İçeriğe atla

Steemit

Steemit
Kuruluş4 Temmuz 2016
KurucuNed Scott ,Dan Larimer
Genel merkeziAmerika Birleşik Devletleri
Web sitesisteemit.com

Steemit, içerik yayınlamak ve küratörlüğünü yapmak karşılığında kullanıcılarını kripto para birimi STEEM ile ödüllendiren blockchain tabanlı bir blog ve sosyal medya web sitesidir. New York City merkezli özel bir şirket olan Steemit Inc.'e ait olan site Virginia'da bir genel merkeze sahiptir.

Çalışma prensibi

Steemit, kullanıcılarını, yayınladıkları içerikler için ödüllendirmek amacıyla isimsiz kripto para birimi STEEM'i kullanan, Steem blok zinciri üzerine inşa edilmiş merkezi olmayan bir uygulama (DApp) olarak tasarlanmıştır.[1][2][3] Kullanıcılar, gönderilere ve yorumlara oy vererek bu gönderiler için ödeme yapılmasına etki edebilir. Kullanıcılar ayrıca, daha sonra diğer kullanıcılar tarafından olumlu oylanan içeriği bulup yükseltmek için "İyileştirme Ödülleri" alabilirler.[4][5]

Tarih

4 Temmuz 2016'da Ned Scott ve blockchain geliştiricisi Dan Larimer tarafından kurulan Steemit, Inc., Steem blockchain üzerine inşa edilen ilk uygulama olarak, sosyal medya platformu Steemit'i kurdu.

14 Temmuz 2016'da Steemit, web sitesinde hacklendiklerini duyurdu. Onlara göre saldırı, yaklaşık 260 hesabın etkilenmesine neden oldu. Saldırganlar tarafından yaklaşık 85.000 ABD Doları değerinde Steem Doları ve STEEM'in alındığı bildirildi.[6]

Mart 2017'de Daniel Larimer, Steemit'in Baş teknoloji sorumlusu olarak istifa etti ve şirketten ayrıldı.[7]

2018 kripto para birimi çöküşü sırasında STEEM fiyatının düşmesiyle Steemit, finansal zorluklarla karşılaştı ve personelinin %70'ini işten çıkarmak zorunda kaldı.[8]

22 Ocak 2019'da Steemit, liderlik ekibinde yapısal değişiklikleri duyurdu. Eski CEO Ned Scott, İcra Kurulu Başkanı olarak atandı, eski İletişim ve Savunuculuk Başkanı Elizabeth Powell yeni Genel Müdür olarak seçildi.[9]

Kaynakça

  1. ^ Chohan (February 2018). "The Concept and Criticisms of Steemit". Economics of Networks Journal: 8. 
  2. ^ "(Reuters) Digital currency Steem soars 1,000% in value in two weeks". Guardian (İngilizce). 12 Temmuz 2016. 16 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2019. 
  3. ^ Dale (15 Eylül 2016). "Steem Aims to Beat Facebook by Paying Its Bloggers in Cryptocash". Observer (İngilizce). 16 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2019. 
  4. ^ McMillen (4 Ekim 2017). "The Social Network Doling Out Millions in Ephemeral Money". Wired (İngilizce). 6 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2018. 
  5. ^ "STEEM Whitepaper: An incentivized, blockchain-based, public content platform" (PDF). Steem. 12 Mart 2019. 7 Kasım 2018 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2019. 
  6. ^ Cimpanu (18 Temmuz 2016). "Steemit Social Network Hacked, User Funds Stolen, DDoS Attack Ensued". Softpedia News. 16 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2019. 
  7. ^ "Joint Statement". Steemit Inc. 30 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2019. 
  8. ^ Biggs (28 Ekim 2018). "Steemit laying off 70% of staff". TechCrunch (İngilizce). 16 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2019. 
  9. ^ "Steemit, Inc. Leadership Changes". steemit.com. 23 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2019. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Blok zinciri</span> sanal para aktarımlarının dağıtık olarak depolandığı veritabanı

Blok zinciri, blokzincir ya da özgün İngilizce tabiriyle blockchain, kriptografi kullanılarak bağlanan ve güvenli hale getirilen, bloklar adı verilen, sürekli büyüyen bir kayıt listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Brave (yazılım)</span> Web Tarayıcısı

Brave açık kaynak kodlu, Chromium üzerine inşa edilmiş web tarayıcı yazılımı.

<span class="mw-page-title-main">Kripto para</span> İşlemleri güvence altına almak ve mülkiyet transferini doğrulamak için defter üzerinde kriptografi kullanan dijital değişim aracı

Kripto para veya kısaca kripto, bir değişim aracı olarak çalışmak üzere, işlemleri güvence altına almak için matematiğin bir dalı olan kriptografi kullanılarak tasarlanmış bir dijital unsurdur. Kripto paralar bir nevi dijital döviz, alternatif döviz ve sanal dövizdir. Kripto varlıklar, merkezi elektronik para ve merkezi bankacılık sistemlerin aksine tümüyle merkeziyetsizlerdir. Her bir kripto para biriminin merkeziyetsizliği, umumi işlem veri tabanı olan dağıtık muhasebe defteri (ledger) olarak işlev gören bir blok zincirinden (Blockchain) gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">DLive</span> Video canlı yayın servisi

DLive, 2017'de kurulmuş bir Amerikan video canlı yayın hizmetidir. 2019'da BitTorrent tarafından satın alındı. Sitenin yasaklı içerik yönergelerini gevşek uygulaması nedeniyle, DLive, beyaz milliyetçiler, komplo teorisyenleri, neo-Naziler ve diğer aşırılık yanlıları arasında YouTube ve Twitch'e popüler bir alternatif haline geldi. Site ayrıca oyuncular tarafından Twitch'e alternatif olarak kullanılıyor.

Diem, Amerikan sosyal medya şirketi Meta, Inc. tarafından önerilen izinli bir blok zinciritabanlı ödeme sistemidir. Plan ayrıca bir kripto para birimi olarak uygulanan özel bir para birimini de içermektedir.

Bitcoin Magazine, Bitcoin ve dijital para birimlerini kapsayan orijinal haber ve basılı dergi yayımcılarından biridir. Bitcoin Magazine 2012'de yayımlanmaya başladı. Vitalik Buterin, Mihai Alisie ve topluluğun diğer üyeleri tarafından ortaklaşa kuruldu. Şu anda Nashville, Tennessee'deki BTC Inc'e aittir ve onun tarafından işletilmektedir.

KodakCoin, fotoğraf lisanslama ödemeleri için planlanan, fotoğrafçı odaklı bir blok zinciri kripto para birimidir. Kripto para birimi, Kodak ve RYDE Holding Inc. arasında bir marka lisans sahibi sözleşmesi kapsamında geliştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Cardano (kripto para platformu)</span> Kripto Para

Cardano, akıllı sözleşmeler için halka açık bir blockchain platformu çalıştırmayı amaçlayan bir kripto para birimi ağı ve açık kaynaklı bir projedir. Cardano'nun dahili kripto para birimine ADA denir. Projenin gelişimi Zug, İsviçre merkezli Cardano Vakfı tarafından denetlenmektedir.

Verge, işlem yapan katılımcıların konumunu ve İnternet Protokolü (IP) adresini gizleyerek tamamen anonim işlemler sunmayı amaçlayan açık kaynaklı, merkezi olmayan bir kripto para birimidir. Verge, XVG sembolü ile kripto para borsalarında işlem görmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Dash (kripto para birimi)</span> Altcoin

Dash, açık kaynaklı bir kripto para birimidir. Bitcoin protokolünden çatallanan bir altcoindir. Aynı zamanda, "ana düğümler" adı verilen, kullanıcılarının bir alt kümesi tarafından yönetilen, merkezi olmayan bir özerk organizasyondur (DAO). Para birimi, izlenemeyen işlemlere izin verir.

<span class="mw-page-title-main">Firo (kripto para birimi)</span>

Eskiden Zcoin olarak bilinen Firo, kullanıcıları için Bitcoin gibi diğer kripto para birimlerine kıyasla daha yüksek gizlilik sağlamak için kriptografiyi kullanmayı amaçlayan bir kripto para birimidir.

<span class="mw-page-title-main">TRON (kripto para birimi)</span>

TRON, TRX olarak bilinen, sisteme özgü bir kripto para birimine dayalı, Blockchain tabanlı merkezi olmayan bir işletim sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Stellar (ödeme yöntemi)</span>

Stellar, herhangi bir para birimi çifti arasında sınır ötesi işlemlere izin veren itibari para transferleri için dijital para birimi için açık kaynaklı, merkezi olmayan bir protokoldür. Stellar protokolü, 501(c)3 kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Stellar Development Foundation tarafından desteklenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Binance</span>

Binance, çeşitli kripto para birimlerinin alım satımı için bir platform sağlayan bir kripto para borsasıdır. Ocak 2018 itibarıyla Binance, işlem hacmi açısından dünyanın en büyük kripto para borsası oldu.

EOS.IO, kripto para birimi EOS'a dayalı olan blok zinciri protokolüdür. Protokol'e ait akıllı sözleşme platformu, işlem ücretlerini ortadan kaldırdığını ve saniyede milyonlarca işlem gerçekleştirdiğini iddia etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kripto para birimleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Kripto para, işlemleri güvenceye almak için kriptografi yani şifreleme kullanan, çalışma şekli nakite alternatif bir değişim aracı olarak tasarlanmış bir dijital varlık, bir sanal unsurdur. Kripto paralar bir nevi dijital döviz, alternatif döviz ve sanal döviz’dir. Kripto varlıklar, merkezi elektronik para ve merkezi bankacılık sistemlerin aksine tümüyle merkeziyetsizlerdir. Her bir kripto para biriminin merkeziyetsizliği, umumi işlem veri tabanı olan dağıtık muhasebe defteri (ledger) olarak işlev gören bir blok zincirinden (Blockchain) gelmektedir. Kripto para birimleri geleneksel anlamda para birimi olarak kabul edilmez ve bunlara emtia, menkul kıymetler ve para birimleri olarak sınıflandırma da dahil olmak üzere çeşitli işlemler uygulanmış olsa da, kripto para birimleri genellikle ayrı bir varlık sınıfı olarak görülür. Ancak, geleneksel para birimlerine kıyasla, kripto paralar, altın veya gümüş gibi fiziksel bir mal tarafından desteklenmez ve değerleri, kullanıcı ve yatırımcıların kabul ve kullanım seviyelerine ve piyasa koşullarına göre belirlenir.

USD Coin (USDC), ABD dolarına sabitlenmiş; Ethereum, Stellar, Algorand, Solana, Tron ve Hedera Hashgarph sisteminde çalışan sabit kripto para birimidir. USD Coin, Circle tarafından kurulan ve kripto para borsası Coinbase ve Bitcoin madencilik şirketi Bitmain'den üyeleri içeren Centre adlı konsorsiyum tarafından yönetilmektedir.

Basic Attention Token, Ethereum blockchain ağına bağlı ERC-20 tabanlı ve kısaltması BAT olan bir kripto para birimidir. Dijital reklamcılık alanında faaliyet gösterme amacıyla Javascript, Mozilla ve Netscape kurucularından Brendan Eich öncülüğünde piyasaya sunulmuştur.

Yetki ispatı ya da otorite ispatı, blockchain ağlarına pratik ve verimli bir çözüm sunan, itibar bazlı bir mutabakat algoritmasıdır. Bu terim 2017 yılında Ethereum kurucu ortağı ve eski Teknolojiden Sorumlu Başkan’ı Gavin Wood tarafından öne sürülmüştür.

Joseph Lubin, Kanada asıllı Amerikalı girişimci ve iş insanıdır. Merkezi olmayan kripto para birimi platformu Ethereum'a büyük katkıda bulunan, İsviçre merkezli EthSuisse dahil olmak üzere birçok şirket kurdu ve ortaklıklar edindi. Lubin ayrıca, Brooklyn merkezli bir yazılım üretim stüdyosu olan ConsenSys'in kurucusudur.