İçeriğe atla

Stefanos Skuludis

Stefanos Skuludis
Στέφανος Σκουλούδης
Yunanistan başbakanı
Görev süresi
7 Kasım 1915 - 22 Haziran 1916
Hükümdar I. Konstantin
Yerine geldiğiAleksandros Zaimis
Yerine gelenAleksandros Zaimis
Kişisel bilgiler
Doğum 23 Kasım 1838
İstanbul, Osmanlı Devleti
Ölüm 19 Ağustos 1928 (89 yaşında)
Atina, Yunanistan
Bitirdiği okul Atina Üniversitesi

Stefanos Skuludis (YunancaΣτέφανος Σκουλούδης; 23 Kasım 1838, İstanbul - 19 Ağustos 1928, Atina), Yunan banker, diplomat ve siyasetçi. 7 Kasım 1915 - 22 Haziran 1916 tarihleri arasında Yunanistan başbakanı olarak görev yaptı.

Siyasi görevi
Önce gelen:
Aleksandros Zaimis
Yunanistan başbakanı
1915–1916
Sonra gelen:
Aleksandros Zaimis

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan</span> Güneydoğu Avrupada bir ülke

Yunanistan, resmî adıyla Helen Cumhuriyeti, Güneydoğu Avrupa'da bulunan bir ülkedir. Nüfusu 2022 itibarıyla yaklaşık 10,3 milyon olan ülkenin en büyük şehri ve başkenti Atina'dır. Kuzeybatısında Arnavutluk, kuzeyinde Kuzey Makedonya ve Bulgaristan, kuzeydoğusunda Türkiye, doğusunda Ege Denizi, batısında İyon Denizi, güneyinde Girit Denizi ve Akdeniz ile sınırlanan Yunanistan, Avrupa, Asya ve Afrika'nın kavşağında stratejik bir konumda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yunanca</span> Hint-Avrupa dili

Yunanca (Yunanca: Ελληνικά Elliniká veya Eλληνική γλώσσα Ellinikí Glóssa

<span class="mw-page-title-main">Selanik</span> Kuzey Yunanistanda şehir

Selanik, metropol alanında bir milyondan fazla nüfusu ile Yunanistan'ın en büyük ikinci şehri ve Makedonya coğrafi bölgesinin, Orta Makedonya idari bölgesinin ve Makedonya ve Trakya Merkezi Olmayan İdaresi'nin başkentidir. Yunancada η Συμπρωτεύούσα, kelimenin tam anlamıyla "ortak başkent" olarak da bilinir. Συμβασιλεύουσα veya Konstantinopolis ile birlikte Bizans İmparatorluğu'na "birlikte hükmeden" şehir olarak tarihsel statüsüne atıfta bulunulur.

<span class="mw-page-title-main">Safranbolu</span> Karabükün bir ilçesi

Safranbolu, Karabük ilinin tarihi ve turistik bir ilçesidir. Konumu Ankara'nın 231 km kuzeyinde ve Karadeniz'in 90 km güneyindedir. Karabük ilçe merkezinin de 8 km kuzeyinde bulunmaktadır. Safranbolu şehir merkezi ve Karabük il merkezi birbirine bitişiktir.

<span class="mw-page-title-main">Türk Kurtuluş Savaşı</span> Mustafa Kemal Paşa önderliğindeki direniş hareketinin işgal kuvvetleri ve iş birlikçilerine karşı verdiği siyasi ve askerî mücadele

Türk Kurtuluş Savaşı, I. Dünya Savaşı'ndan yenik çıkan Osmanlı İmparatorluğu'nun İtilaf Devletleri'nce işgali sonucunda Mîsâk-ı Millî sınırları içinde ülke bütünlüğünü korumak için 1919-1922 yılları arasında gerçekleştirilen çok cepheli siyasi ve askeri mücadeledir. Batı Anadolu'da İtilaf Devletleri'nin harekete geçirdikleri Yunan ordusuna; güneyde Fransız ordusuna; doğuda Ermenistan'ın kuvvetlerine; İstanbul rejimine sadık milislere, feodal güçlere ve ayrılıkçılara karşı savaşılmıştır. Bu mücadelenin Batı Cephesi Yunan millî belleğine "Küçük Asya Felaketi" adıyla kazınmıştır. Savaş sırasında Yunan ve Ermeni kuvvetleri, bir etnik temizlik harekâtı olarak, Türk halkına karşı katliamlar, yağmalar ve tecavüzler gerçekleştirmiştir. Savaş, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla sonuçlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Imnos is tin Eleftherian</span> Yunan ve Kıbrısın millî marşı

"Imnos is tin Eleftherian", Dionysios Solomos'un 1821'de yazdığı 158 kıtalık şiirine dayanır. 1821'de Osmanlı Devleti'ne karşı giriştiği Yunan Ayaklanmasından ilham alınmıştır. Şiirin ilk iki kıtası marşı oluşturur. Bestesi Nikolaos Mantzaros'a aittir.

Havârî, İsa'nın öğüt ve inançlarını yayma işiyle görevlendirdiği mürit ve öğrencilerinden her biri. Havari sözcüğü ile çoğunlukla "İsa'nın 12 Havarisi" kastedilmekle birlikte, kavram İsa'nın Hristiyanlığı yaymaya çalışan bazı diğer öğrencileri için de kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">APOEL (futbol takımı)</span>

APOEL, bir Kıbrıs Cumhuriyeti ve Lefkoşa futbol takımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Megali İdea</span> Yunanların tarihte yerleştiği bütün alanlarda bir Yunan devleti kurmayı amaçlayan fikir

Megali İdea, Yunan İhtilali'nin (1821-1829) bitmesinden sonrasının ilerleyen yıllarında ortaya atılan, hala Osmanlı hakimiyetinde bulunan ve Yunan nüfusunun fazla olduğu bölgeleri de içeren, geleneksel olarak antik dönemlerden beri Yunanlarla ilgili olan yerleri bir Yunan Devleti hakimiyetine geçirerek Bizans İmparatorluğu’nu diriltme hedefini ifade eden irredantist bir görüştür.

<span class="mw-page-title-main">Antik Yunanistan</span> İlk Çağdaki Yunan medeniyeti

Antik Yunanistan, bugünkü Yunanistan toprakları ile Küçük Asya'da (Anadolu) yaşayan toplumların kurduğu devlet ve uygarlıkların, MÖ 756 ile MÖ 146 tarihleri arasında hüküm sürdükleri bölgenin adı.

<span class="mw-page-title-main">Yunanlar</span> Güneydoğu Avrupada yaşayan bir halk

Yunanlar ya da Helenler, Yunanistan, Kıbrıs, Arnavutluk, İtalya, Türkiye, Mısır ve Doğu Akdeniz'i çevreleyen diğer ülkelerde yaşamış veya yaşayan, aynı zamanda da dünya çapına yayılmış ve diasporalar oluşturmuş bir etnik grup.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan Krallığı</span> 19. ve 20. yüzyılda Güney Avrupada bir krallık

Yunanistan Krallığı, 1832 yılında dönemin süper güçleri Birleşik Krallık, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu, Prusya, Fransa ve Rus İmparatorluğu tarafından ilân edilen devlettir. Bağımsızlık duyurusunun yapılmasının ardından, Osmanlı İmparatorluğu'ndan tam bağımsızlığını eline almış olduğu 30 Ağustos 1832 tarihli antlaşmayla uluslararası düzeyde tanınmıştır. Yunan Bağımsızlık Savaşı'nı yöneten geçici Yunan hükûmetinin üzerine kurulmuş ve 1924 yılında krallık devrilerek yerine ikinci Yunan Cumhuriyeti kurulana dek ayakta kalmıştır. Daha sonra cumhuriyetin 1935 yılında yeniden yerini krallığa bırakmasıyla bu kez 1974 yılına dek Yunanistan topraklarında egemen olmuş ve yedi yıllık bir askerî darbe döneminin ardından bugünkü modern Yunanistan Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla tarihe karışmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Eğriboz</span> Yunanistanın Giritten sonra en büyük adası

Eğriboz, Yunanistan'ın Girit'ten sonra en büyük adasıdır. Yüzölçümü 3,657 km², Nüfusu 218,302'dir. (2005).

Yunancanın romanizasyonu, genelde Yunan alfabesi ile yazılan Yunanca metinlerin, Latin alfabesi ile temsili veya bunu yapmayı sağlayan bir sistemdir. Yunancanın romanizasyonu için çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Bu yöntemler, kaynak metnin Eski Yunanca mı Modern Yunanca mı olduğuna ve arzu edilen dönüştürmenin transkripsiyon mu transliterasyon mu olduğuna bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">İkarya</span> Ege Denizinde Yunanistana bağlı ada

İkarya veya Nikarya, Yunanistan'da Ege Denizi'nde yer alan alan Sisam adasının 10 deniz mili (19 km) güneybatısında bulunan bir adadır. Adaya mitolojik İkarus'un ismi verilmiştir.

Yunanistan, 2018 Eurovision Şarkı Yarışması 'na Yianna Terzi, Aris Kalimeris, Dimitris Stamatiou ve Mihalis Papathanasiou'nun yazdığı "Oneiro Mou" adlı şarkıyla katılmıştır. Şarkıyı Yianna Terzi seslendirmiştir. Yunan yayıncı Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ERT) tarafından Portekiz'in başkenti Lizbon'da yapılan 2018 yarışması'nda Yunanistan'ı temsil eden kişiyi Görevlendirme yöntemi ile seçmiştir.

Andy Paul, Kıbrıs Rumu şarkıcı, söz yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Stefania Liberakakis</span>

Stefania Liberakakis, bilinen adıyla Stefania, Hollandalı-Yunan oyuncu ve şarkıcı. 2016 Eurovision Çocuk Şarkı Yarışması'nda Hollanda'yı temsil eden Kisses grubunun eski bir üyesidir. 2020 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Yunanistan'ı "Superg!rl" şarkısıyla temsil etmek için seçilmiş, ancak COVID-19 pandemisi nedeniyle yarışma iptal edilmiştir. Yunanistan yayımcısı ERT, Liberakakis'i 2021 yarışması için de görevlendirmiş ve şarkıcı, "Last Dance" adlı şarkıyla onuncu olmuştur. Hollanda'da Kidstop20 isimli programı sunmaktadır. Misfit The Switch isimli filmde başrol oynamıştır.

Uluslararası Yunanistan Fonogram Endüstirisi Birliği veya sadece IFPI Greece, Uluslararası Fonografik Endüstrisi Federasyonu'nun (IFPI) Yunanistan ayağıdır ve Yunanistan için resmî liste hazırlayan ve kayıt satış sertifikası dağıtan kuruluşudur.

Pisidya'daki Sozopolis, Seleukos döneminde Apollonia (Ἀπολλωνία) ve Apollonias (Ἀπολλωνίας) olarak adlandırılan, eski Roma eyaleti Pisidya'da bir kasabaydı ve günümüzde Bulgaristan'da yer alan Haemimonto'daki Trakya Sozopolis'i ile karıştırılmamalıdır..