İçeriğe atla

Stalin Anıtı (Prag)

Koordinatlar: 50°05′41″K 14°24′58″D / 50.09472°K 14.41611°D / 50.09472; 14.41611
Stalin Anıtı (Prag)
Batıdan bakıldığında Stalin Anıtı ve kaidesi
Harita
Koordinatlar50°05′41″K 14°24′58″D / 50.09472°K 14.41611°D / 50.09472; 14.41611
KonumPrag, Çekya
TasarlayanOtakar Švec
İnşa eden Çekoslovakya
TürHeykel
MalzemeGranit
Uzunluk22 m
Yükseklik15,5 m
Ağırlık14.000 ton
Açılış tarihi1 Mayıs 1955
Yıkılma tarihi6 Kasım 1962

Stalin Anıtı (Çekce: Stalinův pomník) Prag, Çekoslovakya'da Joseph Stalin'i onuruna yapılan granit heykeldir. 1 Mayıs 1955'te birçok kez açıldıktan sonra açıldı. 2 buçuk yılda tamamlandı ve Stalin'in dünyadaki en büyük temsiliydi. Heykel 1962 sonlarında yıkıldı.

1950'lerin ortalarında Çekoslovakya'daki büyük taş monolitlerin toplanıp Prag'a teslim edilmesine karar verildi. Anıtın detayları devasa kayalardan yontulmuştu. En güçlü lokomotiflerin ve demiryolu platformlarının tümü, taş blokları Prag'a teslim eden mühendislerin hizmetine sunuldu. Bu kargo son derece önemli bir statüye sahipti, taş blokların teslimatı zamanında tamamlandı.

Stalin anıtı yedi yıldır varlığını sürdürüyordu. 1952 yılında temeli atılan anıt, Stalin'in ölümünden üç yıl sonra dikildi. CPSU Merkez Komitesi Birinci Sekreteri N.S. Kruşçev'in I.V. Stalin'i ve bu kişiliğin kültünü sert bir şekilde eleştirdiği CPSU 20. Kongresi'nin ardından anıtın sökülmesine karar verildi. Heykelin patlamasının ardından taşların Çehov Köprüsü'nü yıkacağı yönünde korkular vardı . 1962'de heykel kompozisyonu havaya uçuruldu. İlk patlamadan sonra sadece granit kaplama blokları ufalanarak betonarme yapı açığa çıktı. Anıtın tamamen yok edilebilmesi için ikinci ve üçüncü patlamanın yaşanması gerekiyordu. İkincisi, 7 Kasım 1962'de Ekim Devrimi'nin 45. yıldönümü kutlamalarının arifesinde yapıldı. Heykelin ortadan kaldırılması operasyonu 4,5 milyon krona, inşaatı ise 140 milyon krona (bazı kaynaklara göre 260 milyon kron) mal oldu.[1][2]

1990 yılında korsan radyo istasyonu Radio Stalin, heykelin kaidesinin altındaki bomba sığınağından faaliyet gösteriyordu. Aynı barınak, 1990'ların başında Prag'ın ilk rock kulübünün de eviydi. 1991 yılında Genel Çekoslovak Sergisi sırasında anıtın bulunduğu yere eski kaide üzerine dev bir metronom yerleştirilmesine karar verildi. Yazar, mimar Vratislav Karel Novak'a göre, metronomun Prag'ın 24 metre yukarısındaki hareketinin zamanın geçişinin amansızlığını vurgulaması gerekiyordu. Çubuğun uzunluğu 20 metreydi. Orijinal plana göre metronomun sergi sonunda sökülmesi gerekiyordu ancak daha sonra şehir yetkilileri cazibe merkezini terk etmeye karar verdi. 1996 yılında HIStory Dünya Turunun tanıtımı için kaideye kısa süreliğine 11m boyunda Michael Jackson'ın heykeli konuldu. 1998 Çek parlamento seçimleri sırasında bölgeye Sivil Demokrat Parti lideri Václav Klaus'un tanıtımını yapan bir reklam panosu dikildi, ancak şiddetli rüzgarlar nedeniyle kısa süre sonra kaldırıldı.

Prag Şehri, bir akvaryum inşa etme planı da dahil olmak üzere, yıllardır sitenin yeniden geliştirilmesi için çeşitli seçenekleri değerlendiriyor.[3] Geriye kalan kısım kaykaycılar ve diğer insanlar için popüler bir buluşma noktasıdır.[4]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Stalin statue site reveals chilling remains of Prague labour camp, The Guardian (28 March 2020)
  2. ^ Asiedu, Dita (3 Mayıs 2005). "World's biggest Stalin monument would have turned 50 on May Day". Radio Prague. 18 Kasım 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2013. 
  3. ^ "An exercise in futility". The Prague Post. 19 Aralık 2007. 16 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2013. 
  4. ^ Letná Park (praha7.cz)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tankut Öktem</span> Türk heykeltıraş

Tankut Öktem, Türk heykeltıraştır.

<span class="mw-page-title-main">Haluk Tezonar</span> Türk heykeltıraş

Haluk Tezonar, Türk heykeltıraş. En çok Atatürk anıtı yapan heykeltıraşlar arasında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Kıztaşı</span>

Kıztaşı ya da Markianos Sütunu, 455 yılında Konstantinopolis'te Doğu Roma İmparatoru Markianos anısına dikilen bir anıtsal sütundur.

<span class="mw-page-title-main">Güvenlik Anıtı</span> Ankarada bulunan bir anıt

Güvenpark Anıtı, Ankara Kızılay Meydanı'nda Güvenpark içerisinde bulunan ve Türk ulusunun polis ve jandarmaya olan güvenini, Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı'nda ve inkılap hareketlerinde beraber bulunduğu arkadaşlarını temsil eden heykeller ve insan zekasını, çiftçinin tarım çalışmalarını betimleyen kabartmaların yer aldığı anıttır.

Muhammed Fuzuli heykeli — Azerbaycan Devlet Akademik Milli Dram Tiyatrosunın önünde bulunan "Fuzûlî" abidesi. Ünlü Azerbaycanlı heykeltıraraşlar Ömer Eldarov ve Tokay Memmedov'un 1962 yılında birlikte yaptıkları plastik sanat eserlerindendir. Divan şairi Fuzûlînin anısına dikilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Onur Anıtı</span> Samsunun İlkadım ilçesindeki atlı Atatürk heykeli

Onur Anıtı, Samsun'un İlkadım ilçesindeki Atatürk Parkı'nda yer alan ve şehrin simgesi hâline gelen anıttır. Mustafa Kemal'in Samsun'a çıktığı noktaya dikilen anıt Kurtuluş Savaşı'nın başlangıcı sayılan bu anı simgelemektedir.

<span class="mw-page-title-main">İlk Kurşun Anıtı</span> İzmir, Türkiyede bir anıt

İlk Kurşun Anıtı, 15 Mayıs 1919'da İzmir'in İşgali sırasında öldürülen gazeteci Hasan Tahsin anısına İzmir'de Konak Meydanı'na 1974 yılında dikilmiş anıttır.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Atatürk Anıtı</span> İzmir, Türkiyede bir anıt

İzmir Atatürk Anıtı, İzmir Cumhuriyet Meydanı'na Millî Mücadele'yi temsil etmek üzere 1932'de dikilmiş anıttır.

<span class="mw-page-title-main">Prag Ayaklanması</span>

Prag Ayaklanması, Çek partizanlar tarafından II. Dünya Savaşı sırasında Prag'ı Alman işgalinden kurtarmak için yapılan bir girişimdir. Direniş 5 Mayıs 1945 tarihinde başladı. Ayaklanmayı bastıramayan Almanlar 8 Mayıs'ta geri çekilmeye başladılar. Ayaklanma bu açıdan başarılı oldu. Kızıl Ordu Prag'a girmeye başladı ve geride kalan Alman birliklerini ezdi.

<span class="mw-page-title-main">Lenin Anıtı (Volga-Don Kanalı)</span>

Volga-Don Kanalı'ndaki Lenin Anıtı, Volga Nehri'ndeki Volga-Don Kanalı'nın girişinde yer alan Sovyetler Birliği'nin kurucusu Vladimir Lenin'e adanılan anıt. Volgograd'da yer alan heykel dünyanın en yüksek heykellerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Çehov Anıtı</span>

Çehov Anıtı, G. A. Zakharov tarafından tasarlanan, Taganrog'daki Çehov Meydanı'nda yer alan, Anton Çehov anısına dikilemiş anıt. 29 Ocak 1960 tarihinde, yazarın 100. doğum yıldönümü vesilesiyle açılışı gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Varşova Paktı'nın Çekoslovakya'ya müdahalesi</span> Çekoslovakyadaki liberalleşme reformlarını durdurmak amacıyla Varşova Paktı üyeleri tarafından yapılan işgal

Varşova Paktı'nın Çekoslovakya'ya müdahalesi,, 20-21 Ağustos 1968 gecesi Alexander Dubček'in "Prag Baharı" adı verilen siyasi liberalleşme reformlarını durdurmak için Sovyetler Birliği ile diğer Varşova Paktı müttefikleri olan Doğu Almanya, Polonya, Bulgaristan ve Macaristan'ın Çekoslovakya'yı işgal ettiği askerî harekât. Yaklaşık 250.000 kişiden oluşan Varşova Paktı orduları o gece Çekoslovakya'ya saldırdı, Romanya ve Arnavutluk saldırıya katılmayı reddetti. Doğu Almanya kuvvetleri istilaya katılmaya hazır olsalar da, işgalden birkaç saat önce Moskova'dan Çekoslovakya sınırını geçmemeleri emredildi. Saldırı sırasında 137 Çekoslovak sivil öldürüldü ve yaklaşık 500 sivil yaralandı.

<span class="mw-page-title-main">Bursa Atatürk Anıtı</span>

Bursa Atatürk Anıtı, Bursa valiliği tarafından heykeltıraş Nijat Sirel'e yaptırılmış ve Bursa Hükûmet Meydanı'na 1931 yılında dikilmiş anıttır.

<span class="mw-page-title-main">Stalin Anıtı (Budapeşte)</span>

Stalin Anıtı, Macaristan Halk Cumhuriyeti'nin başkenti Budapeşte'de yer alan, dönemin Sovyetler Birliği Komünist Partisi genel sekreteri Josef Stalin'in Aralık 1951'deki yetmiş üçüncü yaş günü şerefine inşa edilen anıt. 1956 Macaristan ayaklanması sırasında destalinizasyon politikalarından güç alan gruplar tarafından 23 Ekim 1956'da yıkıldı ve parçalara ayrıldı. Daha sonra heykelsiz olarak yeniden inşa edilerek 1 Mayıs İşçi Bayramı geçit törenlerinde kullanılan dekoratif bir yer olarak işlev gördü. 1990'lı yıllarda kaide tamamen yıkıldı.

<span class="mw-page-title-main">Stalin Anıtı (Gori)</span>

Stalin'in Anıtı, Gori'de yer alan Sovyetler Birliği Komünist Partisi genel sekreteri Josef Stalin'e atfen inşa edilen anıt heykel. Anıt Stalin'in anavatanı olan Gürcistan'da Gori belediye binasının önünde bulunuyordu. 24 Haziran 2010 tarihinde söküldü ve Josef Stalin Müzesi'ne taşındı.

<span class="mw-page-title-main">Klement Gottwald</span>

Klement Gottwald 1929'dan 1953'teki ölümüne kadar Çekoslovakya Komünist Partisi'nin lideri olan Çekoslovak komünist politikacı. 1945'e kadar Genel Sekreter, 1945'ten 1953'e kadar Başkanlık yaptı. 1948'den 1953'e kadar Çekoslovakya Sosyalist Cumhuriyeti'nin ilk lideriydi.

<span class="mw-page-title-main">Edirne Atatürk Anıtı</span>

Edirne Atatürk Anıtı, Edirne'de Talat Paşa Caddesi üzerinde o zaman "Darülfünun Bahçesi" adıyla anılan parka 1931 yılında dikilen bronz döküm anıtsal heykel.

<span class="mw-page-title-main">Vítkov Tepesi Ulusal Anıtı</span>

Vitkov Tepesi Ulusal Anıtı, Çekya'nın başkenti Prag'ın Žižkov bölgesinde bulunan Vitkov Tepesine inşa edilmiş, Çekya ve Çekoslovakya tarihi açısından önem teşkil eden yapılardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Bohumil Kafka</span>

Bouhumil Kafka Çek heykeltıraş ve pedagogtur.

<span class="mw-page-title-main">Stalin Heykeli (Berlin)</span>

Stalin heykeli, Sovyet lideri Joseph Stalin'in bronz bir tasviriydi. Bir Komsomol heyeti, heykeli 1951'de Üçüncü Dünya Gençlik ve Öğrenci Festivali vesilesiyle Doğu Berlin hükûmetine sunmuştu. Anıt, o zamanlar Berlin'in Friedrichshain semtinde inşa edilmekte olan yeni tasarlanmış ve etkileyici bulvar Stalinallee'deki bir konuma geçici olarak yerleştirildikten sonra 3 Ağustos 1951'de resmen adandı. Stalin'in anıtları, De-Stalinizasyon döneminde Sovyetler Birliği ve Doğu Almanya da dahil olmak üzere diğer ilişkili ülkelerin liderleri tarafından bulundukları yerlerden kaldırıldı. Berlin'de heykel ve Stalinallee'yi gösteren tüm sokak tabelaları bir gece gizli bir operasyonla alelacele kaldırıldı ve caddenin adı Karl-Marx-Allee ve Frankfurter Allee olarak değiştirildi. Bronz heykel parçalandı ve parçalar geri dönüştürüldü.