İçeriğe atla

Stanislava Staša Zajović

1999'da Staša Zajović

Stanislava Staša Zajović (d. 1953, Nikšić, Yugoslavya, bugünkü Karadağ), ulusötesi bir feminist ve barış aktivistidir. Belgrad, Sırbistan'daki Women in Black'in kurucu ortağı ve koordinatörüdür.

Biyografisi

Belgrad Üniversitesi'nde İspanyolca ve İtalyancayı bitirdi ve 1980'lerde Belgrad'da feminist harekete katıldı.[1]

Sokak eylemleri düzenlemekten mültecilerle, kadınlarla vb. çalışmaya kadar birçok feminist faaliyette bulunmaktadır.[2] Kadın Barış Ağı, Savaşa Karşı Uluslararası Kadın Dayanışma Ağı/Siyah Ağda Uluslararası Kadınlar Ağı, Sırbistan'da Vicdani Retçiler ve Anti militarizm Ağı, Laik Devlet Koalisyonu gibi birkaç kadın ağı kurdu.

Kadınların insan hakları, kadınların barış politikaları, etnik gruplar arası ve kültürler arası dayanışma, kadınlar ve güç, kadınlar ve anti-militarizme odaklanan çok sayıda eğitim faaliyetleri düzenledi. Dünyadaki Siyahlı Kadınlar ağını genişletmede etkili oldu. Örneğin, Mujeres en pie de paz adlı kitabında Carmen Magallón, Staša'nın 1993'teki İspanya ziyaretinin, fikirlerinin ve bağlılığının o ülkede Siyah Giyen Kadınlar grubunun oluşumunu etkilediğini anlatıyor.[3]

Staša Zajović, yerel, bölgesel ve uluslararası medyada, kadın ve siyaset, üreme hakları, savaş, milliyetçilik ve militarizm, kadınların savaşa direnişi ve anti militarizm üzerine çok sayıda makale, makale ve eklerin yazarıdır (1992'den günümüze) .

2018'de Herkes İçin Bir Yasa'nın kazananları arasında Staša

Staša Zajović 2017 yılında Hırvatlar, Sırplar, Boşnaklar ve Karadağlıların Ortak Diline İlişkin Deklarasyonu imzaladı.[4]

Vukovar'daki (Hırvatistan)[5] savaş kurbanlarına yönelik anma etkinliklerinde Siyahlı Kadınlar temsilciliğinin bir parçasıydı ve Bosna'daki savaşın başlamasının yıldönümünde anma protestolarında konuşmacısıydı,[6] konuşmasında o dönemde yaşanan olayların görünmezliğinin, mağdurların ve savaş suçlarının altını çizdi.

Bir dizi ödüle aday gösterildi ve birçok ödül kazandı. Bunlar arasında şunlar yer almaktadır: Milenyum Barış Ödülü,[7] Tutin Fahri Vatandaşlığı, Granada Fahri Vatandaşlığı vb. 2005 Nobel Barış Ödülü kampanyasının bir parçası olarak Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterildi, ayrıca 2005 ve 2007'de Danas gazetesi tarafından Yılın Gazete Kişisi olarak aday gösterildi.

Kaynakça

  1. ^ "Staša Zajović: Otrovom nacionalizma se sprječava pobuna | DW | 07.10.2019". DW.COM (Hırvatça). 8 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2021. 
  2. ^ Rivas (26 Nisan 1993). ""Las Mujeres de Negro ejercemos la desesperación activa"". El País (İspanyolca). ISSN 1134-6582. 3 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2021. 
  3. ^ Carmen Magallón: Mujeres en pie de paz, Madrid, Siglo XXI, 2006.
  4. ^ Signatories of the Declaration on the Common Language 30 Haziran 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., official website, retrieved on 2018-08-16.
  5. ^ "Staša Zajović iz Žena u crnom: U Srbiji dominantno nacionalističko javno mnijenje". tportal.hr. 19 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2021. 
  6. ^ "Belgrade: 26th anniversary of start of war in Bosnia marked". N1 (Boşnakça). 6 Nisan 2018. 3 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2021. 
  7. ^ "STASA ZAJOVIĆ". RWLSEE (İngilizce). 3 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Feminizm</span> İdeoloji

Feminizm, kadınların haklarını tanıyarak bu hakların korunması amacıyla eşitsizliklerin ortadan kaldırılmasına yönelik çeşitli ideolojiler, toplumsal hareketler ve kitle örgütlerinden oluşan hareket. Sözcüğün köken olarak Latince "femina" ve onun Fransızca türevi olan "féminisme" sözcüğünden geldiği ve Türkçe eş anlamlısının hatunculuk olduğu belirtilmektedir. Kadın hareketi doğrudan kadınları ilgilendiren ve dolaylı olarak kültürü ilgilendiren konularda bilinç uyandırır. Feminizmin temel amaçları; eğitim, iş, çocuk bakımı, yönetim gibi konularda eşit haklara sahip olmaktan, yasal kürtaj hakkından, kadın sağlığı konusunda ilerlemelere, tacizin ve tecavüzün engellenmesinden lezbiyen haklarına kadar uzanır.

<span class="mw-page-title-main">Anarko-feminizm</span>

19. yüzyılda ilk kez ortaya çıkan ve isimlendirilen Anarko-feminizm veya Anarka-feminizm, anarşizm ile feminizmi bir araya getirir ve ataerkilliği hiyerarşinin ve dolayısıyla da toplumun temel problemlerinden biri olarak değerlendirir. Anarko-feministler ataerkillik ve maşizm ile savaşın sınıf çatışmalarının ve devlete yönelik anarşist mücadelenin bütünleyici bir parçası olduğuna inanırlar. Özünde, bu felsefe anarşist mücadeleyi feminist mücadelenin gerekli bir bileşeni olarak görür. Feminizmi de anarşist felsefenin gerekli bir bileşeni olarak görür. L. Susan Brown, "Anarşizm, tüm güç ilişkilerine karşı çıkan bir siyaset felsefesi olduğundan, doğası gereği feministtir" iddiasında bulunur.

Radikal feminizm, 1970'lerde kadın hareketlerinin en güçlü olduğu dönemlerde en çok sözü geçen iki akımdan biridir. Kadın sorununun temeline inmeye çalışmışlar, sorunu ataerki (patriyarka) olarak tanımlamışlardır. Radikal feminizm, toplumda temel kötülüğün toplumun üzerinde şekillendiği kadına yönelik baskı olduğu ve düzenlenmeye karşı çıkmanın temelini tüm standart cinsiyet rolleri ve erkek hakimiyetine karşı çıkmakta gören feminizmin bir koludur.

<span class="mw-page-title-main">Aslı Erdoğan</span>

Aslı Erdoğan,, Türk fizikçi ve yazar.

Dolunay Soysert, Türk oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Demet Evgar</span> Türk oyuncu

Demet Evgar, Türk tiyatro, dizi ve sinema oyuncusu. Birleşmiş Milletler Kadın Birimi Türkiye İyi niyet elçisidir.

<span class="mw-page-title-main">Fatma Şahin</span> Türk siyasetçi ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı

Fatma Şahin, Türk siyasetçi ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı. Eski Aile ve Sosyal Politikalar bakanı ve Gaziantep'in ilk kadın milletvekilidir. Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) eski başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Süfrajet</span>

20. yüzyılın başlarında Birleşik Krallık ve ABD’de pasif direniş, kamu toplantılarını bölme, açlık grevi yapma gibi yollarla kadınların seçme ve seçilme hakkını savunan, az çok organize olmuş radikal kadın hakları savunucuları süfrajet olarak nitelendirilmiştir. Süfrajet hareketleri ağırlıklı olarak orta sınıftan gelen kadınlar tarafından yürütülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Chimamanda Ngozi Adichie</span> Nijeryalı yazar

Chimamanda Ngozi Adichie, Nijeryalı yazar.

<span class="mw-page-title-main">Olivia Colman</span> İngiliz dizi ve sinema oyuncusu

Sarah Caroline Colman, sahne adıyla Olivia Colman, İngiliz oyuncu. Channel 4 (Britanya)'da yayınlanan komedi dizisi Peep Show (2003-15)'de Sophie Chapman karakteri ile tanınır. Oynadığı diğer televizyon komedi dizilerinden bazıları ise şunlardır; Green Wing (2004-06), Beautiful People (2007), Rev (2010-14) ve Twenty Twelve (2011-12). Ayrıca That Mitchell and Webb Look (2006-08)'de yanı sıra Peep Show yıldızları David Mitchell ve Robert Webb ile çeşitli rollerde oynamıştır. Daha önce BAFTA ödülü kazanmıştır. 2018 yapımı Sarayın Gözdesi filmindeki rolüyle En İyi Kadın Oyuncu Akademi Ödülünü ve Müzikal ve Komedi dalında En İyi Kadın Oyuncu Altın Küre ödülünü kazanmıştır.

Ahu Öztürk Türk yönetmen ve yazar. 35. İstanbul Film Festivali'nin Ulusal Yarışma bölümünde En İyi Film dalında Altın Lale Ödülü'nü ve en iyi senaryo ödülünü kazanan Toz Bezi filminin yönetmeni. Toz Bezi aynı zamanda 66. Berlin Film Festivali’nde gösterildi.

<span class="mw-page-title-main">Carmen Clemente Travieso</span> Venezuelalı gazeteci, yazar, süfrajet, insan hakları aktivisti

Carmen Clemente Travieso Venezuelalı gazeteci, yazar, süfrajet, insan hakları aktivistidir. Travieso Venezuela Merkez Üniversitesi'nin ilk mezunudur ve Venezuela'nın ilk kadın muhabir ve gazetecilerinden biridir. Venezuela Komünist Partisi'ne üye olan ve kadınların oy kullanma hakkı için aktif olarak çalışan ilk kadınlardan biriydi. Cezaevi reformu lehine bir kuruluşun kurucularından ve Venezuela Gazeteciler Cemiyetinin kurucuları arasında yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Cynthia Cockburn</span>

Cynthia Cockburn, İngiliz akademisyen, feminist ve aktivisttir.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya Antifaşist Kadın Cephesi</span>

Yugoslavya Antifaşist Kadın Cephesi, II. Dünya Savaşı'da, Nazi işgali sırasında Yugoslavya'da, işgale karşı direnen çok uluslu, komünist partizan teşkilatının oluşturulmasında ve teşkilatında yer almış feminist ve antifaşist kitle örgütü. Yugoslavya'da teşekkül etmiş diğer kadın cephesi ördütlerinin ve bölgede günümüze dek uzanan kimi feminist kuruluşların da öncülüdür. 6 Aralık 1942 tarihinde, Bosanski Petrovac'da toplanan I. Ulusal Kadın Konferansı'nda kurulmuştur.

Feminist etik, geleneksel etik teorilerinin, çoğunlukla erkek egemenliğinde olduğu için, kadının ahlaki deneyimine az değer verildiği inancına dayanan bir etik yaklaşımdır ve bu nedenle etiği dönüştürmek için bütüncül bir feminist yaklaşımla yeniden şekillendirmeyi seçer.

<span class="mw-page-title-main">Lepa Mlađenović</span>

Lepa Mlađenović, Sırbistan feminist, savaş karşıtı aktivist ve LGBT hakları aktivist. Erkek şiddeti veya lezbofobiden kurtulan kadınlar için feminist bir danışman, bir atölye yöneticisi, yazar, öğretim görevlisi ve lezbiyen hakları ve kadına yönelik şiddetle ilgili çeşitli uluslararası komitelerin ve ağların aktif üyesidir.

Feminist sanat hareketi, feministler tarafından, kadınların yaşam ve deneyimlerini yansıtan sanat eserleri üretmenin yanı sıra; çağdaş sanat üretimi ve algısının temelini değiştirmek için uluslararası düzeyde gerçekleştirilen çalışmaları ifade eder. Sanat tarihi ve pratiği içinde kadınlara daha fazla görünürlük kazandırmayı amaçlamaktadır. Aynı zamanda feminist hareketin iç düşüncelerini ve amaçlarını görselleştirerek sanat yoluyla herkese gösterme ve anlam verme amacıyla icra edilmektedir. Hareket, sanat dünyasının ana akım anlatısını baltalamaya devam edenlerin rolünü oluşturmasını sağlar.

<i>The Sundowners</i> (film, 1960)

The Sundowners, babasının göçebe hayat tarzına devam etme arzusu ile karısının ve oğlunun tek bir yere yerleşme arzusu arasında kalan 1920'lerde Avustralyalı taşralı bir ailenin hikâyesini anlatan 1960 yapımı bir Technicolor komedi-drama filmi Başrollerini Deborah Kerr, Robert Mitchum ve Peter Ustinov paylaştığı filmde Glynis Johns, Dina Merrill, Michael Anderson Jr. ve Chips Rafferty gibi yardımcı oyuncular yer alıyor.

Feminizm tarihi, kadınlara eşit hakların sağlanmasını amaçlayan hareketlerin ve ideolojilerin kronolojik veya tematik anlatılarını içerir. Dünyanın dört bir yanındaki feministlerin sebepleri, hedefleri ve niyetleri ; zamana, kültüre ve ülkeye bağlı olarak değişmiş olsa da çoğu Batılı feminist tarihçi, kadın haklarını elde etmek için çalışan tüm hareketlerin, feminizm terimini kendilerine uygulamamış olsalar bile feminist hareket olarak değerlendirilmeleri gerektiğini iddia ediyorlar. Diğer bazı tarihçiler "feminist" terimini modern feminist hareket ve onun devamıyla sınırlandırır ve daha önceki hareketleri tanımlamak için "protofeminist" etiketini kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Feminist hareketler ve ideolojiler</span>

Yıllar boyunca çeşitli feminist ideoloji hareketleri gelişti. Hedefler, stratejiler ve bağlılıklar bakımından farklılık gösterirler. Sıklıkla örtüşürler ve bazı feministler kendilerini feminist düşüncenin çeşitli dallarıyla özdeşleştirirler.