İçeriğe atla

Stachys cretica subsp. trapezuntica

Stachys cretica subsp. trapezuntica
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Plantae
Şube:Tracheophyta
Sınıf:Magnoliopsida
Takım:Lamiales
Familya:Lamiaceae
Cins:Stachys
Tür: S. cretica
Alt tür: S. c. subsp. trapezuntica
Üçlü adlandırma
Stachys cretica subsp. trapezuntica
Rech.f., Ann. Naturhist. Mus. Wien 48: 172 (1937).

Stachys cretica subsp. trapezuntica (Laz deliçayı), Karl Heinz Rechinger tarafından tanımlanmış, ballıbabagiller familyasından çok yıllık bir bitki alttürüdür. Türkiye'ye endemik olan Stachys cretica subsp. trapezuntica, Trabzon ve Gümüşhane'de görülmüştür.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Stachys cretica L. subsp. trapezuntica RECH. FIL". 194.27.225.161.com. 28 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Karaçam</span> Çamgiller familyasından bir bitki türü

Karaçam, çamgiller (Pinaceae) familyasından bir çam türüdür. Güney Avrupa, Kuzey İtalya, Avusturya İber yarım adasından Doğu Akdeniz'e kadar geniş bir alanda görülür.

<span class="mw-page-title-main">Alnus glutinosa</span>

Adi kızılağaç, huşgiller (Betulaceae) familyasından 20–30 m'ye ulaşabilen esmer kabuklu ve seyrek dallı bir türdür.

<span class="mw-page-title-main">Dalak otu</span>

Dalak otu, ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasından Haziran-Eylül ayları arasında pembe veya beyazımsı renkli çiçekler açan, 10–30 cm boyunda, çok senelik, otsu bir bitki. Orman altları ile kurak çayırlarda rastlanır.

Türkiye biteyinde Plantago cinsine bağlı 27 takson bulunmaktadır. Bunlar 22 türe ve 5 alt türe ayrılır. Endemik takson sayısı 2'dir.

Türkiye biteyinde Clinopodium cinsine bağlı toplam 11 takson bulunmaktadır. Bunlar 15 tür ve 8 alt türe ayrılır. Endemik takson sayısı 3'dür.

Türkiye biteyinde, Cota cinsine bağlı toplam 22 takson bulunmaktadır. Bunlar 14 tür, 2 alt tür ve 6 varyeteye ayrılır. Endemik takson sayısı 8'dir. Bu liste son halidir.

Türkiye biteyinde, Stachys cinsine bağlı toplam 108 takson bulunmaktadır. Bunlar 74 tür, 30 alt tür, 3 varyete ve 1 melez türe ayrılmaktadır. Bu liste son halidir. Türkiye için endemik bir bitkidir.

Türkiye florasında, Crepis cinsine bağlı 46 takson bulunmaktadır. Bunlar 42 türe ve 16 alt türe ayrılır. Endemik takson sayısı 8'dir. 4 Nisan 2021 tarihinde güncellenmiştir. Bitki taksonları kronolojik sıralanmıştır.

Türkiye florasında, Pulsatilla cinsine bağlı toplam 2 takson bulunmaktadır. Bunlar 2 alt türe ayrılır. 5 Mayıs 2021 tarihinde güncellenmiştir. Bitki taksonları kronolojik olarak sıralanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Laz papatyası</span>

Laz papatyası veya bilimsel adıyla Anthemis cretica subsp. pontica, papatyagiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Adı Laz papatyası olsa da Doğu Karadeniz bölgesinde yetişmez. Güney Avrupa, Kuzeybatı Afrika, Kafkasya, Lübnan ve Anadolu'da görülmektedir. Kireçtaşı kayalık yamaçlar ve volkanik yamaçlarda yetişmektedir. Nisan ve Temmuz ayları arasında çiçeklenir.

Stachys choruhensis, 1987 yılında Kit Tan ve Friederike Sorger tarafından tanımlanmış, Lamiaceae (ballıbabagiller) familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Adını Çoruh nehrinden alan bitki, Artvin'e endemiktir.

Türkiye florasındaki Plantaginaceae familyası ait taksonlar listelenmiştir. 5 Aralık 2021 tarihinde güncellenmiştir.

Türkiye florasındaki Lamiaceae familyası ait taksonlar listelenmiştir. 24 Aralık 2021 tarihinde güncellenmiştir.

Türkiye florasındaki Berberidaceae familyası ait taksonlar listelenmiştir. 8 Aralık 2021 tarihinde güncellenmiştir.

Türkiye florasındaki Malvaceae familyasına ait taksonlar listelenmiştir. 16 Aralık 2021 tarihinde güncellenmiştir.

Stachys ahmet-savranii, Lamiaceae (ballıbabagiller) familyasından 2021 yılında tanımlanan çok yıllık bitki türü.

<i>Stachys</i> bitki cinsi

Stachys, Lamiaceae familyasına bağlı bir bitki cinsidir.

<i>Stachys cretica</i>

Stachys cretica, Stachys cinsine bağlı bir bitki türüdür.