İçeriğe atla

Stella (Goethe)

Stella, Johann Wolfgang von Goethe'nin beş perdelik bir trajedi oyunudur. 1775'in 1803 ile 1805 yılları arasındaki ilk versiyonundan çıkan eserin prömiyeri 15 Ocak 1806'da Weimar'da yapılmıştır. Kitap halinde ise 1816 yılında basılmıştır.

Yazılış hikayesi

Goethe, Gleichen Şövalyesi'nin[1][2] hikayesinden ilham almıştır. Erfurt Katedrali'ndeki mezar taşı şövalyeyi iki kadınla birlikte gösterir. Efsaneye göre şövalye Haçlı Seferi sırasında esir alınmıştır. Bir padişahın kızı ona aşık olduktan sonra azat eder ve onunla birlikte Thüringen'e kaçar.

Tamamen farklı sosyal statülere rağmen Goethe'nin Faust'undaki Stella karakteri ile Gretchen arasında benzerlikler vardır.

Radyo oyunları

  • SÜFRAG 1925: Stella, yönetmen ve konuşmacı: Gerd Fricke
  • SÜRAG 1926: Karl Köstlin'in yönettiği Stella
  • MIRAG 1928: Josef Krahé'nin yönettiği Stella
  • SWF 1946: Stella, yönetmen Karl Peter Biltz
  • BR 1949: Heinz-Günter Stamm'ın yönettiği Stella
  • SDR 1952: Paul Hoffmann'ın yönettiği Stella
  • 1952: HR 1952: Walter Knaus'un yönettiği Stella
  • SWR / MDR 2006 Stella, Leonhard Koppelmann tarafından düzenlenmiş ve yönetilmiştir.

Film müzikleri

  • Ernst Krenek : [İlk] Stella'nın Monologu, soprano ve orkestra için konser aryası op 57a (1928). Viyana: Evrensel Baskı.
  • Aribert Reimann : "Beni mahveden bakıştı." Stella'nın Johann Wolfgang von Goethe'nin soprano ve piyano için aynı adlı oyunundan ikinci monologu (2013). Mainz: Schott, 2014, ISMN 979-0-001-15939-5.

Filmler

  • Thomas Langhoff : Stella, 1982 (Goethe'ye dayanarak)

Dış bağlantılar

  • Stella im Projekt Gutenberg-DE
  • Stella bei Zeno.org.
  • Johann Wolfgang von Goethe: Stella. In: Deutsche Schauspiele, Freistatt 1776 in der Google-Buchsuche

Kaynakça

  1. ^ Frenzel S. 299–302
  2. ^ Wilpert S. 383

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Johann Wolfgang von Goethe</span> 18. ve 19. yüzyılda yaşamış Alman yazar, siyasetçi, ressam ve doğabilimci

Johann Wolfgang Von Goethe, Alman hezarfen; edebiyatçı, siyasetçi, ressam ve doğabilimcidir. 1776 yılından itibaren, Weimar dukalığının bakanı olarak çeşitli idari ve siyasi görevlerde bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Faust (Goethe)</span> Alman yazar

Faust adlı şiirsel oyun, ünlü Alman hezarfeni, oyun yazarı Johann Wolfgang von Goethe'nin (1749-1832) dünya klasikleri arasında önemli bir yer tutan eserdir. Faust, Goethe'nin butün eserlerinin bir birleşimi olarak kabul edilir. Almanca "yumruk" anlamı ile birlikte "Goethe'nin Yumruğu" olması aslında bu eserin zamanın romantik edebiyatçılarında bir tür "şok" etkisi yaratacağının öngörüşüdür. Zaten gerçekte de romantizmden klasisizme geçişi sağlayan eser olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Schiller</span> Alman şair, filozof, tarihçi ve piyes yazarı (1759-1805)

Johann Christoph Friedrich von Schiller, 1802 yılında soyluluk unvanı almış bir şair, filozof, tarihçi ve en önemli Alman dram yazarıdır. Yazdığı çoğu tiyatro eseri Alman tiyatrosunda başyapıt niteliğindedir. Schiller doğa tasvirli şiirlerin şairi olarak da gayet başarılı olmuştur, ancak asıl alanı düşünsel/didaktik şiirdir, çoğu yazara ilham olmuştur ve dramatik şiirleri en sevilen Alman balatları arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Johann Wolfgang Goethe Üniversitesi</span>

Johann Wolfgang Goethe Üniversitesi, Almanya`nin Hessen eyaleti, Frankfurt şehrindedir.

<span class="mw-page-title-main">Joseph von Eichendorff</span> Yazar

Joseph Karl Benedikt "Freiherr" von Eichendorff, Alman romantizminin önemli temsilcilerinden Alman şair ve yazar. Almancanın bugün dahi en çok okunan şairlerinden biridir. Ancak Aus dem Leben eines Taugenichts başlıklı nesir hikâyesi de, bugün Almanca edebiyatın temel eserleri arasında sayılır.

<span class="mw-page-title-main">Almanak</span>

Almanak takvime göre düzenlenmiş, özel bir alan veya alanlarda bilgiler içeren yıllık bir yayındır. Ayrıca almanaklarda güneşin ve ayın doğuş ve batış zamanları, güneş ve ay tutulmaları, gelgit saatleri, belirli kilise festivalleri, adli yıllar, tüm çeşitli zaman çizelgelerinin listesi gibi astronomik bilgiler de bulunmaktadır. "Almanak" kelimesi Arapça "iklim" anlamına gelen المناخ el-menaakh kelimesinden gelmektedir.

Senail Özkan, Türk yazar ve araştırmacı.

Paola Capriolo, İtalyan yazarı. Corriere della Sera'nın kültür sayfalarına yazılar yazmaktadır. Alman edebiyatının önemli yapıtlarından bazılarını İtalyancaya çevirmiştir. Eserleri, birçok dile çevrilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Strasbourg Üniversitesi</span>

Strazburg Üniversitesi, Fransa'nın Alsas bölgesindeki Strazburg şehrinde bulunan üniversitedir. 1538 yılında kurulmuş olup, 1970'li yıllarda üç ayrı enstitüye ayrılmıştır. 2007 yılı itibarıyla toplam öğrenci sayısı 48.500 civarındadır.

<span class="mw-page-title-main">Siegfried Lenz</span>

Siegfried Lenz, Alman yazar.

<span class="mw-page-title-main">Emil Jannings</span> Alman Aktör

Emil Jannings, Alman sinema oyuncusu.

<span class="mw-page-title-main">Johann Peter Eckermann</span>

Johann Peter Eckermann, Alman şair ve yazar, Goethe ile Konuşmalar adlı eseri tanınmıştır. Eserinde Johann Wolfgang von Goethe'nin yaşamının son yıllarında yaşadıklarını ve konuşmalarını anlatmıştır.

Almanca yazan oyun yazarları.

<span class="mw-page-title-main">Johann Heinrich Wilhelm Tischbein</span>

Johann Heinrich Wilhelm Tischbein, aynı zamanda Goethe-Tischbein adıyla bilinen, Alman ressam. Sanatçı bir aileden yetişmiş.

<span class="mw-page-title-main">Rosalind von Schirach</span> Kimdir

Rosalind von Schirach veya takma adıyla Rosa Lind,, Sorb opera sanatçısı ve sopranodur. Hitler Gençliği lideri Baldur von Schirach'ın kızkardeşidir.

<span class="mw-page-title-main">August Johann Georg Karl Batsch</span> Alman doğa bilimci

August Johann Georg Karl Batsch Alman doğa bilimci. Mantarlar konusunda bir otoriteydi, ayrıca çok sayıda eğrelti, bryofit ve tohumlu bitkiler türünü tanımladı. Bitki bilim mahlası Batsch'dır.

<span class="mw-page-title-main">Doğu-Batı Divanı</span>

Doğu-Batı Divanı, Johann Wolfgang von Goethe'nin en kapsamlı şiir koleksiyonudur.

Kaspar Maria von Sternberg, Bohemyalı bir ilahiyatçı, mineralog, entomolog ve botanikçiydi. "Paleobotaniğin Babası" olarak bilinir.