İçeriğe atla

Stasys Girėnas

Stasys Girėnas
DoğumStasys Girskis
4 Ekim 1893(1893-10-04)
Vytogala, Šilalė yakınlarında, Kaunas Guberniyası, Rusya İmparatorluğu
Ölüm17 Temmuz 1933 (39 yaşında)
Kuhdamm, Almanya
Ölüm sebebiHavacılık kazası
MilliyetLitvan
Tanınma nedeniKesintisiz uçuşların mesafesine göre ikinci ve o sırada havada geçirilen zamana göre dördüncü, aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri'nden Avrupa'ya yapılan ilk resmi havayolu uçucusudur.

Stasys Girėnas (ABD'de Stanley T. Girenas olarak bilinir; doğum adı Stasys Girskis; 4 Ekim 1893, Vytogala, Kaunas Valiliği - 17 Temmuz 1933, Soldin yakınlarında, Almanya) 1933'te Lituanica ile New York'tan Litvanya'nın Kaunas şehrine direk uçuş denemesinde uçak kazası sonucu ölen bir Litvanya-Amerikan bir pilottur.[1]

Biyografisi

Girenas, Litvanya'nın Šilalė bölgesindeki Vytogala'da doğdu. O zamanlar burası Rusya İmparatorluğu'nun Kaunas Guberniyası'nın bir parçasıydı. 1910'da 17 yaşındayken Amerika Birleşik Devletleri'ne göç etti ve Chicago'ya yerleşti. Gençken bir matbaada çalıştı. 1917'de ABD'nin I. Dünya Savaşı'na girmesi üzerine, Amerika Birleşik Devletleri Ordusu'na katıldı ve burada bir tamirci olarak eğitildi. 1919'da başarı ile görevden ayrıldıktan sonra taksi şoförü olarak çalıştı ve aynı zamanda uçmayı öğrendi. 1925'te bir uçak aldı. Bir hava kazasında yaralanmasına rağmen uçmaya ve sivil havacılıkta çalışmaya devam etti. 1931'de Chicago Hava Festivali'nde motoru kapalı uçuş denemesi ile en iyi iniş birincilik ödülünü kazandı.

Ölümü

Daha fazla bilgi: Lituanica 15 Temmuz 1933'te Steponas Darius ile birlikte, Lituanica adlı bir Bellanca CH-300 Pacemaker uçağıyla toplam 7,186 km'lik mesafe olan New York'tan Kaunas, Litvanya'ya kesintisiz bir uçuş yapma denemesine karar verdi. Atlantik Okyanusu'nu 37 saat 11 dakikada başarıyla geçtikten sonra, uçakları 17 Temmuz 00.36 (Berlin Saati) Almanya'nın Soldin yakınlarındaki Kuhdamm köyünde düştü (şimdi Pszczelnik, Myślibórz İlçesi, Polonya). Resmi soruşturmalara göre motor arızalarıyla birlikte zorlu hava koşulları kazanın sebepleri arasında yer aldı. Her iki havacı da kazada öldü. İniş yapmadan 6,412 kilometre kat etmişerdi ve son varış yerlerie sadece 650 km gibi kısa bir mesafe kalmıştı.

Ödüller ve onurlar

  • New York'ta, 1957'de, pilot ikiliyi anan granit bir anıt ile anıldı. Anıt, Williamsburg, Brooklyn'deki Litvanya Meydanı'nda bulunmaktadır.[2]
  • Gök bilimciler Kazimieras Černis ve Justas Zdanavičius tarafından 2004 yılında keşfedilen asteroid 288961 onun anısına "Stasysgirėnas" olarak adlandırıldı.[1] Resmi adlandırma alıntı 9 Haziran 2017'de Minor Planet Center tarafından yayınlandı (M.P.C. 105279).[3]

Galeri

Kaynakça

  1. ^ a b "288961 Stasysgirenas (2004 TZ19)". Minor Planet Center. 1 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Eylül 2019. 
  2. ^ Dotting the Parks, Monuments to the Famous or Forgotten, by Lisa W Foderaro, 12 Ocak 2014, New York Times
  3. ^ "MPC/MPO/MPS Archive". Minor Planet Center. 7 Ekim 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Eylül 2019. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Wright Kardeşler</span> Tarihte ilk defa motorlu uçak uçuran Amerikalı mucit kardeşler

Wright Kardeşler olarak tanınan Orville Wright ve Wilbur Wright, tarihte ilk defa motorlu uçak uçuran Amerikalı kardeşlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Uçak</span> Motorlu hava taşıtı

Uçak veya tayyare; hava akımının başta kanatlar olmak üzere kanat profilli parçaların alt ve üst yüzeyleri arasında basınç farkı oluşturması sayesinde havada tutunarak yükselebilen, uçma özellikli motorlu bir hava gemisi ve hava taşıtıdır. Pistonlu ya da jet motorlu, sabit kanatlı ve havadan ağır pek çok hava taşıtı uçak kategorisine dahildir. Günümüzde en temel uçak tipleri, yolcu uçağı, savaş uçağı, kargo uçağı olarak bilinirken, farklı coğrafi şartlara göre özelleştirmiş uçaklar da mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Antoine de Saint-Exupéry</span> Fransız yazar (1900 – 1944)

Antoine Marie Jean-Baptiste Roger, comte de Saint Exupéry, Fransız pilot, yazar ve şairdir. Özellikle "Küçük Prens" isimli eseriyle ünlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Concorde</span> Yolcu uçağı olarak tasarlanmış hava taşıtı

Concorde, süpersonik yolcu uçağı olarak hazırlanmış bir hava taşıtı. Air France ve British Airways tarafından kullanılmış olup, 26 adet üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Havacılık</span>

Havacılık, insanlar tarafından üretilmiş hava taşıtlarıyla uçmak ya da uçmak için gerekli olan makinelerin tasarımıyla veya bakımlarıyla uğraşmak demektir. Daha genel bir anlamda, havacılık terimi, hava taşıtı ile ilgili olan tüm eylemleri, endüstrileri, kurumları kapsamaktadır. Ticari havacılık, sivil havacılık, genel havacılık, askerî havacılık, deniz havacılığı, kara havacılığı, ultralight havacılık, sanal havacılık gibi türleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Havacılık tarihi</span> İnsanlığın uçuş serüveni

Havacılık tarihi, insanlığın ilk günlerindeki ilkel uçuş denemeleri ve 17 Aralık 1903'te Wright Kardeşlerin ilk havadan ağır motorlu uçuşu yapması da dahil olmak üzere insanlı uçuşun gelişiminin tamamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Aletli iniş sistemi</span>

Aletli İniş Sistemi, pist başına yerleştirilmiş vericiler vasıtasıyla uçakların inişine yardımcı olan bir hassas yaklaşma sistemi. ILS, uçağın pist başına kadar hassas yaklaşmasını sağlayan bir seyrüsefer yardımcı sistemidir. Bulut tavanının alçak, görüş faktörlerinin kötü olduğu hava koşullarında, uçağın alçak bir biçimde piste yaklaşmasını ve piste elektronik cihazlarla emniyetli iniş yapmasını sağlar. Pilota istikamet ve süzülüş hattı bilgisi verir.

<span class="mw-page-title-main">Yamaç paraşütü</span> serbest paraşütlerle yamaçlardan koşarak kalkmaya olanak sağlayan bir ekstrem spor türü

Yamaç paraşütü, hava sporlarıyla ilgilenen birkaç kişi tarafından 1980'li yılların başlarında bulunan, aerofoil yapıya sahip olan paraşütlerle yamaçlardan koşarak kalkmaya olanak sağlayan bir ekstrem spor türüdür. Sivil havacılık mevzuatlarına göre çok hafif hava aracı (ÇHHA) sınıfına girer.

<span class="mw-page-title-main">Kontrollü uçuşta yere çarpma</span>

Kontrollü uçuşta yere çarpma (CFIT), uçuşa elverişli bir hava taşıtının pilot kontrolündeyken bir maniaya çarpması veya suya düşmesi ile sonuçlanan kaza. CFIT, İngilizce Controlled flight into terrain kavramının kısaltmasıdır. Bu kaza türünde pilotlar genellikle sona ana kadar tehlikenin farkına varamazlar.

<span class="mw-page-title-main">Ernst Udet</span> Alman pilot ve playboy (1896-1941)

Ernst Udet, I. Dünya Savaşı'nda en genç ace pilotu, II. Dünya Savaşı sırasında general.

<span class="mw-page-title-main">Hélène Dutrieu</span> Belçikalı bisikletçi (1877 – 1961)

Hélène Dutrieu, Belçikalı bisiklet yarışmacısı, motosiklet yarışmacısı, otomobil yarışmacısı ve pilot.

<span class="mw-page-title-main">Türk Hava Yolları'nın 452 sefer sayılı uçuşu</span>

Türk Hava Yolları Uçuş 452, Türkiye sınırları içinde yaşanmış en büyük, Türk Hava Yolları'nın geçmişindeki, 1974'teki DC-10 kazası sonrasındaki en büyük ikinci kaza.

<span class="mw-page-title-main">Hanna Reitsch</span> Alman pilot

Hanna Reitsch, helikopter ve jet uçağı kullanan ilk kadın Alman test pilotu.

<span class="mw-page-title-main">Otomatik pilot</span>

Otomatik pilot, bir hava aracı, deniz aracı veya uzay aracının yolunu bir insan operatör tarafından sürekli manuel kontrol gerektirmeden kontrol etmek için kullanılan bir sistemdir. Otomatik pilotlar operatörlerin yerini almaz. Bunun yerine, otomatik pilot operatörün aracı kontrol etmesine yardımcı olarak operatörün operasyonların daha geniş yönlerine odaklanmasına imkan sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Gece uçuşu</span> Havacılık tanımı

Gece uçuşu, hava taşıtlarının belirli kurallara uyarak, havacılıkta "gece" olarak tanımlanan zaman aralığında gerçekleştirdiği uçuş. Havacılıkta gecenin tanımı ülkeden ülkeye değişebilir. Gece uçuşları esnasında gerçekleşen gürültünün insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle pek çok ülkede gece uçuşları ile ilgili kısıtlamalar mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Sorumlu pilot</span>

Sorumlu pilot (PIC), uçuş esnasında herhangi bir hava taşıtının idaresinden ve emniyetinden öncelikli olan sorumlu pilot. Bu, tipik bir iki ya da üç pilotlu uçak mürettebatındaki kaptan veya uçağın kontrolünde yalnızca tek sertifikalı ve nitelikli pilot varsa "pilot" olacaktır. PIC kısaltması İngilizce pilot in command kavramının akronimidir. Askerî uçuşlarda uçak komutanı kavramı kullanılır. Uçak komutanı kavramı zaman zaman sivil uçuşlarda da sorumlu pilot anlamında kullanılır. PIC, yasal olarak uçaktan, uçuş emniyetinden ve uçmasından sorumlu olan kişidir ve herhangi bir uçuş kuralının ihlal edilmesinden sorumlu olan birincil kişi olacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Türk Hava Yolları'nın 278 sefer sayılı uçuşu</span> 1994de meydana gelen havacılık kazası

Türk Hava Yolları Uçuş 278, 29 Aralık 1994 tarihinde gerçekleşen uçak kazasıdır.

Havacılık çizelgesi veya Aeronautical chart, deniz haritaları veya araba sürücüleri için bir yol haritası gibi, uçakların navigasyonuna yardımcı olmak için tasarlanmış kapsamlı haritalardır. Bu çizelgeleri ve diğer araçlar ile pilotlar konumlarını, güvenli irtifalarını, bir hedefe giden en iyi rotayı, yol boyunca seyrüsefer yardımcılarını, telsiz frekansları, uçuş sırasında acil durumlarda alternatif iniş meydanları ve hava sahası sınırları gibi bilgileri öğrenebilir. Dünyadaki tüm kara kütleleri için çizelgeler, okyanuslar arası seyahat için ise uzun mesafe çizelgeleri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Litvanya Hava Kuvvetleri</span> Litvanyayı Havadan Karadan Ve Denizden Gelebilecek Her tehdite karşı korumakla Yükümlü

Litvanya Hava Kuvvetleri veya LAF Litvanya'yı karadan, havadan, denizden, gelecek her türlü saldırından korumakla yükümlü dalındaki silahlı kuvvetlerdir.

<span class="mw-page-title-main">James McDivitt</span>

James Alton McDivitt, Amerikalı eski bir test pilotu, Birleşik Devletler Hava Kuvvetleri (USAF) pilotu, havacılık mühendisi ve Gemini ve Apollo programlarında uçan NASA Astronotuydu.