İçeriğe atla

Stambulskiye Novosti

Stambulskiye Novosti
Kuruluş tarihi23 Ekim 1909
DilRusça
Son yayım tarihi4 Haziran 1910

Stambulskiye Novosti (Rusça: Стамбульские новости)(Türkçe: İstanbul Haberleri), 23 Ekim 1909 tarihinden 4 Haziran 1910 yılına kadar yayınlanan gazetedir. 23 Ekim 1909 tarihinden 4 Haziran 1910 yılına kadar 33 sayı yayınlanmıştır. Stambulskiye Novosti gazetesi sadece Rusça yayın yapmıştır. Stambulskiye Novosti gazetesi Rus- Türk basınının ilk örneğidir. Stambulskiye Novosti gazetesinin içeriği sosyal ve kültürel, ekonomik ve siyasi konulardan oluşuyordu. Stambulskiye Novosti gazetesi haftalık bir gazeteydi. Dergi formatındaydı. Her sayıda 16 sayfa vardı. Osmanlı döneminin ilk Rus matbaası olan Konstantinopol matbaasında basılmıştır. Gazetenin sorumlu müdürü Ahmed Cevad, gazetenin editörü ise Celaleddin Korkmasovdur.[1]

Kaynakça

  1. ^ "TÜRK BASIN TARİHİNDE RUS DİLİNDE YAYINLANMIŞ İLK GAZETE: 'İSTANBUL HABERLERİ'". KARADENİZ (Black Sea-Черное Море) Yıl 5 Sayı 18. 25 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Kasım 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Zaman</i> (gazete) Türkiyede yayımlanan günlük gazete (1986-2016)

Zaman, 1986-2016 yılları arasında Türkiye'de yayımlanan günlük ulusal gazete.

<i>Hürriyet</i> (gazete) Türkiye merkezli günlük gazete

Hürriyet, Türkiye'de yayımlanan günlük gazete. 1 Mayıs 1948 tarihinde Sedat Simavi tarafından kurulmuş olup, günümüzde Demirören Holding bünyesinde bulunmaktadır.

<i>Sabah</i> (gazete) Türkiyede faaliyetlerini sürdüren günlük gazete

Sabah, Türkiye'de 22 Nisan 1985'te yayımlanmaya başlanan günlük gazete. Sloganı "Türkiye'nin en iyi gazetesi"dir. Gazete, 1997 yılının Ocak ayından itibaren internet üzerinden de yayımlanmaya başlamıştır. 2007 yılında TMSF'ye devredilen ve ardından Turkuvaz Medya Grubu'na katılan gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Erdal Şafak'tır.

<span class="mw-page-title-main">Gazete</span> haber, bilgi, bulmaca ve reklam içeren, genellikle düşük maliyetli kâğıt kullanılarak basılan ve dağıtımı yapılan bir yayın

Gazete, haber, bilgi, bulmaca ve reklam içeren, genellikle düşük maliyetli kâğıt kullanılarak basılan ve dağıtımı yapılan bir yayım olup, halka güncel olaylara ilişkin bilgi verme amacı gütmektedir. Genel olarak yayınlandığı gibi, özel bir konu üzerine de yayınlanabilir ve genellikle günlük ya da haftalık olarak yayınlanır. Gazete anlamında Osmanlı döneminde Arapça kökenli ceride sözcüğünün yanında günlük gazete anlamında Farsça rûznâme sözcüğünün de kullanıldığı ve geçmişte günlük olayları kaydetmek üzere günnâme, aylık olayları kaydetmek üzere aynâme yazıldığı da belirtilir. Gazete sözcüğünün Türkçe eş anlamlısı ise yenün sözcüğüdür.

<i>İkdam</i> 1894 - 1928 arasında İstanbulda yayınlanmış günlük siyasal gazete

İkdam, 5 Temmuz 1894 ve 31 Aralık 1928 tarihleri arasında İstanbul'da yayınlanmış günlük siyasal gazetedir.

Şalom, Türk Yahudi toplumuna yönelik yayın yapan, tamamını gönüllü yazar, köşe yazarı ve çizerlerin oluşturduğu, İstanbul'da yayınlanan haftalık gazete.

<i>Ulus</i> (gazete)

Ulus, 10 Ocak 1920 tarihinden beri Türkiye'de yayımlanan haftalık gazete.

<i>Jamanak</i> Ermenice günlük siyasi gazetesi

Jamanak, İstanbul'da yayımlanmakta olan Ermenice günlük siyasi gazete. Jamanak hala basılan, en eski azınlık gazetesidir. Jamanak, Ermenice "zaman" demektir.

Osman Oktay Ekşi, gazeteci, yazar; Basın Konseyi eski başkanı, Hürriyet gazetesinin eski başyazarı ve TBMM 24. Dönem Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul milletvekili.

<span class="mw-page-title-main">Ufuk Güldemir</span> Türk gazeteci

Mehmet Ufuk Güldemir, Türk gazeteci.

<i>Hâkimiyet-i Milliye</i> 1920-1934 yılları arasında yayımlanan gazete

Hâkimiyet-i Milliye, Türk Kurtuluş Savaşı sırasında başkanlığını Mustafa Kemal Paşa’nın yaptığı Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Heyet-i Temsiliyesi’nin yayın organı olarak 10 Ocak 1920’de Ankara’da yayın hayatına başlayan Türkçe gazetedir.

Pravda, Eski Sovyetler Birliği'nde ve Rusya'da yayınlanan günlük gazete.

Günaydın, 1968-1999 yılları arasında yayın yapmış İstanbul merkezli bir Türk günlük ulusal gazetesidir.

<i>Milat</i> (gazete)

Milat, Türkiye'de basılan ulusal günlük gazetedir. 20 Ekim 2011 yayına başlamıştır.

<i>Tanin</i> 1908-1947 arasında İstanbulda yayımlanan İttihatçı bir gazete

Tanin, II. Meşrutiyet'ten sonra İstanbul'da yayınlanan İttihatçı bir gazete.

Ümid, Kıbrıs adasında Osmanlı aydını Aleksan Sarrafyan Efendi tarafından 12 Aralık 1879- 5 Mart 1880 tarihleri arasında yayımlanan Türkçe gazetedir.

<i>Bakinskiy Raboçiy</i>

Bakinskiy Raboçiy, 1906 yılının Mayıs ayından beri yayınlanmakta olan Azerbaycan gazetesidir. Azerbaycan basın tarihinin en uzun ömürlü gazetesi olarak kabul edilmektedir.

Hazal Ocak, Türk muhabir ve gazeteci.

<span class="mw-page-title-main">Dmitri Muratov</span> Rus gazeteci ve televizyon sunucusu

Dmitri Andreyeviç Muratov, Rus gazeteci, Novaya Gazeta gazetesinin kurucusu ve genel yayın yönetmenidir. 2021 Nobel Barış Ödülü'nü, "demokrasinin ve kalıcı barışın ön koşulu olan ifade özgürlüğünü koruma çabaları" nedeniyle Maria Ressa ile birlikte aldı.

Osmanlı Milli Marşı, sözleri Tevfik Fikret tarafından yazılan, müziği Lübnanlı Wadia Sabra (1876-1952)'ya ait marştır. Vatan şarkısı olarak günümüzde bilinmektedir. Osmanlı imparatorluğu topraklarında basılmış ilk Rusça gazete olan Stambulskiye Novosti de marşın Rusçaya tercümesi yer almıştır. Biz fefdâi milletiz merd oğlu merd Türkleriz sözleri ile Suphi Ezgi yeniden bestelemiştir.