İçeriğe atla

Stefan Löfven

Stefan Löfven
33. İsveç Başbakanı
Görev süresi
3 Ekim 2014 - 30 Kasım 2021
Hükümdar XVI. Carl Gustav
Yerine geldiğiFredrik Reinfeldt
Yerine gelenMagdalena Andersson
İsveç Sosyal Demokrat Partisi Başkanı
Görev süresi
27 Ocak 2012 - 4 Kasım 2021
Yerine geldiğiHåkan Juholt
Yerine gelenMagdalena Andersson
Kişisel bilgiler
Doğum Kjell Stefan Löfvén
21 Temmuz 1957 (67 yaşında)
Stockholm, İsveç
Partisi İsveç Sosyal Demokrat Partisi
Evlilik(ler) Ulla Löfvén (2003–günümüz)
Bitirdiği okul Umeå Üniversitesi
İmzası

Kjell Stefan Löfven (d. 21 Temmuz 1957, Stockholm), İsveçli politikacı. Aktif bir sendikacı olmadan önce kaynak işçisi olarak çalışmıştır.

Sosyal Demokrat Parti liderliğinde oyların 31,3 ünü alarak 2014 genel seçimlerini kazandı. 2021 yılına kadar İsveç başbakanı olarak görev yapmıştır.

Gençliği ve eğitimi

Doğumundan 10 ay sonra bir yetimhaneye yerleştirildi. Sonra Sunnersta'da, Sollefteå'da bir koruyucu aile tarafından kabul edildi. Anlaşmaya göre, biyolojik annesinin çocuğun velayetini alacaktı; ancak bu olmadı. Kardeşi ile tanıştıktan sonra, soyadının Löfven olduğunu öğrendi ve bu soyadı kullanmaya başladı. Üvey annesi, Iris Melander bir sağlık görevlisi olarak çalıştı. Üvey babası Türe Melander ise (1926-2003), bir oduncu ve bir fabrika işçisiydi.[1] Kramfors Birimi'ne 48 hafta boyunca süren bir kaynak kursuna gitmeden önce Sollefteå Lisesi'nde okudu. Sonra, Umea'da Sosyal Çalışma Üniversitesi'nde okudu.

Sendikacı

1979 yılında Örnsköldsvik'te, Hägglunds'da iş kariyerine bir kaynakçı olarak başladı. İki yıl sonra, grubun sendika temsilcisi olarak seçildi. 1995 yılında, İsveçli Metal İşçileri Birliği'nde Ombudsman olarak istihdam etti. 2001 yılında Metal İşçileri Birliği başkan yardımcısı seçildi ve Kasım 2005'te yeni kurulan IF Metall'in ilk Başkanı olarak seçildi.

Siyasi kariyeri

IF Metall'in Başkanı olduktan kısa bir süre sonra, 2006 yılında İsveç Sosyal Demokrat Partisi yönetim kuruluna seçildi. 2012 yılı Ocak ayında, Håkan Juholt'un istifasının ardından, Löfven halefi olarak kabul edildiği bildirildi.[2][3][4] 27 Ocak 2012 tarihinde, Muhalefet lideri olarak bir parti odası oylamasında yeni lider seçildi.[5][6] 14 Eylül 2014 tarihindeki genel seçimlerde partisi birinci oldu ve başbakan olarak görevlendirildi.

Kaynakça

  1. ^ Sveriges dödbok 1901-2009 [Swedish death index 1901-2009] (İsveççe) (Version 5.0 bas.). Solna: Sveriges släktforskarförbund. 2010. ISBN 978-91-87676-59-8. 
  2. ^ Stenberg, Ewa (26 Ocak 2012). "Jag kommer att vara jätteglad att fortsätta bygga". Dagens Nyheter (İsveççe). 28 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2012. 
  3. ^ "Källor till SvD: Löfven ny S-ledare". Svenska Dagbladet (İsveççe). 26 Ocak 2012. 28 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2012. 
  4. ^ "Election hopeful Stefan Löfven aims to return Sweden to the left". Financial Times. 4 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2014. 
  5. ^ "Positiva reaktioner på Löfven". Dagens Nyheter (İsveççe). 27 Ocak 2012. 28 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2012. 
  6. ^ Richard Orange. "Tough on finance, tough on migrants: how Stefan Löfven brought Sweden's left in from the cold". The Guardian. 1 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2014. 
Siyasi görevi
Önce gelen
Fredrik Reinfeldt
İsveç Başbakanı
2014–2021
Sonra gelen
Magdalena Andersson
Parti siyasi görevi
Önce gelen
Håkan Juholt
İsveç Sosyal Demokrat Partisi Başkanı
2012–2021
Sonra gelen
Magdalena Andersson

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsveç</span> Eurovision şarkı yarışmasında İsveç

İsveç, ilk katıldığı 1958 yılından günümüze kadar Eurovision Şarkı Yarışması'na 64 kez katılmıştır. Ülke sadece üç kez yarışmaya katılmamıştır. 1959'dan bu yana, İsveç'in katılımcısı, 1967'den beri Melodifestivalen olarak bilinen, her yıl televizyonda yayınlanan bir yarışma aracılığıyla seçilmektedir. İsveç, 1997 yılında ilk defa Televoting oylaması kullanan beş ülkeden biri olmuştur. İsveç yarışmaya yedi kez ev sahipliği yapmıştır: üç kez Stockholm'de, üç kez Malmö'de ve bir kez Göteborg'da (1985).

<span class="mw-page-title-main">Loreen</span> İsveçli şarkıcı, söz yazarı ve prodüktör

Lorine Zineb Nora Talhaoui, veya bilinen sahne adıyla Loreen, İsveçli şarkıcı, söz yazarı ve prodüktör. İsveç'in başkenti Stockholm'de doğdu, Västerås kentinde ilköğrenimini tamamladı. Bir müzisyen olmak için çabaladığı sıralarda Idol 2004 yarışmasına katıldı ve dördüncü oldu.

<span class="mw-page-title-main">Teddy Lučić</span>

Teddy Lučić, defans pozisyonunda görev yapmış İsveçli eski millî futbolcu ve teknik direktördür.

İsveç, 2017 Eurovision Şarkı Yarışması'na David Kreuger, Hamed "K-One" Pirouzpanah ve Robin Stjernberg'in yazdığı "I Can't Go On" adlı şarkıyla katılmıştır. Şarkı Robin Bengtsson tarafından seslendirilmiştir. İsveç'in şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Sveriges Television (SVT) tarafından Melodifestivalen 2017 adlı Ulusal final yöntemi doğrultusunda Ukrayna, Kiev'de İsveç'i temsil eden kişi belirlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Barbro Hiort af Ornäs</span>

Barbro Margareta Eriksdotter Hiort af Ornäs İsveçli sinema, tiyatro ve televizyon oyuncusu.

<span class="mw-page-title-main">Ingvar Carlsson</span> 29. İsveç başbakanı

Gösta Ingvar Carlsson, İki kez İsveç Başbakanı olarak görev yapan İsveçli bir siyasetçi. İlk olarak 1986-1991 yılları arasında ve yine 1994-1996 yılları arasında görev yapmıştır. 1986-1996 yılları arasında İsveç Sosyal Demokrat Partisi'nin lideriydi. İsveç'i Avrupa Birliği'ne yönlendirmesi ile bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Dotter (şarkıcı)</span> İsveçli şarkıcı ve şarkı yazarı

Johanna Maria Jansson, sahne adıyla Dotter, İsveçli şarkıcı ve şarkı yazarı. "Cry" şarkısıyla Melodifestivalen 2018'de yarışmış ama yarı finalde altıncı olarak elenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nina Lagergren</span>

Nina Viveka Maria Lagergren, İsveçli iş insanı ve radyocu. 2000 yılında Lagergren, Michigan Üniversitesi tarafından kendisine sunulan "Wallenberg Madalyası" ile ödüllendirildi.

<span class="mw-page-title-main">Sara Danius</span>

Sara Maria Danius, Eski Nobel Edebiyat Komitesi üyesi olan İsveçli eleştirmen, akademisyen, eğitimci ve estetisyen.

<span class="mw-page-title-main">Anna Johansson</span> İsveçli siyasetçi

Anna Frida Wiktoria Johansson, Sosyal Demokratların İsveçli bir politikacısıdır. 2014-2017 yılları arasında İsveç Hükûmeti Altyapı Bakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Nooshi Dadgostar</span> İsveçli siyasetçi

Mehrnoosh "Nooshi" Dadgostar İsveçli bir politikacı ve Riksdag'da Sol Parti üyesidir. 2014 ile 2018 yılları arasında partinin başkan yardımcısı olan Dadgostar, şu anda partinin başkanlığını yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mikael Persbrandt</span> İsveçli oyuncu

Mikael Åke Persbrandt, İsveçli oyuncudur. İsveç'te Beck dizisindeki Gunvald Larsson rolüyle bilinen oyuncu, uluslararası olarak Daha İyi Bir Dünyada adlı filmde Akademi Ödülü kazandığı başrolle bilinmektedir. Performansı ona 2011 yılında En İyi Erkek Oyuncu dalında Avrupa Film Ödülü adaylığı kazandırmıştır. Ayrıca The Hobbit serisinde Beorn'u, Britanya dizisi Sex Education'da Jakob Nyman'ı oynamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Levan Akin</span>

Levan Akin, İsveçli film yönetmeni ve senaristtir. 2019 çıkışlı Ve Sonra Dans Ettik filmi ile tanınmaktadır. Gürcü asıllı olan Akin, kariyerine İsveç'teki televizyon kanalları dahil olmak üzere çeşitli film yapımlarında asistan olarak başladı. 2019 çıkışlı filmi Ve Sonra Dans Ettik 92. Akademi Ödülleri'nin En İyi Uluslararası Film Akademi Ödülü kategorisinde yarışmak üzere İsveç'in aday adayı olarak gösterildi. Bu film sonrası Akin, Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi üyeliğine davet edildi.

<span class="mw-page-title-main">İsveç'teki Türkler</span>

İsveç'teki Türkler, Türkiye'den İsveç'e göçmüş ve yerleşmiş Türklerdir. Bazıları Kuzey Makedonya ve Bulgaristan'dan göç eden Türk kökenlilerdir. İsveç Dışişleri Bakanlığı'na göre İsveç'te 100,000'den fazla Türk kökenli yaşamaktadır. İsveç'teki birçok Türk çifte vatandaşlığa sahip ve Türkiye'de 37.000 kayıtlı seçmen var.

<span class="mw-page-title-main">Kristina Lugn</span>

Gunhild Bricken Kristina Lugn, İsveçli şair ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Ann Linde</span> İsveçli politikacı

Ann Christin Linde 10 Eylül 2019 - 17 Ekim 2022 tarihler arası Başbakan Stefan Löfven ve Magdalena Andersson hükûmetinde Dışişleri Bakanı olarak görev yapmış Sosyal Demokrat Partili İsveçli bir politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Marit Paulsen</span>

Marit Eli Paulsen, Norveçli-İsveçli gazeteci, yazar ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Amanda Lind</span> İsveçli siyasetçi

Amanda Sofia Margareta Lind İsveç Yeşiller Partisi'nden bir politikacıdır. 2019'dan 2021'e kadar, Başbakan Stefan Löfven'in kabinesinde spor ve ulusal azınlıklardan sorumlu Kültür ve Demokrasi Bakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Caroline Seger</span> İsveçli futbolcu ve İsveç millî takımı kaptanı

Sara Caroline Seger, Damallsvenskan liginde FC Rosengård için orta saha oyuncusu ve kulüp kaptanı olarak oynayan İsveçli bir futbolcu. İsveç milli futbol takımının şu anki kaptanıdır.

<i>Thorun Devlerle Savaşı</i> Mårten Eskil Wingenin 1872 tarihli İskandinav mitolojisi tablosu

Thor'un Devlerle Savaşı İsveçli sanatçı Mårten Eskil Winge tarafından 1872 yılında yapılmış bir tablodur. İskandinav tanrısı Thor'u jötnarlara karşı bir savaşta tasvir etmektedir. Gök gürültüsü tanrısı, Tanngrisnir ve Tanngnjóstr adlı keçilerin çektiği arabasına binmekte, Megingjörð adlı kemerini takmakta ve şimşeklerle süslü çekici Mjölnir'i sallamaktadır. Tuval üzerine yağlıboya kullanılarak yapılan resim 484 x 333 santimetre boyutlarındadır ve Stockholm'deki Nationalmuseum'a aittir.