İçeriğe atla

Stefanos Ksanthudidis

Stephanos Xanthoudidis

Stefanos Antoniou Xanthoudidis (Yunanca: Στέφανος Αντωνίου Ξανθουδίδης; 1864 Avdou, Girit - 19 Eylül 1928 Kandiye) Yunan arkeolog. Arkeolojik yayınları dışında Erotokritos'un edisyon kritiği ile birlikte yayınlamıştır.

Hayatı

Malia'nın 7 km güneyindeki Avdou köyünde doğdu. Önce Avdou, ardından Neapoli ve son olarak Kandiye'de okula gitti. Atina Üniversitesi'nde filoloji eğitimi gördü. Kandiye'de Kandiye Eğitim Derneği'nin (Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Ηρακλείου) sekreteri olarak çalıştı. İosif Chatzidakis ile birlikte Girit'in arkeolojik keşfini yürüttü ve birlikte 1904'ten 1912'ye kadar Kandiye Arkeoloji Müzesi'nin inşasını başlattılar. 1900'den 1915'e kadar, Girit Devletinin tarihi eserlerinin Ephorosluğunu üstlendi. 1923'ten itibaren Kandiye Arkeoloji Müzesi'nin müdürü oldu. Çok sayıda arkeolojik kazıya katılan Xanthoudidis, Girit'in Orta Çağ tarihi ve dili ile ilgilenmiştir. 1917'de Deros'u kazmış, 1918'de Minos dönemi villası Nirou Chani'yi keşfetmiştir. Girit tarihi, arkeolojisi ve folkloru üzerine kitaplar yazmıştır.

Ölümünden kısa bir süre önce Atina Akademisi'ne üye olmuş, 19 Eylül 1928'de kalp krizinden ölmüştür.

Bazı eserleri

  • Cretan kernoi. In: Annual of the British School at Athens 12, 1905-1906, S. 9–23 (Dijital erişime açık 2 Ocak 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.).
  • (Yayımcı olarak): Βιτζέντζου Κορνάρου Ερωτόκριτος. Έκδοσις κριτική γενομένη επί τη βάσει των πρώτων πηγών μετ' εισαγωγής, σημειώσεων & γλωσσαρίου υπό Στεφάνου Α. Ξανθουδίδου, η επισυνάπτονται πραγματεία του καθηγητού της γλωσσολογίας Γεωργίου Ν. Χατζιδάκι περί της γλώσσης και γραμματικής του Ερωτόκριτου και οκτώ φωτοτυπικοί πίνακες εκ του χειρογράφου. Herakleion 1915 (Dijital erişime açık 2 Ocak 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.).
  • Μέγας Πρωτομινωικός Τάφος Πύργου. 1918 (Dijital erişime açık 2 Ocak 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.)
  • Οδηγός Μουσείου Ηρακλείου. Herakleion 1921 (Dijital erişime açık 2 Ocak 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.).
  • The vaulted tombs of Mesará. An account of some early cemeteries of southern Crete. London 1924 (Dijital erişime açık 2 Ocak 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.).

Hakkında

  • August Heisenberg: Stephanos Xanthoudides †. In: Byzantinische Zeitschrift. Band 29 (1930), S. 158 f.
  • Πάπυρος Larousse. Το παπυράκι. Athen 2003, S. 1259.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Girit</span> Yunanistanın en büyük, Akdenizin 5. büyük adası

Girit, Yunanistan'ın en büyük, Akdeniz'in beşinci büyük adasıdır. Ege Denizi'nin güneyinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Kandiye</span>

Kandiye, Yunanistan'ın Girit Adası'nın en büyük şehri ve yönetim merkezi. 173.993 kişilik nüfusu ile Girit'in birinci, Yunanistan'ın dördüncü büyük şehridir. Ayrıca Girit'in dört idarî bölümünden biri olan aynı adlı ilin (nomos) merkezidir. Adanın kuzey kıyısında, eski Minos Uygarlığı'nın başkenti olan Knossos'un hemen kuzeydoğusunda yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Knossos</span> Yunan anakarasında yer alan antik kent

Knossos Minos Uygarlığı'na başkentlik yapmış antik şehirdir. Girit'in kuzeyinde, Kandiye şehri yakınlarındadır. Knossos Sarayı, antik kentin en önemli yapısıdır. Antik kazı alanından çıkan objelerin birçoğu Kandiye Arkeoloji Müzesi'nde sergilenmektedir. Çıkan objelerden en ünlüsü tüm Girit ile özdeşleştirilen yılanlı ana tanrıça figürüdür. Knossos Sarayı'nı ortaya çıkaran arkeolog Arthur Evans, sarayın sanatı ve mimarisi hakkında değerli bilgilerin günyüzüne çıkarılmasında büyük rol oynamıştır. Burada sarayın temellerinde neolitik çağa kadar giden yerleşim tabakaları bulunmaktadır. Ancak Knossos'taki sarayın ilk olarak milattan önce 1900 yılı civarında inşa edilmeye başlandığı bilinmektedir. Knossos Sarayı çok sayıda avlu ve odalardan oluştuğu için labirenti andırmaktaydı. Bu nedenle Theseus ve Minotor canavarı efsanesine konu olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kostis Palamas</span>

Kostis Palamas, Yunan şairdir. Olimpiyat İlahisi'nin sözlerinin yazarıdır. Mesalongi ve Atina'da öğrenim görmüştür. Atina'daki eğitimini yarıda bırakmıştır. 14 kez Nobel Edebiyat Ödülü'ne aday gösterilmiş ancak kazanamamıştır. 2. Dünya Savaşı sırasında Almanya'nın Yunanistan'ı işgal ettiği dönemde hayatını kaybetmiştir.

OFI, Girit adasının Kandiye şehrinde kurulmuş bir Yunan futbol kulübü. Yunanistan dışında genellikle OFI Crete FC olarak bilinmesine rağmen, Girit kulübün orijinal adında bulunmaz.

<span class="mw-page-title-main">Beytanyalı Lazarus</span> Beytanyada kız kardeşi Meryem ve Marta ile yaşayan ve Yeni Ahite göre ölümünden 3 gün sonra İsa tarafından diriltilen kişi

Beytanyalı Lazarus, ayrıca Aziz Lazar ve Dört Günün Lazarı, Yuhanna İncili'nde İsa'nın mucize ile ölümünün dört gün ardından dirilttiği kişi. Doğu Ortodoks ve Roma Katolik geleneklerinde dirildikten sonraki yaşamına dair çeşitli anlatılar bulunur.

Folk Sanatları Müzesi ‘Vas. Papantoniou’ veya ülkedeki kısaltmasıyla PFF, Yunanistan'ın Nafplion şehrinde yer alan kâr amacı gütmeyen kültürel kurum ve müze. 1974 yılında halkbilimci ve doğal tasarımcı Ioanna Papantoniou tarafından, babası Vasilios Papantoniou anısına kurulmuştur. PFF'nin amacı Yunanların maddi kültürünün araştırılması, korunması, üzerinde çalışılması ve sunumudur.

<span class="mw-page-title-main">Plaka, Atina</span>

Plaka, Yunanistan'ın başkenti Atina'nın bir mahallesidir. Mahalle, Atina'nın tarihi mahallesidir ve Akropolis'in kuzey ve doğu yamaçlarında kümelenmiş ve labirent sokakları ile neoklasik mimariye sahiptir. Plaka, antik Atina kentinin yerleşim alanları üzerine inşa edilmiştir. Akropolis'e yakınlığı ve birçok arkeolojik alanı nedeniyle "Tanrılar Mahallesi" olarak bilinir.

Devrimci Halk Mücadelesi veya kısaca ELA (ΕΛΑ), 1975'te kurulup 1995'te dağılan kentsel gerilla savaşı yürüten Marksist-Leninist örgüt. Döneminde Yunanistan hükûmeti tarafından en büyük terör örgütü olarak tanımlandı. ELA, 17 Kasım Devrimci Örgütü ile birlikte Yunanistan'da komünizm mücadelesi veren en kitlesel organizasyondan biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Katerina Sakelaropulu</span> 8. Yunanistan cumhurbaşkanı

Katerina Sakelaropulu, Yunan hukukçu ve siyasetçi. 13 Mart 2020'den beri Yunanistan Cumhurbaşkanı olarak görev almaktadır. Bundan önce, 2018-2020 yılları arasında Yunanistan'ın en yüksek idare mahkemesi olan Danıştay başkanlığı görevinde bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Kandiye Krallığı</span> Venedik Giriti (1212-1669)

Kandiye Krallığı ya da Kandiye Dükalığı, 1205-1212'deki Venedik fethinden, 1645-1669'deki Girit'in Osmanlılar tarafından fethine kadarki döneminde, Venedik Cumhuriyeti'nin denizaşırı kolonisi olarak Girit adasının resmi adıdır. Ada, o zamanlardan modern çağın başlarına kadar başkenti Kandiye veya Chandax ile aynı isimle anılırdı. Modern Yunan tarih yazımında dönem, Venetokrasi olarak bilinir.

Dionysios Filozof ya da düşmanlarının ona taktığı soyadıyla Skilozof, 1541-1611 arasında yaşamış ve İspanya'nın desteğiyle Teselya ve Yanya'da Osmanlı İmparatorluğu'na karşı iki çiftçi isyanı başlatmış bir Rum papazdır. Osmanlı'nın Yunanistan'ı yönettiği dönem boyunca Osmanlı aleyhine devrimci komplolar düzenleyen Rum Ortodoks Kilisesi'nin en önemli papazlarından birisi sayılır.

<span class="mw-page-title-main">İosif Chatzidakis</span>

İosif Chatzidakis Yunan doktor ve arkeolog.

<span class="mw-page-title-main">İlithiya Mağarası</span>

İlithiya Mağarası, ayrıca İlithiya'nın Mağarası da bilinir, Yunanistan'ın Girit adasında doğum tanrıçası Eileithyia'ya adanmış, Neolitik çağdan Roma dönemine kadar kullanılmış, Geç Minos döneminde tapınma için kullanılan kutsal bir mağaraydı. Mağara içindeki kaya oluşumlarının kadın figürlerine benzediği, en belirgin olarak merkezde ayakta duran bir kadın olarak görünen bir dikit olduğu öne sürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Nektarios Tavernarakis</span>

Nektarios N. Tavernarakis Yaşlanma, Hücre ölümü ve Nörodejenerasyon üzerine çalışan bir biyobilimcidir. Halen Girit Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Moleküler Sistemler Biyolojisi Profesörü ve Yunanistan'ın Heraklion kentindeki Araştırma ve Teknoloji Vakfı'nda Yönetim Kurulu Başkanıdır. Aynı zamanda Girit Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoenformatik Yüksek Lisans Programının kurucusu ve ilk direktörüdür. 2020'de Avrupa Araştırma Konseyi (ERC) Başkan Yardımcısı, ve 2022'de Avrupa İnovasyon ve Teknoloji Enstitüsü (EIT) Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı olarak seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Andreas Miaulis</span> Yunan Politikacı

Vokos, daha çok Miaoulis takma adıyla bilinir, Yunan Bağımsızlık Savaşı sırasında Yunan deniz kuvvetlerine komuta eden bir devrimci, amiral ve politikacıydı.

Georgios Glarakis (1789-1855) Yunan bilgin, doktor, filozof ve politikacıydı, üç ulusal mecliste de seçilmiş temsilci olarak bulundu, bakanlık ve yeni kurulan Yunan devletinin birçok pozisyonunda devlet görevlisi olarak bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Georgios Sotiriou</span>

Georgios Sotiriou, Yunan arkeolog, sanat tarihçisi ve akademisyendi. Anastasios Orlandos ile birlikte Yunanistan'da Bizans arkeolojisinin kurucusudur.

Anna Apostolaki ; Yunan arkeolog ve müze küratörüydü. Profesyonel arkeolog olarak çalışan ilk Yunan kadındı. Ulusal Dekoratif Sanatlar Müzesi'nin küratörü ve daha sonra müdürü olarak görev yaptı. Doktora derecesi alarak mezun olan ilk kadınlardan biridir. Aynı zamanda Atina Arkeoloji Derneği'nin ilk kadın üyesi ve Hristiyan Arkeoloji Derneği'nin ilk üyelerinden biriydi. Antik tekstiller konusunda uzmandı. Antik desenlerin ve Yunan dokuma geleneklerinin korunmasını, yalnızca kadınların geleneksel çalışmalarını desteklemekle kalmayıp, Yunan tarihinin iki savaş arası döneminde Yunan milliyetçiliğini güçlendirmenin bir yolu olarak gördü.