İçeriğe atla

Stepan Petriçenko

Stepan Petriçenko
Степа́н Макси́мович Петриче́нко
Naissaar Askerler ve Kale İnşaatçıları Sovyet Cumhuriyeti Halk Komiserliği Konseyi Başkanı
Görev süresi
Aralık 1917 - 26 Şubat 1918
Yerine geldiğiYok (Makam oluşturuldu)
Yerine gelenYok (Makam feshedildi)
Kişisel bilgiler
Doğum 1892
Nikitenka, Kaluga Valiliği, Rus İmparatorluğu
Ölüm 2 Haziran 1947
Vladimir Hapishanesi, Vladimir, Rusya SFSC, SSCB
Milliyeti Rus
Partisi Sosyalist Devrimci Parti
Askerî hizmeti
Çatışma/savaşları Kronstadt Ayaklanması
Stepan Petriçenko ve Rus Göçmenler, Finlandiya 1921

Stepan Maksimoviç Petriçenko (RusçaСтепа́н Макси́мович Петриче́нко; 1892-2 Haziran 1947), Anarko-sendikalist Rus Devrimci. Üçüncü Rus Devrimi'nin en bilinen simalarından, Naissaar Askerler ve Kale İnşaatçıları Sovyet Cumhuriyeti'nin başı, Kronstadt Ayaklanması lideri ve Kronstadt Komünü lideri.[1] Vladimir Hapishanesi'nde SSCB/Rusya SFSC'de idam edilmiştir.

Kaynakça

  1. ^ Davis, Jonathan (2020). Historical dictionary of the Russian Revolution. Lanham, Maryland: Rowman & Littlefield Publishers. ISBN 978-1538139806. 

İlgili Araştırma Makaleleri

18. yüzyıl, miladi takvime göre 1 Ocak 1701 ile 31 Aralık 1800 günleri arasındaki zaman dilimi olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Sankt-Peterburg</span> Rusyanın federal şehirlerinden biri

Sankt-Peterburg (Rusça:

<span class="mw-page-title-main">Menşevik</span> SSCB öncesi Rusyada bir siyasi grup

Menşevikler Rus Sosyal Demokrat İşçi Partisinin 1903 yılında yapılan 2. Konferansında Lenin ile Julius Martov arasında yaşanan fikir ayrılıkları sonucu partinin bölünmesi sonucu ortaya çıkan iki gruptan birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Rus İç Savaşı</span> 1917den 1922ye kadar süren bir iç savaş

Rus İç Savaşı, 1917 Ekim Devrimi'nden sonra 1918-1922 yılları arasında Bolşeviklerle muhalifleri arasında yaşanan savaştır. Savaş Beyaz Ordu birliklerinin 1918 baharında Beyaz Terör saldırılarıyla başladı. Ana muharebe Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'ne bağlı Bolşevik Kızıl Ordusuyla komünizm karşıtlarının Beyaz Ordusu arasında geçti. Ancak savaşa Beyaz Ordu'ya finansal destek ile silah ve asker yardımında bulunan ABD, İngiltere, Fransa, Polonya ve Japonya da müdahil oldu. 1921 yılında Bolşevikler Beyaz Terör'ü ve destekçilerini yenerek tüm ülkeye hâkim oldular. 1922 yılında da Sovyetler Birliği kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Braşov</span> Romanyada kent

Braşov, Romanya'nın bir şehri ve Braşov ilinin başkentidir. Şehrin nüfusu 2011 sayımına göre 253.200'dür. Romanya'nın 7. en kalabalık şehridir ve metropol alanı ile beraber 369.896 kişiye ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Alaş Orda</span>

Alaş Orda, 1910'lu ila 1920'li yıllar arasında Kazakların ve Kırgızların ilan ettikleri bir devletin ve buna yol açan harekâtın adı. Resmen 1928 yılına kadar var olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kronstadt</span>

Kronstadt veya resmi adıyla Kronstadt rayonu, Rusya'nın Sankt-Peterburg kentinde bulunan bir şehir ve 18 rayonundan biridir. Rayon, Sankt-Peterburg'un 32 km kuzeybatısında Finlandiya Körfezi'nde bulunan Kotlin Adası'nda yer almaktadır. Sankt-Peterburg'a, anakaradan Kotlin Adası'na karayolu erişimi görevi gören ve şehrin taşkın koruma sisteminin bir parçası olan Sankt-Peterburg Barajı ile bağlanmaktadır. Yüzölçümü 19,35 km² olan rayonun nüfusu 2010 yılı itibarı ile 43.005'tir.

Savaş Komünizmi, Batılı tarihçiler tarafından Sovyetler Birliği'nde 1918-1921 yılları arasında uygulanan ekonomik ve siyasal sistem için kullanılır. Sovyet tarihçilerine göre bu sistem I. Dünya Savaşı ve sonrasında yaşanan Rus İç Savaşı sırasında çöken ekonomik mekanizmaların yerine konan politikalardır.

<span class="mw-page-title-main">Kronstadt Ayaklanması</span>

Kronstadt Ayaklanması (Rusça: Кронштадтское восстание), 1921 yılında Sovyet denizcilerinin, deniz piyadelerinin ve sivillerin Rusya'nın liman kenti Kronstadt'ta Bolşevik hükümetine karşı gerçekleştirdiği ayaklanmaydı. Finlandiya Körfezi'ndeki Kotlin Adası'nda bulunan Kronstadt, Baltık Filosu'nun üssü olarak eski başkent Petrograd'ı savunuyordu. Mart 1921'de on altı gün boyunca Kronstadt'ın deniz kalesindeki isyancılar, güçlenmesine yardımcı oldukları Sovyet hükümetine karşı ayaklandılar. Stepan Petrichenko liderliğindeki bu isyan, Rus İç Savaşı sırasında Rus topraklarında Bolşevik yönetimine karşı gerçekleşen son büyük isyandı.

<span class="mw-page-title-main">Bolşeviklere karşı sol ayaklanmalar</span> bir dizi askerî karışıklıklar

Bolşeviklere karşı sol ayaklanmalar, Ekim Devrimi'ni izleyen dönemde Sovyetler Birliği henüz resmen kurulmamışken SRlar, Sol SRlar, Menşevikler ve anarşistlerce iktidardaki Bolşeviklere yönelik planlanan ve yürütülen bir dizi ayaklanma eylemidir. Bu ayaklanmaların bazıları sürmekte olan Rus İç Savaşında Bolşevik iktidarına karşı oluşturulan Beyaz Orduyu desteklerken bazıları bağımsız hareketlerdir. Bu ayaklanmalar 1918 yılında başlayacak ve 1922 yılına kadar sürecektir. Bu ayaklanmalar sonucunda o döneme kadar diğer sol grupları da iktidara dahil etmek isteyen Bolşevikler bu çabaları bir kenara bırakarak ayaklanmaları askeri kuvvetle bastırma yoluna gitmiştir. Bazı çevreler tarafından gündeme getirilen sol ve devrimci partilerin koalisyon olarak iktidarı gerçekleşmeyecek Bolşevikler tek başlarına iktidarlarını sürdüreceklerdir.

<span class="mw-page-title-main">Tambov Ayaklanması</span> Rus İç Savaşı sırasındaki bir köylü isyanı

Tambov Ayaklanması veya Antonovşina, 1920-21 yıllarında Rus İç Savaşı sürerken Bolşeviklere karşı yapılan köylü ayaklanması. Ayaklanma Moskova’nın 450 km güneydoğusundaki Tambov ve Voronej oblastlarında çıkmıştır. Ayaklanmanın lideri konumundaki kişi Rus İmparatorluğu Çarlık Ordusunda subay olan ve Aziz George Nişanına sahip P.M. Tokmakov’dur. Sovyet tarihçiler ayaklanmayı yanlış olarak SR partisi üyesi Aleksandr Antonov’a bağlayarak Antonov İsyanı veya Antonovşina olarak adlandıracaklardır. Antonov ayaklanmanın liderlerinden ise de onunla beraber mücadele eden diğer liderler de mevcuttu.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Komünist Partisi (Bolşevik) 10. Kongresi</span>

Rusya Komünist Partisi (Bolşevik) 10. Kongresi, Moskova’da 8-16 Mart 1921 tarihinde yapılmıştır. 732 bin parti üyesini temsilen 1135 delege hazır bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kızıl Terör</span>

Kızıl Terör, Ekim Devrimi ile Beyaz Terör'ün başlamasıyla beraber SSCB istihbarat ve güvenlik teşkilatı Çeka tarafından başlatılan toplu tutuklama, yargısız infaz gibi eylemlerin tümü. Devrimci terör uygulamalarının bir türü olarak kabul edilir. Tüm Rus İç Savaşı dönemi (1918-1922) boyunca iç savaş koşulları ülkede hakim olsa da Kızıl Terör dönemi 2 Eylül 1918 tarihinde Yakov Sverdlov tarafından yapılan resmî açıklamayla başlamış, Ekim 1918’de sona ermiştir. Kızıl Terör deyimi ise Fransız Devrimi sırasında Robespierre iktidarının sona erdiği 28 Temmuz 1794 tarihinden önceki altı haftalık terör döneminden gelir.

<span class="mw-page-title-main">Novoçerkassk</span>

Novoçerkassk, Rusya'nın Rostov Oblastı'nda bulunan bir şehir, Don Kazaklarının başkentidir. 1944-1963 yılları arasında Novoçerkassk bölgesi'nin idarî merkeziydi. Don kolları olan Aksay ve Tuzlov ile çevrili yüksek bir tepede yerleşmektedir. Nüfusu 2010 sayımında 176.699 kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Vsevolod Vişnevski</span>

Vsevolod Vişnevski, Rus oyun yazarı, gazete muhabiri ve editorü ve senaryo yazarı.

<span class="mw-page-title-main">2009 İtalya Bisiklet Turu</span>

2009 İtalya Bisiklet Turu, İtalyanca: Giro d'Italia 2009, 92'ncisi düzenlenen bu yarış 2009 yılı 9 Mayıs-31 Mayıs tarihlerinde yapıldı. Turu Rabobank takımının Rus bisikletçisi Denis Menchov kazandı. Turun ikinci ve üçüncüsü sırasıyla İspanyol Carlos Sastre ve İtalyan Ivan Basso'ydu.

<span class="mw-page-title-main">Faustschlag Harekâtı</span>

Faustschlag Harekâtı sürmekte olan I. Dünya Savaşının Doğu Cephesinde Alman İmparatorluğu ve Avusturya-Macaristan İmparatorluğu askerî birliklerinin Çarlık Rusyasında iktidarı 1917 Ekim Devrimi ile alan Bolşeviklere karşı başlattığı harekâttır.

<span class="mw-page-title-main">Stepan Makarov</span>

Stepan Osipoviç Makarov Rus İmparatorluk Donanması'nda son derece başarılı Rus koramiral ve okyanus bilimcici. Rusya Bilimler Akademisi tarafından yazmış olduğu birçok kitap nedeniyle ödüllendirildi. Batmazlık teorisinin yazarı ve Kiril tabanlı semafor alfabesinin geliştiricisidir. Buzkıran gemilerin kullanımı konusunda ısrarcıydı ve onun tasarladığı ilk buzkıran olan Yermak inşa edildi. Sahalin adasındaki Shiritoru kasabası, 1946'da onuruna Makarov olarak yeniden adlandırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Narva-Jõesuu</span>

Narva-Jõesuu, Estonya'nın Ida-Viru ilinde bulunan bir şehirdir. Şehir, Narva Körfezi ile Narva Nehri'nin kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 405 km² olan şehrin nüfusu 2021 yılı itibari ile 4.429'dur.

<span class="mw-page-title-main">Ida Mett</span>

Ida Mett, Belarus doğumlu anarşist yazardır.