İçeriğe atla

Stanisław Narutowicz

Stanisław Narutowicz
Stanisław Narutowicz
Doğum2 Eylül 1862
Telšiai
Ölüm31 Aralık 1932
Kaunas
Ölüm sebebiİntihar
MilliyetLitvan/Leh
VatandaşlıkLitvanya
MeslekAvukat, aktivist, politikacı
Tanınma nedeniLitvanya Bağımsızlık Yasası imzacısı.
Kurul üyeliğiLitvanya Konseyi
Litvanya Bağımsızlık Yasası. Sağ sütunda alttan üçüncü görünen Narutowicz'in imzasıdır.

Stanisław Narutowicz (Telaffuz; d. 2 Eylül 1862, Telšiai - ö. 31 Aralık 1932, Kaunas) Litvan/Leh avukat ve politikacı.[1][2][3] Litvanya Bağımsızlık Yasası'nın yirmi imzacısından biri ve Polonya'nın ilk cumhurbaşkanı Gabriel Narutowicz'in kardeşidir. Litvanya Konseyi'nin tek Leh üyesi idi.

Biyografi

Soylu bir aile olan Narutowicz ailesi, 1413'te adını Noručiai'den (tekil Norutis) Narutowicz olarak değiştirerek bir arma aldı.[4] Ailesi Jan Narutowicz ve Wiktoria née Szczepkowska kendi özyönetimini ilan eden Samogitya'da toprak sahipleridir ve bir malikâne işletmiştir.[5][5] Babası, Rus İmparatorluğu baskısına karşı bir isyan olan 1863 Ocak Ayaklanması'na katıldı.

Liepāja Spor Okulu'nda ve daha sonra St. Petersburg Üniversitesi'nde okurken Litvanya folklorunu inceledi eve döndüğünde Litvanca dil kitapları dağıttı.[6]

Kiev Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu.[7] Kiev'deki çalışmaları sırasında Polonya öğrenci çevresine katıldı ve bir yeraltı sosyalist-devrimci parti ve Polonya Sosyalist Partisi'nin selefi II Proletaryat'a üye oldu.[7] Bununla birlikte, görüşleri meslektaşlarınınkinden daha az radikaldi ve zamanla en aşırı sol ile temasları zayıfladı.

Narutowicz, Brėvikai Józef Piłsudski'nin kuzeni Joanna Narutowiczowa ile evlendi. 1907'den sonra, çift Telšiai'de kızlar için bir ortaokul kurdu. Bu okul Rusya'da Litvanca ve Lehçe öğretime izin verilen kızlar için ilk okuldur. I. Dünya Savaşı'ndan önceki dönemde Narutowicz çok sayıda Lehçe gazetede makaleler yayınladı. Ayrıca haftalık olarak ygodnik Powszechny'nin ilk sayılarının yayıncısıydı.[8] Çift, hedefi Litvanyalı köylüler ve bölgede yaşayan çocukları arasında öğrenme becerilerini artırmak olan çeşitli eğitim programlarına da katıldı.

Politika

Litvanya'da bir spor salonunun duvarındaki Stanisław Narutowicz portresi.

Narutowicz radikal olmayan bir sosyalist ve sosyal demokrat görüşlere sahipti.[7] Polonya-Litvanya Birliği'ni restore etmek yerine Litvanya'nın bağımsızlığını destekledi. Öte yandan, devletler arasında gevşek bir birliği de destekledi, bu onu krajowcy hareketinin liderlerinden biri yaptı, Litvanya Büyük Dükalığı'nın mirasına sadık grupları Polonya'dan ayrılma görüşüne sahip kişileri destekledi.[9][9][10] Aynı zamanda, daha önce Litvanya Büyük Dükalığı'nı oluşturan ülkeler arasındaki yakın bağları destekledi ve çeşitli Polonya-Litvanya-Beya usya kuruluşlarında yer aldı.

1905 Büyük Vilnius Seimas'ında tüm mülklerin dağılmasını ve toprağın daha yoksul köylüler arasında dağıtılmasını önerdi. Milletvekillerinin çoğunluğu için bu teklif oldukça beklenmedik bir teklifti.[11]

1917 Vilnius Konferansı sırasında birincil hedefini "Etnik Litvan topraklarında bağımsız bir Litvanya" olarak nitelendirdi.[12] Aynı yıl Litvanya Konseyi'ne katıldı. Bu organın bir üyesi olarak Narutowicz Litvanya Bağımsızlık Yasası'nın yirmi imzacısından biri oldu. Ancak, Konsey'deki çatışmaların ardından meslektaşlarının çoğundan daha çok Almanya karşıtı bir tutum aldı. Organ "Almanya hükümetinden koruma ve yardım istediğinde" ve "Almanya ile istikrarlı ve güçlü bir ittifak" sözü verdiğinde Narutowicz protesto etti. 26 Ocak 1918'de Konsey üyelerinin 12'si Almanya ile uzlaşmaya oy verdiğinde, Narutowicz ve üç sosyal demokrat meslektaşı (Steponas Kairys, Jonas Vileišis ve Mykolas Biržiška) görevlerinden istifa etti.

Ölümü ve mirası

Narutowicz 31 Aralık 1932'de Kaunas'ta intihar etti. Litvanya Ulusal Müzesi tarafından yayınlanan biyografisi, intiharını depresyon, aile sorunları ve ekonomik sıkıntıya bağlamaktadır.[12]

Kaynakça

  1. ^ "Stanislovas Narutavičius". 24 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2020. 
  2. ^ Algirdas Banevičius. 111 Lietuvos Valstybės 1918–1940 politikos veikėjų. – V.: Knyga, 1991. – 95 p. – ISBN 5-89942-585-7
  3. ^ "Renavo Dvare Atidengta Skulptūra Broliams Narutavičiams". Mazeikiai.lt. 24 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2020. 
  4. ^ "Stanislovas Narutavičius" (Litvanca). Seimas of the Republic of Lithuania. 30 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2020. Stanislovas Narutavičius 1862 m. rugsėjo 2 d. gimė Telšių apskr. Brevikų dvare, kuris nuo senovės laikų priklausė senai Žemaičių bajorų giminei Noručiams (1413 m., Horodlės aktų metu gavę herbą, pavardę pakeitė į Narutowicz).(Translation: He was born in the Telšiai district at Brevikų manor, which had long belonged to his noble Samogitian relatives, the Noručiai (after receiving a coat of arms in 1413, the family changed its name to Narutowicz.) 
  5. ^ a b Krzysztof Buchowski (2001). "Stanisław Narutowicz - szkic do portretu idealisty (Stanisław Narutowicz: a sketch for a portrait of an idealist)". Biuletyn Historii Pogranicza (Lehçe), 2. Białystok: Polskie Towarzystwo Historyczne. ss. 41-51. 
  6. ^ "Stanislovas Narutavičius". Lithuanian Seimas (Litvanca). 30 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2020. Studijuodamas Liepojos gimnazijoje, vėliau – teisę Peterburgo Universitete, Stanislovas kiekvieną vasarą grįždavo gimtinėn, užrašinėdavo tautosaką, platino lietuviškas knygeles 
  7. ^ a b c Gerard Żeberek (1981). Początki ruchu socjaldemokratycznego w Kijowie w latach 1889-1903 (Lehçe). Wydawnictwo Literackie. ss. 34, 160. 
  8. ^ Kazimierz Kelles-Krauz; Wiesław Bieńkowski; Aleksandra Garlicka; Aleksander Kochański; Feliks Tych (1984). Listy (Lehçe). Wrocław: Ossolineum, Polish Academy of Sciences. s. 77. ISBN 83-04-02014-9. 
  9. ^ a b Juliusz Bardach (1988). O dawnej i niedawnej Litwie (Lehçe). Poznań: Adam Mickiewicz University. s. 268. ISBN 83-232-0118-8. 
  10. ^ Piotr Wandycz (1974). The Lands of Partitioned Poland, 1795-1918. University of Washington Press. s. 349. ISBN 0-295-95358-6. 
  11. ^ "Stanislovas Narutavičius". Lithuanian Seimas (Litvanca). 30 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2020. 1905 m. dalyvavo revoliucijoje ir Didžiajame Vilniaus Seime; čia S. Narutavičius pasiūlė dvarininkų žemes išdalinti mažažemiams ir bežemiams – toks dvarininko pasiūlymas nustebino Seimo dalyvius 
  12. ^ a b "Stanislovas Narutavičius (1862-1932)" (Litvanca). National Museum of Lithuania. 7 Eylül 2006. 27 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2007. „Svarbiausias tikslas – nepriklausoma Lietuva etninėse ribose“. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Litvanya</span> Kuzeydoğu Avrupada yer alan Baltık ülkesi

Litvanya, resmî adıyla Litvanya Cumhuriyeti, Kuzey Avrupa'daki Baltık bölgesinde yer alan bir ülkedir. Baltık Devletlerinden biri olup Baltık Denizi'nin doğu kıyısında yer alır. Kuzeyde Letonya, doğu ve güneyde Belarus, güneyde Polonya ve güneybatıda Rusya ile sınırı vardır. Batıda ise İsveç ile deniz sınırı bulunur. Litvanya, 65.300 km²'lik bir alanı kaplar ve 2,86 milyon nüfusa sahiptir. Ülkenin başkenti, aynı zamanda en büyük şehri de olan Vilnius'tur. Diğer büyük şehirler sırasıyla Kaunas, Klaipėda, Šiauliai ve Panevėžys'dir. Litvanlar, etnolinguistik olarak Balt halklarının bir parçasıdır ve Hint-Avrupa dil ailesinin Baltik kolunda hayatta kalan birkaç dilden biri olan Litvanca dilini konuşurlar.

<span class="mw-page-title-main">Stanisław Leszczyński</span> Fransız sanat koleksiyoncusu (1677-1766)

I. Stanisław Leszczyński Polonya kralı, Litvanya Büyük Dükü, Lorraine Dükü ve Kutsal Roma İmparatorluğu'nun bir varisi.

<span class="mw-page-title-main">Litvanya Konseyi</span> 18–23 Eylül 1917de gerçekleşen konsey

Litvanya Konseyi ya da 11 Temmuz 1918'den sonraki adıyla Litvanya Devlet Konseyi, 18-23 Eylül 1917 tarihleri arasında gerçekleşen Vilnius Konferansı'nda seçilen konseydir. Konseyin ilk üyeleri farklı yaş, sosyal statü, meslek ve siyasi ilişkilere sahip yirmi kişiden oluşuyordu. Litvan halkı adına yürütme yetkisi verilen konsey, bağımsız bir Litvanya devleti kurmakla görevlendirildi. 16 Şubat 1918'de konsey üyeleri Litvanya Bağımsızlık Yasası'nı imzaladı ve Litvanya'yı demokratik ilkelere dayanan bağımsız bir devlet olarak ilan etti. 16 Şubat, "Litvanya Devlet Restorasyon Günü" olarak kutlanmaya başlandı. Konsey, 1918 sonbaharına kadar ülkede Alman Ordusu'na bağlı askerî birliklerin bulunmasına rağmen bağımsızlık ilan etmeyi başardı. 1919 baharında konsey üyeleri sayısı yaklaşık iki katına çıktı. Konsey, ilk kez 15 Mayıs 1920'de toplanan Litvanya Kurucu Meclisi etkin oluncaya kadar çalışmalarını sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Vilnius Konferansı</span>

Vilnius Konferansı veya Vilnius Ulusal Konferansı, 18-23 Eylül 1917 tarihleri arasında Vilnius'ta bir araya gelen, Rus İmparatorluğu, Polonya Krallığı ve Alman İmparatorluğu'ndan bağımsızlık sağlayıp ayrı bir Litvanya devleti kurma amacıyla toplanan konferanstır. Konferans bağımsız bir Litvanya'nın ilan edilmesi misyonuyla görevlendirilen yirmi üyeli Litvanya Konseyi'ni seçti. Litvan halkının iradesine sahip olduğunu savunan konferans bu doğrultuda konseye ve kararlarına yetki verdi. Konferans Litvanya'nın bağımsızlığa giden yolda temel yol gösterici ilkeleri oluştururken Litvanya'nın siyasi yapısı ile ilgili her türlü konuya daha sonra seçilecek olan Litvanya Kurucu Meclisi'nin karar vereceğini savundu.

<span class="mw-page-title-main">Litvanya-Sovyet Savaşı</span>

Litvanya-Sovyet Savaşı veya Litvanya-Bolşevik Savaşı Litvanca: Karas su bolševikais), I. Dünya Savaşı'nın ardından yeni bağımsızlığını ilan eden Litvanya ile Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti arasındaki savaştır. Bu savaş 1918-1919 arasındaki batıya doğru gerçekleşen geniş kapsamlı Sovyet saldırısının bir parçasıydı. Saldırı, Almanya birliklerinin bulunduğu Ukrayna, Belarus, Litvanya, Letonya, Estonya, Polonya topraklarında Sovyet cumhuriyetleri kurma ve Alman Devrimi'ni başarıya ulaştırmaktı. Aralık 1918'in sonunda Kızıl Ordu birlikleri Litvanya sınırlarına ulaştı ve büyük bir çatışma olmadan Ocak 1919'un sonuna kadar Litvanya topraklarında hakimiyet sürdü. Sovyet hakimiyeti altında Litvanya-Belarus Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti kuruldu. Şubat ayında geçici başkenti Kaunas'ı ele geçirmek isteyen Sovyet güçlerinin ilerlemesi, Litvanya ve Almanya birlikleri tarafından durduruldu. Nisan 1919'dan itibaren, Litvanya savaşı Polonya-Sovyet Savaşı ile paralel bir şekilde gitti. Polonya'nın Litvanya, özellikle Vilnius Bölgesi üzerinde toprak iddiaları vardı ve bu gerilimler Polonya-Litvanya Savaşı'na sıçradı. Tarihçi Norman Davies durumu şu şekilnde anlatır; "Almanya ordusu Litvanya milliyetçilerini destekliyordu, Sovyetler Litvanya komünistlerini destekliyordu, Polonya Ordusu ise hepsiyle savaşıyordu." Mayıs ayının ortalarında, Silvestras Žukauskas tarafından yönetilen Litvanya ordusu, kuzeydoğu Litvanya'daki Sovyetlere karşı bir saldırı başlattı. Haziran ortasına kadar, Litvanyalılar Letonya sınırına ulaştı ve Sovyet güçlerini, Sovyetlerin Ağustos 1919'un sonuna kadar tuttuğu Zarasai yakınlarındaki göl ve tepeler arasında sıkıştırdı. Daugava Nehri ile ayrılan Sovyet ve Litvanyalı güçler, Ocak 1920'de Daugavpils Savaşı'na kadar cephelerini korudular. Eylül 1919 gibi erken bir tarihte Sovyetler bir barış anlaşması müzakere etmeyi teklif etti, ancak görüşmeler Mayıs 1920'de başlayabildi. Sovyet-Litvanya Barış Antlaşması 12 Temmuz 1920'de imzalandı. Sovyet Rusya bağımsız Litvanya'yı tamamen tanıdı.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandras Stulginskis</span>

Aleksandras Stulginskis Litvanya'nın 1920-1926 yılları arasında görev yapan ikinci Cumhurbaşkanı. Stulginskis, selefi Cumhurbaşkanı 1926'da Antanas Smetona tarafından yönetilen ve Stulginskis'in halefi Kazys Grinius'u göreve getiren bir askerî darbeye kadar Litvanya Cumhurbaşkanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Jonas Basanavičius</span>

Jonas Basanavičius, Litvanyalı bağımsızlık aktivisti politikacı, doktor, yazar. Litvanya'nın bağımsızlığı için çok sayıda çalışma yürüttü. Litvanya Bağımsızlık Yasası imzacıları oturumunun başkanı idi.

<span class="mw-page-title-main">Jonas Staugaitis</span>

Jonas Staugaitis, Litvan politikacı, doktor. Litvanya Konseyi seçildi. Litvanya'daki Aralık 1926 darbesi sırasında Litvanya'nın başkan vekili idi. Seimas Başkanı olarak resmen birkaç saatliğine seçildi; en üst düzey yetkili olarak, aynı zamanda Litvanya'nın de jure başkanı oldu. Darbe tamamlandıktan sonra görevden ayrıldı.

Litvanya Kurucu Meclisi, 1920 yılında, 1922 Litvanya Anayasası'nı hazırlamak ve kabul etmek için demokratik olarak seçilen meclis.

<span class="mw-page-title-main">Litvanya Bağımsızlık Yasası</span> Litvanyanın bağımsızlık belgesi

Litvanya Bağımsızlık Yasası, Litvanya Devleti Bağımsızlık Yasası veya 16 Şubat Yasası, 16 Şubat 1918'de Litvanya Konseyi'nin demokratik ilkelerle yönetilecek bağımsız bir Litvanya devletinin kuruşunu ilan ettiği belgedir. Yasa metni Jonas Basanavičius başkanlığındaki konseyin yirmi temsilcisi tarafından imzalandı. Belge Vilnius Konferansı, 11 Aralık, 8 Ocak ve 16 Şubat tarihli kararlar dahil olmak üzere bu konudaki bir dizi çalışmanın sonucuydu. Yasa ilan edilene kadar geçen zaman uzun ve inişli çıkışlıydı, Alman İmparatorluğu Konsey'e bağımsızlık değil bir Almanya-Litvanya ittifakı kurulmasına yönelik açıklama yapması için baskı yaptı. Konsey, askerî birlikleri Litvanya'da bulunan Almanya makamları ile Litvanya halkının talepleri arasında dikkatli davranmak zorunda kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Justinas Staugaitis</span>

Justinas Staugaitis Litvanyalı bir Roma Katolik piskoposu, politikacı, eğitimci ve yazar. Litvanya'nın Bağımsızlık Yasası'nı imzalayan yirmi kişiden biri.

<span class="mw-page-title-main">Mykolas Biržiška</span> Litvan tarihçi ve siyasetçi (1882-1962)

Mykolas Biržiška

<span class="mw-page-title-main">Nazi Almanyası'nın Litvanya'yı işgali</span>

Litvanya'nın Nazi Almanyası tarafından işgali, 22 Haziran 1941'de Nazilerin Sovyetler Birliği'ni işgalinden, 28 Ocak 1945'te Memel Savaşı'nın sonuna kadar sürdü. İlk başta Almanlar, Alman gelişinden önce Litvanya'yı işgal eden baskıcı Sovyet rejiminden kurtarıcılar olarak karşılandı. Bağımsızlığı yeniden kurma veya bir miktar özerklik kazanma umuduyla Litvanyalılar Geçici Hükümetlerini örgütlediler. Bir süre sonra ise Litvanyalıların Almanlara karşı tutumları pasif direnişe dönüştü.

<span class="mw-page-title-main">Saliamonas Banaitis</span>

Saliamonas Banaitis (

<span class="mw-page-title-main">Steponas Kairys</span> Litvan siyasetçi (1879-1964)

Steponas Kairys (

<span class="mw-page-title-main">Vilnius Üniversitesi</span>

Vilnius Üniversitesi, Baltık ülkelerindeki en eski üniversitesi. Bu anlamda Prag, Kraków'da Pécs, Budapeşte, Bratislava ve Königsberg'in üniversitelerinden önce kurulmuştur. 16. yüzyılda "dünyanın en doğusunda kurulan üniversite" sıfatındaydı. Bugün Litvanya'nın en kapsamlı üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Litvanya Devleti'nin Yeniden Kuruluşu Yasası</span>

Litvanya Devleti'nin Yeniden Kurulması Yasası (Litvanca: Aktas dėl Lietuvos nepriklausomos valstybės atstatymo veya 11 Mart Yasası, 11 Mart 1990'da kabul edilen ve Litvanya Yüksek Konseyi'nin Sąjūdis liderliğindeki tüm üyeleri tarafından imzalanan ve Litvanya'nın bağımsızlığını ilan ettiği yasa. Yasa, Sovyetler Birliği'nin bir parçası haline gelen Litvanya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin yerine bağımsız Litvanya'nın kurulduğunu açıkladı. Litvanya dağılan Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını ilan eden ilk ülkedir.

<span class="mw-page-title-main">İmzacılar Evi</span>

İmzacıların Evi ya da daha önceki adıyla Sztral'ın Evi, 16 Şubat 1918'de Litvanya Bağımsızlık Yasası'nın Litvanya Konseyi'nin yirmi üyesi tarafından imzalandığı Vilnius'a bağlı Pilies Caddesi'ndeki ev. Bu evde ilan edilen yasa metni Litvanya tarihi açısından bir dönüm noktası kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">1926 Litvanya Darbesi</span> Litvanyada 1926 askeri darbesi

1926 Litvanya Darbesi, Litvanya'da demokratik olarak seçilmiş hükûmetin yerine Antanas Smetona liderliğindeki muhafazakar ve otoriter bir hükûmetle sonuçlanan askeri bir darbedir. Darbe, 17 Aralık 1926'da gerçekleşti ve büyük ölçüde ordu tarafından düzenlendi; Smetona'nın rolü günümüzde tartışma konusu olmaya devam etmektedir. Darbe, dönemin en muhafazakar partisi olan Litvanya Milliyetçi Birliğini iktidara getirdi. LMB, 1926'dan önce oldukça yeni ve önemsiz bir milliyetçi partiydi. 1926'da üye sayısı yaklaşık 2000 kişiydi ve parlamento seçimlerinde sadece üç sandalye kazanmıştı. Zamanında Seimas'ın en büyük partisi olan Litvanya Hristiyan Demokrat Partisi orduyla işbirliği yaptı ve darbeye anayasal meşruiyet sağladı, ancak yeni hükûmette önemli bir görevi kabul etmedi ve Mayıs 1927'de çekildi. Ordu, iktidarı sivil hükûmete devrettikten sonra, siyasi hayatta doğrudan bir rol oynamayı bıraktı.

<span class="mw-page-title-main">Litvan mutfağı</span>

Litvan mutfağı, Litvanya'nın serin ve nemli kuzey iklimine uygun ürünleri içerken bir mutfak kültürü gösterir. Arpa, patates, çavdar, pancar, yeşil sebzeler, çilek ve mantar yerel olarak yetiştirilmektedir ve süt ürünleri ülkenin uzmanlık alanlarından biridir. Kışın yiyecekleri saklamak için çeşitli turşulama yöntemleri kullanılır. Çorbalar son derece popülerdir ve yaygın olarak sağlıklı beslenmenin anahtarı olarak kabul edilir. İklim ve tarım uygulamalarını Kuzey Avrupa ile paylaştığı için, Litvanya mutfağının Baltık komşuları ve genel olarak kuzey ülkeleri ile pek çok ortak noktası bulunur. Uzun süren tarım ve yiyecek arama gelenekleri, ülkenin tarihi boyunca çeşitli etkilerle birlikte Litvanya mutfağını oluşturmuştur.