İçeriğe atla

Stefan Szolc-Rogoziński

Stefan Szolc-Rogoziński (1896)

Stefan Szolc-Rogoziński (14 Nisan 1861 - 1 Aralık 1896) Polonyalı bir Afrika kaşifiydi. Kamerun'da bir Polonya kolonisi kurmayı planlıyordu.[1]

Rogoziński, Polonya'nın Rusya bölümünde Kalisz'de doğdu. Rus İmparatorluk Donanması'ndaki bir kariyerin ardından, Klemens Tomczek ve Leopold Janikowski ile Afrika'ya bir sefer düzenledi. Kamerun'daki seferi 1882'den 1884'e kadar sürdü. Rogoziński, İngiliz hükümeti tarafından Afrika'nın iç kesimlerinde ajan olarak görev yapmak üzere görevlendirildi. Bir yere kadar, yerel Baptist misyonerlerle arasındaki ilişkileri, yerel halka alkol satma kararından dolayı bozulduğu için kabul etmişti.[2] Misyonerler ona 'Rogue Gin and Whiskey' lakabını vermişlerdi. Alman basını, Kamerun'daki emperyal emellerini boşa çıkarmak için İngilizler tarafından istihdam edilen bir Rus vatandaşına son derece kızmıştı ve Rogoziński'nin Almanya'ya olan nefreti iyi biliniyordu. Şansölye Otto von Bismarck, İngiliz-Alman ilişkilerinden şikayet ederken, Reichstag'da kaşiften özel olarak söz etti. 1885'te Berlin Konferansı'na giden yolun neden olduğu Alman öfkesi ve diplomatik baskı, İngilizlerin Rogoziński'yi görevden almasına yol açtı. Müzakere ettiği birçok anlaşmayı, şimdiye kadar Alman Kamerunu olarak tanınan yerde hak iddia etmek için kullanmayı reddettiler. Döndükten sonra 1895'te Kraliyet Coğrafya Derneği'ne katıldı. 1892-1893'te Mısır'a bir sefer düzenledi.

Varşova'da Ulusal Etnografya Müzesi'ni (Państwowe Muzeum Etnograficzne w Warszawie) kurdu ve eşya ve eser koleksiyonunu müzeye bağışladı.

Szolc-Rogoziński, Afrika'da birkaç yıl birlikte geçirdiği yazar Helena Janina Pajzderska ile evlendi.[3]

1896'da Paris'te bir trafik kazasında öldü.

Kaynakça

  1. ^ "Wyprawa Stefana Szolc-Rogozińskiego do Kamerunu a polskie marzenia o koloniach". Histmag.org. 12 Aralık 2012. 14 Aralık 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2015. 
  2. ^ Rudin, Harry. (1938). Germans in the Cameroons: 1884-1914: A Case Study in Modern Imperialism. Yale University Press. New Haven. p.46-47
  3. ^ "Szolc-Rogozińska, Helena Janina". Archiwum Kobiet. 16 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2023.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)

İlgili Araştırma Makaleleri

25 Aralık, Miladi takvime göre yılın 359. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 6 gün vardır.

28 Mart, Miladi takvime göre yılın 87. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 278 gün vardır.

4 Ocak, Miladi takvime göre yılın 4. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 361 gün vardır.

1990 (MCMXC), Miladi takvime göre, milattan sonraki 1990. ve pazartesi günü başlayan uluslararası bir yıldır. Aynı zamanda 2. binyılın 990., 20. yüzyılın 90. ve 1990'ların 1. yılıdır.

1980 (MCMLXXX) salı günü başlayan yıl. 20. yüzyılın ve 2. milenyumun 80. yılı.

1914 bir yıldır.

1860 (MDCCCLX) pazar günü başlayan bir artık yıldır.

30 Mart, Miladi takvime göre yılın 89. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 276 gün vardır.

7 Haziran, Miladi takvime göre yılın 158. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 207 gün vardır.

11 Ekim, Miladi takvime göre yılın 284. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 81 gün vardır.

3 Aralık, Miladi takvime göre yılın 337. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 28 gün vardır.

<span class="mw-page-title-main">Kamerun</span> Ortabatı Afrikada bulunan bir ülke

Kamerun ya da resmî adı ile Kamerun Cumhuriyeti, Afrika kıtasının ortabatı bölümünde yer alan bir ülkedir. Ülkenin sınır komşularını Nijerya, Çad, Orta Afrika Cumhuriyeti, Kongo Cumhuriyeti, Gabon, Ekvator Ginesi ve 402 km'lik sahil şeridi ile Atlas Okyanusu oluşturmaktadır. Ülkenin başkenti Yaoundé'dir.

<span class="mw-page-title-main">II. Viyana Kuşatması</span> Osmanlı ordusunun Viyanayı başarısız olarak ikinci kez kuşatması ve 60. günün sonunda bozguna uğradığı kuşatma

II. Viyana Kuşatması, 1683 Viyana Kuşatması veya Viyana Bozgunu, Osmanlı İmparatorluğu'nun Kutsal Roma İmparatorluğu'nun bir parçası olan Avusturya Arşidüklüğü'ndeki Viyana şehrini ele geçirmek için yaptığı ikinci girişimdi. Viyana Savaşı, şehrin iki ay boyunca Osmanlı İmparatorluğu tarafından kuşatılmasının ardından 12 Eylül 1683 tarihinde Viyana yakınlarındaki Kahlenberg Dağı'nda gerçekleşti. Savaş, Habsburg monarşisi liderliğindeki Kutsal Roma İmparatorluğu ve Polonya-Litvanya Birliği tarafından, her ikisi de Kral III. Jan Sobieski komutasında, Osmanlılara ve onların vasal ve haraç devletlerine karşı yapıldı. Bu savaş, İngiliz Milletler Topluluğu ve Kutsal Roma İmparatorluğu'nun Osmanlılara karşı ilk kez askerî işbirliği yaptığı savaş oldu. Osmanlıların yenilgisi, Avrupa'ya yayılmasında bir dönüm noktası oldu ve bundan sonra Osmanlılar daha fazla ilerleme kaydedemedi. Bunu takip eden ve 1699 yılına kadar süren savaşta Osmanlılar, Osmanlı Macaristanı'nın büyük bir kısmını Kutsal Roma İmparatoru I. Leopold'a bıraktı.

<span class="mw-page-title-main">Albert Schweitzer</span>

Albert Schweitzer, 1952 Nobel Barış Ödülü sahibi Alman humaniter doktor, filozof, müzisyen, protestan teologu, hayvansever ve anti-nükleer aktivistti. Schweitzer, iki doktorasına rağmen tıp doktoru olmaya karar verdi; Afrika'da doktorluk yapma amacıyla 30 yaşından sonra tıp tahsili yaptı; Gabon'da bir hastane kurdu ve yaşamını yöre halkının sağlığına adadı. Geliştirdiği "yaşama saygı felsefesi" ile günümüzdeki çevreci ve hayvansever hareketlerin öncüsü kabul edilir.

Kâşif ya da bulucu, var olan ancak bilinmeyen bir şeyi bulan, ortaya çıkaran, keşfeden kimsedir. Daha çok coğrafi keşifleri yapan kişiler için kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">David Livingstone</span> Britanyalı misyoner ve kâşif

David Livingstone, İskoç misyoner ve kâşif. Livingstone, Afrika'nın güney, orta ve doğu kesimlerinde 30 yıl boyunca yürüttüğü misyonerlik ve keşif çalışmalarıyla Batı'nın Afrika'ya yönelik yaklaşımlarını büyük ölçüde biçimlendirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Henry Morton Stanley</span> Britanya kökenli Amerikalı gazeteci ve kâşif

Henry Morton Stanley Afrika'da keşif yapan ve David Livingstone'u aramakla görevlendirilmiş Galler kökenli Amerikalı gazeteci ve kâşif.

<span class="mw-page-title-main">Tomasz Arciszewski</span>

Tomasz Stefan Arciszewski, Polonya Sosyalist Partisi üyesi ve 1944-1947 yılları arasında Londra'da sürgünde bulunan Polonya hükûmetinin Başbakanı olarak hükûmetin Batılı güçlerin tanınmasını kaybettiği dönemde başkanlık yapıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Stefan Żeromski</span>

Stefan Żeromski, Polonyalı romancı ve oyun yazarı. Maurycy Zych, Józef Katerla ve Stefan Iksmoreż adlarıyla da yazdı. 20. yüzyılın başında Genç Polonya hareketine mensuptu. "Polonya edebiyatının vicdanı" olarak adlandırıldı. Nobel Edebiyat Ödülü'ne dört kez aday gösterildi.