İçeriğe atla

Stelai Muharebesi

Stelai Muharebesi
Arap-Bizans savaşları

Akdeniz'de 7 ile 11 yüzyıllar arası Arap-Bizans deniz muharebelerinin haritası
Tarih880
Bölge
Güneybatı Calabria açıkları, İtalya
Sonuç Bizans zaferi
Taraflar
AğlebîlerBizans İmparatorluğu
Komutanlar ve liderler
el-Hüseyin ibn RabahNasar
Güçler
45 gemi (Vita Eliae iuioris) 140 gemi (Ibn Idari)
Kayıplar
Ağır, tüm gemiler ele geçirildi Bilinmiyor

Stelai Muharebesi, Güney İtalya Yarımadası'nın açıklarında, Ağlebî ile Bizans filoları arasında yapılan bir deniz çatışmasıdır. Savaş büyük bir Bizans zaferidir. Gerçekleştiği yer tartışmalıdır, dolayısıyla modern literatürde Birinci Milazzo Muharebesi[1] veya Punta Stilo Muharebesi[2] olarak da bilinir.

Arka plan

879 ya da 880 yılında, İmparator I. Basileios (h. 867-886) İmparatorluk Filosunun Drungarios'u olarak Nasar' atadı. Nasar'ın ilk görevi, İfrikiye'de bulunan Ağlebî emirliği tarafından Yunanistan'ın batı kıyılarını talan etmek için gönderilen altmış gemi ile karşılaşmak oldu. Bu filoyu yendikten sonra, generaller Prokopios ve Leo Apostyppes komutasındaki orduya yardım etmek için Nasar, Güney İtalya'ya yelken açtı.[3][4]

Muharebe

Bu harekâtlar sırasında, 14. yüzyıl tarihçisi İbn İdari'ye göre Nasar, Sicilya'nın Ağlebî valisi el-Hüseyin ibn Rabah ile karşı karşıya geldi. İbn İdari, Nasar'ın filosunun 140 gemiye sahip olduğunu ve şiddetli bir savaştan sonra Ağlebîlerin yenildiğini ve gemilerinin çoğunun ele geçirildiğini bildirir. İbnü'l-Esir ayrıca, genellikle Cambridge Chronicle tarafından bildirilen muharebeyle ve Vita Eliae iunioris hagiografisinde bildirilen Reggio'ya Ağlebî saldırısına teşebbüsle özdeşleştirilen bu muharebeden de bahseder.[4] Hayat'a göre, Calabria 45 gemili Ağlebî filosunun işgal tehdidi altındaydı ve yerel halk Aspromonte dağlarına tahliye etmeye hazırlanıyordu. Aziz Elias di Enna, ancak imparatorluk filonun zaferini kendinden emin bir şekilde tahmin etti. Nasar gerçekten de gemilerini Sicilya sahilinde terk eden ve Palermo'ya kaçan Ağlebî filosunu yendi; tüm Ağlebî gemileri Bizanslılar tarafından ele geçirildi.[1]

Mevki

Savaşın mevki belirsizdir. Cambridge Chronicle, kuzeydoğu Sicilya'da Milazzo ile özdeşleşmeye yol açan savaşın yerini Mylas olarak verir.[5] Oi meta Theofanin, muharebeyi "Stelai adlı adaya" yerleştirir ve bu da savaşın Calabria'nın güneydoğu kıyısındaki Punta Stilo olarak bilinen burun üzerinde gerçekleştiği hipotezine yol açar.[6] Bizanstolog Vera von Falkenhausen ise Roma'dan Reggio'ya giden Roma yolunun bittiği yerin sahile bakan bir uçurumun üzerinde bulunan bir sütun (Yunanca stylos ya da stele) ile işaretlendiğini ve yerin adının yerel halk tarafından Stylis olarak anıldığını belirtir.[7] Ewald Kislinger'e göre, İtalyan yarımadasının "ayak parmağının" batı ucunda yer alan ikinci yerin, hem Oi meta Theofanin anlatısındaki yerelleştirmeye hem de Cambridge Chronicle'daki rapora daha çok karşılık gelir, "Mylas" ile oluşan kafa karışıklığın muhtemelen sekiz yıl sonra Milazzo yakınlarında meydana gelen başka bir savaştan kaynaklanmaktadır.[8]

Neticesi

Nasar'ın Stelai'deki zaferi, Bizanslıların Araplara karşı zafer kazandığı Napoli'ye başka bir filo göndermesini sağladı.[9] Aynı zamanda, Nasar'ın Sicilya'nın kuzey kıyılarına baskın yapmasının önünü açtı ve Tiren Denizi'nde faaliyet gösteren birçok korsan ve tüccarın önünü kesti. Özellikle zeytinyağı olmak üzere çok ganimet alındı - o kadar çoktu ki, Konstantinopolis'e getirildiğinde piyasa fiyatları düştü. Bu operasyonlar aynı zamanda o yıl hasadın kötü olduğu İfrikiye'deki gıda durumunu kötüleştiren yan etkilere de sahipti.[10] Nasar, eve dönmeden önce, Prokopios ve Apostyppes komutasındaki kara ordusuna, Calabria'nın Crati nehrinin ötesindeki Lombard kontrolündeki kısmının geri alınmasında yardım etti. Prokopios'un kısa bir süre sonra savaşta ölmesine rağmen Apostyppes, Taranto'yu kurtarmayı başardı ve böylece Calabria'daki Bizans eyaletleri ile Bari çevresindeki kara bağlantısını yeniden sağladı.[11]

Bu zaferleri, Yaşlı Nikiforos Fokas komutasındaki bir sefer kolordusunun yaklaşık 885 yılında yola çıkması izledi; Fokas, 878'de Siraküza'nın düşüşünden sonra Sicilya'nın kaybedilmesini bir ölçüde telafi ederek, Güney İtalya'daki (gelecekteki İtalya Katepanlığı) Bizans kontrolünü sağlamlaştırarak birkaç şehri kurtarmayı başardı. Bununla birlikte, Bizans yeniden yükselişi kısa sürdü. 888'de Milazzo'da gerçekleşen yenilgi, İtalya çevresindeki denizlerdeki Bizans deniz faaliyetlerinin ertesi yüzyılda fiilen ortadan kalkacağına işaret eder.[12][13]

Kaynakça

Özel
  1. ^ a b Eickhoff 1966, s. 237.
  2. ^ Pryor & Jeffreys 2006, ss. 66, 370 (note 360), 385.
  3. ^ Eickhoff 1966, ss. 235-237.
  4. ^ a b PmbZ, Nasar (#25490).
  5. ^ Kislinger 1995, ss. 5-6.
  6. ^ Kislinger 1995, ss. 6-7.
  7. ^ Kislinger 1995, ss. 7-8.
  8. ^ Kislinger 1995, ss. 8-10.
  9. ^ Pryor & Jeffreys 2006, s. 65.
  10. ^ Eickhoff 1966, s. 238.
  11. ^ Eickhoff 1966, ss. 238-239.
  12. ^ Pryor & Jeffreys 2006, ss. 65-66.
  13. ^ Eickhoff 1966, ss. 239-244.
Genel

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sicilya Emirliği</span>

Sicilya Emirliği, 10. ve 11. yüzyılda 107 yıl süreyle Sicilya adasında hüküm sürmüş olan Müslüman bir devletti. Başkenti bu dönemde Müslüman dünyasının önemli bir kültürel ve politik merkezi haline gelen Palermo idi.

Kelbîler, Sicilya'ya 948-1052 yıllarında egemen olan Arap hanedan. Hanedan'ın kurucusu Hasan bin Ali el-Kelbî 917-936 adlı kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Pön Savaşı</span> I. Pön Savaşı

Birinci Pön Savaşı, Kartaca ile Roma Cumhuriyeti arasında MÖ 264 - 241 yılları arasında gerçekleşmiş olan muharebelerdir. Bu muharebeler, iki devlet arasında yaşanan üç büyük savaştan ilkidir. Bu iki güç 23 yıl boyunca Batı Akdeniz hakimiyeti, öncelikle Sicilya Adası'nın ve civar suların kontrolü için mücadele etti. Kendi esas hakimiyet alanları olan İtalya Yarımadası ve Kuzey Afrika'dan daha küçük ölçekteki bu bölge için mücadele, Akdeniz ticareti açısından stratejik önemdeydi. Savaş başladığında, bugünkü Tunus sınırlarında yer alan Kartaca, Batı Akdeniz'de hakim güç durumundaydı. Ancak savaşın sonunda zafer Roma Cumhuriyeti'nin oldu ve Kartaca'ya son derece ağır antlaşma şartları ile büyük bir mali savaş tazminatını kabul ettirdi.

<span class="mw-page-title-main">Güney İtalya'da Müslümanların tarihi</span>

Güney İtalya'da Müslümanların tarihi, 7. yüzyılda Kuzey Afrika'da gelişmiş olan Arap-Berber asıllı Müslümanların İtalya'nın Akdeniz adaları ve İtalya yarımadasının özellikle güneyini ellerine geçirip buraların Müslümanlar tarafından idare edilmesi ve bu süreçte söz konusuydu. Güney İtalya'da Müslümanların tarihi, yerel halkın bir kısmının Müslüman olması sürecini de ele almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bizans-Norman savaşları</span>

Doğu Roma-Norman savaşları, Doğu Roma İmparatorluğu ile Normanlar arasında yaklaşık 1050 yılından 1185 yılına kadar yapılan çok sayıda çarpışmayı anlatır. Savaşların sonunda iki taraf da birbirine kesin üstünlük sağlayamayacak ve güçten düşecektir. Doğu Roma İmparatorluğu Anadolu bölgesine doğru egemenliğini genişleterek ilerleyen Türk kavimlerinin saldırıları sonucu güçten düşecek, Normanların ve özellikle Hauteville ailesinin Sicilya Krallığındaki egemenliği ise Hohenstaufen Hanedanı tarafından devrilecektir.

<span class="mw-page-title-main">Niketas Orifas</span>

Niketas Oryphas ya da Oöryphas, Bizanslı seçkin subay, patrikios ve Bizans imparatorları III. Mihail ve I. Basileios zamanlarında Giritli Sarazen akıncılarına karşı zaferler kazanmış amiral.

<span class="mw-page-title-main">Bizans donanması</span>

Bizans donanması ya da Doğu Roma donanması, Doğu Roma ya da Bizans İmparatorluğu donanma kuvvetidir. Öncülü olan Roma İmparatorluk donanmasının doğrudan devamıdır fakat devletin savunulmasında ve ayakta kalmasında, öncülünden çok daha fazla hayati rol oynamıştır. Birleşik Roma İmparatorluğu'nda deniz filoları daha az tehditle karşılaşmış, lejyonlar prestij sağlayan daha ikincil bir güç olmalarına rağmen Doğu'da bazı tarihçilerin "denizci imparatorluk" olarak adlandıracakları kadar imparatorluğun varlığının çok hayati bir parçası olmuştur.

Nasar, orijinal vaftiz adı Basileios, 9. yüzyılın ikinci yarısının Arap-Bizans savaşlarında Bizans İmparatorluğu'nun seçkin askeri lideri.

<span class="mw-page-title-main">Dromon</span> Bizans donanmasının 5 ile 12. yüzyıllar arasında en önemli savaş gemisi olan kadırga türü

Dromon bir kadırga çeşidi ve İtalyan tarzı kadırgalar yerlerini alana kadar Bizans donanmasının 5 ile 12. yüzyıllar arası en önemli savaş gemisi. Roma İmparatorluğu döneminde Roma donanmasının ana ekseni Antik Liburna gemisinden geliştirilmiştir.

Damyanah ya da Damian ve soy ismi Gulam Yazman, İslam dinine dönmüş Bizanslı Yunan asıllı, 896 ile 897 yılları arasında Tarsus valiliği yapmış ve erken 10. yüzyılda Bizans İmparatorluğu'na karşı yapılan deniz akınlarının önde gelen liderlerinden birdir.

Karabisianoi, orta 7. yüzyıldan erken 8. yüzyıla kadar Bizans donanması'nın dayanak noktasıdır. Kelime olarak Yunanca "gemiler" için karabos ya da karabis ve "gemiler için insanlar, denizciler" anlamına gelmektedir. Karabisianos, Bizans İmparatorluğu'nun ilk sabit deniz kurumudur, denizde İslam'ın yayılışının önüne geçmek için kurulmuştur. 718-730 arası bir zaman kaldırılmış ve yerine bir dizi denizci thema kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Sisam (thema)</span> Bizans idari bölümü (Thema)

Sisam Theması geç 9. yüzyılda Ege Denizi'nin doğusunda kurulmuş Bizans İmparatorluğu theması. Bizans İmparatorluğu'nun denizci themalarından biriydi. Bizans donanması için gemi ve birlik sağlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kardiya Muharebesi</span>

Kardiya Muharebesi, yaklaşık 872/3'te Bizans İmparatorluğu ile Girit Sarazenleri arasında Saros Körfezi'nde Kardiya sahili açıklarında gerçekleşen deniz muharebesidir. Muharebe, büyük bir Bizans zaferi ile sonuçlanmıştır.

Kefalonya Muharebesi, Yunanistan'ın batı kıyıları açıklarında, Kefalonya yakınlarında Ağlebî ile Bizans filoları arasında yapılan bir deniz çatışmasıdır. Muharebe, büyük bir Bizans zaferiyle sona erdi ve Orta Çağ'da gece boyunca gerçekleşen nadir deniz savaşlarından biridir.

Leon Apostippis ya da Leo Apostyppes ya da Apostoupes 880'lerde aktif bir Bizans askeri lideriydi.

<span class="mw-page-title-main">Dubrovnik Kuşatması (866-868)</span>

Dubrovnik Kuşatması ya da Ragusa Kuşatması (866-868), Ağlebîler ve Bari Emirliği tarafından Ragusa şehrinin 866 yılında denizden kuşatılması ile başlayan, ancak 868'de Bizans filosunun yaklaşmasıyla kaldırılan, on beş ay devam eden bir kuşatmadır. Kuşatmanın başarısızlığı, yeni Bizans imparatoru I. Basil'in uyguladığı saldırgan batı politikasının ilk sonuçlarından biridir. Kuşatma sonrasında, Bizans otoritesinin Dalmaçya kıyısında yeniden kurulması, Batı Balkanlar'daki Slavların Hıristiyanlaştırılması ve birkaç yıl içinde ise Bizans'ın Güney İtalya'da yeniden varlığı sağlandı.

<span class="mw-page-title-main">Dimyat'ın Yağmalanması (853)</span>

Dimyat'ın Yağmalanması, 22-24 Mayıs 853'te Nil Deltası'ndaki liman kenti Dimyat'a Bizans donanması tarafından yapılan başarılı bir baskındır. O sırada garnizonu bulunmayan şehir yağmalandı. Hem çok sayıda esir verdi, hem de Girit Emirliği'ne yönelik büyük miktarlarda silah ve malzeme de elde edildi. Sonraki yıllarda tekrarlanan Bizans saldırısı, Abbasi makamlarını şaşkına uğrattı ve kıyıları yeniden düzenlemek ve yerel filoyu güçlendirmek için acil önlemler alınarak, Tolunoğulları ve Fatımiler dönemlerinde doruğa çıkan Mısır donanmasının canlanmasına başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Euripos Kuşatması</span>

Euripos Kuşatması, 880'lerin ortalarında, Tarsus emiri Yazman el-Hadım liderliğindeki Abbasi filosunun şehri kuşatmasıyla meydana geldi. Yerel Bizans komutanı Oiniates, şehri başarıyla savundu ve kuşatma gücünün büyük bir bölümünü yok etti.

<span class="mw-page-title-main">Boğazlar Muharebesi</span> 965 muharebesi

Boğazlar Muharebesi 965'in başlarında Bizans İmparatorluğu filoları ile Fâtımîler arasında Messina Boğazı'nda çatışmadır. Büyük bir Fâtımî zaferi ve İmparator II. Nikiforos'un Sicilya'yı Fâtımîlerden geri alma girişiminin nihai çöküşüyle sonuçlandı.

<span class="mw-page-title-main">Bizans muharebeleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Aşağıdakiler, 6. yüzyıldan 15. yüzyılın ortalarında dağılmasına kadar Doğu Roma veya Bizans İmparatorluğu tarafından yapılan muharebelerin, tarihe göre düzenlenmiş bir listesidir. Bu ayrıntılı bir liste değil. Bizans İmparatorluğu'nun Romalı öncülleri tarafından yapılan savaşlar için bkz.Roma muharebeleri listesi