İçeriğe atla

Stachys rizeensis

Stachys rizeensis
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Plantae
Şube:Tracheophyta
Sınıf:Magnoliopsida
Takım:Lamiales
Familya:Lamiaceae
Cins:Stachys
Tür: S. rizeensis
İkili adlandırma
Stachys rizeensis
R.Bhattacharjee, Notes Roy. Bot. Gard. Edinburgh 33: 278 (1974).

Stachys rizeensis (Kızıl deliçay),[1] ballıbabagiller familyasından çiçekli bitki türüdür. Tür, bilimsel olarak ilk kez 1974 yılında Reba Bhattacharjee tarafından tanımlanmıştır.[2] Yaklaşık 3200 metre yükseklikteki çağıllık alanlarda yaşayan Stachys rizeensis, Rize'ye endemiktir.[3]

Kaynakça

  1. ^ Ersin Demirel (2014). "Anadolu'nun Çiçek Bahçesi Rize" (PDF). visitrize.com. 13 Ekim 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2020. 
  2. ^ "Stachys rizeensis". 2010. 27 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2013. 
  3. ^ "Stachys rizeensis BHATTACHARJEE". 194.27.225.161.com. 29 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Rize (il)</span> Türkiyenin Karadeniz Bölgesinde bir il

Rize, Türkiye'nin kuzeydoğusunda yer alan ve Karadeniz'e sahili olan bir ildir. Karadeniz Bölgesi'nde yer alan Rize'nin, batısında Trabzon, doğusunda Artvin, güneybatısında Bayburt, güneyinde Erzurum illeri bulunur. Türkiye'nin en çok yağış alan ilidir. En önemli ürünü çaydır. Rize'de yaz mevsimi ılık geçer. Sonbahar ve kış mevsimleri ise yağışlı geçer. Doğu Karadeniz Bölgesinde yer alan Rize, bölgenin en baskın karakteristik özelliklerini gösterir. Anadolu'nun diğer bölgelerinden coğrafi yapısıyla olduğu gibi kültürel yapısı ile de ayrılır. Dik yamaçlı vadileri, dağları, buzul gölleri, zümrüt yeşili yaylaları, kemer köprüleri, kaleleri ve coşkun akan dereleri ile bir turizm beldesidir.

<span class="mw-page-title-main">Rize</span> Rize ilinin merkezi olan şehir

Rize, Karadeniz Bölgesi'nin Doğu Karadeniz bölümünde yer alan Rize ilinin merkezidir. Tarihi Pontus bölgesinin doğusunda kalan Rize, Osmanlı döneminde Lazistan Sancağı'nda yer almıştır. Günümüzde Türkiye'ye bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Güneyce, İkizdere</span>

Güneyce, Rize ilinin İkizdere ilçesine bağlı bir köydür. Köy; Köprübaşı, Çarşı, Kurtuluş, Yeşiltepe ve Kızıltepe adlı beş mahalleden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Salarha</span> Rize merkez ilçesinin beldesi

Salarha veya eski adıyla Çaykent, Rize'nin merkez ilçesine bağlı bir beldedir. Dağlık Rize coğrafyasının tersine, düz alanları ile farklı bir yerleşim merkezidir. İlçe merkezine 15 km uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yenidoğan, Rize</span>

Yenidoğan, Rize ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Başköy, Çayeli</span> Rize ilinin Çayeli ilçesine bağlı bir köy

Başköy, Rize ilinin Çayeli ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Esendağ, Çayeli</span>

Esendağ, Rize ilinin Çayeli ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Yenitepe, Çayeli</span>

Yenitepe, Rize ilinin Çayeli ilçesine bağlı bir köydür.

Türkiye biteyinde, Stachys cinsine bağlı toplam 108 takson bulunmaktadır. Bunlar 74 tür, 30 alt tür, 3 varyete ve 1 melez türe ayrılmaktadır. Bu liste son halidir. Türkiye için endemik bir bitkidir.

<span class="mw-page-title-main">Yolbaşı, Kalkandere</span>

Yolbaşı, Rize'nin Kalkandere ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Çağlayan Deresi</span>

Çağlayan Deresi, Abunoğa Irmağı veya Fındıklı Deresi, Rize ilinin Fındıklı ilçesinde bulunan ve Karadenize akan bir nehirdir. Nehrin kaynağının denizden yüksekliği yaklaşık 2600 metredir ve nehrin uzunluğu yaklaşık 34.7 kilometredir. Nehrin yatak eğimi %75'tir. Nehir, Karadeniz alasının en önemli yumurtlama alanlarından biri olarak kabul edilir. Nehirde sportif olta balıkçılığı yapılabilmektedir. Doğu Karadeniz bölgesindeki ilk kültür balıkçılığı girişimi, Çağlayan Alabalık Çiftliği adıyla 1974 yılında Çağlayan Deresi'nde gerçekleşti.

<span class="mw-page-title-main">İyidere Deresi</span> Rize ilindeki en uzun akarsu

İyidere Deresi veya İkizdere Çayı, Rize ilinin İyidere, Kalkandere ve İkizdere ilçeleri ile Trabzon ilinin Of ve Hayrat ilçelerinin arasından geçen ve Karadeniz'e akan bir nehirdir. Rize ilindeki en uzun akarsudur. Ortalama debisi 28,35 m³/s'dir. Kaynağı İkizdere ilçesinin dağlık bölgeleri olan nehir, baskın olarak kuzey-kuzeybatı yönünde akmaktadır. Nehrin kaynağının denizden yüksekliği yaklaşık 3000 metredir ve nehrin uzunluğu yaklaşık 78,4 kilometredir. Nehrin yatak eğimi %38'dir. İspir'den Karadeniz'e giden D 925 kara yolu nehrin yanından geçer. Nehrin havza alanı 1047,4 kilometrekaredir. Kalkandere'nin merkezinden geçmekte olan "Karadere" adlı bir uzantısı vardır. Cimil ve Anzer derelerinin birleşmesiyle oluşmuştur. Nehirde sportif olta balıkçılığı yapılabilmektedir.

Salmo rizeensis veya bilinen adıyla Rize alabalığı, tatlı suda yaşayan alabalıkgillerden bir kırmızı benekli alabalık türüdür. Karadeniz'e akan Türkiye'deki akarsuların yukarı kısımlarında yaşamaktadır. 2010 yılında tanımlanmıştır. İsmini Rize şehrinden almıştır.

Salix rizeensis, Adil Güner ve Jerzy Zieliński tarafından tanımlanan bir söğüt türüdür. Salix rizeensis, söğütgiller familyasındandır. Rize ilinin İkizdere ilçesine endemiktir. Yaklaşık olarak 2100 metre rakımlı yerlerde yaşar. Çiçeklenme zamanı temmuz-ağustos aylarıdır. Uç kısma doğru daralan yaprakların her iki yüzü de deniz yeşili renginde, parlak ve tüysüzdür.

Rize nakılı veya bilimsel adıyla Atocion scythicinum, Božo Frajman tarafından yeniden adlandırılan karanfilgiller familyasından bir bitki türüdür. Yaşam Kataloğu'nda hiçbir alt türü listelenmemiştir. Yaklaşık 700 metre yüksekliğindeki tepe kenarlarında yaşayan Silene scythicina, Rize'ye endemiktir.

Alchemilla hemsinica, Heinz Kalheber tarafından tanımlanmış, Rosaceae (gülgiller) familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Bitkinin cinsi halk arasında aslanpençesi olarak bilinmektedir. 2500-2700 metre yüksekliklerde yaşayan Alchemilla hemsinica, Rize'ye endemiktir.

Allium balansae, Pierre Edmond Boissier tarafından tanımlanmış, nergisgiller familyasından bir bitki türüdür. Yaşam Kataloğu'nda hiçbir alttürü listelenmemiştir. Türkiye'ye özgü bir türdür. Rize, Trabzon, Erzurum ve Erzincan'da görülmüştür.

Cimil şahinotu veya bilimsel adıyla Hieracium djimilense, papatyagiller familyasından çiçekli bitki türüdür. Tür, ilk kez 1875'te Boiss ve Balansa tarafından tanımlanmıştır. Rize'ye endemiktir.

Stachys choruhensis, 1987 yılında Kit Tan ve Friederike Sorger tarafından tanımlanmış, Lamiaceae (ballıbabagiller) familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Adını Çoruh nehrinden alan bitki, Artvin'e endemiktir.

Has şahinotu veya bilimsel adıyla Hieracium lazistanum, papatyagiller familyasından bir çiçekli bitki türüdür. Bu tür ilk kez 1881'de Arv.-Touv. tarafından tanımlanmıştır. Rize'ye endemiktir.