İçeriğe atla

Stachys ahmet-savranii

Stachys ahmet-savranii
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Plantae
Şube:Tracheophyta
Sınıf:Magnoliopsida
Takım:Lamiales
Familya:Lamiaceae
Cins:Stachys
Tür: S. ahmet-savranii
İkili adlandırma
Stachys ahmet-savranii
Doğu & Bağcı, Bangladesh J. Bot. 50: 320 (2021).

Stachys ahmet-savranii, Lamiaceae (ballıbabagiller) familyasından 2021 yılında tanımlanan çok yıllık bitki türü.[1]

Stachys ahmet-savranii, Güney Anadolu, Niğde ili, Çamardı ilçesi Cimbar vadisi kalker kayalar üzerinde yetişen endemik bir türdür. Yalnızca bir lokalitede bulunmuş ve çok sınırlı bir yayılış alanına sahiptir. İran-Turan elementidir.[1]

1600–2000 m rakım arasında yetişir. Çiçeklenme haziran ayının ikinci yarısı ile temmuz ayının ilk yarısı arasında gerçekleşir. Meyve verme temmuz ve ağustos ayları arasında gerçekleşir. Özel sıfat ahmet-savranii Atatürk Üniversitesi'nden merhum Prof. Dr. Ahmet SAVRAN'a atfedilerek verilmiştir.[1]

Stachys citrina ile yakından ilgilidir ancak yaprak yapısı; dairesel çiçekleri eşit veya daha uzun çiçek yapraklı olması; 8-12 çiçekli ve taç yaprakların 10 – 18 mm olan dairesel çiçekleri olması; Çanak yaprak tüpünün neredeyse ortasına ulaşan brakteoller ve dalsız gövdesiyle farklılık gösterir. Yeni tür kayaların üzerinde büyür. Habitatını Salvia multicaulis, Nepeta cilicica, Fibigia eriocarpa, Laserpitium petrophilum, Sideritis libantica subsp. linearis, Hypericum crenulatum, Teucrium chamaedrys, Silene odontopetale, Salvia recognita, Asphodelina prismatocarpa, Cerasus prostrata, Berberis crataegina, Scorzonera tomentosa ve Delphinium nydeggeri gibi bazı bitkilerle paylaşır.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c d Doğu, S & Bağcı, Y. 2021. Stachys ahmet-savranii Doğu and Bağcı (Lamiaceae), a new species from South Anatolia, Turkey. Bangladesh Journal of Botany 50(2): 319–326. DOI: https://doi.org/10.3329/bjb.v50i2.54088

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ağustos</span> miladi takvime göre yılın sekizinci ayı

Ağustos, Gregoryen Takvimi'ne göre yılın 8. ayı olup 31 gün çeker. Türkçede bu aya "Harman ayı", "Lobut ayı" da denir. Kimi yerlerde bu ay için "Temmuz" ayı gibi "Orak ayı" dendiği de olur.

<span class="mw-page-title-main">İki çenekliler</span>

İki çenekliler ya da ödikotlar, embriyonlarında iki çenek (kotiledon) bulunan bir çiçekli bitki sınıfıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ak kavak</span> Söğütgiller familyasından bir bitki türü

Ak kavak, söğütgiller (Salicaceae) familyasından yapraklarının altının beyaz olmasıyla tanınan bir kavak türü. Diğer kavak ağaçlarına göre daha uzun ömürlü olan bu tür 700 yaşına kadar yaşayabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ballıbaba</span> bitki cinsi

Ballıbaba, ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasından Lamium cinsini oluşturan bitki türlerine verilen ad.

<i>Humulus lupulus</i>

Humulus lupulus, Cannabaceae (kendirgiller) familyasından Temmuz-Eylül ayları arasında yeşilimsi-beyaz renkli çiçekler açan, 2–5 m yüksekliğinde, sarılıcı gövdeli, iki evcikli otsu bir bitki türü.

<span class="mw-page-title-main">Ada çayı</span> bitki türü

Çalı, otsu çok yıllık ve tek yıllık yaklaşık 1000 bitki türüyle Ada çayı (Salvia), Ballıbabagiller familyasındaki kokulu bitkilerin en büyük cins'idir.

Salvia halophila, Salvia cinsine bağlı çok yıllık otsu bir bitki türüdür. İç Anadolu'nun tuzlu bozkırlarında 950-1000 metre yükseklikte yetişir. Türkiye'de Konya ve Niğde illerinde yayılış yapar.

<span class="mw-page-title-main">Ballıbabagiller</span> bitki familyası

'Lamiaceae, Labiatae veya Türkçe adıyla 'Ballıbabagiller; 236 cins ve 7,280 tür ile temsil edilir ve dünya çapında özellikle ılıman kuşakta yayılış gösteren bir bitki familyasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Orchidaceae</span> bitki familyası

Orkideler, Asparagales takımına bağlı Orchidaceae familyasına ait bitkilerdir. Orkideler, çiçekleri genellikle renkli ve hoş kokulu olan çeşitli ve yaygın çiçekli bir bitki grubudur. Orkideler, buzullar hariç Dünya'daki hemen hemen her yaşam alanında bulunan kozmopolit bitkilerdir. Dünyanın en zengin orkide cinsleri ve türleri tropiklerdedir.

<span class="mw-page-title-main">Biberiye</span>

Genellikle biberiye olarak bilinen Salvia rosmarinus; kokulu; yaprak dökmeyen; iğne yapraklı; beyaz, pembe, mor veya mavi çiçekli; Akdeniz bölgesine özgü bir çalıdır. 2017 yılına kadar Rosmarinus officinalis adıyla biliniyordu. Günümüzde bu ad sinonim olarak kabul edilmektedir.

<i>Ajuga reptans</i>

Ajuga reptans, ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasından çok yıllık otsu bitki türü.

<span class="mw-page-title-main">Madeira menekşesi</span>

Madeira menekşesi, menekşegiller (Violaceae) familyasından Madeira Adasında yetişen endemik bir menekşe türü.

<span class="mw-page-title-main">Ankara florası</span> Ankara ilinin florası

Ankara florası; Ankara il sınırları içerisinde hüküm süren iklim koşulları, sıcaklık, yağış miktarı gibi faktörler sonucunda şekillenip ortaya çıkan bitki çeşitliliğini tabir etmek için kullanılır. Güncel kayıtlara göre şehirdeki flora; 99 familyadan 495 cinse ait 1365 çiçekli bitki türünden oluşmaktadır. Bu türler içinden de 22'si safi Ankara'ya özgü olmak üzere 271 tanesi (%19.85) Türkiye'ye endemik canlılardan oluşmaktadır.

Ajuga linearifolia, Lamiaceae familyasının Ajuga cinsinden bir bitki türü.

<i>Aniseia</i> bitki cinsi

Aniseia, Convolvulaceae familyasına bağlı bir bitki cinsidir. Panama veya Herrera orijinlidir.

Tanacetum kotschyi, Asteraceae familyasından bir pire otu türü.

Stachys choruhensis, 1987 yılında Kit Tan ve Friederike Sorger tarafından tanımlanmış, Lamiaceae (ballıbabagiller) familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Adını Çoruh nehrinden alan bitki, Artvin'e endemiktir.

<i>Lonicera caucasica</i>

Lonicera caucasica, Caprifoliaceae (hanımeligiller) familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir.

<i>Stachys</i> bitki cinsi

Stachys, Lamiaceae familyasına bağlı bir bitki cinsidir.

Salvia amasiaca, Lamiaceae (Ballıbabagiller) familyasından endemik bir bitki türüdür.