İçeriğe atla

St George Kanalı

St George Kanalı
İrlanda üzerinde St George Kanalı
St George Kanalı
St George Kanalı
Avrupa üzerinde St George Kanalı
St George Kanalı
St George Kanalı
Genel Bilgiler
Ülke(ler)Büyük Britanya, İrlanda
Koordinatlar52°K 6°B / 52°K 6°B / 52; -6
Ayırdığı topraklarGaller← →İrlanda
TürBoğaz
Bağladığı sularİrlanda Denizi→ ←Kelt Denizi
Wikimedia Commons
Harita
İrlanda Denizi'ni ve St.George Kanalı'nı gösteren bir resim.

St George Kanalı (Galce: Sianel San Siôr, İrlandaca: Muir Bhreatan) İrlanda Denizi'ni kuzeye ve Kelt Denizi'ni güneybatıya bağlayan bir deniz kanalıdır.

"St.George Kanalı" terimi tarih boyunca Galler ve İrlanda'nın arasında kalan su kütlesini ifade etmek için kullanıldı. Bazı coğrafyacılar bu kanalı Galler'i Leinster'den ayıran parça ile sınırlarken, bazen de onu Güneybatı İngiltere ve Doğu Munster'in arasında kalan güney sularına kadar genişlettiler ancak 1970'lerden beri aşağısı Kelt Denizi olarak anılmaktadır. İrlanda'da ise "St.George Kanalı" şu an kanalın sadece en dar parçasını-Carnsore Burnu ile St. David Burnu arası- belirtmektedir.

Uluslararası Hidrografi Örgütü'nün yayınladığı "Okyanus ve Denizlerin Sınırları" nın şu anki (3.1953) edisyonunda "İrlanda Denizi ve St.Geroge Kanalı"nın güney sınırı "St. David Burnu'ndan (51°54′N 5°19′W) Carnsore Burnu'na çekilen bir çizgi (52°10′N 6°22′W)" olarak tanımlanmıştır. Görülebileceği üzere iki su kütlesi için ayrı tanımlamalar yapılmamıştır. Bitmemiş 4.edisyonda ise "ve St. George Kanalı" ifadesi kaldırılmıştır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İrlanda</span> İrlanda adasında yer alan Batı Avrupa ülkesi

İrlanda ya da İrlanda Cumhuriyeti, kuzeybatı Avrupa'da bulunan ülke. Büyük Britanya'nın batısındaki İrlanda adasının yaklaşık altıda beşini kaplamaktadır. Başkenti ve en büyük şehri Dublin'dir, 4,9 milyonluk nüfusun yaklaşık %40'ı bu şehir ve banliyölerinde yaşar. Tek kara sınırı kuzeydoğudaki Birleşik Krallık'a bağlı Kuzey İrlanda ile olan İrlanda'nın batısı Atlas Okyanusu, doğusu İrlanda Denizi, güneydoğusu St George Kanalı, güneyi ise Kelt Denizi ile çevrilidir. Ülke, üniter bir yapıya sahiptir ve parlamenter demokrasi ile yönetilmektedir. Yasama gücü alt meclis Dáil Éireann ve üst meclis Seanad Éireann 'ndan oluşan Oireachtas (Parlamento)'nun elindedir. Cumhurbaşkanının görevleri semboliktir ancak bazı önemli güçleri ve görevleri bulunur. Başbakan (Taoiseach) Meclis tarafından seçilir ve cumhurbaşkanınca atanır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık</span> Kuzeybatı Avrupadaki devlet

Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı veya yaygın adıyla Birleşik Krallık, Avrupa anakarasının kuzeybatı kıyılarında, Kuzeybatı Avrupa'da egemen bir ülkedir.

<span class="mw-page-title-main">Avrasya</span> bir bütün olarak Avrupa ile Asya

Avrasya, Avrupa ile Asya'yı kapsayan coğrafi bölgeye verilen isim.

<span class="mw-page-title-main">Dublin</span> İrlandanın başkenti

Dublin, İrlanda’nın başkenti ve aynı zamanda en büyük şehri. Ülkenin doğu kıyısının ortasında, Liffey Nehri'nin ağzında, Dublin Kontluğu'nun merkezinde yer almaktadır. Viking yerleşimlerinin merkezi olarak kurulan şehir, Orta Çağ’dan beri İrlanda’nın başkentidir.

<span class="mw-page-title-main">Hint Okyanusu</span> Okyanus

Hint Okyanusu, kuzeyde Asya, batıda Afrika ve Arabistan Yarımadası, doğuda Malay Yarımadası, Sunda Adaları ve Okyanusya tarafından çevrilen, dünyanın üçüncü büyük okyanusudur. Agulhas Burnu'nun güneyinde 20° Doğu boylamının geçtiği yerde Atlas Okyanusu'ndan; 147° Doğu boylamının geçtiği yerde de Pasifik Okyanusu'ndan ayrılır. En kuzeyde Basra Körfezi'nde, 30° enlemine kadar uzanır. Dünya sularının %20'sini kapsar. Afrika'dan Avustralya'ya kadar okyanusun genişliği 10.000 kilometre kadardır. Bu alanda yaklaşık olarak 73.566.000 km² yer kaplar. Hacminin yaklaşık olarak 292.131.000 km³ olduğu tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Güney Okyanusu</span> okyanus

Güney Okyanusu ya da Antarktika Okyanusu, bazı coğrafya ve çoğu hidrografi kaynaklarına göre Antarktika kıtasını çevreleyen su kütlesidir. Bu okyanus, dünyanın dördüncü büyük ve en son tanımlanmış okyanusudur.

<span class="mw-page-title-main">Galler</span> Birleşik Krallıkın parçası olan Batı Avrupa ülkesi

Galler, Büyük Britanya'da Birleşik Krallık'a bağlı dört ülkeden biri. Doğuda İngiltere'nin Cheshire, Shropshire, Herefordshire ve Gloucestershire kontlukları, güneyde Bristol Kanalı, batıda ve kuzeyde İrlanda Denizi ile çevrilidir. 1.680 milden (2.700 km) fazla kıyı şeridine sahip olan Galler, özellikle kuzeyinde büyük ölçüde dağlıktır. Ülkenin en yüksek zirvesi Yr Wyddfa'dır. Ülke kuzey ılıman kuşağında yer alır ve değişken bir deniz iklimine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Deniz</span> büyük ve genellikle tuzlu su

Deniz, bir okyanus ile bağı olan ve büyük bir alanı kaplayan ve genellikle tuzlu olan su kütlesi. Terim genellikle okyanus terimi yerine de kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">İrlanda Denizi</span> deniz

İrlanda Denizi, İrlanda Adası ile Büyük Britanya arasında bulunan deniz. Güneyde Atlas Okyanusu'ndan İrlanda ile Galler arasındaki St. George Kanalı ile, kuzeydoğuda Kuzey İrlanda ile İskoçya arasındaki Kuzey Kanalı ayrılır. Man Adası kanalın ortasında bulunur. İrlanda denizinin yüzölçümü 104.000 km²'dir.

Boztepe Burnu, Sinop Burnu veya 19. yüzyılın son dönemlerine kadar bilinen adıyla Laz Limanı, Sinop il merkezinin büyük bir kısmının da içinde bulunduğu bir yarım adadır. İnceburun üzerinden çıkan bir burun gibidir. Burnun başından sonuna kadar uzunluğu yaklaşık 8–9 km'dir. Güney yakasından Gerze, kuzey yakasından Hamsilos'un girişi, Akliman ve Başkaya Burnu görülebilir.

1958 FIFA Dünya Kupası elemeleri, 1958 FIFA Dünya Kupası finallerine katılacak olan takımların belirlenmesi için yapılan eleme turnuvasıdır. Elemelere toplam 55 ülkenin futbol takımı katılmış ve bu takımlardan 16'sı finallere katılma hakkı kazanmıştır. Final turnuvasının ev sahibi İsveç ile bir önceki kupanın şampiyonu Batı Almanya, turnuvaya doğrudan katılırken, kalan 14 takım ise elemeler sonucu belirlendi.

İrlanda tarihi bugünkü İrlanda topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Bretonya</span> Fransada tarihi il

Bretonya veya Bretanya, günümüzde Fransa sınırları içinde kalan, geçmişte bağımsız krallık ve dükalık olan bölge. Kavram ayrıca 6 Kelt halkından biri olan Bretonları tanımlamak için de kullanılır. Bretonca yaygın olarak konuşulur.

<span class="mw-page-title-main">Tombolo</span>

Tombolo veya Saplı Ada, kıyı dili veya resif gibi dar birikim şekilleriyle ana karaya bağlanan adalardır. Bağlandıktan sonra adanın ismi bağlı ada olur. Eğer birkaç ada resiflerle bir araya gelerek deniz seviyesinin üzerinde formlar oluşturuyorsa bu şekle tombolo kümesi denir. İki veya daha fazla tombolo, bir araya gelerek lagün adı verilen kapalı bir şekil meydana getirebilirler. Tombolo, bir çeşit kıstak olarak kabul edilir. Kelime kökeni olarak İtalyanca olan tombolo, çakıl kumsalı anlamına gelen Latin kökenli tumulus sözcüğünden türemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kelt Denizi</span> deniz

Kelt Denizi, İrlanda'nın güneyinde, Atlas Okyanusu'na bağlı olan deniz. Kuzeyi St. George Kanalı, güneyi Biskay Körfezi, doğusu ise Manş Denizi ve Bristol Kanalı ile çevrilidir. Batı kısmında ise Atlas Okyanusu uzanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Fenerbahçe Adası</span> Marmara Denizi’nde bulunan ada

Fenerbahçe Adası ya da Fenerbahçe Burnu, İstanbul'un Anadolu Yakası'nda Kadıköy ilçesi sınırları içinde kalan bir adadır. Önceleri Kadıköy ilçesinin güneybatısında Marmara Denizi'ne uzanan bir burun iken, Fenerbahçe Yat Limanı'nın inşa edilmesiyle birlikte karayla bağlantısı kesilerek bir ada hâline getirildi.

<span class="mw-page-title-main">Cheshire</span>

Cheshire Törensel Kontluğu, Birleşik Krallık'a bağlı İngiltere ülkesinin Kuzey-Batı bölgesinde 1974'ten 2009'a kadar birinci seviyede yerel idare metropoliten kontluğu olmuş; 2009'da hukuken lağvedilmemekle tüm görev ve yetkileri yeni kurulan tek seviyeli yerel idareler verilmiştir. Fakat Cheshire yine de kraliyet seremonileri için törensel kontluk olarak kalmıştır. Cheshire Kontluğu merkezi Chester'deydi ama kontluk sınırları içinde en büyük nüfuslu yerleşke Warrington idi.

<span class="mw-page-title-main">Lake Macquarie City</span>

Lake Macquarie City, Avustralya'da, Yeni Güney Galler eyaletinde idari bakımdan bir "Yerel İdare Bölgesi " ve coğrafi bakımdan bir şehirleşmiş yerleşim alanıdır. Lake Macquire City günümüzde 7 Eylül 1984'ten itibaren resmen bir "Şehir" olarak sınıflandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gold Coast</span>

Gold Coast, Avustralya'nın Queensland eyaletinin güneydoğusunda Pasifik sahillerinde bulunan deniz kıyısında 40 km'den daha fazla uzanan ve diğer şehirleşmiş sahil bölgeleriyle birleşen bir idari yerleşim bölgesidir.

İrlanda resmî adıyla İrlanda, Avrupa kıtasının kuzeybatısında bulunan bir ada ülkesidir. İrlanda'nın kuzeydoğusunda İngiltere'ye bağlı olan Kuzey İrlanda yer almaktadır. İrlanda'nın güneyinde Kelt Denizi, güneydoğusunda St. Goerges Kanalı, doğusunda İrlanda Denizi bulunmaktadır.