İçeriğe atla

Staka Skenderova

Staka Skenderova
Doğum1831
Saraybosna, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm1891 (59-60 yaşlarında)
Saraybosna, Bosna-Hersek, Avusturya-Macaristan
Ölüm sebebiAt arabası kazası
Defin yeriKutsal Başmelekler Mezarlığı, Saraybosna[1]
Meslek

Staka Skenderova (1831 - 26 Mayıs 1891), Bosnalı öğretmen, sosyal görevli, yazar ve folkloristiktir.[2] 19 Ekim 1858'de Saraybosna'nın ilk kız okulunu kurmasıyla tanınır.[3] Ertesi yıl, modern Bosna'da yayımlanan ilk kadın yazar olmuştur.

Hayatı

Skenderova, 1831'de Saraybosna'da doğdu. Ailesi Semi Pazar'dan gelen göçmenlerdir. Abisi Osmanlı ordusunda terziydi ve böylece Skenderova küçük yaşta Türkçe öğrendi.

Osmanlı makamlarının izni ile Skenderova'nın 1858'de Saraybosna'da ilk kız okulu açmasına izin verildi. Aynı zamanda Bosna-Hersek'teki ilk kadın öğretmen oldu.

Sonunda rahibe olmaya karar verdi. O zamanlar Bosna'da Sırp Ortodoks kadın manastırı olmadığı için 1870 yılında Kudüs'te Doğu Ortodoks rahibesi olarak görevlendirildi.[4]

Ölümü

Skenderova, Mayıs 1891'de öldü. Ilıca'da bir at arabası tarafından ağır yaralandı.[5] Bir arkadaşı tarafından bakıldı ancak kısa bir süre sonra yaralarından dolayı öldü ve Saraybosna'da gömüldü.

Eserleri

  • Ljetopis Bosne, 1825–1856 ("Boşnak Tarihi, 1825-1856", 1859)

Kaynakça

  1. ^ Pokop.ba. "Sveti Arhangeli Georgije i Gavrilo" (Boşnakça). 1 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2019. 
  2. ^ "Žene iz priča i legendi BiH - Staka Skenderova". Federalna. 11 Mayıs 2014. 13 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Eylül 2014. 
  3. ^ "Staka Skenderova". BH Leksikon. 28 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Eylül 2014. 
  4. ^ "Starogradski haberi 9 - Općina Stari Grad Sarajevo; page 17" (PDF). Stari Grad. 3 Mart 2011. 27 Haziran 2011 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Eylül 2014. 
  5. ^ "STAKA SKENDEROVA". Sarajevo. 12 Nisan 2013. 1 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Eylül 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Saraybosna</span> Bosna-Hersekin başkenti

Saraybosna, Bosna-Hersek’in başkenti ve 2007 yılı sayımlarına göre 619.030 kişilik nüfusuyla en büyük kentidir. Saraybosna, ayrıca Bosna-Hersek Federasyonu'nun ve fiilî başkenti Banyaluka olan Sırp Cumhuriyeti'nin de hukukî başkentidir. Saraybosna Kantonu'nun da merkezidir. Saraybosna, Bosna bölgesinin Dinar Alpleri'yle çevrili Saraybosna Vadisi içerisinde Miljacka Nehri'nin çevresinde kurulmuştur. Şehir, barındırdığı dinî çeşitliliğiyle bilinir. Müslümanlık, Katoliklik, Ortodoksluk ve Musevîlik, burada yüzyıllar boyunca barış içinde bir arada var olagelmişlerdir. İşte bu yüzden Saraybosna, Avrupa'nın Kudüs'ü olarak kabul edilir. Saraybosna Balkanlar'daki kültürel şehirlerin en önemlilerinden biri olarak kabul görür.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek</span> Balkanlarda bir ülke

Bosna-Hersek, kısa haliyle B&H, resmî adıyla Bosna ve Hersek, Balkanlar'da 51.197 km² yüz ölçümlü bir ülke. Kuzey, batı ve güneyden Hırvatistan; doğudan Sırbistan ve güneydoğusunda Karadağ ile çevrili olup Adriyatik Denizi'ne Neum şehrinin olduğu yerde yalnızca 20 km'lik limansız bir kıyısı bulunmaktadır. Ülkenin coğrafyası merkez ve güneyde dağlık, kuzeybatıda tepelik, kuzeydoğuda düzlük bir karakter sergiler. Başkent ve en büyük şehir olan Saraybosna, birçok yüksek dağla çevrelenmiştir. Ülkenin çoğunluğunu kaplayan Bosna bölgesinde karasal iklim görülür, bu bölgede yazları sıcak, kışları kar yağışlı ve soğuktur. Ülkenin güney kıyılarındaki daha küçük Hersek bölgesinde ise tipik Akdeniz iklimi görülür. Bosna-Hersek doğal kaynaklar açısından da zengin bir görünüm arz eder.

Dârü'l-Muallimât; 1870 yılında Osmanlı Devleti’nde, ilk ve orta öğretim kız okullarına öğretmen yetiştirmek için açılan eğitim kurumu. Kız öğretmen okulu.

<span class="mw-page-title-main">Sırp Cumhuriyeti</span> Bosna-Hersek Federasyonunun içinde bulunan Sırp Cumhuriyeti bölgesi

Sırp Cumhuriyeti, Bosna-Hersek'in iki entitesinden biri, diğeri ise Bosna-Hersek Federasyonu'dur. Ülkenin kuzeyinde ve doğusunda yer almaktadır. En büyük şehri ve idari merkezi, Vrbas nehri üzerinde yer alan Banja Luka'dır.

<span class="mw-page-title-main">Danis Tanović</span>

Danis Tanović,, film yönetmeni ve senaristtir. 2001 yapımı ilk filmi No Man's Land ile dünya çapında tanınan Tanović, 2003 Cannes Film Festivali'nde jüri üyeliği yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Müfide Kadri</span> Türk ressam

Müfide Kadri Türk ressam, besteci.

İspanyol Engizisyonuyla başlayıp Holokost'la neredeyse yok olmaya yüz tutan, II.Dünya Savaşı ve Yugoslav savaşlarını atlatan Bosna-Hersek'teki Yahudilerin zengin bir tarihi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Saraybosna Film Festivali</span>

Saraybosna Film Festivali, 1995 yılından bu yana Saraybosna'da gerçekleştirilen film festivalidir.

<span class="mw-page-title-main">Dunja Mijatović</span> Bosna-Hersekli Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri

Dunja Mijatović Bosna-Hersekli Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri.

Mustafa Hilmi Efendi Hadžiomerović, Bosnalı bir din adamı, 1. Bosna Hersek İslam Birliği Reisu-l-uleması.

<span class="mw-page-title-main">Bosanska Krajina</span>

Bosanska Krajina Sırp-Hırvatça telaffuz: [bɔ̌sanskaː krâjina]) ya da sadece Krajina, Bosna Hersek'in batısında etrafında nehirler olan bir bölgedir. Etrafındaki nehirler şöyle ki: Sava (kuzey), Glina (kuzeybatısında), Vrbanja (doğusunda) ve Vrbas (güneydoğusunda). Bölge aynı zamanda doğal güzellikleri ve tabiat çeşitliliği ile ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Rada Vranješević</span>

Rada Vranješević, II. Dünya Savaşı sırasında Bosna'da faaliyet yürüten Yugoslav politikacı, siyasi aktivist, partizan ve direniş lideri.

Osmanlı döneminde Bosna-Hersek, Bosna-Hersek'in 1463/1482'den Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun Bosna'yı ele geçirdiği 1878'e kadar Osmanlı yönetiminde kaldığı dönemdir. Osmanlıların gelişi, Bosna-Hersek tarihindeki en önemli olaydır ve günümüz Bosna-Hersek bölgesi için muazzam dini, dilsel, kültürel, politik ve askeri sonuçlar doğurmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek şehirlerinin kardeş şehirleri</span> Vikimedya liste maddesi

Bu madde, Bosna-Hersek'in şehirlerin kardeş şehirlerinin bir listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Sırp Cumhuriyeti'nin belediyeleri</span> Vikimedya liste maddesi

1994 yılında kabul edilen "Bölgesel Örgütler ve Yerel Yönetimler Kanunu" uyarınca, Sırp Cumhuriyeti 80 belediyeye bölünmüştür. Dayton Barış Anlaşmasının imzalanmasından sonra, yasa 1996 yılında ülkenin sınırlarındaki değişiklikleri yansıtacak şekilde değiştirildi ve şimdi Sırp Cumhuriyeti'nin 64 belediyeye bölünmesini öngörüyor.

Yönetmenliğini Ademir Kenović'in yaptığı Bosna'daki savaşı anlatan 1996 yapımı film. Filmi adı Mustafa Nadarević'in canlandırdığı ''Hamza''' karakterinin kağıda çizdiği mükemmel dairelerden geliyor.

<span class="mw-page-title-main">Jovan Divjak</span> Boşnak general

Jovan Divjak (Sırpça ;Јован Дивјак, Bosna Savaşı sırasında 1994 yılına kadar Bosna ordusunun ana kurmay Komutan Yardımcısı olarak görev yapan bir Bosnalı ordu generaliydi.

<span class="mw-page-title-main">Morića Han</span>

Morića Han, aslen 1551 yılında Osmanlı İmparatorluğu toprakları olan Sarajevo'da inşa edilmiş bir kervansaraydır. 1697'de çıkan yangından sonra bugünkü haliyle yeniden inşa edildi. Morića Han, Gazi Hüsrev Bey'in vakfına (vakıf) ait olan ve bu vakıf tarafından finanse edilen binalardan biridir. Saraybosna'da hayatta kalan tek handır. Stari Grad'daki Sarači caddesindeki Başçarşı'da yer almaktadır.

Ahmed Kemal Paşa (1808-1886), Maarif Nazırlığı görevinde bulunmuş Osmanlı bürokrat.

<span class="mw-page-title-main">Ivan Lovrenović</span>

Ivan Lovrenović Bosna-Hersekli bir yayıncı, yazar, tarihçi, denemeci ve editördür.