İçeriğe atla

Starr Raporu

9 Eylül 1998'de yayınlanan Starr Raporu.

Starr Raporu, bağımsız avukat Ken Starr'ın Başkan Bill Clinton hakkındaki soruşturmasına ilişkin yazıların bulunduğu Amerika Birleşik Devletleri federal hükümeti raporudur. 9 Eylül 1998'de Amerika Birleşik Devletleri Kongresi'ne sunulan raporda yer alan iddialar sonrasında Bill Clinton'un görevden alınmasına ve Clinton'un hukuk lisansının beş yıl süreyle askıya alınmasına karar verilmiştir.

Olası gerekçeler

Starr tarafından bildirilen ve raporda yer aldığı düşünülen maddeler:

Görevden alınmaya ilişkin aşağıdaki on bir olası gerekçeyi destekleyen önemli ve güvenilir bilgiler mevcuttur:

1. Başkan Clinton, hukuk davasında Monica Lewinsky ile cinsel ilişki olduğunu reddederken yeminli yalan söyledi.

2. Başkan Clinton, Bayan Lewinsky ile olan cinsel ilişkisi hakkında büyük jüriye yemin ederek yalan söyledi.

3. Başkan Clinton, cinsel ilişkiye ilişkin yanlış beyanını desteklemek amacıyla verdiği hukuki ifadede ayrıca Bayan Lewinsky ile yalnız kaldığı ve Bayan Lewinsky ile kendisi arasında alınıp verilen birçok hediye hakkında da yalan söyledi.

4. Başkan Clinton, Jones davasına katılımı konusunda Bayan Lewinsky ile yaptığı görüşmeler hakkında verdiği hukuki ifadede yeminli olarak yalan söyledi.

5. Jones davası sırasında, Bayan Lewinsky ile ilişkileri hakkındaki gerçeği ortaklaşa gizleme konusunda anlaşmaya vardı.

6. Jones davası sırasında, Başkan adaleti engelledi ve aşağıdaki araçları içeren bir plan aracılığıyla Bayan Lewinsky ile ilişkilerinin gerçeğini adli süreçten ortaklaşa gizleme konusunda anlaşmaya vardı: (i) Hem Başkan hem de Bayan Lewinsky Jones davasında cinsel ilişkileri konusunda yeminli yalan söyleyeceklerine anlaştılar; (ii) Başkan, Bayan Lewinsky'ye, Başkanın amaçları doğrultusunda, yeminli ifadesini destekleyecek ve her ikisinin de ilişkileri hakkında sorgulanmasını önlemek için kullanılabilecek bir beyanname hazırlamasını önerdi; (iii) Bayan Lewinsky sahte beyanı imzaladı ve savundu; (iv) Başkan, Bayan Lewinsky hakkındaki soruları engellemek amacıyla Bayan Lewinsky'nin ifadesinde sahte beyanını kullanmıştır; ve bu başarısız olduğunda, Başkan, Bayan Lewinsky ile olan ilişkisi hakkında sivil ifadesinde yemin ederek yalan söyledi.

7. Başkan Clinton, Bayan Lewinsky'nin, Jones davasında doğruyu söylemesi halinde kendisi için zararlı bir tanık olabileceğini ön görerek, New York'ta Lewinsky'e iş bulmasına yardım ederek adaleti engellemeye çalıştı.

8. Başkan Clinton, Bayan Lewinsky'nin Jones davasına katılımıyla ilgili olarak Vernon Jordan ile yaptığı görüşmeler hakkında sivil ifadesinde yeminli olarak yalan söyledi.

9. Başkan, kişisel sekreteri Betty Currie'nin ifadesinin alınmasından sonraki günlerde ifadesini yolsuzlukla etkilemeye çalışarak potansiyel bir tanığı uygunsuz bir şekilde tahrif etti.

10. Başkan Clinton, büyük jüri soruşturması sırasında, yedi ay boyunca ifade vermeyi reddederek adaleti engellemeye çalıştı.

11. Başkan Clinton, (i) Ocak 1998'de Bayan Lewinsky ile olan ilişkisi hakkında kamuoyuna ve Kongre'ye yalan söyleyerek anayasal yetkisini kötüye kullandı; (ii) o sırada büyük jüri soruşturmasında tam işbirliği yapma sözü vermek; (iii) daha sonra büyük jüriye gönüllü olarak ifade vermek üzere yapılan altı davetin reddedilmesi; (iv) Yönetici Ayrıcalığına başvurmak; (v) Ağustos 1998'de büyük jüriye yalan söylemek; ve (vi) 17 Ağustos 1998'de kamuoyuna ve Kongre'ye tekrar yalan söylemek - bunların hepsi Amerika Birleşik Devletleri Kongresi'nin olası soruşturmasını engelleme, sekteye uğratma ve saptırma çabasının bir parçasıydı.[1]

Ayrıca bakınız

  • Clinton - Jones, 1997'de görevde olan bir ABD başkanının, göreve gelmeden önce yaptığı ve göreviyle ilgisi olmayan eylemler nedeniyle kendisine karşı açılan medeni hukuk davalarına karşı dokunulmazlığının bulunmadığını ortaya koyan dönüm noktası niteliğindeki Yüksek Mahkeme davası kararı.
  • Amerika Birleşik Devletleri federal yetkililerine yönelik görevden alma soruşturmaları
  • Starr Raporunun tam hali

Dış bağlantılar

Kaynaklar

  1. ^ "Grounds, Introduction". The Washington Post. The Starr Report. 1998. 21 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bill Clinton</span> 42. Amerika Birleşik Devletleri başkanı (1993–2001)

William Jefferson Clinton veya bilinen adıyla Bill Clinton, 1993'ten 2001'e kadar 42. Amerika Birleşik Devletleri başkanı olarak görev yapan Amerikalı siyasetçi ve hukukçu. Demokrat Parti üyesi olan Clinton, daha önce 1979 ile 1981 yılları arasında ve 1983 ile 1992 yılları arasında Arkansas valisi olarak görev yaptı. Politikaları merkezci bir "Üçüncü Yol" siyasi felsefesini yansıtan Clinton, Yeni Demokrat olarak tanındı.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Ağar</span> Türk siyasetçi

Mehmet Kemal Ağar Türk bürokrat ve siyasetçidir. Emniyet genel müdürlüğü, Elazığ milletvekilliği ve bakanlık görevlerinde bulundu. 2002 ile 2008 yılları arasında Doğru Yol Partisi'nin ve Demokrat Parti'nin genel başkanlıklarını yürüttü.

Şin Bet, İsrail'in yurt içi gizli servisidir.

Duruşma, yargılamalarda iddia ve savunma makamlarının delillere dayanarak tartıştıkları sürece denir. Ayrıca taraflar arasında doğan uyuşmazlıklar gene mahkemelerdeki duruşmalarda karara bağlanır.

<span class="mw-page-title-main">Monica Lewinsky</span>

Monica Samille Lewinsky, Rus göçmeni Yahudi asıllı Amerikalı bir aktivist, televizyon kişiliği, moda tasarımcısı ve eski Beyaz Saray stajyeri. Başkan Bill Clinton, 1995-1996 yılları arasında Beyaz Saray'da çalışırken Lewinsky ile ilişkisi olduğunu itiraf etti. Bu mesele ve sonuçları daha sonra Clinton-Lewinsky seks skandalı olarak anılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Clinton–Lewinsky skandalı</span>

Monica Lewinsky skandalı, Beyaz Saray stajyeri Monica Lewinsky ile dönemin Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Bill Clinton'ın Oval Ofis'te yaşadıkları seks skandalı.

<span class="mw-page-title-main">Ergün Poyraz</span> Türk yazar

Ergün Poyraz, Türk araştırmacı yazar. Siyasi partiler ve tarikatların yapılanmaları ve aralarındaki bağlantıları inceleyen çalışmaları ile tanındı.

Manisa davası ya da Manisalı gençler davası, Manisa'da, çoğu lise öğrencisi olan 16 gence 26 Aralık 1995'te gözaltına alınmalarının ardından yasa dışı örgüt üyesi oldukları iddiasıyla açılan dava ile bu gençlere gözaltında işkence yaptıkları iddiasıyla polislere karşı açılan davalara, basında ve halk arasında verilen addır. Davalar Türkiye'de insan hakları alanında verilen mücadelenin simgesi oldu ve uzun süre devam etti.

İbrahim Şahin, emekli Emniyet Müdürü, eski Özel Harekat Daire başkanı, derin devlet mensubu, Susurluk davası mahkûmu, Ergenekon, JİTEM ve Ankara Faili Meçhul Cinayetler davası sanığı.

<span class="mw-page-title-main">Sam Cooke</span> Amerikalı şarkıcı (1931 – 1964)

Samuel Cook, Sahne adıyla Sam Cooke, ABD'li şarkıcı, söz yazarı, sivil haklar aktivisti ve girişimci.

<span class="mw-page-title-main">Meclis soruşturması</span>

Meclis soruşturması, başkanlık sisteminde başkanın cezai sorumluluğuna yol açabilecek bir yasama meclisi soruşturmasıdır.

Barış Derneği Davası veya Barış Davası, 12 Eylül Darbesi'nden sonra 17 Mayıs 1982'de Barış Derneği'ne karşı açılan dava.

<span class="mw-page-title-main">Adil Serdar Saçan</span> Türk emniyet müdürü (1962–2023)

Adil Serdar Saçan, eski polis, yazar, hukukçu ve İstanbul Organize Suçlarla Mücadele ve Kaçakçılık Şube Müdürlüğü eski müdürüdür.

Bebek Davası, 27 Mayıs Darbesinin ardından, cunta yönetimi tarafından görevinden alınan Türkiye Cumhuriyeti 23. Hükümeti başbakanı Adnan Menderes ve Zeynep Kamil Hastanesi Başhekimi Dr. Fahri Atabey'e, "yeni doğmuş gayri meşru çocuğu öldürmek ve bu suça azmettirmek" gerekçesiyle açılmış ve Yassıada'da görülmüş dava. Adnan Menderes'in sevgilisi olan opera sanatçısı Ayhan Aydan'dan olan çocuğunu, doğuma giren Dr. Fahri Atabey'e öldürttüğü iddia edildi. Ayhan Aydan'ın sanık olarak dinlendiği davadan, Menderes ve Atabey beraat ettiler.

<span class="mw-page-title-main">Gloria Steinem</span>

Gloria Marie Steinem, Amerikalı feminist, gazeteci ve kadın hakları savunucusu. ABD'de yayınlanan feminist dergi Ms.in kurucusu ve yayıncısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Amber Heard</span> Amerikalı sinema oyuncusu

Amber Laura Heard, Amerikalı oyuncu. İlk çıkışını 2004 yılında Billy Bob Thornton'ın başrol oynadığı drama filmi Friday Night Lights ile yaptıktan sonra North Country'da ve Alpha Dog'ta küçük çaplı rollerde oynamıştır. İlk başrolünü ise All The Boys Love Mandy (2006) filmindeki Mandy Lane karakteri olarak oynamıştır ve ardından 2007 yılında The CW'nun Hidden Palms da boy göstermiştir.

<i>JFK</i> (film)

JFK, Oliver Stone'ın yönettiği, 1991 ABD yapımı politik gerilim filmidir. John F. Kennedy'nin suikastına yol açan olayları ve bu olayların eski New Orleans bölge avukatı Jim Garrison'un gözleri önünde nasıl örtbas edildiğini anlatır. Garrison, Warren Komisyonu tarafından, Lee Harvey Oswald'ın sorumlu tutulduğu Kennedy suikastına dahil olduğu gerekçesiyle New Orleans'lı iş insanı Clay Shaw'a dava açar.

<span class="mw-page-title-main">Clay Shaw</span> Amerikalı iş insanı (1913 – 1974)

Clay LaVerne Shaw Louisiana'nın New Orleans şehrinde yaşayan Amerikalı bir iş adamıdır. Başkan John F. Kennedy suikastiyle ilgili olarak yargılanan tek kişidir. Yargılama sonunda beraat etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Fatimata M'baye</span>

Fatimata M'baye, Moritanyalı bir avukattır. Ülkesinde insan hakları için kampanyalar yürütmüştür. 2016 yılında, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından Uluslararası Cesur Kadınlar Ödülünü almıştır.

"Kadının beyanı esastır", cinsel suç ve cinsel şiddet vakalarında delil yetersizliği durumunda kadının ve çocuğun beyanının esas olduğunun kabul edilerek soruşturmanın başlatılması ve bazı durumlarda ifadenin delil olarak kabul edilmesine dair ilkedir. İlke bazı Yargıtay kararlarınca sabitken durum hala tartışmalıdır ve çelişki yaratan dava örnekleri de bulunmaktadır. İlk olarak cinsel suçların yargılamasında ortaya çıkan ilkenin bütün şiddet olaylarında geçerli olması yönünde savunular bulunmaktadır.