İçeriğe atla

Staatsexamen Nederlands als tweede taal

Staatsexamen Nederlands als tweede taal veya kısaca NT2; anadili Hollandaca olmayanlara yönelik bir ölçünleştirilmiş sınavdır. Bu sınavda başarılı olarak sertifika almaya hak kazanan adaylar, Hollanda ve Belçika'da eğitim görmek ya da çalışmak için yeterli seviyede Hollandaca bildiklerini kanıtlamış sayılırlar.

Başvuru

Belçika

Belçika'da NT2 sınav sonucu; entegrasyon sertifikası almak, sosyal konut başvurusunda bulunmak, VDAB aracılığıyla iş bulmak veya OCMW'den sosyal yardım almak isteyenlerden talep edilir. Brüksel'de Huis van het Nederlands Brussel, Antwerpen'da Atlas, Gent'te Amal, diğer Flaman şehirlerinde ise toplumsal entegrasyon ofisleri Hollandaca öğreniminde başvurulması gereken ilk yerlerdir. Bu ofislerde görev yapan danışmanlar, başvuran kişinin mevcut durumunu göz önünde bulundurarak doğrudan NT2 sınavına veya dil kursuna yönlendirme yaparlar. Hollandaca kursları, bir çeşit halk eğitim merkezi olan Centrum voor Volwassenenonderwijs (CVO) ve Centrum voor Basiseducatie (CBE) ile üniversitelere bağlı dil merkezleri olan Universitair Talencentrum (UTC) bünyesinde düzenlenir.[1] Belçika'da Leuven Katolik Üniversitesi, Linguapolis, Louvain Katolik Üniversitesi ve Gent Üniversitesi sertifikalı dil eğitimi düzenleme yetkisine sahip kurumlardandır.[2]

Değerlendirme ve sertifikasyon

Belçika

Bir dil kursunda eğitim gören kişiler, bitirdikleri her kurun sonunda sınava girerek başarılı olmaları durumunda sertifika almaya hak kazanırlar. Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı kapsamında düzenlenmiş olan kurslarda A1-A2 kurları tek bir seviye olarak düzenlenmişken B1, B2 ve C1 kurları ise sırasıyla ikinci, üçüncü ve dördüncü aşamaları oluşturur. NT2 sınavlarında okuma, dinleme, yazma ve konuşma becerileri test edilir. Kurs dönemi boyunca girilen ve halk eğitim merkezinin sorumluluğunda hazırlanmış olan kur içi sınavlardan elde edilen toplam not, NT2 sınavında alınacak nihai puanın %40'ını oluşturur. NT2 sınavı ise her seviyenin sonunda, yine bu merkezlerde düzenlenen çevrimiçi bir sınavdır ve geri kalan %60'lık puan dilimini oluşturur. Bu sınavda başarılı olmak için her bölümden (okuma, dinleme, yazma ve konuşma) en az %50 oranında puan almış olmak gerekir.[1]

Ayrıca bakınız

  • CNaVT

Kaynakça

  1. ^ a b "Een cursus Nederlands als tweede taal (NT2) volgen?" (Hollandaca). Onderwijs in Vlaanderen. Erişim tarihi: 31 Mart 2024. 
  2. ^ "University language centers" (İngilizce). Taal Unie. 31 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Galatasaray Lisesi</span> İstanbulda bir lise

Galatasaray Lisesi, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinin Galatasaray semtinde bulunan bir lisedir. Türkiye'nin en eski eğitim kurumlarından biri olan okul Fransızca eğitim vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bilkent Üniversitesi</span> Ankarada kurulu vakıf üniversitesi

Bilkent Üniversitesi ya da resmî adıyla İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi, Türkiye'nin başkenti Ankara'da yer alan vakıf üniversitesi. İhsan Doğramacı tarafından, İhsan Doğramacı Eğitim Vakfı, İhsan Doğramacı Sağlık Vakfı ve İhsan Doğramacı Bilim ve Araştırma Vakfı kararlarıyla 20 Ekim 1984'te, Türkiye'nin ilk vakıf üniversitesi olarak kurulmuştur. Bilkent Üniversitesi, kuruluş amacını "eğitim kalitesi, bilimsel araştırma ve yayınları ile kültür ve sanat faaliyetleri açısından dünyanın önde gelen üniversiteleri arasında yer almak" olarak açıklamıştır. Bu amaç doğrultusunda üniversiteye "Bilim Kenti"nin kısaltılmışı olan Bilkent adı verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Boğaziçi Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Boğaziçi Üniversitesi (BOÜN), İstanbul'da yer alan bir devlet üniversitesi.

<span class="mw-page-title-main">Felemenkçe</span>

Felemenkçe, Hint-Avrupa dil ailesinin Cermen dilleri grubundan dil. Hollandaca ve Flamanca gibi lehçeleri vardır, bunlar özellikle yazılı dilde birbirine oldukça yakındır. Felemenkçe ve lehçeleri; Hollanda, Belçika ve Surinam'da resmî dil konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi</span> Ankarada kurulu vakıf üniversitesi

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin bir iştiraki olan Türkiye Odalar ve Borsalar Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından 2003 yılında Ankara'da kurulmuş bir vakıf üniversitesidir. Üniversitenin kurulmasına ilişkin karar 1 Temmuz 2003 tarihli ve 25155 sayılı resmî gazetede yayınlanmıştır. TOBB ETÜ'yü Türkiye'deki diğer üniversitelerden ayıran en büyük farklılık Ortak Eğitim programıdır. Ortak eğitim programı sayesinde mezun olduğunda iş tecrübesi bulunan bireyler yetiştirmeyi öngören üniversite 2004–2005 eğitim-öğretim yılında Mühendislik Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Fen Edebiyat Fakültesi olmak üzere 3 fakültedeki, 7 bölüme alınan 270 öğrenciyle eğitim-öğretime başlamıştır. TOBB ETÜ, öğrenci almaya başladığı ilk dönemde öğrenciler tarafından en çok tercih edilen ilk 5 üniversite arasına girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">TOEFL</span>

TOEFL, standart Amerikan İngilizcesini üniversite düzeyinde kullanabilme ve anlayabilme yeteneğini ölçen bir sınavdır. Pek çok Amerikan ve İngilizce eğitim veren üniversite başvuruculardan bu sınavı ister. Dünyanın çoğu ülkesinde yılda birkaç kere verilen bu sınavı ABD'de Educational Testing Services şirketi düzenler. Test, 190'dan fazla ülke ve bölgede 11.000'den fazla üniversite ve diğer kurum tarafından kabul edilmektedir. TOEFL, IELTS, Duolingo English Test, Cambridge Assessment English ve Trinity College London sınavları da dahil olmak üzere dünya çapındaki birçok önemli İngilizce dil sınavından biridir. ETS, kurumlara bağımsız olarak gönderilen ve sınavı takip eden iki yıl boyunca geçerli olan resmi puan raporları düzenler.

<span class="mw-page-title-main">Çankaya Üniversitesi</span> Ankarada kurulu vakıf üniversitesi

Çankaya Üniversitesi, Sıtkı Alp Eğitim Vakfı tarafından 9 Temmuz 1997 tarih ve 4282 sayılı yasa ile kurulmuştur. İlk öğrencilerini aynı yıl 1997-1998 akademik yılı için kabul etmiştir. Balgat ve Eskişehir Yolu 29. km’de olmak üzere iki kampüsü bulunmaktadır. Üniversitenin Merkez kampüsünün alanı, 70.000 metrekaresi kapalı alan olmak üzere toplamda yaklaşık 440.000 metrekaredir. Dünya standartlarında kaliteli yükseköğretim hedefini esas alan Çankaya Üniversitesinde eğitim dili Hukuk Fakültesi, Adalet Meslek Yüksekokulu, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü hariç İngilizcedir. Çankaya Üniversitesinde, 5 fakülte, 23 bölüm, 3 programlı 2 meslek yüksekokulu ile iki enstitüde lisans ve lisansüstü eğitim verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yabancı dil olarak İngilizce eğitimi</span>

Yabancı dil olarak İngilizce eğitimi, anadili İngilizce olmayan kimselere, İngilizce konuşulan ülkelerde veya kendi yaşadıkları ülkelerde verilen İngilizce eğitimidir.

<span class="mw-page-title-main">Özel İtalyan Lisesi</span> İstanbulda lise

Özel İtalyan Lisesi, İstanbul'da yabancı özel okul statüsünde yer alan bir lisedir. İtalyan Hükûmeti tarafından devlet okulu sayılan ve İtalya tarafından maddi olarak desteklenen lisedeki İtalyan öğretmenler de İtalya Hükûmeti tarafından atanmaktadır. Lise, Türk öğrencilerini liseye geçiş sınavı başarılarına göre alır.

<span class="mw-page-title-main">Karabük Üniversitesi</span> Karabükte kurulu devlet üniversitesi

Karabük Üniversitesi ya da kısaca KBÜ, 2007 yılında kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Bulunduğu il olan Karabük'ün ismini taşımaktadır. 2014-2015 Eğitim-Öğretim döneminden itibaren bünyesindeki 14 fakülte, 7 meslek yüksek okulu, 4 yüksek okul ve 4 enstitü ile akademik etkinliklerini sürdürmektedir. Rektörlüğünü Fatih Kırışık, Rektör Yardımcılıklarını Hasan Solmaz, Elif Çepni ve İsmail Rakıp Karaş yapmaktadır. 2022-2023 eğitim öğretim yılı verilerine göre, Türkiye'de Anadolu Üniversitesi'nden sonra en fazla yabancı uyruklu öğrencinin bulunduğu ikinci üniversitedir. Yabancı öğrenci uyruklu öğrenci oranının ise en fazla olduğu üniversitedir. Üniversitedeki 12.000 civarı yabancı uyruklu öğrencinin yarısı Afrika kökenlidir.

<span class="mw-page-title-main">Türkçe ve Yabancı Dil Uygulama ve Araştırma Merkezi</span>

Türkçe ve Yabancı Dil Uygulama ve Araştırma Merkezi, Ankara Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı olarak 1984 yılında yabancılara Türkçe öğretmek amacıyla British Council, Goethe-Institut, Instituto Cervantes ve Alliance Française gibi dil ve kültür merkezleri örnek alınarak kurulmuştur.

Halil Işık,, Türk bürokrat.

<span class="mw-page-title-main">CELTA</span>

Certificate in English Language Teaching to Adults ya da kısaca CELTA, yetişkinlere yönelik İngilizce öğretimi sertifikası anlamına gelir ve İngilizce öğretmenlerine verilen, uluslararası geçerliliği olan bir uzmanlık ruhsatıdır. Cambridge Üniversitesi'nce onaylı bir programdır.

Studienkolleg, Almanya'da üniversiteler bünyesinde yabancı öğrencileri üniversiteye hazırlayan bir eğitim kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">Gent Üniversitesi</span> Belçikanın Flaman Bölgesindeki Gent şehrinde bulunan devlet üniversitesi

Gent Üniversitesi, eskiden Rijksuniversiteit Gent Belçika'nın Flaman Bölgesindeki Gent şehrinde bulunan devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">IELTS</span> Uluslararsı İngiliz Dili Sınav Sistemi

IELTS, İngilizce dil seviyesi belirlemek için uluslararası alanda geçerliliğe sahip bir sınav sistemidir. 1989 yılında başlatılan sınav Cambridge Üniversitesi Yabancılar için İngilizce Sınav Merkezi, British Council ve IDP Education tarafından düzenlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Millet mektebi</span>

Millet Mektepleri, Türkiye'de 1 Kasım 1928'de yeni harflerin kabulünden sonra halkı okuryazar kılmak amacıyla gerçekleşen eğitim seferberliği için kurulmuş dört ay süreli eğitim veren halk eğitimi kurumlarıdır.

Yunus Emre Enstitüsü, Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenen bireylerin dil yeterliklerini ölçmek üzere, Avrupa Dilleri Öğretimi Ortak Çerçeve Metni’nde belirlenen yeterlik tanımları doğrultusunda bir Türkçe Yeterlik Sınavı (TYS) modeli geliştirmiş ve bu sınavın uluslararası ölçekte uygulamalarına başlamıştır. Enstitü, bu uygulamasıyla Türkçenin uluslararası geçerliğe sahip standart bir sınava kavuşmasını ve Türkiye’nin yabancı öğrenci kabulünü kolaylaştıran politikalarına destek olmayı amaçlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Pierre de Decker</span> Belçikalı siyasetçi (1812 – 1891)

Pierre (Pieter) Jacques François de Decker, Belçikalı Katolik Partisi üyesi politikacı, devlet adamı ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'da eğitim</span> Azerbaycanın eğitim sistemi

Azerbaycan'da eğitim, Azerbaycan Cumhuriyeti Bilim ve Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenmektedir.