İçeriğe atla

Stepanavan

Stepanavan, Ermenistan'ın Lori eyaletinin ikinci büyük şehridir. Erivan-Tiflis kara yolu merkezinde, başkent Erivan'ın 139 km kuzeyinde bulunmaktadır. Şehir Sovyetler Birliği döneminde Ermenistan'ın en ünlü turistik yerlerinden biriyken, 1988 Spitak Depremi sonrası büyük yıkıma uğramıştır. Şehrin nüfusu 16,200 kadardır.

Stepanavan, deniz seviyesinden 1375 metre yükseklikte, Dzoraget Nehri kıyısında, Bazum Dağları'nın kuzeyinde, Lori Platosu üzerinde yer almaktadır.

Şehre ilk yerleşimin 12. yüzyılda başladığı bilinmektedir. Stepanavan'da bulunan Lori Kalesi 10. yüzyılda inşa edilmiştir.

Kardeş Şehirler

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan</span> Güney Kafkasyada bir ülke

Ermenistan, resmî adıyla Ermenistan Cumhuriyeti, Avrasya'nın Güney Kafkasya bölgesinde bulunan, denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Batı Asya'daki Ermeni Yaylaları üzerinde yer alan ülke, batısında Türkiye, kuzeyinde Gürcistan, doğusunda Azerbaycan, güneyinde ise İran ve Azerbaycan'ın bir parçası olan Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ile sınır komşusudur.

<span class="mw-page-title-main">Erivan</span> Ermenistanın başkenti

Erivan, Ermenistan'ın en büyük şehri ve 1918'den beri başkentidir. Erivan, Ermenistan'ın on ikinci başkentidir.

<span class="mw-page-title-main">Gümrü</span> Ermenistanın en büyük ikinci şehri

Gümrü, Şirak ilinin en büyük şehridir. Başkent Erivan'nın 120 km kuzeybatısında yer alır, Ermenistan'nın ikinci büyük şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Lori (il)</span> Ermenistanda il

Lori, Ermenistan'ın kuzeyinde yer alan ve Gürcistan'a sınırı olan bir vilayettir.

<span class="mw-page-title-main">İcevan</span> Ermenistanda bir şehir

İcevan, Ermenistan'ın, Tavuş İdari Bölgesi'nin idari merkezidir. Bölgenin kuzey bölümünde yer alır. Erivan'a 142 km uzaktalıktadır. Ermenistan'ı Azerbaycan'a bağlayan Erivan - Ağstafa demiryolu üzerinde bulunur. Hat üzerinde Sovyetler döneminde Bakü'den Erivan'a tren seferleri yapılırken sınır kapısının kapanmasından sonra Erivan'dan kalkan trenler buraya kadar gelebilmektedir

<span class="mw-page-title-main">Hrazdan</span>

Hrazdan, Ermenistan'ın başkenti Erivan'ın 45 kilometre kuzeydoğusunda bulunan Kotayk Eyaletinin idari merkezi olarak hizmet veren bir kasaba ve kentsel belediye topluluğudur. 1989'daki nüfus sayımlarında 59.000 kişinin yaşadığı Hrazdan, nüfus azalması yaşamaktadır ve 2011 itibarıyla bölgenin nüfusu 41.875'tir.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan'daki şehirler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu, Ermenistan İstatistik Komitesi (ArmStat) tarafından nüfusa göre sıralanmış Ermenistan'daki şehir ve kasabaların bir listesidir. Ermenistan'da 2017 yılı itibarıyla kentsel topluluk olarak tanımlanan 46 belediye bulunmaktadır. Ancak, Ermenistan'da bir şehir/kasaba nüfusunun büyüklüğüne göre tanımlanmaz. Ermenistan'daki diğer 457 belediye kırsal topluluklar olarak kabul edilmektedir. Nüfusun üçte ikisi artık kentleşmiştir. İstatistiksel olarak, 2017 itibarıyla Ermenilerin %63,6'sı kentsel alanlarda, %36,4'ü ise kırsal alanlarda yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Vanadzor</span> Lori, Ermenistanda şehir

Vanadzor ya da Karakilise, ülkenin kuzey kesimindeki Lori Eyaletinin başkenti olarak hizmet veren kentsel bir belediye topluluğu ve Ermenistan'ın üçüncü büyük şehridir. Başkent Erivan'ın yaklaşık 128 kilometre kuzeyinde yer almaktadır. 1979 yılında yapılan resmi nüfus sayımında 148,876 olan nüfusu, 2011 nüfus sayımında 86,199'a düşmüştür. Şu anda kentin nüfusu yaklaşık 76.000'dir. Vanadzor, Ermeni Apostolik Kilisesi'nin Gougark Piskoposluğu'nun merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan tarihi</span>

Ermenistan tarihi, günümüzdeki Ermenistan Cumhuriyeti'nin sınırları içinde kalan bölgelerin tarih öncesi zamanlardan günümüze kadar süregelen tarihidir. Antik Ermenistan tarihsel olarak Ermeni krallığı olarak biliniyordu. İmparatorluk Büyük Dikran hükümdarlığı altında zirveye ulaştı. Ermenistan, MS 300 yılında dünyada Hıristiyanlığı kabul eden ilk ülke oldu.

<span class="mw-page-title-main">Erebuni Kalesi</span>

Erebuni Kalesi, MÖ 8. yüzyılın başlangıcında I. Argişti ve II. Sarduri'nin buyruğuna göre inşa edilen bir Urartu kalesidir. Zamanımızda Ermenistan'ın Erivan şehrinin kenar mahallelerinden birisinde bulunan Arin Berd adlı bir alanda bulunmaktadır. Bazı araştırmalara göre Erivan şehrinin ismi, bu kalenin isminden türetmiştir. Harabeler 1947 senesinden beri Rus ve Ermeni arkeologlar tarafından araştırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Arabkir</span>

Arabkir, Ermenistan'ın başkenti Erivan'ın ilçelerinden birisidir. Birinci Dünya Savaşı arifesinde, Malatya yakınlarındaki Arapgir kasabasında yaklaşık 9.523 Ermeni ve 6.774 Türk yaşıyordu. 1915 Ermeni Soykırımından sonra Arapgir Ermeni nüfusunun büyük bir kısmı ya öldürüldü ya da tehcir edildi. 1922'den itibaren hayatta kalan Arapgir Ermenileri Sovyet Ermenistanı'na sığındı. Sonuç olarak, Arabkir Bölgesi, 29 Kasım 1925'te Erivan şehir merkezinin kuzeyinde bir yerleşim yeri olarak resmen kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Ermeni mutfağı</span>

Ermeni mutfağı, Ermeni kültürü ve çevre kültürlere bağlı olarak gelişmiş Ermenilere özgü bir mutfaktır.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Tamanyan</span> Ermeni asıllı Rus mimar (1878-1936)

Aleksandr Tamanyan, Ermeni neoklasik mimar ve kentbilimci.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan Azerileri</span> Ermenistanda bir zamanlar yaşamış olan bir Türk halkı

Önceleri sayıları birkaç yüz bin kişiye ulaşan, Ermenistan'da yaşayan Azeri ve diğer Türk nüfusun (Erivanlı, Yerevanlı, "Yeraz" veya Batı Azerbaycanlı, Dağlık Karabağ Sorunu olduktan sonra sayısı artık sıfıra yaklaşmıştır. Bu yıllarda Ermenistan Azerileri Dağlık Karabağ Sorunu yüzünden, baskı ve tecavüzlere maruz kalıp, Ermenistan'ı terk etmeye mecbur kaldılar. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin bilgilerine göre, Ermenistan'da halihazırda tahminen birkaç yüz Azeri yaşamaktadır. ki, bunların çoğunluğunu bölgede yaşayan Ermenilerle evlenmiş Azerileri ve yaşlı veya hasta olduğu için Ermenistan'ı terk edemeyen Azeriler oluşturmaktadır. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin, raporuna göre, bu kişiler ayrımcılığa maruz kalmamak için adlarını değiştirmekte ve kimliklerini gizlemektedirler.

Stepanavan Havaalanı Ermenistan'nın Lori marzında (vilayet) yer alan bir havaalanıdır. Stepanavan'ın 6 km kuzeybatısında bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Erivan'ın ilçeleri</span>

Erivan'ın ilçeleri, Ermenistan'ın başkenti Erivan'ın idari bölümleridir.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa E-yolu E117</span>

E 117 kuzey - güney referanslı 1004 km uzunluğunda Avrupa E-yolu. Kuzeyde Rusya'nın Mineralnıye Vodı kentinden başlayıp, Ermenistan'da Meğri kentinde son bulmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Ermenistanı</span> 1828den 1917e kadar Ermeni tarihi

Rusya Ermenistanı, 1828’den itibaren Rus İmparatorluğu yönetimi altında Ermeni tarihi dönemidir. Doğu Ermenistan, İran'ın 1826-1828 İran-Rus Savaşı'ndaki kaybını müteakiben Rusya ile imzaladığı Türkmençay Antlaşması ile Rus İmparatorluğu'nun bir parçası haline geldi. Doğu Ermenistan, Rus İmparatorluğu'nun 1917'deki çöküşüne kadar bir parçası olarak kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan'da turizm</span>

Ermenistan'da turizm, turist sayısının her yıl ülkeyi ziyaret eden yarım milyon kişiyi aştığı 1990'lardan bu yana Ermeni ekonomisi için kilit bir sektör olmuştur. Ermenistan Ekonomi Bakanlığı, uluslararası turistlerin çoğunun Rusya, AB ülkeleri, ABD ve İran'dan geldiğini bildirmektedir. Nispeten küçük boyutlu olmasına rağmen, Ermenistan'ın dört UNESCO dünya mirası alanı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan-Yunanistan ilişkileri</span>

Ermenistan ve Yunanistan arasında ikili ilişkiler mevcuttur. İki ulus arasındaki güçlü siyasi, kültürel ve dini bağlar nedeniyle, Ermenistan ve Yunanistan bugün iyi diplomatik ilişkilere sahiptir. Bizans ve Osmanlı İmparatorlukları döneminde dini ve kültürel kökenleri ve bir arada yaşamaları nedeniyle hem duygusal hem de tarihsel olarak her zaman güçlü olmuşlardır.