
M1 Garand, bir II. Dünya Savaşı yarı otomatik bir Amerikan piyade tüfeğidir. 30 kalibrelik mermi kullanan bu tüfekler 1936'da resmi olarak Birleşik Devletler ordusunun standart servis tüfeği olan sürgülü Springfield M1903 tüfeklerinin yerini almıştır. M1 de 1958'de M14'lerle değiştirilmiştir. M1'lerin geliştirilmiş versiyonu olan M14'ler hala Amerikan ordusu tarafından kullanılmaktadır. 1963'e hala kadar çok sayıda olan M1 kullanımı, 1966 itibarıyla gitgide azaldı.

Maschinengewehr, Alman yapımı Makineli tüfek. 1942 yılında üretilmiştir. Çoğu savaş tarihçisine göre en iyi tüfek tasarımlarından biri olarak görülmektedir. 7,92mm'lik mermi kullanır. Atış hızı bakımından hafif bir makineli tüfeğin ulaşabileceği en yüksek hız olan 1200 adet/dakika hıza ulaşmıştır. Güvenilirlik, sağlamlık isabetlilik ve kulanım kolaylığının bir arada bulunduğu nadir silahlardandır. Savaş sırasında 400.000'den fazla MG42 üretilmiştir. Düşman askerleri ona "Hitler'in Testeresi" adını takmıştır. Bugünkü M60'lar bu tüfek örnek alınarak tasarlanmıştır. Tüfek paslanmaz çelikten yapılmıştır. Su, çamur ve topraktan etkilenmez.
Tüfek, hafif ateşli bir silahtır. Omuza dayanarak, elde veya kucakta kullanılır. Kullanıldığı yerlere göre piyade tüfeği, su altı tüfeği, av tüfeği gibi adlar alır. Mekanizma, kundak, dipçik ve namlu olmak üzere dört ana parçadan meydana gelir. Mekanizma ateşlemeyi ve kovanı dışarı atmayı sağlar. Kundağın muhafaza ettiği namlu mermiye yön vermeye, dipçik ise tüfeğin omuza dayanarak tepkisini hafifletmeye yarar. Çeşitli tüfekler bulunur.

Zırhlı personel taşıyıcı veya kısaca ZPT, piyadeleri cepheye taşımak için üretilen Zırhlı savaş aracıdır. Genellikle Makineli tüfek ile silahlandırılan araçlarda kimi zaman geri tepmesiz top, güdümlü tanksavar füzesi ya da havan topundan yararlanılmaktadır. Bu araçlar doğrudan cephe savaşları için tasarlanmayıp, taşıdıkları askerleri şarapnel ve düşman pusu ateşlerinden korumak içinde üretilmiştir. Yürüyen aksamlarında genellikle tekerlek ve palet kullanılmıştır. Örneğin Birleşik Devletler Ordusuna ait M113'de (palet), Birleşik Krallık Ordusuna ait FV 432'de (palet), Fransız VAB'da (tekerlek), Alman Ordusu GTK Boxerda (tekerlek) ve Sovyet BTR'de (tekerlek) kullanmaktadır. Bu araçlardan daha zırhlı olan Zırhlı Muharebe Araçları (ZMA) ise doğrudan cephede düşmanla çarpışmak için üretilmiştir.

HK33, G3 piyade tüfeğinin 90'lı yıllara güncelleştirilmiş, NATO standardına getirilmiş versiyonudur. Türk Silahlı Kuvvetleri bu silâhı fizikî ömürlerini tamamlamakta olan G3 ile değiştirmek istemekteydi. Fakat, HK416 varyasyonu Mehmetçik-1'in üretilmesine karar verildi. HK33 Türkiye'de MKEK tarafından üretilmektedir. TSK tarafından komando, jandarma, özel harekât ve bazı ÖKK birliklerinde kullanılmaktadır.

Avcı uçağı veya av uçağı, öncelikli görevi diğer savaş uçaklarını avlamak olan savaş uçağı. Avcı uçakları genellikle küçük, hafif, hızlı ve manevra kabiliyeti yüksek uçaklardır. Pek çoğu aerobasi kabiliyetine sahiptir. Avcı uçakları, öncelikli görevi yer hedeflerini bombalamak olan bombardıman uçaklarına nazaran daha kısıtlı bombardıman kabiliyetine sahiptir.

5.56×45mm NATO, 1970'lerin sonunda Belçika'da FN Herstal tarafından geliştirilen kenarsız, darboğazlı, vasat mermi ailesinden bir tüfek mermisidir.

FG42, II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nda üretilmiş otomatik tüfek. Silah özellikle Girit Muharebesi sonrasında yeni silahlara ihtiyaçları açığa çıkan piyadeler için geliştirildi. Bu silah MG 42'nin paraşütçüler için hafifletilmiş bir şeklidir. FG42; tek tek, yarı otomatik biçimde veya hafif destek silahı olarak kullanılabilmekteydi.

L6 Wombat, İngiliz Kraliyet Ordusu tarafından kullanılan 120 mm kalibrelik bir geri tepmesiz tanksavar tüfeğidir. Uzun yıllar kullanılan silah güdümlü tanksavar füzesi sınıfındaki Vigilant ve MILAN füzelerinin gelmesi ile kullanımdan kaldırılmıştır. Wombat aslında II. Dünya Savaşı sırasında üretilen "Ordnance, RCL, 3.45 in" model geritepmesiz toptan geliştirilen BAT ve MoBAT serisinin son halkasıydı. Wombat genellikle iki tekerlekli yük arabasıyla çekiliyordu. Bundan başka bu silah FV432 ZPTlerin üzerine de monte edildi.

Geri tepmesiz top veya geri tepmesiz tüfek terimleri ağır mermileri fırlatmak için kullanılan hafif yapıdaki silahlara verilen addır. Teknik olarak namlusu yivli olan silahlara tüfek, yivsiz model namluya sahip geri tepmesiz silahlara ise top denir. Geri tepmesiz tüfeklerde bu fark göz önünde bulundurulmaz.

M240, resmen United States Machine Gun, 7.62mm, M240 göbekten doldurmalı, barut gazının geri tepmesi ve icra yayının ileri itmesi ile seri olarak atış yapabilen bir Makineli tüfektir. Silah 7.62x51mm NATO sınıfı fişek kullanmaktadır. Bu silah Belçika yapımı FN MAG modelinin Amerikan Kara Kuvvetleri için geliştirilmiş modelidir.

Type 59 Ana muharebe tankı, her yerde bulunan Sovyet T-54A tankının Çin kopyasıdır. İlk araç 1958'de üretildi ve 1959'da hizmete alındı. Bununla birlikte 1963'te seri üretime başlandı. Yaklaşık 9500 tank yapıldı ve üretimi 1980'de durduruldu ve yaklaşık 5500 tank Çin Silahlı Kuvvetleri envanterindedir. Type 59, 2000'lere kadar Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun belkemiğini oluşturdu. Type 59-I ve Type 59-II varyantları ise 2002'de servise girdi.

Type 100, Japon yapımı bir hafif makineli silah. Çin-Japon Savaşı ve II. Dünya Savaşı boyunca Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri ve Deniz Kuvvetleri tarafından sıkça kullanılmıştır. Tüfeğin Type 100/40 ve Type 100/44 gibi çeşitleri bulunup 1942 ve 1944 yıllarında yapılmış versiyonları bulunmaktadır. Ünlü Japon silah tasarımcısı Kijiro Nambu tarafından ilk kez 1939'da tasarlanmıştır. İlk tasarlanmasında MP18 tüfeği model alınmıştır. Tüfeğin dış kaplaması Asya'nın orman koşullarına uygun olabilmesi için krom ile kaplanmıştır.
AR-10, Amerika Birleşik Devletleri yapımı bir piyade tüfeğidir. Silah, 1956 yılında Eugene Stoner tarafından tasarlanmıştır. 1956'da ilk kez üretilmeye başlanınca AR-10, fenolik kompozit ve dövme alaşım parçaları ile yenilikçi düz hatlı stok tasarımı sayesinde otomatik ateşte kontrolde tutmak daha kolaydı ve dönemin diğer piyade tüfeklerinden 450 gram daha hafifti.
Bu listede Kore Savaşında (1950-1953) kullanılan silahlardan bahsedilmiştir.
Singapur Piyade Tüfeği 80, Singapur'da geliştirilen konvansiyonel bir piyade tüfeğidir.
SAR 21, 5.56x45mm hazneli, Singapur'da tasarlanmış ve üretilmiş bir bullpup saldırı tüfeğidir. İlk olarak 1999 yılında Singapur Silahlı Kuvvetleri (SAF) tarafından standart hizmet silahı olarak ortaya çıkarılan ve daha sonra benimsenen bu silah, Savunma Bakanlığı (MINDEF), Singapur Ordusu ve eski Chartered Industries of Singapore (CIS), şu anda ST Engineering Land Systems tarafından yerel olarak lisanslanmış olan M16S1'in yerine geçmek üzere dört yıllık bir sürede tasarlanmış ve geliştirilmiş bir taarruz tüfeğidir.
Type 81, Kalaşnikof ve SKS'ye dayanan Çin tasarımı ikinci nesil, seçici ateşli, gazla çalışan 7.62 × 39 mm saldırı tüfeğidir. Halk Kurtuluş Ordusu (PLA) ve 1980'lerin ortalarından beri hizmet veriyor. Type 81, Type 81-1 ve Type 81 LMG'den oluşan hafif silah ailesidir.
Thompson Hafif Tüfek, Auto-Ordnance Şirketi tarafından Amerika Birleşik Devletleri Silahlı Kuvvetleri kullanımı için tasarlanan bir hafif tüfek üretme girişimidir. Orijinal .30 Karabina kalibreli tüfek, M1921/27 varyantlarına dayansa da genel olarak, daha önce kanıtlanmış .45 ACP hafif makineli tüfeklerine dayanıyordu. İyi çalışmasına rağmen, savaş ortamı nedeniyle hem seri üretim için pahalı bulundu hem de ağırlığı hafif tüfek kavramına uygun görülmedi.