İçeriğe atla

Steiermark

Koordinatlar: 47°15′K 15°10′D / 47.250°K 15.167°D / 47.250; 15.167
Steiermark
Steiermark bayrağı
Bayrak
Steiermark arması
Arma
Marşlar: Steirische Landeshymne
ÜlkeAvusturya Avusturya
BaşkentGraz
İdare
 • Eyalet ValisiHermann Schützenhöfer (ÖVP)
Yüzölçümü
 • Toplam16.401,04 km²
Nüfus
 (2020)
 • Toplam1.246,576
 • Yoğunluk76/km²
Zaman dilimiUTC+01.00 (OAS)
 • Yaz (YSU)UTC+02.00 (OAYS)
ISO 3166 koduAT-6

Steiermark (Almanca: Steiermark, Slovence: Štajerska), Avusturya'nın güneydoğu ve orta kesiminde federal eyâlet (Land). Başkenti Graz, nüfusu 1.210.700, yüzölçümü 16.392 km²'dir.

Coğrafya

Dağlık bir eyalet olan Steiermark, önemli bir su bölümü çizgisi oluşturan Niedere Tauern dağ sırasının çevresinde yayılır. Yukarı Steiermark kuzeyde Kireçtaşı Alpleri'nden Orta Alpler'in doğu sıralarına kadar uzanır ve Mur, Mürz, Salza ve Yukarı Enns ırmak vadilerini içine alır. Aşağı Steiermark ise, Mur Vadisinin orta kesimi ile batıdaki 2.000 m'yi aşan Kor Alpleri, Pack Alpleri ve doğudaki tepelik bölgeyi kapsar.

Tarih

Paleolitik Çağdan beri insanların yaşadığı, Tunç Çağından beri de madenlerin işletildiği bölge önce Noricum adlı bir Kelt krallığının parçasıydı. MÖ y. 15'te Roma İmparatorluğu'na bağlandı, Roma'nın Noricum ve Pannonia eyaletleri arasında bölündü. 5. yüzyılda bölgeyi işgal eden Germen kabilelerini Avarlar ve Slavlar (Slovenler) izledi. 8. yüzyılda Bavyeralıların egemenliği altına giren bölge Frank İmparatorluğu'nun sınır bölgelerinden biri haline geldi. 1180'de Steiermark Düklüğü adı altında, dük IV. Ottokar zamanında, tümüyle bağımsız olduktan sonra, veraset yoluyla Babenbergler'e geçti (1192). Bu hanedan 1246'da sönünce, düklük, Bohemyalı II. Otakar Premysl tarafından zaptedildi ve I. Rudolf'un Premyslidler'i yenmesinden sonra da Habsburglar'ın topraklarına katıldı (1278). 1282'de de kraliyet toprağı haline geldi. Steiermark düklüğü birçok kez ailenin küçük kollarına verildi. Germen kolonizasyonu, Slovenler'i önemsiz bir azınlık durumuna soktu. 12. yüzyılda, demir madenleri sayesinde ülke refaha kavuştu. 1480'den sonra Osmanlılar tarafından yıkıma uğratılan Steiermark, ayrıca reform krizinden de etkilendi; çoğunlukta olan Protestanlar din özgürlüğü kazandılar (Graz Barışı, 1572), fakat dük Karl (1564-1590) Cizvitleri çağırdı ve oğlu Ferdinand (daha sonra II. Ferdinand oldu) Katolikliğe dönüşü zorla kabul ettirdi. Dük Ferdinand'ın Mathias'ın yerine geçmesinden (1619) sonra Avusturya'nın kaderini paylaşan Steiermark'ın, I. Dünya Savaşı'ndan sonra yapılan Saint-Germain Antlaşması'yla, Sloven bölümleri (Aşağı Steiermark; güneyde Marburg (Maribor), Cilli (Celje) ve Pettau'yu (Ptuj) içine alan 6.010 km²'lik kesimi), ondan alınarak Yugoslavya'ya (daha sonra Slovenya) bırakıldı. 1918'de cumhuriyetin ilanından sonra eyalet yapıldı.

Almanya'yla birleşme (Anschluss) döneminde (1938-45) Reichsgau olarak adlandırılan yönetim birimlerinden biri oldu. 1945'te yeniden eyalet statüsü kazandı.

Kültür

Eyalet nüfusunun büyük bölümünü Almanlar oluşturur. Halkın çoğu Katoliktir. Dağlık bölgelerde eski halk kültürü, şarkılar ve danslar varlığını korumaktadır; geleneksel gri-yeşil Steiermark giysisi Avusturya'nın ulusal giysisi durumuna gelmiştir. Başlıca kentler eyalet merkezi Graz ile Leoben, Kapfenberg, Bruck, Eisenerz, Knittelfeld, Köflach, Mürzzuschlag ve Fohnsdorf'tur.

Ekonomi

Eyalet ekonomisi eskiden beri madenciliğe dayanır. Avusturya'nın demir cevherinin büyük çoğunluğunu sağlayan, Eisenerz yakınlarındaki Erzberg (Cevher Dağı) bölgede Keltlerin yaşadığı dönemlerden beri işletilmektedir. Fohnsdorf ve Köflach'ta linyit, Şeyl Alpleri'nde magnezit, eyaletin öteki kesimlerinde de grafit, talk, alçıtaşı ve tuz çıkarılır.

Sanayi kuruluşları için gerekli enerji termik santraller ile Mur ve öteki akarsular üzerinde yer alan hidroelektrik santrallerden sağlanır. Ağır sanayi kuruluşları Mur Vadisinin Fohnsdorf'un aşağısında kalan kesiminde ve Mürz Vadisinde yoğunlaşmıştır. Metalurji, makine, kereste, kâğıt ve selüloz sanayileri eyalet ekonomisinde önemli yere sahiptir. Eyalette ayrıca kimyasal maddeler, tekstil, deri ve gıda maddeleri de üretilir.

Dağlarda turizm açısından büyük önem taşıyan tatil merkezleri vardır.

Siyaset

Steiermark, 1945'ten beri uzun yıllar Hristiyan demokrat eğilimli Avusturya Halk Partisi'nin (ÖVP) kalesi olmuş olmasına rağmen, eyalet başkenti Graz da Avusturya Komünist Partisi'nin (KPÖ) kalesi olmuştur. 2005'teki eyalet meclisi seçimlerini kazanan Avusturya Sosyaldemokrat Partisi (SPÖ) eyaletteki 60 yıllık ÖVP iktidarını sona erdirdi.

Yönetim

Büyükşehirler ve Trafik Kodu

  • Graz (Slovence: Gradec) - G

İller ve Trafik Kodu

  • Bruck-Mürzzuschlag - BM (MZ)
  • Deutschlandsberg -DL
  • Graz-Umgebung - GU
  • Hartberg-Fürstenfeld - HF (HB, FF)
  • Leibnitz - LB
  • Leoben - LE, LN
  • Liezen - LI, GB (BA)
  • Murau - MU
  • Murtal - MT (JU, KF)
  • Südoststeiermark - SO (FB, RA)
  • Voitsberg - VO
  • Weiz - WZ

Ayrıca bakınız

  • 1995 Steiermark Landtag Seçimi
  • 2000 Steiermark Landtag Seçimi



İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Avusturya</span> Orta Avrupada bir ülke

Avusturya veya resmî adıyla Avusturya Cumhuriyeti, Orta Avrupa'da denize kıyısı olmayan, dokuz eyaletten oluşan ülke. Batıda Lihtenştayn ve İsviçre, güneyde İtalya ve Slovenya, doğuda Macaristan ve Slovakya, kuzeyde ise Almanya ve Çekya ile komşudur. Avusturya'nın yüzölçümü 83.879 km2dir ve yaklaşık 9 milyonluk bir nüfusa sahiptir. Avusturya Almancası ülkenin resmi dili olsa da, birçok Avusturyalı gayri resmi olarak çeşitli Bavyera lehçelerinde konuşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Slovenya</span> Orta Avrupada yer alan bir ülke

Slovenya ya da resmî adıyla Slovenya Cumhuriyeti, Orta Avrupa'nın güneyinde yer alan bir ülkedir. Batısında İtalya, güneybatısında Adriyatik Denizi, güney ve doğusunda Hırvatistan, kuzeydoğusunda Macaristan ve kuzeyinde Avusturya bulunur. Slovenya çoğunlukla dağlık ve ormanlıktır, 20.271 kilometre kare alanı kaplar ve yaklaşık 2,1 milyon nüfusa sahiptir. Slovenler ülke nüfusunun %80'inden fazlasını oluşturmaktadır. Güney Slav dillerinden olan Slovence resmi dildir. Slovenya'nın başkenti ve en büyük şehri olan Ljubljana, coğrafi olarak ülkenin merkezine yakın bir konumdadır.

<span class="mw-page-title-main">Bavyera</span> Almanyada bir eyalet

Bavyera, resmî adıyla Özgür Bavyera Devleti, Almanya'nın güneydoğusunda bir eyalet. Yüzölçümü bakımından Almanya'nın en büyük eyaletidir. Başkenti Münih'tir. Diğer önemli kentleri ise Nürnberg, Augsburg, Regensburg, Ingolstadt, Bamberg ve Würzburg'dur. Batıda Baden-Württemberg ve Hessen eyaletleri, kuzeyde Türingiya ve Saksonya eyaletleri, doğuda Çekya, güney ve güneybatıda Avusturya ile çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">Hersek</span> Bosna Hersekin eyaleti

Hersek, merkezinde kabaca Mostar şehri olan Adriyatik Denizi'ne bir çıkış koridoruna sahip Dinar Alpleri'ndeki tarihsel ve coğrafi bölge, günümüzde Bosna-Hersek'in güney bölümünü oluşturmaktadır. Hersek'in yüzölçümü 9.948 km²'dir. Hersek ile Bosna arasında belirgin bir sınır yoktur. Hersek'in bittiği yerden Bosna'nın başlaması hakkında birçok düşünce vardır.

<span class="mw-page-title-main">Vorarlberg</span> Avusturyanın en batısındaki, İsviçre ve Almanya sınırında yer alan eyaleti

Vorarlberg, Avusturya'nın en batısında, İsviçre, Lihtenştayn ve Almanya sınırında yer alan eyâletidir. Başkenti Bregenz'dir.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya Komünist Partisi</span>

Avusturya Komünist Partisi, Avusturya'da komünist bir siyasi partidir.

9 eyalet ve yerleşim yerleri;

<span class="mw-page-title-main">Avusturya tarihi</span> Avusturyanın tarih öncesinden günümüze kadar geçmişi

Bu madde Avusturya'nın tarih öncesinden günümüze kadarki tarihi hakkında bilgi vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Graz</span> Avusturyada Steiermark il/eyalet merkezi (Landeshauptstadt)

Graz, Avusturya'nın Steiermark eyaletinin başkenti ve Steiermark'ın en büyük şehri, Viyana'dan sonra ülkenin en büyük ikinci şehridir. 2020 itibarıyla nüfusu 294,630'dur.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti</span> 1945-1992 yıllarında Balkanlarda bulunan sosyalist federal cumhuriyet

Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti, Balkanlar'da II. Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu alanda bugün Bosna-Hersek, Sırbistan, Hırvatistan, Kuzey Makedonya, Karadağ, Slovenya ve Kosova bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Raetia</span>

Retsiya, Batıda Helvetya, Doğuda Noricum, Kuzeyde Vindelicia ve Güneyde Cisalpine Gaul eyaletleriyle çevrili Roma İmparatorluğu eyaleti. Günümüzde bu bölge, kabaca Doğu ve orta İsviçre, Güney Bavyera ve Yukarı Swabya, Vorarlberg, Tirol'ün büyük bir bölümü ve Lombardiya'nın bir bölümünü kapsar. Raetia'nın Kuzey sınırı Limes Germanicus'un bir parçasıydı ve Tuna'ya kadar 166 km boyunca uzanırdı. Raetia'nın İtalya ile bağlantısı, Alp dağlarındaki Resia geçidi üzerinden Via Claudia Augusta ile sağlanırdı.

<span class="mw-page-title-main">Treviso</span> Treviso iline bağlı komün (Veneto, İtalya)

Treviso, İtalya'nın kuzey kesiminde, Veneto yönetim bölgesine bağlı kendi ismini taşıyan Treviso ili'nin merkezi kenti. Sile Nehri şehrin ortasından geçer.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya'nın İBBS'si</span> Vikimedya liste maddesi

Avusturya İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflandırması, Avrupa Birliği ülkelerinin kullandığı İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflandırması içinde Avusturya için kullanılan sınıflandırmadır.

<span class="mw-page-title-main">Bad Gastein</span> Avusturyada Salzburg ilinin St. Johann im Pongau ilçesine bağlı belediye

Bad Gastein Avusturya'nın Salzburg şehrinde, St. Johann im Pongau semtinde bulunan bir kaplıca kasabasıdır. Hohe Tauern dağ aralığının yüksek bir vadide yer alır ve Gastein Şelalesi ve çeşitli Belle Époque otel binaları ile ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya İç Savaşı</span> Savaş

Avusturya İç Savaşı ya da Şubat Ayaklanması, Avusturya'da 12 Şubat ve 16 Şubat 1934 arasında sosyalistler ve Avusturya ordusu arasında dört gün süren çatışmalar için kullanılan bir terimdir. Çatışmalar Linz'de başladı ve esas olarak Viyana, Graz, Bruck an der Mur, Judenburg, Wiener Neustadt ve Steyr kentleriyle aynı zamanda Doğu ve Orta Avusturya'nın bazı diğer sanayi kentlerinde gerçekleşti.

Doğu Alpleri bölgesinin ilk Slavlar tarafından yerleşimi 6. ila 8. yüzyıllarda gerçekleşti. Güney Slav grubunun karakterizasyonuyla sonuçlanacak ve nihayetinde modern Sloven halkının etnogeneziyle sonuçlanacak olan ilk Slavların güneye doğru genişlemesinin bir parçasıdır. İlgili Doğu Alp bölgeleri, günümüz Slovenya, Doğu Friul ve modern Avusturya'nın büyük bölümlerini içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Prekmurje Cumhuriyeti</span>

Prekmurje Cumhuriyeti, Prekmurje kentinde kurulmuş kuzeyinde Avusturya, doğusunda Macaristan ve güneybatısında Yugoslavya Krallığı olan tanınmamamış devlettir.

<span class="mw-page-title-main">Steiermark Dükalığı</span>

İstirya Dükalığı, günümüz Avusturya'sının güneyinde ve Slovenya'nın kuzeyinde yer alan bir dükalıktı. 1806 yılına kadar Kutsal Roma İmparatorluğu'nun bir parçasıydı ve 1918'ya kadar da Avusturya-Macaristan'ın bir taç toprağıydı.

<span class="mw-page-title-main">Elke Kahr</span>

Elke Kahr, 2021 yılından bu yana Avusturya'nın en büyük ikinci şehri olan Graz'ın Belediye Başkanı olarak görev yapan Avusturya Komünist Partisi (KPÖ) üyesi Avusturyalı bir siyasetçidir. Daha önce 2005 yılından bu yana belediye yönetiminde belediye meclis üyesiydi. Haziran 2016 ve Nisan 2017 tarihleri arasında belediye başkan yardımcısı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Babenberg Hanedanı</span>

Babenberg Hanesi, Avusturya Düklerinden oluşan asil bir hanedandı. Aslen Frankonya Dükalığı'ndaki Bamberg'den olan Babenbergler, Avusturya Markgraflığı'nı MS 976'daki kuruluşundan 1156'da bir dükalığa yükselmesine ve o andan itibaren 1246'da soyunun tükenmesine kadar yönetmişlerdir. Babenberg Hanedanı'nın yerine daha sonra onların akrabası Habsburg Hanedanlığı geçti.