İçeriğe atla

Stalin Notası

"Hitler gelir ve gider ama Alman halkı ve Alman devleti kalır." Berlin'deki bir stel üzerinde Stalin'in Almanya'nın Nazi sonrası gelişimi hakkında yaptığı bir alıntı.

Stalin Notası, ya da Mart Notası olarak da bilinen, Almanya'daki Batılı Müttefiklerin (Birleşik Krallık, Fransa ve ABD) temsilcilerine 10 Mart 1952'de teslim edilen bir belgeydi. Sovyet genel sekreteri ve başbakanı Joseph Stalin, ekonomi politikalarında hiçbir koşul olmaksızın ve "insan hakları ve ifade, basın, dini ikna, siyasi inanç ve özgürlükler de dahil olmak üzere temel özgürlükler, toplantı ve demokratik parti ve örgütlerin serbest faaliyet" garantileri içeren bir Almanya'nın yeniden birleşmesi ve tarafsızlaştırılması için bir öneri ortaya koydu.[1]

Muhafazakar CDU/CSU Batı Almanya Şansölyesi Konrad Adenauer ve Batılı Müttefikler, Stalin'in yeniden bütünleşme teklifini Batı Almanya'nın yeniden bütünleşmesini durdurmaya çalışan saldırgan bir eylem olarak nitelendirdiler. Doğu Almanya'daki 18,5 milyon doğu Alman vatandaşının seçmen kütüklerine yeniden kabul edilmesi, Batı Almanya'nın 51 milyon vatandaşını siyasi olarak sola sürükleyecekti. Yeniden birleşme için meşru bir şansın kaçırılıp kaçırılmadığı konusunda tartışmalar vardı. Değişimden altı yıl sonra, iki Batı Alman bakan Thomas Dehler ve Gustav Heinemann, Adenauer'i yeniden birleşme şansını kaçırmakla suçladı.[2]

Eski Sovyet arşivlerinden gizliliği kaldırılan belgeler, Alman Demokratik Cumhuriyeti'ni Doğu bloğuna dahil etme ve Almanya'nın bölünmesinden Batılı işgalci güçleri sorumlu tutma niyetinin olduğunu göstermesine rağmen, notun samimiyeti konusunda süregelen bir tartışma var.[3]

İlk Stalin Notası

10 Mart 1952'de Andrei Gromyko, üç batılı işgalcinin (Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve Fransa ) temsilcilerine "Alman sorununun" çözümüne ilişkin diplomatik bir nota verdi ve dörtlü bir konferans çağrısında bulundu. Notta şu noktalara yer verildi:[4]

  • Almanya ile savaşın tüm katılımcılarını kapsayan bir barış anlaşması, tek bir birleşik Alman hükûmeti ile müzakere edilmelidir. Müttefikler bu oluşumun oluşumu konusunda anlaşmaya varmalıdır.
  • Almanya, Potsdam Konferansı hükümlerinin belirlediği sınırlar dahilinde birleşik bir devlet olarak yeniden kurulacaktı.
  • Antlaşmanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde tüm işgal kuvvetleri geri çekilecekti.
  • Almanya, cezai kovuşturma altındakiler hariç, Alman silahlı kuvvetlerinde Nazi Partisi'nin eski üyeleri de dahil olmak üzere toplanma özgürlüğü, basın özgürlüğü ve çok partili sisteme sahip olma özgürlüğü gibi demokratik haklara sahip olacak.
  • Almanya resmi olarak tarafsız olacak ve askerî güçleri kendisine karşı savaşa katılan hiçbir ülkeye karşı herhangi bir koalisyona veya askeri ittifaka girmeyecekti.
  • Almanya dünya pazarlarına kısıtlama olmaksızın erişebilecekti.
  • Almanya'nın kendisini savunacak kendi ulusal silahlı kuvvetleri olabilir ve bu kuvvetler için mühimmat da üretebilir.

Batı Almanya'nın tepkisi

Batı Almanya'nın öncelikleri Doğu Almanya'nınkinden farklıydı. Şansölye Adenauer, ana önceliğinin Batı Almanya'nın Batı'ya entegrasyonu olduğunu düşünüyordu ve yeniden birleşmeyi oldukça soyut bir hedef olarak görüyordu. Özellikle yönetimi, Almanya'nın kapitalist bir Avrupa olarak yeniden kurulmasına odaklanmak istiyordu ve Batı Almanya, Batı Avrupa'da güvenli bir şekilde yerleşene kadar yeniden birleşmenin mümkün olmayacağını düşünüyordu. Hatta yeniden birleşmenin ancak Doğu Avrupa'da radikal bir değişimle aynı anda gerçekleşebileceğine inanıyordu. Batı Almanya'nın Batı İttifakına entegrasyonu sağlanamazsa Batı Almanya, Sovyetler Birliği'nin etkisi altına girecekti.

Doğu Almanya tepkisi

Doğu Almanya'da nota resmi olarak heyecanla karşılandı. SED'in parti organı Neues Deutschland (Yeni Almanya), "Sovyet Hükümetinin, Alman halkının yurtsever güçlerine, Almanya'nın barışçıl bir şekilde yeniden birleşmesinin düşmanlarına karşı geniş bir saldırı başlatma olanağı verdiğini" büyük ölçüde vurguladı.[5] Bu büyük ölçüde, liderleri Sovyetlere ve onların siyasi hedeflerine ve ideolojik yönelimlerine tabi olan Doğu Almanya'daki güçlü ve ağır Sovyet etkisinin bir sonucuydu.

Batı tepkisi

Batı, Mart notunda sunulan öneriye pek şaşırmadı çünkü Stalin henüz Batı Almanya'nın batı entegrasyonuna müdahale etmeye çalışmamıştı. Ancak Batılı Güçler, Batı Almanya Batı'ya güvenli bir şekilde entegre olana kadar Sovyetler Birliği ile müzakerelere başlamak istemediler. Bu nedenle Batı'nın tepkisi Barış Antlaşması müzakerelerinin başlatılmasının ertelenmesi oldu.

25 Mart 1952'de İngiliz, Fransız ve Amerikan hükûmetlerinden Moskova'ya gönderilen ilk notada şu noktalar yer alıyordu:

  • Barış Antlaşması müzakerelerine başlamak için Birleşmiş Milletler'in tüm Almanya'da serbest seçimler yapılıp yapılmadığını kontrol etmesi gerekiyor; bu seçimler daha sonra yapılacak ve sonunda tüm Almanya için bir hükûmet kurulacak.
  • Potsdam'dan gelen sınırlar (Oder-Neisse hattı), ancak bir barış anlaşması yapılana kadar yürürlükte olacağı için reddedildi.
  • Almanya, BM Şartı kapsamında her türlü ittifaka girme hakkına sahip olacaktır.
  • Almanya'nın, Avrupa Savunma Topluluğu'na açık bir referans olduğu anlaşılan, savunma amaçlı bir Avrupa askeri ittifakına entegre edilmesi konusunda Batı'nın tam bir anlaşması olacaktı. Bağımsız bir Alman ordusu, militarist ve saldırgan rekabet tarafından kontrol edilen bir Avrupa'ya geri adım atacaktı.

İkinci Stalin Notası

Almanya'daki dört Müttefik işgal bölgesi (1945–1949)

9 Nisan 1952'de gönderilen ikinci Stalin Notasında Sovyetler Birliği, bir barış anlaşmasının temellerinin atılması ve birleşik bir Alman hükûmetinin kurulması için müzakerelerin başlatılması yönündeki tutumunu savundu. Stalin, serbest seçimlerin birleşik bir Alman hükûmetinin temeli olabileceğini kabul etti, ancak seçimleri denetlemek için Birleşmiş Milletler yerine dört işgalci gücün ısrar etmesi konusunda ısrar etti. Öte yandan Stalin, sınırlarının Potsdam Konferansı tarafından belirlendiği, yeniden birleşmiş bir Almanya fikrine ve daha genel olarak silahlı bir Almanya'nın diğer devletlere karşı saldırgan bir şekilde yönlendirilen bir ittifak içinde olamayacağı fikrine sadık kaldı.

13 Mayıs 1952 tarihli ikinci Batı notasında, tamamı Alman hükûmetinin serbestçe seçilmiş bir hükûmetin anlaşma müzakerelerine katılması gerektiği bir kez daha vurgulandı. Ayrıca Batı, işgalci güçlerden oluşan bir komisyonun seçimleri denetleyebileceğini kabul etti ancak komisyonun hükûmet yetkililerinden değil, tarafsız katılımcılardan oluşması konusunda ısrar etti. Anlaşmazlık konusu devam etti: önce serbest seçimler (Batı) ya da önce barış anlaşması müzakereleri (Sovyetler Birliği).

Üçüncü Stalin Notası

Avrupa Savunma Topluluğu'nun (EDC) resmi olarak imzalanmasından bir gün önce, Sovyetler Birliği 24 Mayıs 1952'de üçüncü bir nota gönderdi. Stalin DVE'nin kurulmasını eleştirdi. – Almanya Anlaşmasına göre – yeniden birleşmeden sonra bile geçerli olması gerektiğini söyledi ve Batı'yı barış anlaşması müzakerelerini geciktirmekle suçladı. Ayrıca, anlaşma müzakereleri sırasında tüm Alman hükûmetinin işgalci güçlerin kontrolü altında kalması gerekiyor.

10 Temmuz 1952'de Batı, SED'nin geçirdiği merkezileşmeyi, kolektifleştirmeyi ve Doğu Almanya adalet sistemindeki değişiklikleri eleştirdi. Notta, konferansın henüz bir barış anlaşmasını müzakere etmemesi, ancak öncelikle seçimleri denetleyecek bir komisyon kurulmasına karar vermesi gerektiği belirtiliyordu. Potsdam'ın müzakere temeli olup olamayacağı konusunda hâlâ görüş ayrılığı vardı ve bu, 1945'ten bu yana yaşanan tüm gelişmelerle çelişiyordu.

Dördüncü Stalin Notası

23 Ağustos 1952'de Sovyetler Birliği, ana pozisyonlarını ve suçlamalarını tekrarlayan son notasını gönderdi. Her ne kadar Batılı Güçler işgalci güçlerin seçimleri denetlemesine izin vermeyi kabul etmiş olsa da, Sovyetler birdenbire herhangi bir uluslararası seçim komisyonunu reddetti. Bunun yerine, Batı 1951'de bunu reddetmiş olsa da, Almanya'nın her iki tarafı da eşit temsile sahip bir komisyonun oluşturulmasından sorumlu olmalıdır.

Batı, 23 Eylül 1952'de önceki görüşlerini tekrarlayarak ve dört güçten oluşan partizan olmayan bir komisyon kurulması önerisini yenileyerek yanıt verdi.

Kaynakça

  1. ^ United States. Department of State. Historical Office. (1971). Documents on Germany, 1944-1970. U.S. Govt. Print. Off. s. 193. OCLC 643516898. 
  2. ^ "Bundestag Sitting 23 Jan 1958" (PDF). s. 392. 23 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 2 Mayıs 2024. 
  3. ^ Ruggenthaler, Peter (2011). "The 1952 Stalin Note on German Unification: The Ongoing Debate". Journal of Cold War Studies. 13 (4): 172-212. doi:10.1162/JCWS_a_00145. ISSN 1520-3972. 
  4. ^ "Soviet Draft of a German Peace Treaty – First "Stalin Note" (March 10, 1952)". germanhistorydocs.ghi-dc.org. 16 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2018. 
  5. ^ "For a Lasting Peace, For a People's Democracy!". ciml.250x.com. Organ of the Information Bureau of the Communist Parties in Bucharest. 29 Ağustos 1952. 24 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Birliği'nin genişlemesi</span> Avrupa Birliğine zaman içinde olan değişimleri ele alan madde.

Avrupa Birliği'nin genişlemesi, Avrupa Birliği'nin yeni üye devletleri kabul etme sürecidir. Bu süreç ilke defa altı ülkenin Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu adı altında 1952'de başladı. Genişleme sürecinde AB, 2007'de Bulgaristan ve Romanya'nın da katılımı ile 27 ülkeye çıktı. 1 Temmuz 2013'te Hırvatistan birliğin 28. üyesi olmuştur. 2020'de Birleşik Krallık'ın birlikten ayrılmasıyla üye sayısı tekrar 27'ye düşmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Konrad Adenauer</span> Almanya Federal Cumhuriyetinin ilk şansölyesi (1949–1963)

Konrad Hermann Josef Adenauer, Alman devlet adamı, şansölye.

<span class="mw-page-title-main">Münih Antlaşması (1938)</span> Almanca konuşulan Çekoslovakya topraklarının 1938de Almanyaya bırakılması

Münih Antlaşması, Birleşik Krallık, Fransa, İtalya ve Almanya arasında yapılan ve Çekoslovakya'nın Südet bölgesinin Almanya'ya verilmesini öngören 29 Eylül 1938 tarihli antlaşmadır.

<span class="mw-page-title-main">Helmut Kohl</span> 6. Almanya şansölyesi (1982–1998)

Helmut Josef Michael Kohl, Alman siyasetçi ve devlet adamı. 1982 ile 1998 arasında, Almanya şansölyesi, 1973 ile 1998 arasında Hristiyan Demokrat Birliği'nin (CDU) lideri.

<span class="mw-page-title-main">Almanya'nın yeniden birleşmesi</span> 1989-1991 Almanyanın tam egemenliği ile birleşme süreci

Almanya'nın yeniden birleşmesi, 3 Ekim 1990 tarihinde eski Alman Demokratik Cumhuriyeti topraklarının Almanya Federal Cumhuriyeti'nin topraklarına dâhil olmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Soğuk Savaş</span> 1947–1991 yılları arasında Batı Bloku ve Doğu Bloku arasında geçen jeopolitik gerginlik süreci

Soğuk Savaş, iki Süper güç olan ABD önderliğinde Batı Bloku ile Sovyetler Birliği'nin önderliğinde Doğu Bloku ülkeleri arasında Truman Doktrini'nin ilanından (1947) SSCB'nin dağılmasına (1991) kadar devam ettiği kabul edilen uluslararası siyasi ve askeri gerginlik. Soğuk Savaş dönemi, Amerika liderliğinde batı dünyası ile Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin önderliğindeki komünist blok arasındaki dünya üzerinde geniş bir nüfusu etki etmesine verilen isimdir. Soğuk Savaş döneminde NATO, "Batı İttifakı" olarak da biliniyordu. Batı Bloku, NATO üyesi ülkeler ile NATO üyesi olmayan ancak ABD ile müttefik olan kapitalist ve antikomünist ülkelerden, Doğu Bloku ise Varşova Paktı'na üye olan komünist ve bu pakta üye olmayan diğer komünist ülkelerden oluşuyordu. Bu iki karşıt blokun yanı sıra hiçbir bloku desteklemeyen Bağlantısızlar Hareketi isimli üçüncü bir blok daha vardı. Çin ve Yugoslavya hem Doğu Bloku ülkeleri, hem de Bağlantısızlar Hareketi ülkeleriydi. Bu iki komünist ülkenin her iki blokta da olmasının nedeni Sovyetler Birliği ile olan görüş farklılıklarıydı.

<span class="mw-page-title-main">Batı Almanya</span> Almanya Federal Cumhuriyeti (1949–1990)

Batı Almanya, Federal Almanya ya da resmî adıyla Almanya Federal Cumhuriyeti, II. Dünya Savaşı'ndan sonra Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık ve Fransa kontrolü altındaki bölgede kurulmuş devlet. "Batı Almanya", 15. yüzyıldan beridir Almanya diye adlandırılan ülkenin, II. Dünya Savaşı'ndan sonra politik ve coğrafi olarak ikiye ayrılması sonucu oluşmuştur ve bu ad, 1949'dan 1990'a kadar ABD ve Birleşik Krallık'ın sebebiyet verdiği politik arenada kullanılan bir ad olarak kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Alman-Sovyet Saldırmazlık Paktı</span> 1939 yılında Nazi Almanyası ile Sovyetler Birliği arasında imzalanan tarafsızlık paktı

Alman-Sovyet Saldırmazlık Paktı veya Molotov - Ribbentrop Paktı, Nazi Almanyası ile Sovyetler Birliği arasında Doğu Avrupa'yı aralarında paylaşan bir saldırmazlık paktıydı. Pakt 23 Ağustos 1939'da Moskova'da Almanya Dışişleri Bakanı Joachim von Ribbentrop ve Sovyet Dışişleri Bakanı Vyaçeslav Molotov tarafından imzalandı ve resmi olarak Almanya ile Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Arasında Saldırmazlık Antlaşması olarak biliniyordu. Gayri resmi olarak; Hitler-Stalin Paktı, Nazi-Sovyet Paktı veya Nazi-Sovyet İttifakı olarak da anıldı.

<span class="mw-page-title-main">Rusya-Türkiye ilişkileri</span>

Türkiye-Rusya ilişkileri temelleri 15. yüzyıl sonlarında Osmanlı Devleti ile Çarlık Rusyası arasında başlayan ilişkilerine dayanan ilişkilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Almanya Hristiyan Demokrat Birliği</span> Almanyada bir siyasi parti

Almanya Hristiyan Demokrat Birliği, Hristiyan demokrat ve liberal muhafazakâr görüşte, merkez sağ pozisyonda bir Alman siyasi partisidir. Genel başkanı Friedrich Merz'tir.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Komünist Partisi</span> Sovyetler Birliğini yöneten parti

Sovyetler Birliği Komünist Partisi, Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nin Bolşevik kanadınca kurulan ve 1917 Büyük Ekim Sosyalist Devrimi'nden sonra 1991 yılına dek Sovyetler Birliği'ni yöneten parti. Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi olarak iktidara gelen parti 1918 yılında Komünist Parti adını aldı.

<span class="mw-page-title-main">Georgi Çiçerin</span> Sovyet diplomat ve politikacı (1872–1936)

Georgi Vasilyeviç Çiçerin, Rus marksist devrimci, 1918-1930 yılları arasında Sovyet Dışişleri Halk Komiseri görevi yapan Sovyet politikacı, diplomat, tarihçi ve müzikologdur.

<span class="mw-page-title-main">Almanya Sosyalist Birlik Partisi</span> Almanyada bir siyasi parti (1946–1989)

Almanya Sosyalist Birlik Partisi, Alman Demokratik Cumhuriyeti'nin kurulduğu 7 Ekim 1949 tarihinden Mart 1990 seçimlerine kadar iktidarda bulunan partidir. SED, geleneksel Marksist-Leninist ideolojiyi benimseyen bir komünist partiydi. 1980'lerde SED, Sovyetler Birliği'nde gerçekleşmekte olan perestroyka ve glasnost açılımlarına cephe almıştır. Sovyetler Birliği ve ABD arasında Alman Demokratik Cumhuriyeti yönetiminin dahil edilmediği Moskova görüşmeleri sonucu Almanya Federal Cumhuriyeti ile Alman Demokratik Cumhuriyeti fiilen birleşince parti iktidardan düşmüştür.

Locarno Antlaşması, 5-16 Ekim 1925 tarihleri arasında İsviçre'nin Locarno kentinde müzakere edilen ve 1 Aralık 1925'te Londra'da imzalanan antlaşma.

<span class="mw-page-title-main">Rapallo Antlaşması (1922)</span> I. Dünya Savaşından sonra SSCB ve Alman Weimar Cumhuriyeti arasında imzalanan antlaşma

Rapallo Antlaşması, I. Dünya Savaşı'ndan sonra Sovyetler Birliği ve Alman Weimar Cumhuriyeti arasında İtalya'nın Rapallo kentinde 16 Nisan 1922 tarihinde imzalanan antlaşma.

<span class="mw-page-title-main">Batı Berlin</span>

Batı Berlin, siyasi unsurlar yüzünden oluşmuş ve 1949'dan 1990'a kadar var olmuş bir eksklavdı. Batı Berlin sadece bugünkü Berlin'in batısındaki bölgeyi kapsıyordu ve Doğu Berlin ve Alman Demokratik Cumhuriyeti ile sınırlarını paylaşıyordu. Şehrin batısı 1945'te oluşan Amerikan, İngiliz ve Fransız sektöründen oluşuyordu. Siyasal olarak bu sektörler Batı Almanya'ya bağlıydı ama yine de bu bölgeler özel statülere sahipti, çünkü bu bölgelerin yönetimi Müttefik Devletler tarafından yapılıyordu. Doğu-Berlin'de Sovyetler tarafından işgal edilmişti ve böylece Sovyet sektörü olmuştu, Doğu Berlin böylece Sovyetler yönetimi altına girdi ve bütün Berlin'in Doğu Almanya'nın başkenti olması talep edildi. Bu talep Batılı Müttefikler tarafından reddedildi ve Berlin'in yönetiminin dört işgalci güçleri tarafından gerçekleştirilmesi istendi. Sovyetler'in ve Batılı Müttefikler'in siyasal nedenler yüzünden anlaşamaması nedeniyle kent bölündü ve Berlin Duvarı'nın 1961'de yapılmasıyla şehir resmen duvarlar tarafından bölünmüş oldu. Berlin duvarı'nın 1989'da yıkılmasıyla şehir yeniden birleşti.

<span class="mw-page-title-main">Polonya tarihi (1945–89)</span>

Polonya'nın 1945'ten 1989'a kadar olan tarihi, II. Dünya Savaşı'nın sona ermesinden sonra Polonya'ya dayatılan komünist yönetim dönemini kapsar. Bu yıllar, genel sanayileşme, kentleşme ve yaşam standardında pek çok iyileştirmeyi barındırırken, erken dönem Stalinist baskılar, toplumsal huzursuzluk, siyasi çekişmeler ve şiddetli ekonomik zorluklarla gölgelendi.

<span class="mw-page-title-main">Potsdam Anlaşması</span> 1945 yılında 3 büyük Müttefik arasında İkinci Dünya Savaşının sona ermesine ilişkin anlaşma

Potsdam Anlaşması,, Ağustos 1945'te İkinci Dünya Savaşı'nın galibi üç büyük Müttefik devlet olan Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri ve Sovyetler Birliği arasında yapılan anlaşmadır. Potsdam Konferansı'nın bir sonucu olan bu anlaşma, Almanya'nın sınırlarının ve Alman işgalinden kurtarılan bölgede sınırların belirlenmesi ve yeniden inşası ile ilgiliydi. Ayrıca Almanya'nın silahsızlandırılması ve ödeyeceği savaş tazminatları, savaş suçlularının yargılanması ve etnik Almanların Avrupa'nın çeşitli bölgelerinden toplu olarak sınır dışı edilmesi konularını da ele almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Batı ihaneti</span>

Batı ihaneti, Birleşik Krallık, Fransa ve bazen ABD'nin, II. Dünya Savaşı'nın başlangıcında ve sonrasında Çekoslovak ve Polonya devletlerine ilişkin yasal, diplomatik, askeri ve ahlaki yükümlülüklerini yerine getirmediği görüşüdür. Ayrıca bazen o sırada diğer Orta ve Doğu Avrupa devletlerinin muamelesine de atıfta bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Almanya'daki Sovyet işgal bölgesi</span> Savaş sonrası Almanyada Sovyet işgal bölgesi

Almanya'daki Sovyet işgal bölgesi, 1 Ağustos 1945'te Potsdam Anlaşması sonucunda kurulan, Sovyetler Birliği tarafından komünist bölge olarak işgal edilen Almanya'nın bir bölgesiydi. 7 Ekim 1949'da Sovyet işgal bölgesinde İngilizcede Doğu Almanya olarak anılan Alman Demokratik Cumhuriyeti (GDR) kuruldu.