İçeriğe atla

Stephanie Burns

Stephanie A. Burns
Doğum24 Ocak 1955 (69 yaşında)
Torrington, Wyoming
MilliyetAmerikan
EğitimFlorida Uluslararası Üniversitei, Miami, Iowa Eyalet Üniversitesi'nde doktora
ÖdüllerUluslararası Paladyum Madalyası (2011)
Kariyeri
DalıOrganosilicon kimya
Çalıştığı kurumlarDow Corning

Stephanie A. Burns (24 Ocak 1955, Torrington, Wyoming), 2003-2011 yılları arasında Dow Corning'in Başkanı ve CEO'su Amerikalı bir organosilikon kimyager ve iş insanı. Kimya Sanayi Derneği onursal başkanı olarak görev yapmıştır.

Hayatının erken dönemi ve eğitim

Miami'deki Florida Uluslararası Üniversitesi'nde sürekli eğitimin dekanı olan İngiliz ve tarih profesörü bir babanın ve emlakçı bir annenin kızı olan Burns, Torrington, Wyoming'de doğdu. Burns, çocukken ailesinin içinde bulunduğu dünyadan büyülenmişti.[1] Burns'ün babası onun sürekli olarak kurbağaları ve yılanları inceledeiğini fark etti[1] ve ona eğitimin ve kendine meydan okumanın önemini aşıladı.[1] Ortaokulda Burns fen ve matematik derslerine ilgi duymaya başladı ve üniversitenin ilk gününde ana dalını kimya dalı olarak seçti.[1]

Florida Uluslararası Üniversitesi'ndeki organik kimya profesörü Arthur Herriot, Burns'ü ilk olarak organosilikon kimyası konusuna teşvik etti.[1] Burns, 1977'de Miami'deki Florida Uluslararası Üniversitesi'nden lisans derecesi ile mezun oldu. Herriott, 1982 yılında organik kimyada lisansüstü çalışması için Burns'ü, Burns'ün doktora derecesini alacağı Iowa Eyalet Üniversitesi'nde organosilikon kimyası uzmanı Thomas J. Barton'a yönlendirdi.[1] Burns Iowa Eyaleti'ndeki zamanı, araştırmalarının bir kısmını finanse eden Dow Corning şirketi ile tanışmıştır.[1] Iowa Eyalet Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra[2] doktora sonrası çalışmalarını Fransa'daki Montpellier Üniversitesi'nde yürütmüştür.[3] Daha sonra araştırmasına devam etmek için Dow Corning'e katılmıştır.[1]

Kariyer

Burns, 1982 yılında Dow Corning'e[4] Fransa'da bir araştırmacı ve karbon ve silikondan oluşan bileşiklerin incelenmesi olan organosilikon kimyasında uzman olarak katıldı.[2] Burns'ün silikonlar konusundaki araştırması ve yeni ısıya dayanıklı kauçuk üretimi, şirketteki ilk yıllarında kredilendirildiği üç patent aldıktan sonra[1][2] yavaş yavaş Dow Corning'de kurumsal yönetime geçiş yaptı. 1994'te Kadın Sağlığı direktörü olarak atandı ve Bölüm 11 yönetim ekibinin bir parçası oldu.[5] 1997'de Avrupa Bilim ve Teknoloji Direktörü olarak atandıktan sonra Brüksel'e taşındı.[3]

2000 yılında Amerika Birleşik Devletleri'ne döndükten sonra, firmanın başkan yardımcılığına atandı ve üç yıl sonra bunu yapan ilk kadın oldu.[2] Şubat 2003'ten 31 Aralık 2011'de emekli olana kadar Dow Corning'in Başkanı ve CEO'su olarak görev yaptı.[3] Ayrıca Ocak 2004'ten itibaren Operasyondan Sorumlu Başkan ve Ocak 2006'dan emekli olana kadar[3] Yönetim Kurulu Başkanı olarak Gary E. Anderson'ın yerine geçti.[6] Burns'ün liderliği altında Dow Corning, ürünlerini 7.000'den fazla silikon bazlı ürünü içerecek şekilde genişletti.[7] Ayrıca, şirketin yeni coğrafi pazarlara uzanan erişiminin kapsamlı bir şekilde çeşitlendirilmesini sağladı.[7] Burns'ün Dow Corning'in zirvesindeki görev süresinde, kârlarını neredeyse beş katına çıkarmalarını sağladı ve yıllık Ar-Ge harcamalarını toplam satışlarının %6'sına yükseltti.[1] 2011 yılında kimya endüstrisine yaptığı birçok seçkin katkı ve Société de Chimie Industrielle'nin uluslararası amaç ve hedeflerinin geliştirilmesine katkıda bulunması nedeniyle Société de Chimie Industrielle'den Uluslararası Paladyum madalyası aldı.[7] 3 Mayıs 2011'de New York'taki Roosevelt Hotel'in Büyük Balo Salonunda onuruna bir akşam yemeğinde takdim edilen bu ödülü alan ilk kadın oldu.[7]

Konsey ve kurullarda hizmet

Burns ayrıca Kimya Endüstrisi Derneği'nin onursal başkanlığı,[8] Amerikan Kimya Konseyi başkanlığı ve Michigan Moleküler Enstitüsü ve Kadın Sağlığı Araştırmaları Derneği'ninkiler de dahil olmak üzere çok sayıda kurulda görev yaptı.[3] Başkan Barack Obama tarafından Başkanın İhracat Konseyi'ne atandı.[7]

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f g h i j "From Lab Bench To Executive Suite". Chemical & Engineering News (İngilizce). 10 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Kasım 2020. 
  2. ^ a b c d "Stephanie Burns". Chemical Heritage Foundation. 12 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2015. 
  3. ^ a b c d e "Dr Stephanie Burns". GSK. 17 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2015. 
  4. ^ Zipkin (28 Ocak 2007). "Delight in Science, Then and Now". The New York Times. 19 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2015. 
  5. ^ Dun & Bradstreet Reference Book of Corporate Managements. Dun & Bradstreet, Incorporated. 2008. s. 448. 21 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2022. 
  6. ^ Chemical Week. McGraw-Hill. 2005. s. 168. 21 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2022. 
  7. ^ a b c d e "Dr. Stephanie A. Burns, Chairman, President, and Chief Executive Officer of Dow Corning, to be Awarded the 2011 International Palladium Medal". www.businesswire.com (İngilizce). 12 Ekim 2010. 10 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2020. 
  8. ^ "Dr Stephanie Burns joins Corning Board of Directors". Society of Chemical Industry. 2 Şubat 2012. 17 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">DuPont</span>

DuPont de Nemours, Inc., yaygın olarak DuPont olarak kısaltılır, ilk olarak 1802 yılında Fransız-Amerikalı kimyager ve sanayici Éleuthère Irénée du Pont de Nemours tarafından kurulan bir Amerikan çokuluslu kimya şirketidir. Şirket, Delaware'in gelişmesinde önemli bir rol oynamış ve ilk olarak barutun önemli bir tedarikçisi olarak ortaya çıkmıştır. DuPont, 20. yüzyılda Vespel, neopren, naylon, Corian, Teflon, Mylar, Kapton, Kevlar, Zemdrain, M5 elyaf, Nomex, Tyvek, Sorona, Corfam ve Likra gibi birçok polimer geliştirdi ve bilim insanları, özellikle Freon (kloroflorokarbonlar) olmak üzere soğutucu endüstrisi için birçok kimyasal geliştirdi. Ayrıca ChromaFlair dâhil olmak üzere sentetik pigmentler ve boyalar geliştirdi.

<span class="mw-page-title-main">Victor Grignard</span> Fransız kimyager (1871 – 1935)

Victor Grignard, Fransız kimyager.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Zewail</span>

Ahmed Hassan Zewail Mısırlı-Amerikalı bilim insanı. 1999 yılında femtokimya üzerine çalışmaları için Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır. Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'nde fizik ve kimya profesörüdür.

<span class="mw-page-title-main">George Olah</span> Macar kimyager (1927 – 2017)

George Andrew Olah, Macar-Amerikalı kimyager. Olah'a 1994 yılında Nobel Kimya ödülü verildi. Ayrıca ona Priestley Madalyası verilmiştir. En yüksek onur Amerikan Kimya Derneği tarafından verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">George Porter</span>

George Hornidge Porter İngiliz kimyager. 1967 yılında Nobel Kimya Ödülü'ne layık görülmüştür.

Stephanie Louise Kwolek, Amerikalı bir kimyager ve DuPont şirketinde 40 yıldan fazla çalıştı. Kevlar olarak daha iyi bilinen poli-parafenilen tereftalamid yani olağanüstü güç ve sertlik derecesine sahip bir sentetik lif ailesinden birinin icat edilmesinde en iyi bilineni kimyagerdir. Kwolek, keşfinden dolayı DuPont şirketinin Lavoisier Madalyasını olağanüstü teknik başarı ile kazandı. Uzun yıllar boyunca bu onuru alan tek kadın çalışandı. 1995 yılında Ulusal Mucitler Hall of Fame'e eklenen dördüncü kadın oldu. Kwolek, Ulusal Medal of Technology, IRI Başarı Ödülü ve Perkin Madalyası gibi polimer kimyasındaki çalışmalarıyla çok sayıda ödül kazandı.

DowDuPont, 31 Ağustos 2017 tarihinde Dow Chemical Company ve DuPont birleşmesinden sonra kurulan bir Amerikan şirketidir. Satış açısından dünyanın en büyük kimyasal şirketidir. 18 ay içinde, şirket aşağıdakilere odaklanacak halka açık üç şirkete bölünecekti: tarım, malzeme bilimi ve özel ürünler. Tarım bölümü Corteva Agriscience, malzeme bilimi bölümü Dow ve özel ürünler bölümü DuPont olarak adlandırılmıştır. Şirketin yönetim kurulu başkanı Jeff Fettig, CEO'su Edward Breen'dir. Birleşmenin yaklaşık 130 milyar dolar değerinde olduğu bildirildi. DowDuPont, en büyük ABD şirketlerinin 2018 Fortune 500 listesinde toplam gelirle 47. sırada yer aldı.

Henri Boris Kagan, Fransız bilim insanı. Fransa'nın Paris-Sud Üniversitesi'nde Emeritus Profesörüdür. Asimetrik kataliz dalında öncü olarak tanınmaktadır. Keşiflerinin ilaç endüstrisi üzerinde geniş kapsamlı etkileri olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Gábor A. Somorjai</span> Amerikalı kimyager

Gabor A. Somorjai Macar bilim insanı. Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'de kimya profesörü olarak çalışmaktadır ve yüzey kimyası ve katalizde, özellikle metal yüzeylerin katalitik etkileri alanında önde gelen bir araştırmacıdır. Alandaki katkılarından dolayı Somorjai, 1998 yılında Wolf Kimya Ödülü, 2002 yılında Linus Pauling Ödülü, in 2000, the National Medal of Science 2008 yılında Priestley Ödülü, 2010 yılında Temel Bilimlerde BBVA Vakfı Bilgi Sınırları Ödülü ve 2013 yılında Kimyasal Bilimlerde NAS Ödülü'nü kazanmıştır. En son Nisan 2015'te Amerikan Kimya Topluluğu'nun William H. Nichols Madalyası ile ödüllendirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Omar M. Yaghi</span> Amerikalı kimyager

Omar M. Yaghi, Berkeley California Üniversitesi'nde James ve Neeltje Tretter Kimya Bölümü Profesörü ve ABD Ulusal Bilimler Akademisi'nin seçilmiş bir üyesidir.

Harden M. McConnell, Amerikalı bilim insanı. Son 50 yılın önde gelen fiziksel kimyagerlerinden biridir. Çalışmaları bugün bilim içindeki birçok alanın temelini oluşturmuştur. Ulusal Bilim Madalyası, Wolf Ödülü ve Ulusal Bilim Akademisi'ne seçilmesi de dâhil olmak üzere aldığı birçok ödülle uluslararası alanda tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">F. Albert Cotton</span> Amerikalı kimyager (1930 – 2007)

Frank Albert Cotton Amerikalı kimyager. Texas Üniversitesi'nde WT Doherty-Welch Vakfı Başkanı ve Seçkin Kimya Profesörüydü. 1600'ün üzerinde bilimsel makale yazdı. Geçiş metallerinin kimyası üzerine yaptığı araştırmalarla tanındı.

Kristina Håkansson, biyomoleküler tanımlama ve yapısal karakterizasyon için Fourier dönüşümü iyon siklotron rezonans (FT-ICR) kütle spektrometrisine katkısı ile bilinen analitik bir kimyagerdir. Halen Michigan Üniversitesi'nde Kimya Profesörü olarak görev yapmaktadır. Araştırmaları, kütle spektrometrisine, öncelikle protein sonrası translasyonel modifikasyonların düşük (femtomol) seviyelerinde elektron yakalama ayrışması (ECD) / negatif iyon ECD (niECD) ve kızılötesi çok resimli ayrışma (IRMPD) gibi tamamlayıcı fragmantasyon teknikleri ile tanımlanması ve karakterizasyonu üzerine odaklanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Raymond Lemieux</span> Kanadalı kimyager (1920-2000)

Raymond Urgel Lemieux, CC, AOE, FRS kimya alanında bir dizi keşfe öncülük etmiş Kanadalı organik kimyager. Alana ilk ve en ünlü katkısı sakkarozun sentezidir. Katkıları arasında anomerik etkinin keşfi ve karbonhidrat kimyasında hala kullanılan sakkarinlerin sentezi için genel yöntemlerin geliştirilmesi vardır. Kanada Royal Society ve Royal Society (İngiltere) üyesidir ve prestijli Albert Einstein Dünya Bilim Ödülü ve Wolf Kimya Ödülü'ne sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Kimyasal reaksiyon mühendisliği</span>

Kimyasal reaksiyon mühendisliği, kimya mühendisliği ve endüstriyel kimya alanında kullanılan kimyasal reaktörler ve tepkime kinetiği ile ilgilenen bir uzmanlık alanıdır. Tepkime kinetiği ve reaktör tasarımını birleştiren kimyasal reaksiyon mühendisliği, birçok endüstriyel kimyasalın üretimi için gerekli temel bir unsurdur. Kimyasal reaksiyon mühendisliği disiplininin günlük hayatta pek çok uygulama alanı bulunur. Kimyasal üretimi, ilaç üretimi ve atık arıtımı faaliyetlerinde reaksiyon mühendisliği kullanılır. Enzim kinetiği, farmakokinetik, ısı etkileri, ani reaksiyonlar ve tesis güvenliği gibi konularda da kimyasal reaksiyon mühendisliği disiplininden faydalanılır. Kimyasal reaksiyon mühendisliği ilk kez 1940'lar ve 1950'lerde hızla büyüyen kimya ve petrokimya sanayisinin ihtiyaçlarını karşılamak için ortaya çıkmış ve günümüze kadar plastiklerin, kimyasalların, ilaçların ve diğer pek çok maddenin üretim süreçlerinde kullanılan bir yöntem olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Lesley Yellowlees</span> Britanyalı kimyager

Lesley Jane Yellowlees, Britanyalı kimyager. Yellowlees, 2012-2014 Kraliyet Kimya Derneği'nin başkanı seçildi ve bu rolü üstlenen ilk kadın kimyager oldu.

<span class="mw-page-title-main">Alexander Shulgin</span>

Alexander Theodore Shulgin, farmasötik kimya ve psikofarmakoloji alanlarında çalışmalar yürütmüş Amerikalı kimyager ve yazar. Shulgin, MDMA'nın (ekstazi) 1970'lerde psikofarmasötik kullanımını psikologlara tanıtması ve 230'u aşkın yeni psikoaktif maddeyi keşfetmesi ve sentezlemesi ile bilinmektedir. Shulgin, keşfettiği maddeleri kendi ve gönüllüler üzerinde deneyerek biyodeneme metoduyla etkin dozlarını tespit etmiş ve maddelerin olası psikedelik ve entaktojenik potansiyelini irdelemiştir. Shulgin'in önemli keşifleri arasında 2C-x ile DOx ailesine ait maddelerin sentezi yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Larned B. Asprey</span>

Larned (Larry) Brown Asprey, aktinit, lantanit, nadir toprak ve flor kimyası üzerindeki çalışmaları ve Manhattan Projesi ile tanınan Amerikalı bir kimyagerdir.

<span class="mw-page-title-main">Jeannette Brown</span>

Jeannette Elizabeth Brown, emekli bir Amerikalı organik tıbbi kimyager, tarihçi ve yazardır.

Joanna Sigfred Fowler, ABD Enerji Bakanlığı'nın New York'taki Brookhaven Ulusal Laboratuvarı'ndan emekli bilim insanıdır. Mount Sinai Tıp Fakültesi'nde psikiyatri profesörü olarak bulundu ve Brookhaven Radyotracer Kimyası, Enstrümantasyon ve Biyolojik Görüntüleme Programının yöneticisi olarak görev yaptı. Fowler, hastalıkların, ilaçların ve yaşlanmanın insan beyni üzerindeki etkisini ve beyin kimyasındaki radyotraktörleri inceledi. Öncü çalışmalarından dolayı Ulusal Bilim Madalyası da dahil olmak üzere birçok ödül aldı.