İçeriğe atla

StarForce

StarForce, Rus geliştirici Protection Technology tarafından CD-Cops firmasından satın alınıp geliştirildikten sonra yayınlanan, kopyalamayı engelleyici bir yazılımdır.

Starforce'un çeşitli sürümleri, değişik Microsoft Windows sürümleri ile uyumlu olarak çalışabilmektedir. StarForce'un en güçlü yanı, uygulama (.exe) ve .dll dosyalarındaki verileri otomatik olarak yeni bir komut satırı ile taşıması ve bu satırların StarForce Sanal Sürücüsü tarafından kolayca algılanabilmesidir.

Koruma taktikleri

StarForce'un, CD üzerindeki veri yazılı ilk ve son satır arasındaki açıyı ölçerek çalıştığı tahmin ediliyor. Bu donanımsal imza, piyasaya sürülen bütün orijinal versiyonlar için tanımlayıcı olurken, orijinal CD'den başka bir CD'ye kopyalandığında ise bu özellik korunamıyor.

StarForce ayrıca o anda herhangi bir optik sürücü emülatörü çalışıp çalışmadığına da tespit ediyor ve eğer çalışıyorsa korumakta olduğu yazılımın çalışmasına izin vermiyor. Ancak StarForce tüm emülatörleri tespit edemiyor.

Birçok optik sürücü emülatörü şu anda SCSI sürücüleri gibi davranarak çalıştığından, StarForce, eğer sistemde bir IDE sürücü tanımlıysa, SCSI sürücülerinin kullanımını engelliyor. Eğer sistemde herhangi bir IDE sürücü tanımlı değilse, SCSI sürücüleri StarForce müdahalesine maruz kalmadan, normal işleyişlerini sürdürüyor. StarForce'un buradaki zayıf noktası ise, IDE sürücü kabloları fiziksel olarak çıkarılmış bir sistemde, korumalı yazılım, CD veya DVD imaj dosyasından sanal sürücü yaratılarak çalıştırılabiliyor.

Ürün ailesi

Bilinen mevcut ve resmi StarForce tasarımları şunlardır:

  • "StarForce Pro 3": Yazılım yüklenirken bir "disk şifresi" girilmesi gereklidir. Bu şifre yazılımın tüm orijinal kopyaları için aynıdır, kopya üzerindeki doğal koruma düzenini şifrelemektedir. Ancak bu şifre, genelde internet üzerinden oyun oynamaya yarayan, "seri numarası"'dan farklıdır ve karıştırılmamalıdır.
  • "StarForce Keyless": StarForce 3.x PRO serisine isteğe bağlı ek özellikler getirmiştir. Disk şifresi, disk üzerinde depolandığından, ayrıca girilmesine gerek yoktur. (Ayrıntılı bilgi için resmi bülten [1].)
  • "StarForce Pro 3.7": 64-bit sistemleri destekleme özelliği eklenmiştir. 64-bit'lik Windows sisteminde çalışan StarForce Koruma Yazılımı, yükleme klasöründe bulunan .x64 dosyası ile Windows tarafından tanınabilir.

Piyasadaki ünü

Hemen hemen tüm sürümlerinde, kopya koruma sistemini aşmak için yamalar ve CloneCD-sürümleri yayınlanmış olsa da, StarForce koruma sistemi aşılması gerçekten çok zor bir yapıya sahip olduğundan kısa sürede üne kavuştu.

CDV, Ubisoft, Digital Jesters, JoWood ve Codemasters firmaları birçok ürününde StarForce sistemini kullandı.

Ancak Ubisoft ve JoWood, kullanıcılarının şikayetlerini neden göstererek, bundan sonra çıkaracakları oyunların Kuzey Amerika sürümlerinde, StarForce'u kullanmayacaklarını açıkladılar [2].

CDV firması da yine kullanıcı şikayetlerini neden göstererek, Mayıs 2006'dan sonra yayınlayacağı tüm oyunlarda StarForce sisteminin yerine, TAGES Kopya Koruma Sistemini kullanacağını açıklamıştı [3]27 Şubat 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..

StarForce, kendi "aygıt sürücüsü"nü bilgisayara yüklediği için eleştirilmekte, sistemlerin kararsızlaşmasına ve göçmesinde neden gösterilmekteydi. Birçok kullanıcı StarForce sürücülerinin, bilgisayarlardaki mevcut optik okuyucuların çalışmamasına, bozulmasına yol açtığını iddia ediyor. StarForce yetkilileri ise kararlılık sorunlarının abartıldığını ve yeni sürümlerde bu sorunların ortadan kalktığını belirtiyor. Daha fazlası için aşağıdaki "Dış bağlantılar" ve "İlgili Haberler" bölümlerine bakınız.

Bir grup oyuncu ise, herkesi, StarForce kullanan oyunları ve bu oyunların yayıncılarını boykot etmeye çağırıyor. Ubisoft, bu boykotun boyutlarını araştırmaya karar verdi ve sitesinde konuyla ilgili bir anketi oylamaya açtı. Anket StarForce'a karşı olanların zaferiyle sonuçlandı [4]23 Ağustos 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Örnek olarak, Heroes of Might and Magic V oyununda, StarForce yerine SecuROM koruma sistemi kullanıldı.

Microsoft ve StarForce

StarForce, Mayıs 2006'da FrontLine 4.0 sürücüsünün, "Microsoft Windows XP için tasarlanmıştır" testini geçtiğini iddia etti.[5] 22 Ağustos 2006 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Testler, VeriTest adındaki bir firma tarafından yapıldı. Ancak akıllarda kalan bir soru Microsoft'un tüm bu olup bitenlerle ilgisi olup olmadığı.

VeriTest 20 Temmuz 2006 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.'in açıklamasına göre; "VeriTest tamamen bağımsız bir kuruluş olarak, test işlemlerinde kilit rol oynamaktadır. Microsoft'un, VeriTest'e ödeden ücretlerle hiçbir ilgisi veya çıkarı yoktur." Ancak birçok açıdan, satıcı firmalar Microsoft'un bilgisi olmadığı bir ortamda test yapılmasını ve test sonuçlarının güvenilir bir ortamda açıklanmasını istiyor.

Eğer Microsoft gerçekten StarForce konusuyla ilgisiz ise, kendisini bekleyen tehlikeli durumlar ortaya çıkabilir. Nedeni ise Christopher Spence gibi şikayetçilerin, kendisi ve diğer oyuncular adına Ubisoft'a karşı açtığı davada, kopya koruma sistemleri arkasında ikili oyunlar olduğunu iddia etmesi. [6] Davalar üzerine Ubisoft, StarForce sistemini kullanmaktan vazgeçti [7] 20 Şubat 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. StarForce, VeriTest sonuçları ile "Windows XP için tasarlanmıştır" ibaresini kullanarak, ürünün Microsoft tarafından desteklendiği izlenimini veriyor.

Tartışmalar

30 Ocak 2006'da internetteki popüler bloglardan Boing Boing, StarForce kopyalama engelleyici sisteminin, disk okuma ve yazma performansını düşürdüğünü, işletim sisteminin güvenliğini ve kararlılığını zayıflattığını iddia ederek, StarForce'un, virüs, trojan atı gibi zararlı yazılımlarla aynı grupta bulunduğunu lanse etti [8]. Bir gün sonra 31 Ocak 2006'da, Boing Boing, StarForce tarafından bir e-posta aldı. StarForce, Boing Boing'i hukiki yollara başvurmakla tehdit etti ve yazılanların saldırı, yalan, haksız suçlama ve söylentilerden ibaret olduğunu belirtti. CNET'de benzer bir yazı nedeniyle, benzer bir e-posta aldı. Buna rağmen Protection Technology, bu iddiaların yalan olduğunu halen kanıtlayamadı.

5 Mart 2006'da, bir StarForce çalışanı, StarForce'un resmi forumlarında, StarDock firması tarafından geliştirilen ve herhangi bir kopya koruması bulunmayan Galactic Civilizations 2 oyununun yasadışı paylaşım linklerini yayınladı. [9]16 Şubat 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Internet'teki büyük tepkilerin ardından, StarForce bu olay nedeniyle bir özür metni yayınlamak zorunda kaldı. [10]13 Ekim 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili haberler

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Macintosh</span> dizüstü ve masaüstü bilgisayarlara yönelik geliştirilen işletim sistemi

Macintosh, kısaca Mac olarak bilinen ve adını McIntosh Amerikan 1949 ses firmasından alan patent sorunu yaşamamak için Macintosh olarak yazılan, kişisel bilgisayar üreten Apple Computer Inc.'in bir ürünüdür. Ürün yelpazesi 1984 yılında başlamış ve piyasada fare ve grafik arayüz kullanan ilk başarılı bilgisayar serilerinden biri olmuştur. Bu başarıdan dolayı, 1986 yılından itibaren şirketin Lisa, Apple II, Apple III gibi yelpazeleri sonlandırılıp tüm bilgisayarları Macintosh serisi altında toplanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Windows 98</span> 1998te piyasaya sunulmuş, Windowsun MS-DOS üzerinde yükselen beşinci ana sürümü

Windows 98, Microsoft'un ürettiği işletim sistemi ailesi Windows'un MS-DOS üzerinde yükselen beşinci ve son ana sürümü ve Windows 9x serisinin 2. ana versiyonudur. Microsoft bu sürümle çoklu ortam (multimedia) ve internet hizmetlerini bu sürüme eklemiştir. Windows 98, 15 Mayıs 1998'de üretime hazır konuma gelip 25 Haziran 1998 tarihinde piyasaya sürülmüştür. Windows 98, önceleri Memphis ve Windows 97 kod adlarıyla biliniyordu. Öncüsü Windows 95 gibi Windows 98 de 16-bit/32-bit arası hibrit çalışan ve açılış şekli MS-DOS üzerine kurulu olan bir işletim sistemidir. İlk defa Windows Driver Model modeline uyum sağlayan Windows işletim sistemidir. Ayrıca Windows 98 disketlerle kurulabilen son Windows işletim sistemidir. RTM yapı numarası 1998.6'dır.

<span class="mw-page-title-main">Windows 95</span> 1995te piyasaya sunulmuş, Windowsun MS-DOS üzerinde yükselen dördüncü ana sürümü

Windows 95, Microsoft'un ürettiği işletim sistemi ailesi Windows'un MS-DOS üzerinde yükselen dördüncü ana sürümüdür.

Zip Sürücü, 1994 yılında Iomega tarafından tanıtılan taşınabilir bir veri depolama medyasıdır. İlk başlardaki 100 MB'lık kapasitesi sonraki versiyonlarında önce 250 MB ve daha sonra 750 MB'a yükseltildi. Şu anda kapasiteleri 2 GB'a kadar ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">SATA</span>

SATA yani Seri ATA, bilgisayar donanımı içerisinde bir veri taşıma teknolojisidir. Özellikle sabit diskten ya da sabit diske veri aktarımı işlevini yerine getirir. ATA teknolojisinin üstüne üretilmiştir. İsim karışıklığı olmaması için eski ATA ismi PATA olarak değiştirilmiştir. Hem SATA hem de PATA sürücüsü IDE sürücüsüdür.

Alcohol 120%, bir CD/DVD okuma-yazma, kaydetme, emulation (taklit), sanal sürücü yazılımıdır. MDS, CCD, NRG, PDI, BIN, CUE, ISO, CDI, BWT, BWI, BWS, BWA formatlarını destekler. Okuma hızı 60X ve sonrası maksimumdur, kopyalama 24X.

<span class="mw-page-title-main">Optik disk</span>

Bilgisayarcılık, seslerin çoğaltılması ve video sektöründe optik disk düz, çembersel, genellikle polikarbonat bir disktir ve bunun üstündeki veriler depolanmış olarak çıkıntılar halinde içerisindeki düz bir yüzeyde bulunmaktadır. Bu verilere genellikle, disk üzerindeki özel bir maddenin bir lazer diyot vasıtasıyla ışıma yaptırılmasıyla erişilir. Çıkıntılar yansıyan lazer ışığının biçimini bozar.

SCSI, Sabit Disk, CD sürücü, tarayıcı, yazıcı gibi aygıtları paralel arabirim standartlarından daha uyumlu ve gelişmiş bir şekilde kontrol eden standarttır.

<span class="mw-page-title-main">Nero Burning ROM</span>

Nero Burning ROM, eski adı Ahead Software olan Nero AG yazılım şirketinin ürettiği, Microsoft Windows ve Linux işletim sistemleri üzerinde çalışabilen bir disk yakma yazılımıdır. Genellikle CD ve DVD yazmak için Nero Express aracı bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Geriye uyumluluk</span>

Telekomünikasyon ve bilişim teknolojisinde yeni aygıtların eski aygıtlar tarafından üretilmiş girdileri çalıştırabilme yeteneğine geriye uyumluluk denir. Yeni standartlar için tasarlanmış bir ürün eski standartlara erişebiliyor, okuyor veya oynatabiliyorsa o ürüne geriye uyumludur denir. Örneğin veri biçimleri ve iletişim protokolünü içeren standartlar gibi.

<span class="mw-page-title-main">Windows 8</span> 2012de piyasaya sürülen Windows sürümü

Windows 8, Microsoft tarafından üretilen ve Windows NT işletim sistemleri ailesinin bir parçası olarak yayımlanan bir işletim sistemidir. Ürün 1 Ağustos 2012'de üretime ve genellikle aynı yılın 26 Ekim'inde perakende satışa sunuldu. Windows 8, Kasım 2012'de Windows 7'nin yerini aldı.

<span class="mw-page-title-main">Canlı USB</span>

Canlı USB, önyüklenebilen tam bir işletim sistemi içeren taşınabilir bir USB'ye bağlı harici veri depolama aygıtıdır. Terim, USB flash sürücüleri anımsatır, ancak sırasıyla "canlı HDD" ve "canlı SSD" olarak adlandırılsalar da, harici bir sabit disk sürücüsünü veya yarıiletken sürücüyü kapsayabilir. Canlı CD'lerden sonraki evrimsel adımdır, ancak yazılabilir depolamanın ek avantajıyla, önyüklenen işletim sisteminde özelleştirmelere izin verir. Canlı USB'ler, sistem yönetimi, veri kurtarma veya test sürüşü için gömülü sistemlerde kullanılabilir ve USB cihazına ayarları kalıcı olarak kaydedebilir ve yazılım paketlerini yükleyebilir.

<span class="mw-page-title-main">Windows ce 5.0</span>

Windows CE 5.0 Windows CE .NET Framework ailesinin üçüncü sürümüdür. Microsoft tarafından geliştirildi. İlk 9 Temmuz 2004 tarihinde serbest bırakıldı. Selefi gibi, Windows CE 5.0 gömülü cihaz pazarı ve bağımsız cihaz satıcıları yonünde pazarlanmaktadır. Windows CE 5.0 düşük maliyetli, kompakt, gerçek zamanlı işletim sistemi olarak x86, ARM mimarisi, MIPS mimarisi ve SuperH mikroişlemci tabanlı sistemler için kullanılabilir. Windows CE 5.0 paylaşılan kaynağın benimsenmesiyle önceki Windows CE bültenleri üzerine inşa edilmiştir. 2001 yılından bu yana, Microsoft, sürekli gömülü sistem geliştiricileri ile kullanılabilir Windows CE kaynak ağacını genişlemektedir. Sistemin tüm paylaşılan kaynak anlaşmaları kapsamında mevcut olmasına rağmen, Windows CE 5.0, bugüne kadarki en açık Microsoft İşletim Sistemidir. Geliştiricilerin Microsoft veya rakipleri ile yaptıkları değişiklikleri paylaşmak için gerek kalmadan, çekirdek düzeyine kadar değiştirmek için özgürlüğü var.

<span class="mw-page-title-main">Windows Önyükleme Ortamı</span>

Windows Preinstallation Environment, PC'ler, iş istasyonları ve sunucular dağıtım için kullanılan Windows'un hafif versiyonudur veya çevrimdışı iken bir sorun çekimi işletim sistemidir. MS-DOS boot diskleri değiştirmek için tasarlanmıştır ve USB bellek aygıtı, IPXE, PXE, CD-ROM ya da sabit disk üzerinden booting edilebilir. Geleneksel büyük şirketler ve OEM tarafından kullanılır, ve Windows Otomatik Yükleme Seti (WAIK) üzerinden şimdi ücretsiz yazılım olarak kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">CD Çalar (Windows)</span>

CD Çalar Microsoft tarafından yapılan, bilgisayarın ses kartını kullanarak ses CD'lerini (CDDA) çalabilen bir bilgisayar programıydı. Windows 98, Windows NT 3.51, Windows NT 4.0 ve Windows 2000'de dahil edilmiştir. Program ayrıca Windows 95 için hazırlanmıştır. Windows ME'den başlayarak Windows Media Player ile değiştirilen Windows'un sonraki sürümlerinden kaldırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Windows Mobile Aygıt Merkezi</span>

Windows Mobile Aygıt Merkezi Microsoft tarafından geliştirilen ve ActiveSync'in ardılı olan bir senkronizasyon yazılımı programıdır. Müzik, video, kişiler, takvim etkinlikleri, web tarayıcısı sık kullanılanları ve diğer dosyaları Windows Mobile aygıtları ve Microsoft Windows işletim sistemi arasında senkronize etmek için tasarlanmıştır.

Microsoft Device Emulator Windows Mobile tabanlı cihazlar için bir emülatördür. Microsoft, Kasım 2008'de Windows Mobile 6.5 için bir emülatör başlattı, Windows Mobile 6.5 Geliştirici Araç Seti, belge oluşturma, örnek kod alma gibi çeşitli özellikler ekledi. Microsoft Visual Studio'ya, başlık ve kütüphane dosyaları, emülatör görüntüleri ve araçları. Microsoft Device Emulator, Basitleştirilmiş Çince, İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, Castilian ve Japonca dillerinde kullanılabilir. Windows Mobile emülatöründen bağımsız Microsoft, geliştiriciler için Internet Explorer Mobile için bir emülatör yayınladı.

<span class="mw-page-title-main">Modchip</span>

Modchip, bilgisayarların veya eğlence cihazlarının yapay kısıtlamalarını değiştirmek veya devre dışı bırakmak için kullanılan küçük bir elektronik cihazdır. Modçipler çoğunlukla video oyun konsollarında, ancak aynı zamanda bazı DVD veya Blu-ray oynatıcılarda kullanılır. Diğer pazarlara yönelik medyayı, kopyalanmış medyayı veya lisanssız üçüncü taraf yazılımları kullanmak amacıyla bölge kodlamasının, dijital haklar yönetiminin ve kopya koruma kontrollerinin atlatılması da dahil olmak üzere, ana bilgisayar sisteminin işlevine çeşitli değişiklikler getirirler.

<span class="mw-page-title-main">CDemu</span>

CDemu, Linux işletim sisteminde bir optik sürücü ve optik diski taklit etmek için tasarlanmış ücretsiz ve açık kaynaklı bir sanal sürücü yazılımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Multi-booting</span>

Çoklu önyükleme(multi-booting), tek bir bilgisayara birden çok işletim sistemi kurma ve hangisinin ön yükleneceğini(booting) seçebilme eylemidir. Çift önyükleme(dual-booting) terimi, özellikle iki işletim sisteminin ortak yapılandırmasını ifade eder. Çoklu önyükleme, özel bir ön yükleyici(booting) gerektirebilir.