İçeriğe atla

St Andrew's Meydanı, Glasgow

St Andrew's in the Square Kilisesi

St Andrew Meydanı , Glasgow, İskoçya'da halka açık bir meydandır ve Glasgow Cross'un güneydoğu köşesinde, Glasgow Green'e yakın bir konumdadır. Meydan, 18. yüzyıldan kalma muazzam klasik kilisesi St Andrew's in the Square ile dikkat çekmektedir. Kilise 1758 yılında mimar Allan Dreghorn[1][2][3] ve usta mason Mungo Naismith'in[4] tasarımlarına göre tamamlanmıştır ve Britanya'da türünün en iyileri arasındadır.

Şehir merkezindeki altı meydandan biridir.

Kaynakça

  1. ^ "Dictionary of Scottish Architects - DSA Architect Biography Report (December 30, 2018, 12:41 pm)". Scottisharchitects.org.uk. 5 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Aralık 2018. 
  2. ^ Architecture of Glasgow, by Andor Gomme and David Walker, published 1968
  3. ^ The Buildings of Scotland: Glasgow, by Elizabeth Williamson and others, published 1990.
  4. ^ "Mungo Naismith (1730-70)". Glasgow's Sculpture. 27 Haziran 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Aralık 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Euro</span> Avrupa Birliğinin para birimi

Euro veya avro, Avrupa Birliği'nin kurumları tarafından kullanılan ve Almanya, Avusturya, Belçika, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İrlanda, İspanya, İtalya, Kıbrıs, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Portekiz, Slovakya, Slovenya ile Yunanistan'ın oluşturduğu euro bölgesinin resmî para birimi.

<span class="mw-page-title-main">Tony Kushner</span>

Tony Kushner, Amerikalı oyun yazarı, roman yazarı ve senarist. 1993'te Angels in America isimli oyunu sayesinde Pulitzer Drama Ödülü'nü aldı, daha sonra oyunu 2003'te HBO'ya uyarladı. 2005 yapımlı film Münih ve 2012 yapımlı film Lincoln'un senaryolarını yazdı. Her iki film de büyük beğeni topladı ve En İyi Uyarlanmış Senaryo dalında Oscar Ödülü adaylığı aldı. 2013 yılında Başkan Barack Obama'dan Birleşik Devletler Ulusal Sanat Madalyası aldı. Nisan 2008'de Mark Harris'le New York'ta evlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık'taki şehirler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste, 2015 yılı itibarıyla Birleşik Krallık'ta belirlenen şehirleri listelemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Glasgow</span> Birleşik Krallık ülkesi İskoçyanın en büyük şehri

Glasgow, İskoçya'nın en büyük şehridir. Şehir "Batı Merkezi İskoçya" alçak rakımlı arazilerinde Clyde Nehri kıyılarında bu nehrin İrlanda Denizi'ne açılan haliçi üzerinde konumlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">James McAvoy</span> İskoç oyuncu

James Andrew McAvoy, BAFTA ödüllü İskoç oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Macaristan Sovyet Cumhuriyeti</span>

Macaristan Sovyet Cumhuriyeti Macaristan'da Béla Kun'un liderliğinde kurulan komünist bir rejimdir. Rusya'daki Bolşeviklerin yaptığı Ekim Devriminin ardından Avrupa'da kurulan Marksist-Leninist politikaların uygulandığı ilk komünist hükûmettir. Ömrü sadece dört ay sürmüştür. Romanya'nın Budapeşte'yi işgaliyle düşmüştür. Bu devletin varisi Macaristan Krallığı'dır. Krallık (1920-1944) arasında hüküm sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Glasgow Üniversitesi</span> Glasgow, Birleşik Krallıkta devlet üniversitesi

Glasgow Üniversitesi, İskoçya'nın Glasgow şehrinde bulunan, Birleşik Krallık'taki en eski ve en prestijli araştırma üniversitelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Basketball Hall of Fame</span>

Naismith Memorial Basketball Hall of Fame, Springfield, Massachusetts'te bulunan ve kariyeri boyunca olağanüstü performans ve başarı gösteren basketbolcuları, tüm zamanların en başarılı koçlarını, basketbol hakemlerini ve sporun diğer önemli kişilerini müzedir. Yine aynı isimle Almonte, Ontario'da bulunan "Naismith Museum & Basketball Hall of Fame"den farklı bir oluşumdur. Kişilerin yanı sıra altı takım Hall of Fame'e girmiştir. Bunlar; Naismith'im ilk basketbol takımı, Buffalo Germans, New York Renaissance, Original Celtics, Harlem Globetrotters ve son olarak 1966 NCAA Erkekler Basketbol Turnuvası Batı Teksas Takımı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Korfu Boğazı Olayı</span>

Korfu Boğazı Olayı tabiri, 1946 yılında Kraliyet Donanması'na ait savaş gemilerinin, Korfu Boğazı'nda dahil oldukları üç ayrı olayı tanımlamak için kullanılır. Ayrıca Soğuk Savaş dönemini başladığını haber veren ilk olaylardan birisidir. Olaylar, Arnavutluk tabyalarından Kraliyet Donanması'na ateş açılmasıyla başladı. İkinci olayda, Kraliyet Donanması'na ait gemiler Korfu Boğazı'nda mayına çarptılar. Tüm bu olaylardan sonra Kraliyet Donanması'nın Arnavutluk karasularında mayın temizleme faaliyetine girişmesi, krizin had safhaya ulaşmasına yol açtı. Arnavutluk karasularının ihlal edilmesi üzerine Birleşmiş Milletler'e şikayette bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Kelvingrove Sanat Galerisi ve Müzesi</span>

Kelvingrove Sanat Galerisi ve Müzesi Glasgow, İskoçya'da yer alan bir müze ve sanat galerisi. 2006 yılında, üç yıllık bir tadilattan sonra yeniden açıldı ve açıldığı zamandan sonra İskoçya'nın en popüler ziyaret merkezlerinden biri haline geldi.

Dougald "Duggie" Lochhead, İskoç futbolcu ve teknik direktördür. Sol kanat pozisyonunda görev aldığı futbolculuk kariyerini sonlandırmasının ardından teknik direktörlük yapmıştır.

Michael Andrew Sembello, Amerikalı şarkıcı, gitarist, klavyeci, söz yazarı, besteci ve yapımcı.

<span class="mw-page-title-main">Solanales</span>

Solanales veya Tubiflorae, çiçekli bitkilerin bir takımıdır. 5 familya 165 cins ve yaklaşık 4.145 tür ile temsil edilir.

<span class="mw-page-title-main">Szlachta</span> Polonya Krallığının ve daha sonra Polonya-Litvanya Topluluğunun soylu sınıfı

Szlachta, Polonya Krallığı ve Litvanya Büyük Dükalığı'nda yasal olarak ayrıcalıklı bir soylu sınıftı. 1569'da Lublin Birliği'nden sonra, Büyük Dükalık ve komşu Krallık tek bir devlet, Lehistan-Litvanya Birliği oldu. Szlachta'nın kökenleri belirsizdir ve bu belirsizlik birkaç teorinin konusudur.

<span class="mw-page-title-main">Maria Fyfe</span> İngiliz siyasetçi

Maria Fyfe, İskoç kadın siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Blythswood Meydanı</span>

Blythswood Meydanı, Birleşik Krallık'ın Glasgow kentinin Blythswood Tepesi bölgesindeki bir meydandır. Meydan, Blythswood'un New Town'un bir parçası olarak inşa edilmiştir. 470 akre bir alan kaplamaktadır. Buchanan Caddesi'nin batı tarafından, bugünkü Glasgow Üniversitesi yakınlarında Kelvin Nehri'ne kadar uzanır. Bu açık alanlar, değirmenler ve taş ocakları, 17. yüzyılda Douglas-Campbell ailesi tarafından satın alınmıştır.

Royal Exchange Meydanı, Glasgow, İskoçya'da halka açık bir meydandır. Meydan, George Meydanı'nın güneyindeki Queen Caddesi ile Ingram Caddesi'nin kesiştiği noktada Buchanan Caddesi ile Queen Caddesi arasında yer almaktadır. Meydan, birçok ziyaretçiyi cezbeden seçkin mimarisi nedeniyle bir dönüm noktasıdır. Şehir merkezindeki altı meydandan biridir.

<span class="mw-page-title-main">1812-1819 Osmanlı veba salgını</span> tıbbi salgın

1812-1819 Osmanlı veba salgını, Osmanlı İmparatorluğu'ndaki son büyük veba salgınlarından biridir. Bu salgın en az 300.000 kişinin hayatına mal olmuştur. Osmanlı İmparatorluğu'nda 16. ve 19. yüzyıllar arasında veba salgınları sık sık meydana gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Philip Tartaglia</span>

Philip Tartaglia, Katolik Kilisesi'ne bağlı İskoç Roma Katolik piskopos.

<span class="mw-page-title-main">Glasgow Havalimanı</span>

Glasgow Havaalanı, aynı zamanda Glasgow Uluslararası Havaalanı da denir, eski adı Abbotsinch Havaalanı olup, İskoçya'daki bir uluslararası havalimanıdır. Glasgow şehir merkezinin Paisley, Renfrewshire, 86 deniz mili batısındadır. 2019'da havalimanı, yıllık %8,4'lük düşüşle 8,84 milyon yolcuya hizmet verdi ve Edinburgh Havalimanı ve Birleşik Krallık'taki en işlek dokuzuncu havaalanıdır.