İçeriğe atla

Stereogram

Kamçatka Yarımadası'nın kuzeyindeki Palanskoye Gölü büyük bir heyelan sonucu doğal bir baraj şeklinde oluşmuştur. Kendi yüksekliğine bağlı olarak, görüntüdeki her nokta hafifçe kaymıştır. Stereoskopik olarak birleştirildiğinde, sonuç yeryüzünün dikey olarak abartılı tam bir üç boyutlu görüntüsüdür.

Stereogram, iki boyutlu ve düz görüntü veya görüntülerden oluşturulmuş derinliği olan bir göz yanılgısıdır. Aslında stereogram, stereoskop kullanılarak görülebilen bir çift stereo görüntüdür. Diğer çeşit stereogramlar anaglif ve otostereogram içerirler. Stereogram 1838 yılında Charles Wheatstone tarafından keşfedilmiştir. Kişinin iki adet iki boyutlu (2D) görüntüden üç boyutlu (3D) görüntü görmesini sağlayan, prizma ve aynalardan meydana gelmiş bir stereoskop yapmasını sağlayan çift gözle bakışa bir açıklama bulmuştur.[1] Oliver Wendell Holmes, aynaları olmayan ve üretimi pahalı olmayan gelişmiş bir stereoskopu 1861 yılında icat etmiştir. Bu stereoskoplar yıllarca oldukça popüler kaldılar.[2]

Stereogramlar bilgisayarlarda otostereogramların yaratılmasıyla tekrar popüler olmuşlardır, görüntüye bakan kişi gözlerini doğru bir şekilde odakladığında, münferit iki boyutlu bir görüntü içinde üç boyutlu bir görüntü gizlidir. Magic Eye kitap serileri bunun popüler bir örneğidir. Magic Eye kitapları, otostereogramlardan stereogramlar olarak bahseder, öncülük eden birçok kişiye göre stereogram kelimesi otostereogram kelimesiyle eş anlamlıdır.[3] Salvador Dalí yaptığı çeşitli göz yanılgısı araştırmalarında bazı etkiletici stereogramlar oluşturmuştur.[4]

Türleri

Asya melez zambağının bir stereogramı. Görüntüyü görmek için dört görüntü belirene kadar gözlerinizi çaprazlaştırın, daha sonra görüntüler üçlü bir set olana kadar yakınlaşmalarına izin verin ve ortadaki görüntüye odaklanın.
Görüntüyü görmek için dört görüntü belirene kadar gözlerinizi çaprazlaştırın, daha sonra görüntüler üçlü bir set olana kadar yakınlaşmalarına izin verin ve ortadaki görüntüye odaklanın.
  • Stereoskopik görüntüleme her göze biraz daha farklı bir görüntü sunmak için bir stereoskopun kullanılmasına dayanır. Görüntüler eğer yan yana konuldularsa, stereo çift çıplak gözle görülebilir. Stereo çift daha sonra, otostereogramları görmek için kullanılan aynı görüntüleme tekniği kullanılarak izlenir.
  • Anaglif görüntüler ayrıca, iki stereo görüntünün biraz farklı bakış açılarından tek bir görüntü içinde birleştirilmiş "kırmızı/yeşil" ya da "galibarda (macenta)/camgöbeği" görüntüler olarak da tanınırlar. Bu görüntüler daha sonra, üç boyutlu bir görüntü yanılgısı oluşturmak için her bir ayrı göze ulaşan ışığı yumuşatan renk süzgeçleri kullanan "anaglif gözlükler" ile görülebilirler.
  • Rastgele nokta stereogramı ya iki stereoskopik görüntü ya da bir anaglif görüntü kullanır. Giriş görüntüsü (ya da görüntüleri) belirgin şekilleri olmayan rastgele noktalar içerir. Uygun görüntüleme aracı kullanıldığında bu rastgele noktalardan gizli bir 3D görüntü ortaya çıkar.
  • Otostereogramlar sadece tek bir görüntüden bir derinlik yanılgısı üretir. Görüntü genellikle, soldan sağa tekrar eden dar bir desen oluşturan bilgisayar tarafından oluşturulur. Bir izleyici odaklama işlemleri ile gözleri ayrıştırarak 3D bir görüntü görecek şekilde beyni kandırabilir.
  • SIRDS (Single Image Random Dot Stereogram, Tekil Görüntü Rastgele Nokta Stereogramı) doğru izleme yöntemi kullanılmadığı sürece ayırt edilemeyen ve her tekrar eden desenin hafifçe değişerek gizli bir görüntü oluşturduğu bir otostereogram türüdür.
  • Hareketli stereogram tek bir görüntü kullanarak ve gözlük kullanmadan 3D hissi veren hareketli bir bilgisayar görüntüsüdür. Genellikle birkaç kare içerir.

Otostereogramlar

Bir rastgele nokta stereogramı doğru bakma tekniği ile 'görülebilen' 3D bir görüntü kodlar. Görüntünün tam boyutunu görmek için küçük resmin üzerine tıklayın.

Bir otostereogram, genellikle gözlerin görüntünün arkasına (ıraksama) ya da daha az sıklıkla önüne (yakınsama) odaklanmasıyla görünebilen bir derinlik yanılgısıdır. Bu iki yöntem ayrıca, sırasıyla akçıl gözlü ve şaşı olarak da bilinirler. Desenlerin dikey tekrarlarındaki hafif farklılıklar ya da rastgele noktalar 2D görüntü içindeki derinlik yanılgısını oluşturur, tıpkı birinin gözleri arasındaki hafif bakış açısı farklılığının 3D nesneler ve sahnedeki derinlik algılamasını oluşturduğu gibi.

Magic Eye'a göre, çoğu insan ıraksama yöntemini tercih eder. Bununla birlikte, normal stereogramlarla, gözlerin bir ıraksama sınırı olduğundan bu görüntünün boyutu için bir sınır getirir; şaşı yöntemi ile oluşturulan görüntüler daha büyük olabilirler. Eğer bir stereograma yanlış yöntemle bakılırsa, derinlik bilgisi ters görünür; arka planda olması amaçlanan noktalar ön planda ve aksi yönde gözükür.

Bu Norman Rockwell tablosunda, bir çocuk Mısır'a ait tarihi yerleri incelemek için Holmes tipi stereoskop kullanırken görülüyor.

Pratik kullanımları

Stereogramlar genellikle eğlence amaçlı kullanılırken, "3D" içeren filmler anaglif hareketli resimler kullanır, otostereogram posterleri ve kitapları, ilk stereogramların tarihsel kopyaları, ayrıca teknolojilerin de pratik kullanımları vardır.

Eğitim

19. yüzyılda, stereoskopik görüntülerin insanlar için çok uzaktaki yerler ve şeyler hakkında deneyim kazanması için bir fırsat sağladıkları anlaşıldı; birçok tur setleri üretildi. İnsanların coğrafya, bilim, tarih ve diğer konuları öğrenmelerini sağlayan kitaplar yayımlandı.[5] Bu kullanım 1960'lı yıllara kadar kart üreten Keystone View Company şirketi ile 20. yüzyılın ortalarına kadar devam etti

Uzayın keşfi

Bu görüntü, 8 Haziran 2004'te çekilmiştir ve Mars Keşif Araçları'ndan Spirit'te bulunan stereo Pancam kamera ile oluşturulmuş bileşik anaglif görüntü'ye bir örnektir. Stereoskopik olarak galibarda(macenta)/camgöbeği gözlüklerle görülebilir. Ayrıca tek 2D sürümü de mevcuttur. Courtesy NASA/JPL-Caltech.

Mars Keşif Araçları, Mars yüzeyini keşif için NASA tarafından 2003'te başlatılmıştır ve araştırmacılara Mars yüzeyinde stereoskopik görüntüleri görebilmelerini sağlayan eşsiz kameralarla donatılmışlardır.

Her keşif aracının Pancam'ini oluşturan iki kamera yer yüzeyinin 1,5 m üstünde olacak şekilde yerleştirilmiş ve 1 derecelik bir açıyla 30 cm ayrılmışlardır. Bu, görüntü çiftinin stereogram, anaglif ya da 3D bilgisayar görüntüleri yapılacak şekilde bilimsel olarak kullanılabilmelerine imkân verir.[6]

Spirit Rover Mars keşif aracı tarafından oluşturulmuş çıkıntılı garip kaya. (Stereoskopik algı için hareketli GIF görüntüsü).

Kabaca insan boyundaki bir çift kameradan gerçekçi 3D görüntüler oluşturabilmek, araştırmacılara görüntülenmekte olan manzaraların doğası hakkında daha iyi bir fikir sahibi olmaları şansını verir. Sisli olmayan veya bilinmeyen ortamlarda, insanlar mesafe kararı almak için stereoskopik ipuçlarına güvenirler. Tek kamere bakış açıları değerlendirme için bu nedenle daha zordur. Pancam 4 Temmuz 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. gibi çoklu kamera stereoskopik sistemleri insansız uzay keşfi ile bu problemi çözmeye çalışır.

Matematiksel, bilimsel ve mühendislik kullanımı

Gölün stereo çift görüntüleri gibi stere çift fotoğraflar bazen havadan çekilmiş fotoğrafları hayalde canlandırmaya yardımcı olmak için kullanılırlar. Ayrıca haritacılar 3 boyutlu yerbetimi canlandırmak için bilgisayar programları kullanarak stereo çiftler oluşturabilirler.[7] Biyoloji ve kimyada karmaşık moleküler yapılar sık sık stereo çiftlerde yorumlanırlar. Ayrıca aynı teknik, iki değişkenli herhangi bir matematiksel (ya da bilimsel ya da mühendislik) parametreye uygulanabilir.

Galeri

Kaynakça

  1. ^ Pinker, S. (1997). The Mind's Eye. In How the Mind Works (pp. 211–233). ISBN 0-393-31848-6
  2. ^ CenturyTel Portali (İngilizce) 27 Eylül 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 21 March 2009'da erişildi
  3. ^ Magic Eye Inc. (2004). Magic Eye: Beyond 3D. Kansas City: Andrews McMeel Publishing. ISBN 0-7407-4527-1
  4. ^ Horibuchi, S. (1994). Salvador Dalí: the stereo pair artist. In Horibuchi, S. (Ed.), Stereogram (pp.9, pp.42). San Francisco: Cadence Books. ISBN 0-929279-85-9
  5. ^ University of Virginia 19 Aralık 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.The Stereoscope In America, 21 Mart 2009'da erişildi.
  6. ^ "Pancam technical brief" (PDF). Cornell University. 24 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 30 Haziran 2006. 
  7. ^ David F. Watson (1992). Contouring. A Guide to the Analysis and Display of Spatial Data (with programs on diskette). In: Daniel F. Merriam (Ed.); Computer Methods in the Geosciences; Pergamon / Elsevier Science, Amsterdam; 321 pp. ISBN 0-08-040286-0

Konuyla ilgili yayınlar

  • Scott B. Steinman, Barbara A. Steinman and Ralph Philip Garzia. (2000). Foundations of Binocular Vision: A Clinical perspective. McGraw-Hill Medical. ISBN 0-8385-2670-5

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Işın izleme</span>

Işın izleme, gerçek dünyada ışığın ne şekilde hareket ettiğini göz önünde bulundurarak bir sahnenin görüntüsünü çizen bir grafik oluşturma yöntemidir. Ancak bu yöntemde işlemler gerçek yeryüzündeki yolun tersini izler. Gerçek dünyada ışık ışınları bir ışık kaynağından çıkar ve nesneleri aydınlatırlar. Işık, nesnelerden yansır ya da şeffaf nesnelerin içinden geçer. Yansıyan ışık gözümüze ya da kamera merceğine çarpar. Yansıyan ışık ışınlarının çoğu bir gözlemciye erişmediği için bir sahnedeki ışınları izlemek sonsuza dek sürebilir.

<span class="mw-page-title-main">Camcorder</span>

Camcorder, hem (video) film çekmek hem de oynatmak için kullanılabilen, video (film) kamerası. İngilizce Camera ve Recorder sözcüklerinden türetilmiş bir bileşik kelimedir.

<span class="mw-page-title-main">Mikroskop</span> küçük cisimlerin mercek yardımıyla incelenmesini sağlayan alet

Mikroskop, çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük cisimlerin birkaç çeşit mercek yardımıyla büyütülerek görüntüsünün incelenmesini sağlayan bir alettir. Öncelikle adından da anlaşılacağı üzere, mikro, yani çok küçük hücrelerin incelenmesinin yanı sıra, sanayi, menakür, genetik, jeoloji, arkeoloji ve kriminalistik alanında da büyük hizmetler görmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Portable Network Graphics</span>

PNG, "Taşınabilir Ağ Grafiği" anlamındaki (Portable Network Graphics) 'in kısaltmasıdır ve kayıpsız sıkıştırarak görüntü saklamak için kullanılan bir saklama biçimidir. PNG biçiminde paletli ya da gerçek renkte görüntüler seçimlik bir saydamlık kanalıyla saklanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Animasyon</span> animasyon filmleri ve dizileri oluşturma süreci

Animasyon (canlandırma), birden çok resmin arka arkaya hızlı bir şekilde gösterilmesiyle elde edilen hareketli görüntüdür. İlk animasyonlar birkaç kâğıda istenen resimlerin çizilmesi, kâğıtların hızlıca geçirilmesi veya bir çemberin içine konup döndürülmesi ile yapılıyordu. Animasyon yapan kişilere animatör denir.

<span class="mw-page-title-main">Görüntü</span> görme duyusu ile ilgili olan; görüntü ve gözle izlenebilen her şeyin taşıdığı özellik

Görüntü veya imge, bir şeyin görsel temsilidir. Bir görüntü; çizim, resim ve fotoğraf gibi iki boyutlu (2B) bir sunum ya da oyma ve heykel gibi üç boyutlu (3B) bir nesne olabilir. Bir görüntü; bir yüzeye yansıtma, elektronik sinyallerin etkinleştirilmesi veya dijital ekranlar dahil olmak üzere diğer ortamlar aracılığıyla görüntülenebilir. İki boyutlu görüntüler hareketsiz veya hareketli olabilir. Durağan görüntüler, baskı veya fotokopi gibi mekanik yollarla çoğaltılabilir. Bazı durumlarda, üç boyutlu görüntüler de canlandırılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Video</span> hareketli görüntülerden oluşan elektronik ortam

Video sinyal (VF) veya Türkçesiyle Görüntü sinyali herhangi bir görüntünün iletilmek veya saklanmak için elektromanyetik enerjiye çevrilmiş halidir. Bu sinyale yaygın olarak video (VF) denilmektedir. Farklı amaçlar için görüntü sinyali üretilebilirse de burada televizyondaki görüntü sinyali üzerinde durulacaktır. Verilen sayısal değerler Türkiye'de kullanılan B/G sistemine ilişkindir. (Bu sistem Dünya’nın büyük bölümünde kullanılır. Fakat ABD, Japonya, Rusya ve Fransa gibi ülkelerde farklı sistemler kullanılır.)

<span class="mw-page-title-main">Üç boyutlu film</span>

Üç boyutlu film, derinlik algılamada yaratılan yanılsamayla oluşturulan bir sinema filmi metodudur. Stereoskopik fotoğraflamadan farklı olarak, özel olarak tasarlanmış bir kamerayla, görüntüler iki farklı perspektif ile kaydedilir ve yine özel bir projeksiyon cihazıyla ya da gözlükle, farklı kaydedilmiş iki görüntü bu yanılmasayı oluşturmak üzere oynatılır ve izlenebilir.

<span class="mw-page-title-main">Nintendo 3DS</span> oyun konsolu

Nintendo 3DS, 26 Şubat 2011 tarihinde Nintendo tarafından üretilen taşınabilir bir oyun konsoludur. Sisteminin ayırt edici özelliği, otostereoskopi yani gözlüğe gerek kalmadan 3D görüntü oluşturmasıdır. Cihaz Japonya'da 26 Şubat 2011, Avrupa'da 25 Mart 2011, Kuzey Amerika'da 27 Mart 2011 ve Avustralya'da 31 Mart 2011 tarihinde satışa çıkmıştır. Nintendo 3DS, Nintendo DSi yazılımı dahil Nintendo DS serisi yazılımı ile geriye dönük uyumluluk bulundurmaktadır. Sistemde 3D özelliği kamerasız kodlanmıştır. Fakat New 3DS ailesinde bu sorun giderilmiştir. Ayrıca bir 2. analog bulunmayan cihaza 1 tane daha C-stick eklenmiştir. 27 Mart 2023 tarihinde ise Oyun Mağazası Nintendo e-Shop desteği kesilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">3D televizyon</span> Kendisine özgü gözlüklerle izlenilen televizyon türü

3D Televizyon gözlükle izlenen televizyon türüdür. 2 boyutlu görüntüyü, sağ ve sol göze farklı iki resim göstererek 3 boyutlu hissi vermeye çalışan bir cihazdır. 3. boyut aslında beynin 2. boyutlu görüntüyü algılamasıyla oluşmaktadır. 3D televizyonlar ilk olarak; Panasonic, Sony, Samsung ve LG firmaları tarafından satılmaya başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Otostereogram</span>

Otostereogram, insan beyninde iki boyutlu bir görüntüden üç boyutlu optik bir illüzyon elde etmek için tasarlanan tek imajlı stereogramdır. Normalde gözler bir uyum içinde beraber hareket eder. Bu üç boyutlu görüntüyü elde etmek için, beyin bu uyumun üstesinden gelmelidir.

Görsel algı çevredeki objelerin görülebilir spektruma yansıttığı ışığı kullanarak çevreyi yorumlayabilme yeteneğidir. Bu, etrafı ne kadar net görmeyi ifade eden görsel keskinlikten farklıdır. Bir kişi 20/20 vizyonu olsa bile görsel algısal işleme ile ilgili problemler yaşayabilir.

<span class="mw-page-title-main">Bing Haritalar</span> Microsoft tarafından sunulan internet haritalama sistemi

Bing Haritalar Microsoft Bing paketinin bir parçası olarak bir web harita hizmeti arama motorudur. Bing Haritalar Platformu tarafından desteklenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar animasyonu</span>

Bilgisayar animasyonu, animasyonlu görüntüler üretmek için kullanılan işlemdir. Bilgisayar üretimli imgeleme (CGI) daha genel bir terim olarak hem statik hem de dinamik görüntüleri kapsarken, bilgisayar animasyonu yalnızca hareketli görüntüleri ifade eder. 2 boyutlu bilgisayar grafikleri hâlen üslup, düşük bant genişliği ve daha hızlı gerçek zamanlı uygulamalarda kullanılmakla birlikte, modern bilgisayar animasyonu genellikle 3 boyutlu bilgisayar grafikleri kullanır. Bazen animasyonun hedefi bilgisayarın kendisidir, ancak bazen de filmdir.

<span class="mw-page-title-main">Görev Görünümü</span>

Görev Görünümü, Windows 10'da tanıtılan bir görev değiştirici ve sanal masaüstü sistemidir ve Windows 10 için ilk yeni özellikler arasındadır. Görev Görünümü, bir kullanıcıya hızlıca bir açık pencereyi bulmasına, tüm pencereleri hızla gizlemesine ve masaüstünü göstermesine ve birden fazla monitörde veya sanal masaüstünde pencereleri yönetmesine olanak tanır. Görev çubuğundaki Görev Görüntüleme düğmesini tıklatarak veya ekranın sol tarafından hızlıca kaydırarak tüm açık pencereleri görüntüler ve kullanıcıların arasında geçiş yapmalarına veya çoklu çalışma alanları arasında geçiş yapmalarına izin verir. Bu, macOS işletim sistemindeki Dashboard özelliğine benzer. İlk kez 30 Eylül 2014 tarihinde San Francisco şehir merkezinde bir Windows 10 basın etkinliğinde önizlendi.

<span class="mw-page-title-main">Stereoskopi</span>

Stereoskopi, bir görüntüdeki derinlik yanılsamasını, binoküler görüntünün stereopsisi vasıtasıyla oluşturmak veya cismin birbirine benzer iki görüntüsünü birleştirerek, ona üç boyut kazandırması için kullanılan bir tekniktir. Stereoskopi kelimesi Yunancada katı anlamına gelen στερεός (stereos) ve görmek için anlamına gelen σκοπέω (skopeō) kelimelerinin birleşiminden oluşmaktadır. Herhangi bir stereoskopik görüntüye stereogram denir. Başlangıçta, stereogram bir stereoskop kullanılarak görüntülenebilen bir çift stereo görüntü anlamına gelmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Stereoskop</span>

Stereoskop, Charles Wheatstone tarafından icat edilen ve iki boyutlu uzayda (2D) bulunan stereoskopik görüntüyü tek bir noktaya odaklayıp üç boyutlu uzay (3D) düzleme aktaramını sağlayan optik bir alettir.

RealD 3D RealD tarafından yapılan ve satılan bir dijital stereoskopik projeksiyon teknolojisidir. Günümüz sinemalarda 3D film izlemek için en yaygın kullanılan teknolojidir. RealD 3D, dünya çapında 26.500'den fazla oditoryuma, Haziran 2015 itibarıyla 72 ülkede yaklaşık 1.200 katılımcı tarafından kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayarlı görü</span> görsellerden veri bilgisi çıkartmak

Bilgisayarlı görü, bilgisayarların dijital görüntülerden veya videolardan nasıl bir anlam kazanabileceğiyle ilgilenen disiplinler arası bilimsel bir alandır. Mühendislik yöntemleriyle, insan görsel sisteminin yapabileceği görevleri anlamaya ve otomatikleştirmeye çalışmaktadır.

Görsel efekt, görüntülerin film yapımında ve video prodüksiyonunda canlı aksiyon çekimi bağlamı dışında oluşturulduğu veya manipüle edildiği süreçtir. Gerçekçi görüntüler oluşturmak için esas canlı çekim ve diğer canlı çekim görüntülerinin veya bilgisayar tabanlı görüntü (CGI) öğelerinin filme bütünleştirilmesine VFX denir.