İçeriğe atla

Stellarium

Stellarium
Ubuntu Linux işletim sistemi üzerinde Stellarium
Geliştirici(ler)Fabien Chéreau ve Ekibi
İşletim sistemiLinux, Mac OS X, Windows
TürAstronomi ve Eğitim
LisansGNU Genel Kamu Lisansı
Resmî sitesihttp://stellarium.org
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Stellarium, GNU Genel Kamu Lisansı ile dağıtılan, özgür bir astronomi benzetimi yazılımıdır. Çıplak gözle, dürbünle veya küçük bir teleskopla gözlemlenemeyecek gökcisimlerini inceleme imkânı sunar. Girilen koordinatlara göre gökyüzündeki yıldızları, gezegenleri ve galaksileri oluşturur. 2001 yılından bu yana, Fransız programcı Fabien Chéreau öncülüğündeki geniş bir özgür yazılım topluluğunun katkılarıyla geliştirilmektedir. Linux, Windows ve Mac OS X sürümleri bulunan yazılım aralarında Türkçenin de bulunduğu çok sayıda dili desteklemektedir.

Stellarium, ilk kurulumuyla birlikte 600.000 kadar yıldızı incelemenizi sağlar. Büyük çoğunluğu (yaklaşık %99) NOMAD (Naval Observatory Merged Astrometric Dataset) kütüphanelerinden sağlanan bu yıldız katalogları; yıldızların kadir (magnitude), yüzey ısısı (spectral type), ıraklık açısı (parallax) ve ışık yılı cinsinden uzaklığı gibi bilgileri gerçek zamanlı ve anlık değerleriyle sunar.[1]

Gerçekçi ve gerçek zamanlı gökyüzü simülasyonu için OpenGL kütüphanesini kullanan yazılım, ek yıldız katalogları ve bulutsu kütüphaneleri ile bir profesyonel gök bilimcinin ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir nitelik kazanabilmektedir. Ek yıldız kütüphanelerinin eklenmesiyle, Stellarium içinde yer alan yıldız sayısı 210 milyona kadar çıkarılabiliyor.[1]

Stellarium, SourceForge tarafından Mayıs 2006'da ayın projesi olarak gösterilmiştir.

Stellarium, ay tutulması tahminleri benzeri gök günlüğü olayları veya yüksek kesinlik isteyen hesaplamalar için kullanılmamalıdır.[2]

Özellikler

Stellarium'un başlıca özellikleri şu şekilde sıralanabilir:[3]

Gökyüzü özellikleri

  • Öntanımlı olarak 600,000'in üzerinde yıldız (Hipparcos ve Tycho-2 kataloglarından)
  • Ekstra kataloglarla beraber 210 milyondan fazla yıldız
  • Takım yıldızlarının yıldız kümeleri ve illüstrasyonları
  • 10 kültürden takım yıldızları
  • Nabula görüntüleri (Messier kataloğunun tamamı)
  • Gerçekçi samanyolu
  • Çok gerçekçi atmosfer, gün doğumu ve batımı
  • Güneş sistemindeki gezegenler ve başlıca uyduları

Arayüz

  • Zaman kontrolü
  • Kayıt ve geri oynatım komutları
  • Gökevi (Planetaryum) kubbeleri için balıkgözünden yansıtma
  • Kişisel kubbeler için küresel yansıtma
  • Geniş klavye kontrolü
  • Teleskop kontrolü

Görüntüleme

  • Ekvatoral ve azital karelere bölme sistemi
  • Yıldızların kırpıştırması
  • Kayan yıldızlar
  • Tutulma simülasyonları
  • Yüzü değiştirebilinir yeryüzü
  • Küresel panorama yansıtması

Değiştirilebilirlik

  • Programa isteğe bağlı olarak derin gök objeleri, yeryüzü şekilleri, takım yıldızı görselleri ve yazılar eklenebilir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b "PardusWiki'de Stellarium sayfası". 9 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2007. 
  2. ^ "Ubuntu paket depolarında Stellerium tanıtımı". 15 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2013. 
  3. ^ "Features of Stelarrium". Stelarrium. 18 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2014. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Astronomi</span> kökenleri, evrimleri, fiziksel ve kimyasal özellikleri ile gök cisimlerini açıklamaya çalışmak üzere gözleyen bilim dalı

Astronomi, gök bilimi ya da gökbilim gök cisimlerinin kökenlerini, evrimlerini, fiziksel ve kimyasal özelliklerini açıklamaya çalışan doğa bilimi dalıdır. Astronominin sınırlı ve özel bir alanı olan gök mekaniği ile karıştırılmaması gerekir. Astronomi daha açık bir deyişle, yörüngesel cisimleri ve Dünya atmosferinin dışında gerçekleşen, yıldızlar, gezegenler, kuyrukluyıldızlar, kutup ışıkları, gökadalar ve kozmik mikrodalga arkaalan ışınımı gibi gözlemlenebilir tüm olay ve olguları inceleyen bilim dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Astrometri</span>

Gök ölçümü, gökölçüm veya astrometri, yıldızların ve diğer gökyüzü cisimlerinin konumlarının ve hareketlerinin yüksek hassasiyetle hesaplanmasını içine alan bir gök bilimi dalıdır. Astrometrik ölçümlerden elde edilen bilgiler kinematik, Güneş Sistemi'nin fiziksel kökeni ve galaksimiz Samanyolu ile ilgili bilgiler sunar.

<span class="mw-page-title-main">Teleskop</span> uzaydan gelen her türlü radyasyonu alıp görüntüleyen, astronomların kullandığı, bir rasathane cihazı

Teleskop veya ırakgörür, uzaydan gelen her türlü radyasyonu alıp görüntüleyen astronomların kullandığı, bir rasathane cihazıdır. 1608 yılında Hans Lippershey tarafından icat edilmiştir ve 1609 yılında Galileo Galilei tarafından ilk defa gökyüzü gözlemleri yapmakta kullanılmıştır. Uzaydaki cisimlerden yansıyarak veya doğrudan gelen görülen ışık, ultraviyole ışınlar, kızılötesi ışınlar, röntgen ışınları, radyo dalgaları gibi her türlü elektromanyetik yayınlar; kozmos hakkında bilgi toplamak için çok gerekli kanıtlardır. Bu kanıtlar, klasik manada optik teleskoplarla ya da çok daha modern radyo teleskoplarla incelenir.

<span class="mw-page-title-main">Astronom</span> gök cisimlerini inceleyen bilim insanı

Astronom, astrofizikçi ya da gök bilimci, Dünya'nın kapsamı dışındaki belirli bir soru veya alan üzerine çalışan astronomi alanında uzmanlaşmış bir bilim insanıdır. Gözlemsel veya teorik astronomide yıldızlar, gezegenler, uydular, kuyruklu yıldızlar ve gökadalar gibi astronomik nesneleri gözlemlerler. Astronomların çalıştığı konular veya alanlar arasında gezegen bilimi, güneş astronomisi, yıldızların kökeni veya evrimi ile gökadaların oluşumu gibi konular yer alır. İlgili ancak farklı bir konu olan fiziksel kozmoloji ise Evren'i bir bütün olarak inceler.

<span class="mw-page-title-main">Takımyıldız</span> Gökyüzünün bölündüğü 88 alandan her birine verilen isim

Takımyıldız, gökyüzünün bölündüğü 88 alandan her birine verilen isimdir. Terim genellikle, yanlış bir biçimde, görünüşte birbiriyle ilgili gözüken yıldız gruplarını tanımlamak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Celestia</span>

Celestia ücretsiz bir üç boyutlu astronomi yazılımıdır. GNU Genel Kamu Lisansı ile lisanslanmış olup GNU/Linux, Mac OS X ve Windows işletim sistemlerinde kullanılabilmektedir. Chris Laurel tarafından 2001 yılında geliştirilmeye başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">William Herschel</span> Alman asıllı İngiliz astronom ve besteci (1738-1822)

Sir William Herschel, KH, FRS, Almanca: Friedrich Wilhelm Herschel Almanya doğumlu, İngiliz astronom, teleskop üreticisi ve bestecidir. Hannover, Almanya'da doğmuştur. On dokuz yaşında İngiltere'ye göç edene kadar, Hanover Askeri Bandosu bünyesinde çalışmıştır. Güneş Sistemindeki 7. gezegen olan Uranüs'ü, Uranüs'ün iki büyük uydusu Titania ve Oberon'u ve Satürn'ün iki uydusu olan Enceladus ve Mimas'ı, kızılötesi radyasyonu keşfetmesi ve yazdığı 24 adet senfoni sayesinde ünlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Messier 4</span>

Messier 4 veya M4 Akrep takımyıldızı yönünde bulunan bir küresel yıldız kümesidir. Philippe Loys de Chéseaux tarafından 1746 yılında keşfedilmiş ve Charles Messier 1764 yılında kataloğuna eklemiştir. Bireysel yıldızlardan oluştuğuna karar verilen ilk yıldız kümesidir.

<span class="mw-page-title-main">2MASS</span>

Two Micron All-Sky Survey (2MASS) gözlemleri bütün gökyüzünü kapsayacak şekilde kuzey ve güney yarıkürede iki adet teleskopla 1997 yılında başladı ve 2001 yılında tamamlandı. Tüm gökyüzü, 2 mikrometre : J, H ve Ks üç kızılötesi dalgaboyunda fotometrik sistemle kapsanmıştı.

NGC 220, Yeni Genel Katalog'da yer alan bir açık yıldız kümesidir. Gökyüzünde Tukan takımyıldızı yönünde yaklaşık olarak 210.000 ışık yılı uzaklıkta bulunur. İngiliz astronom John Herschel tarafından 12 Ağustos 1834 tarihinde 47,5 cm (18,7 in) çaplı aynalı tip bir teleskopla keşfedilmiştir.

NGC 222, Yeni Genel Katalog'da yer alan bir açık yıldız kümesidir. Gökyüzünde Tukan takımyıldızı yönünde yaklaşık olarak 210.000 ışık yılı uzaklıkta bulunur. İskoç astronom James Dunlop tarafından 1 Ağustos 1826 tarihinde 22,86 cm (9,00 in) çaplı aynalı tip bir teleskopla keşfedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">NGC 231</span>

NGC 231, Yeni Genel Katalog'da yer alan bir açık yıldız kümesidir. Gökyüzünde Tukan takımyıldızı yönünde bulunur. İngiliz astronom John Herschel tarafından 12 Ağustos 1834 tarihinde 47,5 cm (18,7 in) çaplı aynalı tip bir teleskopla keşfedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">NGC 1835</span>

NGC 1835, Yeni Genel Katalog'da yer alan bir küresel yıldız kümesidir. Gökyüzünde Kılıçbalığı takımyıldızı yönünde bulunur. İskoç astronom James Dunlop tarafından 1826 yılında 22,86 cm çaplı aynalı tip bir teleskopla keşfedilmiştir. Büyük Macellan Bulutu'nun en zengin küresel kümelerinden birisidir ve 84 tane RR Lyrae yıldızı içerir.

<span class="mw-page-title-main">NGC 1854</span>

NGC 1854, Yeni Genel Katalog'da yer alan bir küresel yıldız kümesidir. Gökyüzünde Kılıçbalığı takımyıldızı yönünde bulunur. İskoç astronom James Dunlop tarafından 1826 yılında 22,86 cm çaplı aynalı tip bir teleskopla keşfedilmiştir. Küresel kümenin çekirdeği NGC 1854 olarak belirtilirken, çevresindeki yıldız topluluğu NGC 1855 olarak belirtilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">NGC 2477</span>

NGC 2477, Yeni Genel Katalog'da yer alan bir açık yıldız kümesidir. Gökyüzünde Pupa takımyıldızı yönünde yaklaşık olarak 3.600 ışık yılı uzaklıkta bulunur. Fransız astronom Nicolas Lacaille tarafından 1751 yılında 1,27 cm çaplı mercekli tip bir teleskopla keşfedilmiştir. NGC 2477, gökyüzünde neredeyse dolunay büyüklüğünde bir alan kaplayan çarpıcı bir kümedir. Yoğun merkezi özelliği olmayan bir küresel yıldız kümesine benzer ve gökyüzünün en büyük açık kümelerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">NGC 5286</span>

NGC 5286, Yeni Genel Katalog'da yer alan bir küresel yıldız kümesidir. Gökyüzünde Erboğa takımyıldızı yönünde bulunur. İskoç astronom James Dunlop tarafından 1826 yılında 22,86 cm çaplı aynalı tip bir teleskopla keşfedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">NGC 5694</span>

NGC 5694, Yeni Genel Katalog'da yer alan bir küresel yıldız kümesidir. Gökyüzünde Suyılanı takımyıldızı yönünde bulunur. İngiliz astronom William Herschel tarafından 1784 yılında 47,5 cm (18,7 in) çaplı aynalı tip bir teleskopla keşfedilmiştir.

NGC 6441, Yeni Genel Katalog'da yer alan bir küresel yıldız kümesidir. Gökyüzünde Akrep takımyıldızı yönünde yaklaşık olarak 37.800 ışık yılı uzaklıkta bulunur. İskoç astronom James Dunlop tarafından 1826 yılında 22,86 cm çaplı aynalı tip bir teleskopla keşfedilmiştir.

Planetaryum veya gezegenevi, güneşin, yıldızların, gezegenlerin ve diğer gök cisimlerinin yapay görüntüsünün özel bir yansıtıcı yardımıyla kubbe şeklindeki tavana yansıtıldığı gösteri salonlarına verilen isimdir. Bir gezegenevinin başta gelen en büyük özelliği kubbe şeklinde ekranı ve o ekran üzerine özel araçlarla yansıtılan gökyüzü, gökcisimleri ve benzeri görüntülerdir. Uzay boşluğundaki hareketlerin gerçekçi bir şekilde simüle edilebilmesini sağlar. Kullanılan görüntüler optik ve elektro-mekanik birçok teknolojik araç kullanılarak elde edilebilir. Bu sistemler, dünyanın herhangi bir noktasından geçmişte, gelecekte veya bulunulan anda görülebilecek gökyüzünü görüntüleyebilirler. Yeni nesil dijital yansıtıcılar OpenGL ve Silicon Graphics teknolojisi sayesinde gösteri yelpazesini genişletmiş, insanin kan damarları içinde yolculuktan, Rönesans sanatçılarının eserlerine kadar çok çeşitli konularda gösteriler sunmaktadır. Bu açıdan bakıldığında çağdaş bir yıldızevi sanattan bilime her konunun sunulabildiği bir gösteri ortamıdır. Gelişmiş yansıtıcılar gece gökyüzünü canlandırmanın yanı sıra bilgisayar destekli simülasyonlarla yerden havalanma ve göktaşları arasından geçilerek Satürn'ün halkaları arasında dolaşma gibi gösteriler sunar. Bir yıldızevinde seyirciler dairesel bir düzenlemeyle oturarak kubbe şeklindeki tavanda çeşitli projeksiyonlar izlerler. Gösteriler çoğunlukla gökbilim konusunda yetkin bir kişi tarafından canlı olarak sunulur. Salonun ortasında yer alan yansıtıcı yıldızlar ve gezegenlerin görüntülerini kubbeye yansıtarak gece gökyüzünü canlandırır.

Sloan Dijital Gökyüzü Araştırması ya da SDSS, New Mexico Apache Point Gözlemevi, Amerika Birleşik Devletleri’nde, 2,5 metre, geniş açılı optik teleskop kullanılarak yapılan çok filtreli görüntüleme ve spektroskopik kızıla kayma araştırmasıdır. Proje adını projeye önemli bir bağış yapan Alfred P. Sloan Kuruluşu’ndan almıştır. 2000 yılında başlayan veri toplama sürecinde nihai görüntüleme verileri 500 milyon civarında cismin fotometrik gözlemi ve 1 milyondan fazla cismin spektrumu ile gökyüzünün %35’ten fazlasını kapsamaktadır. Asıl örnek gezegenin z=0,1’in orta redshift’ine sahiptir; parlak kırmızı galaksiler için z=0,7 olduğu sürece redshift vardır ve z=5 olduğu sürece kuasarlar da vardır; ve z=6’nın ilerisindeki redshiftlerdeki kuasarları gözlemlemek için görüntüleme anketlerde katıldılar. Ocak 2011’de yayınlanan 8. veri sürümü (DR8) SDSS görüntüleme kamerasıyla yapılan gökyüzünün 14.555 kare derecesini kapsayan bütün fotometrik gözlemleri içermektedir. 31 Temmuz 2012 tarihinde yayınlanan 9. veri sürümü Baryon Salınım Spektroskopik Araştırması’ndan (BOSS) gelen 800.000 den fazla yeni spektrum içeren ilk sonuçları kapsamaktadır. Bunların içinde 500.000'den fazla spektrum evrende 7 milyar yıl önce var olan nesnelere aittir. 31 Temmuz 2013 tarihinde halka açıklanan 10. veri sürümü (DR10) önceki sürümlerde yayınlanan tüm verileri ve APO Galaktik Evrim Deneyi (APOGEE) spektrografından gelen, Samanyolu Galaksisi’nin yıldızlarının 57.000'den fazla yüksek çözünürlüklü (kızılötesi) spektrumunu içeren verileri kapsamaktadır. Ayrıca DR10 verileri uzak evrendeki galaksilerin ve kuasarların 670.000'den fazla yeni BOSS spektrumunu içermektedir.