savaşı konsepti ilk olarak 2013'te Valeri Gerasimov tarafından Rusya'nın karşı koyma ihtiyacı hissettiği Batılı bir enformasyon savaşını tanımlamak için dile getirildi. Renkli devrimlerin ve Arap Baharı'nın Batılı hükûmetler tarafından kışkırtıldığına ve bu durumun Rusya Federasyonu için bir tehdit oluşturduğuna inanıyordu. Batı'nın bu olaylara, özellikle de 2011-2013 Rusya protestolarına katılımına ilişkin yaptığı değerlendirmeler bu inancının temelini oluşturuyordu.