İçeriğe atla

Stadiasmus Maris Magni

Stadiasmus Maris Magni Antik Roma döneminde kullanıldığı bilinen Grekçe kaleme alınmış bir çeşit periplustur.

İçerisinde Akdeniz'de seyreden gemiler için limanların listelendiği bu detaylı seyir defteri içerisinde mesafeler, seyir istikameti ve belirli limanların betimlemelerine yer verilmiştir. Tamamı günümüze ulaşmayan eserin yazarı bilinmemektedir. İçerdiği bilgiler ışığında milattan sonra 3. yüzyılın ikinci yarısına tarihlendirilmektedir.[1]

Stadiasmus Maris Magni'nin ele geçen Grekçe tam metni ve Latince çevirisi 1855 yılında Karl Müller tarafından yayınlanmıştır.[2]

Ayrıca bakınız

Dipnotlar

  1. ^ Bunson, Matthew (2002). Encyclopedia of the Roman Empire. New York City: Facts on File, Inc. S. 420. ISBN 978-1-4381-1027-1
  2. ^ Müller, Karl, ed. (2010). "Anonymi Stadiasmus Maris Magni". Geographi Graeci Minores. Cambridge, United Kingdom: Cambridge University Press. pp. 427–514. doi:10.1017/CBO9780511711176.014. ISBN 978-1-108-01636-0.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Grekçe</span> Yunancanın İlk Çağda konuşulan hali

Grekçe veya Antik Yunan dili, Antik Yunanistan'da ve Doğu Akdeniz havzasında MÖ 9. yüzyıldan MS 6. yüzyıla kadar konuşulmuş olan ölü bir dildir. Arkaik, Klasik ve Helenistik dönemleri vardır. Antik Yunanca olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">VII. Kleopatra</span> Antik Mısırın son Helenistik kraliçesi

VII. Kleopatra Filopator MÖ 51ʼden 30ʼa kadar Mısır Ptolemaios Krallığıʼnın kraliçesi ve son etkin hükümdarıydı. Batlamyus hanedanının mensubu olan Kleopatra, Makedonyalı Yunan generali ve Büyük İskenderʼin refakatçisi olan Soterʼin soyundan gelmekteydi. Kleopatraʼnın ölümünden sonra Mısır, Roma İmparatorluğuʼnun eyaleti haline gelmiştir; bu da Akdenizʼdeki son Helenistik devlet ve İskenderʼin hükümdarlığından bu yana süren çağın sonuna işaret etmektedir. Yerli dili Yunanca olmasına rağmen, Mısır dilini öğrenen ve kullanan tek Batlamyus hükümdarıydı.

<span class="mw-page-title-main">Ahameniş İmparatorluğu</span> MÖ 6. yy.-MÖ 4. yy. arasında hüküm sürmüş bir İran imparatorluğu

Ahameniş İmparatorluğu ya da Hehamenişiler, MÖ 6. yüzyılda Büyük Kiros tarafından kurulan, tarihteki ilk Pers devletidir.

<span class="mw-page-title-main">Karolenj İmparatorluğu</span>

Karolenj İmparatorluğu, 8. ve 9. yüzyıllarda Frank kökenli Karolenj Hanedanı üyesi krallar tarafından yönetilmiş ve başkenti Metz olan bir imparatorluktur. Hanedanın en tanınmış üyesi olan Şarlman döneminde Karolenj İmparatorluğunun sınırları günümüzdeki Fransa, Almanya, Kuzey İtalya, Hollanda, Belçika ve İsviçre dahil Batı ve Orta Avrupa'nın büyük bir bölümünü kapsamaktaydı. Karolenj İmparatorluğu daha sonra kurulacak olan Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu'nun başlangıcı sayılabilir. Karolenj döneminin simgesi Aachen Kilisesi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Sokotra</span> dört adadan ve Arap Yarımadasının 350 km kadar güneyinde Hint Okyanusundaki Yemen e bağlı adacıklardan oluşur

Sokotra dört adadan ve Arap Yarımadası'nın 350 km kadar güneyinde Hint Okyanusu'ndaki Yemen' e bağlı adacıklardan oluşur. Uzun yıllar Aden ili' ne bağlı olan ada, 2004 yılında Hadramut ili'nin bir parçası oldu. 2013 yılında yapılan düzenleme ile müstakil Sokotra ili oldu.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Tibet dilleri</span>

Çin-Tibet dil ailesi, 400'den fazla Doğu Asya dilini içeren bir dil ailesi. Çin-Tibet dilleri, 40'ı aşkın farklı alt gruba sahiptir. Ancak genellikle Çin dilleri ile bu gruba ait olmayan tüm farklı grupları tanımlamak için kullanılan Tibet-Birman dilleri şeklinde ayrılmaktadır. Ailenin en çok konuşulan üyeleri Çince, Tibetçe, Dzongka ve Birmanca olmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dietrich Bonhoeffer</span> Alman ilahiyatçı ve Nazi karşıtı (1906-1945)

Dietrich Bonhoeffer, Nazizm'e karşı durmuş Alman Lüteryan teologdur.

<span class="mw-page-title-main">Livonya Savaşı</span>

Livonya Savaşı 1558–1582 yılları arasında Rusya Çarlığı ile Danimarka, Litvanya Grandüklüğü, Lehistan Krallığı ve İsveç Krallığı'ndan oluşan bir koalisyon arasında yapılmış uzun süreli bir savaştır.

<span class="mw-page-title-main">Pydnai</span>

Pydnai, Muğla ilinin Seydikemer ilçesi yakınlarındaki Patara kumsalının batı ucunda Eşen çayı ile Gelidonya Burnu arasında yer alan terk edilmiş bir Helenistik dönem kalesidir. Likya'nın en önemli şehri olan Ksanthos'a giden yolu korumak için inşa edilmiş olup, tatlı su kaynaklarına ve gemilerin güvenli bir şekilde yanaşabileceği bir alana yakın olması nedeniyle stratejik bir konuma sahiptir. Kale Romalılar tarafından kontrol edilirken, 3. yüzyılda Stadiasmus Maris Magni'de ve Ptolemaios'un Coğrafya adlı eserinde anılmıştır.. Bizans döneminde ise yerel Hristiyan nüfusu yağmacılara karşı korumak için kalenin savunma duvarları kullanılmıştır.

Kontoskalion, Julianus Limanı, Portus Novus ya da Sophia Limanı ve Osmanlı döneminde Kadırga Limanı olarak da bilinir. Konstantinopolis şehrinin limanıdır. 6. yüzyıldan Osmanlı döneminin başlarına kadar aktif bir limandı. Tarih kayıtlarında birçok isim ile bilinmektedir ve kaynaklar sıklıkla tezat içermektedir.

İskandinav mitolojisinde, Móði ve Magni, Thor'un oğullarıdır. İsimlerinin anlamı "Cesur" ve "Güçlü"dür. Rudolf Simek'e göre Thor'un kızı Þrúðr ("Kuvvet") ile birlikte babalarının özelliklerini barındırmaktadırlar. Devlerin tanrılara karşı üstünlük kazandığı savaşta Magni, tanrıların devlere karşı alacağı intikamın öncüsü olacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Hetaireia</span>

Hetaireia ya da Hetaeria, Bizans İmparatorluğu döneminde bir muhafız birliği için kullanılan terim. "Bölük" anlamına gelir, antik Makedon muhafız atlı birliği ve Antik Yunanistan aristokratlarının katıldığı Sempozyum yansımasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Galatya</span> Orta Anadoluda var olmuş antik bölge

Galatya veya Galatiya günümüz Türkiye'sinin Ankara ve Eskişehir illerini kapsayan, orta Anadolu tepeliklerinde bulunan antik bir bölgedir. Galatya, M.Ö. 279'da Balkanlara göçlerinin ardından, 3.yy.'da Trakya'dan buraya göç edip yerleşen Galya kabilelerinden ismini almıştır. Romalı tarih yazıcıları tarafından bu bölge Doğu Galya ve yerlileri Galli olarak adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Periplus Maris Erythraei</span>

Latince: Periplus Maris Erythraei milattan sonra 40 ila 70 yılları arasında Grekçe kaleme alınan bir periplustur.

<span class="mw-page-title-main">Hanno (denizci)</span> Kartacalı kaşif

Hanno Kartacalı bir gezgin ve amiraldir. MÖ 470 yılında Afrika kıyısı boyunca seyrederek, yeni ticari ilişkiler kurmak amacıyla Gine Körfezi'ne değin yelken açmıştır. Bu seyahate dair yazdığı gezi yazısı Grekçe olarak günümüze ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Periplus</span> Antik çağda denizlerde kullanılan seyir defteri, kılavuz.

Periplus antik çağdan kalma, denizde seferi kolaylaştırmak, kılavuzluk amaçlı yazılmış seyir defteridir. Antik çağda gelişme gösteren peripluslara Orta Çağ'da Portolan haritası denmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Arrianus'un Karadeniz Seyahati</span>

Arrianus'un Karadeniz Seyahati, Karadeniz kıyısındaki kentlerin detaylıca anlatıldığı periplus veya rehber kitaptır. MS 130-131 yıllarında Nikomedyalı Arrianus tarafından yazılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yeoryiupoli</span> Yunanistan Giritte bir yerleşim yeri

Yeoryiupoli Yunanistan'ın Girit adasının kuzeybatısında Hanya bölgesel biriminde eski bir belediye ve bir tatil köyü. 2011 yerel yönetim reformundan bu yana, Apokoron belediyesine bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Malao</span>

Malao günümüz Somaliland'ında bulunan eski bir Ön Somali limanıydı. Kasaba, günümüzde Berbera şehrinin bulunduğu yerde idi. Malao, milattan sonraki ilk yüzyıllarda Kızıldeniz-Hint Okyanusu ticareti için önemli bir limandı. Kasaba ayrıca, Roma İmparatorluğu'nun para birimlerinde mal alışverişi yapan tüccarlar için önemli bir para piyasasına sahipti.