İçeriğe atla

Stephanie Kemp

Stephanie Kemp
DoğumHaziran 1941
Karoo, Batı Beaufort, Güney Afrika
Ölüm10 Mart 2023 (81-82 yaşlarında)
MilliyetGüney Afrikalı
EğitimCape Town Üniversitesi
MeslekAktivist ve hukukçu
Siyasi partiGüney Afrika Komünist Partisi (SACP)  · Afrika Ulusal Kongresi (ANC)

Stephanie Kemp (Haziran 1941 - 10 Mart 2023), Güney Afrikalı apartheid karşıtı aktivist ve hukukçudur.[1]

Hayatı

Kemp, Haziran 1941'de Karoo, Batı Beaufort, Güney Afrika'da doğdu ve iki kız kardeşiyle birlikte Swartland'de yetişti. Cape Town Üniversitesi'nde fizyoterapi eğitimi görmüştür. Güney Afrika Komünist Partisi (SACP) ve Afrika Ulusal Kongresi'nin (ANC) eski üyesiydi. Apartheid yönetimi tarafından gözaltında tutulduğu sırada saldırıya uğrayan ilk Güney Afrikalı beyaz kadın olarak bilinmektedir.[2]

Ölümü

Kemp, 10 Mart 2023'te doğal nedenlerden 81 yaşında ölmüştür.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Memorial service for the late Stephanie Kemp held". SABC Haber. 22 Mart 2023. 23 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2023. 
  2. ^ "MY LIFE, the making of an Afrikaner revolutionary in the South African liberation struggle". Clarke Kitapçısı. 21 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2023. 
  3. ^ "The remarkable life of Stephanie Kemp: 'I was not given to fear'". VRYE WEEKBLAD. 24 Mart 2023. 27 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2023. 

Ek okumalar

  • Helen Scanlon, (2007), Representations and Reality; Portraits of women’s lives in the Western Cape 1948-1976, (Kaapstad, HSRC).
  • Prophetic Voice of Reason, Stephanie Kemp, from Leadership, 14 September 2011, [aanlyn] beskikbaar by www.leadershiponline.co.za (Besoek op 09 Augustus 2012)
  • Fullard, M, State Repression in the 1960s, in The Road to Democracy in South Africa: 1960-1970, Volume 1, (1960-1970) bl.362
  • South African History Online, Stephanie Kemp https://www.sahistory.org.za/people/stephanie-kemp 30 Mart 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Besoek op 16 Maart 2023)
  • South African History Online,Struggle Stalwart Stephanie Kemp resigns from the ANC, [aanlyn] beskikbaar by https://historymatters.co.za 19 Mart 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. [Besoek op 9 Augustus 2012].

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Desmond Tutu</span> Başpiskopos

Desmond Mpilo Tutu Cape Town, Güney Afrika Cumhuriyeti), apartheid karşıtı ve insan hakları aktivisti olarak yaptığı çalışmalarla tanınan Güney Afrika Anglikan Kilisesi başpiskoposu ve ilahiyatçı. 1984 yılında Nobel Barış Ödülünü kazandı. 1985'ten 1986'ya kadar Johannesburg Piskoposu ve ardından 1986'dan 1996'ya kadar Cape Town Başpiskoposu olup her iki durumda da bu mevkiye gelen ilk Siyah Afrikalı oldu. İlahiyat alanında Siyah ilahiyat kaynaklı fikirleri Afrika ilahiyatı ile birleştirmeye çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">Cape Town</span> Güney Afrika Cumhuriyetinin yasama başkenti

Cape Town, Güney Afrika'daki en eski şehirdir. Halk dilinde "Anne Şehir" olarak anılmaktadır. Güney Afrika'nın yasama başkentidir ve Batı Kap eyaletinin en büyük kentidir. Şehir, Cape Town Şehri adlı Metropoliten alan'ın sadece bir parçasını oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Güney Afrika Komünist Partisi</span>

Güney Afrika Komünist Partisi, 1921 yılında Güney Afrika'da kurulan bir komünist partidir. SACP, ANC ve COSATU'yla birlikte üç partili ittifak içinde yer almaktadır.

Anti-Apartheid Hareketi, Güney Afrika Cumhuriyeti'nde 1960-1994 yılları arasında ırk ayrımcılığına son vermek için yürütülmüş uluslararası mücadele. 21 Mart 1960'taki Sharpeville Katliamı'ndan sonra, 1912'de kurulan ve farklı ırklardan insanlara seslenen ve Afrika Ulusal Konseyi'nden (ANC) ayrılanların "apartheid"e karşı kurdukları bu hareket, Nisan 1994'te ANC seçimi kazanıp, Nelson Mandela devlet başkanlığı koltuğuna oturduğunda sona erdi.

<span class="mw-page-title-main">Apartheid</span> Güney Afrikada ırk ayrımı sistemi

Apartheid, Afrika'nın güneyinde bulunan Güney Afrika Cumhuriyeti ile bu devlete bağlı Güneybatı Afrika'da (Namibya) 1948-1994 yılları arasında resmî devlet politikası olarak iktidarda bulunan Ulusal Parti hükûmeti tarafından uygulanan ve bu doğrultuda yasalar çıkartarak ırksal ayrımcılığı savunan sistemdir. Apartheid kelimesi Afrikaanca "ayrılık" anlamına gelmektedir. Bu süreç Avrupa kökenli beyazlar tarafından, baasskap adı da verilen ve beyaz ırkın diğer ırklardan üstün olduğunu savunan bir ideoloji ile yürütülmüştür.

Linda Mvusi, Güney Afrikalı oyuncu ve mimar. Mvusi 1988 Cannes Film Festivali'nde Chris Menges tarafından yönetilen A World Apart adlı filmdeki rolü ile En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazandı. Mvusi Cannes Film Festivali'nde En İyi Kadın Oyuncu Ödülünü alan ilk Güney Afrikalı oyuncu oldu. Mvusi ayrıca Apartheid Museum için mimarlıkta mükemmeliyet ödülünü de paylaştı.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Kathrada</span> Güney Afrikalı siyasetçi

Ahmed Mohamed Kathrada, bilinen adıyla Kathy, Güney Afrikalı politikacı, eski politik tutsak ve ırk ayrımı önleyici eylemci.

Philip Kgosana ,Güney Afrikalı siyasetçi, özgürlükçü lider ve aktivisttir. 30 Mart 1960'ta, ülkenin geçiş yasalarına karşı çıkan 30 000 protestocunun Langa'dan Cape Town'a kadar yürüdüğü en büyük anti-apartheid gösteri ve yürüyüşlerinden birisi olan Güney Afrika, Cape Town'daki Pan Afrikanist Kongresi'nin liderliğini yapmıştır.

Güney Afrika Ulusal Savunma Kuvvetleri, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin silahlı kuvvetleridir. Silahlı kuvvetler Savunma Bakanlığı'na bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">David Koloane</span> Güney Afrikalı politik yazar ve sanatçı.

David Nthubu Koloane, Güney Afrikalı politik yazar ve sanatçıdır. Resim ve kolajlarından oluşan çizim çalışmalarında, siyasal adaletsizlik ve insan hakları ile ilgili gerçek sorunlara dayanan konulara yer verdi. Koloane, New York Times Gazetesi tarafından Güney Afrika'da “apartheid yılların en etkili sanatçısı ve yazarı” olarak gösterildi. .

<span class="mw-page-title-main">Denis Goldberg</span>

Denis Theodore Goldberg, Güney Afrikalı insan hakları aktivisti ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Karima Brown</span> Güney Afrikalı gazeteci

Karima Brown, Güney Afrikalı gazeteci, televizyon sunucusu, radyocu, siyaset analizcisi ve aktivist. Gazeteci olarak çeşitli kademelerde yer aldı. Güney Afrika'da günlük basılan Business Day adlı dergide siyaset yazıları yazdı. Forbes Kadın Afrika dergisinin yayınlarını başlattı. Ayrıca Ekonomik Özgürlük Savaşçıları'na karşı açtığı davayla tanınıyordu.

Boerehaat, Boer veya Afrikaner etnik nefreti anlamına gelen Afrikaans kökenli bir kelimedir. Bununla ilgili olan Boerehater terimi ise Boerler veya Afrikanerlerden nefret eden, onlara karşı önyargılı olan veya onları eleştirenleri tanımlamak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Güney Afrika Parlamentosu</span>

Güney Afrika Parlamentosu, Güney Afrika'nın yasama organıdır; Mevcut Güney Afrika Anayasası uyarına göre, iki taraflı Parlamento bir Ulusal Meclis ve Ulusal İller Konseyi'nden oluşur. Mevcut 27. Meclis ilk olarak 22 Mayıs 2019 tarihinde toplandı.1910'dan 1994'e kadar, parlamento üyeleri güney Afrika beyaz azınlığı tarafından seçildi. Evrensel oy hakkı olan ilk seçimler 1994 yılında yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Parti (Güney Afrika)</span>

Ulusal Parti, diğer bilinen adıyla Nasyonalist Parti, Güney Afrika'da 1914'te kurulan ve 1997'de dağılan siyasi parti.

Adriaan Johannes Vlok, Güney Afrikalı siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Frene Ginwala</span> Güney Afrikalı siyasetçi

Frene Noshir Ginwala, Güney Afrikalı gazeteci, siyasetçi, aktivist ve akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Louis van Niekerk</span>

Louis van Niekerk, Güney Afrikalı aktör ve tiyatro yönetmeni.

İlk modern insanın 100.000 yıldan daha uzun bir süre önce Güney Afrika'da yaşadığına inanılıyor. Güney Afrika'nın tarih öncesi, teknoloji kalıplarına dayalı olarak iki aşamaya ayrılmıştır: Taş Devri ve Demir Devri. Taung'da ve Sterkfontein, Swartkrans ve Kromdraai'deki kireçtaşı mağaralarında Australopithecine fosilleri bulunmuştur. 1999'da Unesco, bölgeyi İnsanlığın Beşiği Dünya Mirası alanı olarak belirledi.

Peter Sexford Magubane "OMSS", Güney Afrikalı fotoğrafçı, gazeteci ve aktivist.