İçeriğe atla

State Street

State Street Corporation
TipHalka açık şirket
Menkul değer sembolüNYSE: STT
EndüstriFinansal hizmetler
Kuruluş25 Haziran 1792
Genel merkeziBoston, ABD
Önemli kişilerJoseph L. Hooley (Başkan)
Ron O'Hanley
(Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO)
Gelirartış 12,03 milyar US$ (2021)
Çalışan sayısı38.784 (2021)
Web sitesistatestreet.com
Dipnotlar / referanslar
[1]

State Street Corporation, Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir finansal hizmetler ve banka holding şirketidir.[2] Şirket, 25 Haziran 1792 tarihinde kurulmuş olup Amerika Birleşik Devletleri'nin sürekli faaliyet gösteren en eski ikinci bankasıdır. Şirketin merkezi Boston'da One Lincoln Street'te yer almaktadır.

State Street, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en büyük bankalar listesinde varlıklara göre 15. sırada yer almaktadır. Yönetim altındaki 3,9 trilyon ABD doları ve saklama ve idare altındaki 43,3 trilyon ABD doları ile dünyanın en büyük varlık yönetimi şirketlerinden biridir. Menkul kıymet hizmetleri sunan dünyanın en büyük saklama bankasıdır[3] ve Finansal İstikrar Kurulu tarafından sistemik olarak önemli bir banka olarak kabul edilmektedir.[4] BlackRock ve The Vanguard Group ile birlikte State Street, kurumsal ABD'ye hakim olan üç büyük endeks fon yöneticilerinden biri olarak kabul edilir.[5]

Şirket, adını 18. yüzyılda Boston'un gelişen bir denizcilik başkenti haline gelmesiyle "Denize Giden Büyük Cadde" olarak bilinen Boston'daki State Caddesi'nden almıştır.

Kaynakça

  1. ^ "State Street Corporation 2021 Annual Report (Form 10-K)". Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu. 17 Şubat 2022. s. 67, 73, 130, 132. 18 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "State Street on the Forbes Global 2000 List". Forbes. 11 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2022. 
  3. ^ "State Street Reports Fourth-Quarter and Full-Year 2020 Financial Results". Business Wire. 19 Ocak 2021. 19 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2022. 
  4. ^ "2021 List of Global Systemically Important Banks (G-SIBs)" (PDF). Finansal İstikrar Kurulu. 23 Kasım 2021. s. 3. 23 Kasım 2021 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  5. ^ Bebchuk, Lucian; Hirst, Scott (2019). "Index Funds and the Future of Corporate Governance: Theory, Evidence, and Policy". Columbia Law Review. 119 (8). ss. 2029-2146. SSRN 3282794 $2. 29 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Banka</span> finansal etkinlikte bulunan kurum

Banka, faizle para alınıp verilebilen, kredi, iskonto, kambiyo işlemleri yapan, kasalarında para, değerli belge, eşya saklayan ve bunun dışındaki diğer ticari, finansal ve ekonomik etkinliklerde bulunan kuruluşlara denir. En yaygın üçüncül sektörlerden biridir. Banka sözcüğü İtalyanca banca sözcüğünden Türkçeye geçmiştir. Para bozma gişesi, para bozma yeri anlamına gelir. Kredilendirme faaliyetleri doğrudan banka tarafından veya sermaye piyasaları aracılığıyla dolaylı olarak da yapılabilir. Bankalar genellikle uluslararası bir dizi sermaye standardı olan Basel Anlaşmalarına dayanan asgari sermaye gereksinimine tabidir. Bankalar bir ülkenin finansal sistem ve ekonomisinde önemli bir rol oynadıklarından, yargı alanlarının çoğu bankalar üzerinde yüksek derecede düzenleme uygulamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Borsa İstanbul</span> İstanbul menkul kıymetler borsası

Borsa İstanbul ya da kısaca BİST, Türkiye'de 1985 yılında açılan sermaye piyasasında faaliyet gösteren Türk ve yabancı kaynaklı bankalara, aracı kurumlara saklama ile takas hizmeti verir. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası olan adı 5 Nisan 2013 tarihinde "Borsa İstanbul" olarak değiştirilmiştir. Ayrıca "Yatırıma değer!" resmî slogan olarak kabul edilmiştir

Menkul kıymet alım/satım işlemlerinin takası, Borsa İstanbul'un (BIST) faaliyete geçtiği tarihlerde üyelerin kendi aralarında gerçekleştirilirken, 1988 yılından itibaren Borsa bünyesinde kurulan bir müdürlük tarafından yerine getirilmeye başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nasdaq</span> Özel teknolojisi borsası

Nasdaq, resmi bir düzenleyicisi olmayan tezgâh üstü piyasalarda (OTC) işlem gören menkul kıymetler için alım-satım fiyatlarının gösterildiği otomatik bilgi ağı olarak New York'ta kurulmuş olan özel borsadır. Dünyanın teknoloji borsası olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Garanti BBVA</span> Yabancı sermayeli Türk bankası

Garanti BBVA, 1946 yılında Ankara'da kurulmuş özel sermayeli bir bankadır. 30 Eylül 2014 tarihi itibarıyla 107 milyar ABD dolarına ulaşan konsolide aktif büyüklüğü ile Türkiye'nin en büyük ikinci özel bankasıdır.

Varlık Dayalı Menkul Kıymetleştirme (securitization), borçlanma aracı olarak banka kredilerinin yerini alan ciro edilebilir enstrümanların gelişimidir. Tasarruf kurumlarının ve diğer aracıların likit olmayan aktiflerinin paketlenerek menkul kıymetlere dönüştürülmesi işlemidir.

<span class="mw-page-title-main">UBS</span>

UBS Group AG, Zürih merkezli bir İsviçre bankasıdır. Dünyanın en büyük menkul kıymetler yöneticilerinden biridir. Başlangıçta adı Fransızca "Union de Banques Suisses"in kısaltmasıydı. Bugün "UBS" kuruluşun marka olarak tescil edilmiş ismidir ve artık herhangi bir ismin kısaltması değildir.

<span class="mw-page-title-main">Credit Suisse</span> Merkezi İsviçrede bulunan banka ve finans şirketi

Credit Suisse, Merkezi Zürih, İsviçre'de bulunan banka ve finans şirketidir. 5 Temmuz 1856 yılında Alfred Escher'in Schweizerische Kreditanstalt'ı kurmasıyla meydana gelmiştir. Özelleştirilmiş hizmetlerin yanı sıra Credit Suisse, dünya genelinde tüm büyük finansal merkezlerde ofisleri bulunan dokuz küresel "bulge bracket" bankasından biridir. Yatırım bankacılığı, özel bankacılık, varlık yönetimi ve paylaşılan hizmetler gibi hizmetler sunmaktadır. Banka, sıkı banka-müşteri gizliliği ve bankacılık gizliliği ile bilinir. Finansal İstikrar Kurulu, Credit Suisse'i küresel sistemik öneme sahip bir banka olarak değerlendirmektedir. Credit Suisse, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) önde gelen bayilerinden biri ve döviz (Forex) piyasalarında da faaliyet göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Barclays</span> Londra Merkezli Banka

Barclays, merkezi Londra, İngiltere'de bulunan çok uluslu bir İngiliz evrensel bankasıdır. Barclays, Barclays Execution Services adlı bir hizmet şirketi tarafından desteklenen Barclays UK ve Barclays International olmak üzere iki bölüm olarak faaliyet göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">New York Menkul Kıymetler Borsası</span>

New York Menkul Kıymetler Borsası , ABD, New York City, Aşağı Manhattan, 11 Wall Street'te bulunan menkul kıymet borsasıdır. Kasım 2010'da Dünyanın en büyük borsalarının Market capları $13.39 trilyon değeri bulan hisseye sahiptir. 2008 yılında ortalama $153 milyar günlük işlem hacmine ulaşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">China Mobile</span>

China Mobile Limited, mobil ses ve multimedya hizmetleri veren bir Çin devlet telekomünikasyon şirketi olmakla beraber kendi ulusal mobil telekomünikasyon şebekesi üzerinden dünyanın en büyüğüdür ve Hong Kong Menkul Kıymetler Borsası'nda işlem görmektedir. Haziran 2021 itibarıyla 945,50 milyon abonesiyle Çin'deki en büyük kablosuz operatördür. China Mobile, 2023 yılında Forbes'un Global 2000 sıralamasında 25. sırada yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Menkul değer sembolü</span>

Menkul değer sembolü ya da hisse senedi sembolü, belirli bir hisse senedi piyasasındaki belirli bir şirketin halka açık hisse senetlerini belirtmek için kullanılan benzersiz kısaltmadır. Bir hisse senedi simgesi, harfleri, sayıları ya da her ikisinin bir kombinasyonunu içerebilir.

<span class="mw-page-title-main">Bank of America</span>

Bank of America Corporation, merkezi Charlotte, Kuzey Karolina'da yer alan, bankacılık ve finansal hizmetler alanında işlem yürüten çok uluslu şirket. Toplam varlıklar açısından ABD'nin en büyük ikinci bankası ve toplam gelir açısından ABD'nin en büyük beşinci şirketidir. 2010 yılında Forbes dergisinde yer alan listeye göre dünyanın en büyük üçüncü şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">Çin Endüstri ve Ticaret Bankası</span>

Çin Endüstri ve Ticaret Bankası,, toplam varlıklar ve piyasa değerine göre dünyanın en büyük bankası. Çin'deki dört devlet bankasından biridir. 1 Ocak 1984'te kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">JPMorgan Chase</span> ABD merkezli banka

JPMorgan Chase & Co., merkezi New York'ta bulunan Amerikan yatırım bankası ve finansal hizmetler holding şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">Comcast</span> Amerikalı Haberleşme Şirketi

Comcast Corporation, Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir medya ve telekomünikasyon şirketidir. Şirket, 28 Haziran 1963 tarihinde kurulmuş olup gelir bakımından dünyanın en büyük yayın ve kablo televizyon şirketidir. Aynı zamanda ABD'nin en büyük kablo TV şirketi, en büyük ev İnternet servis sağlayıcısı, ülkenin üçüncü büyük ev telefon hizmeti sağlayıcısı ve ikinci en büyük ücretli TV şirketidir. Şirketin merkezi Philadelphia'da Comcast Center'da yer almaktadır.

Azerbaycan'daki finans sistemi, borçlanma ve borç verme ve varlıkların transferine ilişkin hükûmet politikası ve düzenlemelerinden oluşmaktadır. Sistem, bankalar, sigorta şirketleri, diğer finans kuruluşları, emeklilik sistemi, finansal piyasalar ve ödeme sistemlerinden oluşmaktadır.

Huatai Menkul Kıymetler (Çince), Çin'de büyük kapsamlı menkul kıymetler komisyonculuğu ve ticaret hizmetleri yürüten bir menkul kıymetler firmasıdır. Şirket 1991 yılında Çin'in Nanjing bölgesinde kurulmuştur. Aynı zamanda da genel merkezi burasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Lyft</span>

Lyft, Inc., Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir ulaşım ağı şirketiidir. Şirket, 2009 yılında kurulmuş olup ABD ve Kanada'nın belirli şehirlerinde bir hizmet olarak mobilite, araç çağırma, oto kiralamalar, motorlu trotinet, bisiklet paylaşım sistemi ve yemek teslimi sunmaktadır. Şirketin merkezi San Francisco'da yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sermaye piyasası</span>

Sermaye piyasası, uzun vadeli borçların veya hisse senedi destekli menkul kıymetlerin alınıp satıldığı finansal bir piyasadır. Sermaye piyasaları, tasarruf sahiplerinin servetini, uzun vadeli yatırımlar yapan şirketler veya hükümetler gibi uzun vadeli üretken kullanıma sokabilecek kişilere kanalize eder. Hindistan Menkul Kıymetler ve Borsa Kurulu (SEBI), İngiltere Merkez Bankası (BoE) ve ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) gibi finansal düzenleyiciler, diğer görevlerinin yanı sıra yatırımcıları dolandırıcılığa karşı korumak için sermaye piyasalarını denetler.