İçeriğe atla

St. John's, Newfoundland ve Labrador

St.John's Newfoundland.

St. John's, Kanada'nın en doğudaki eyâleti olan Newfoundland ve Labrador'un başkenti ve en büyük kentidir. Kent, Kuzey Amerika'da İngilizler tarafından kurulan en eski kent olma unvanını taşımaktadır. St John's kent merkezinde 110.525, tüm yerleşim bölgesinde ise 205.955'in üzerinde bir nüfusa sahiptir.

Kent, Kuzey Amerika kıtasının en doğu ucunda kurulmuştur. Kanada'nın, Halifax'tan sonrta Atlantik bölgesindeki en büyük ikinci kentidir.

Kentin ekonomisi büyük oranda bölgesel ve eyâletsel bir merkez olmasına ve okyanusa dayanmaktadır. Atlas Okyanusu'ndan çıkarılan gaz ve petrol ve bunun yanında okyanus boyunca seyahat eden kruvazörlerin taşıdığı turistler, kent ekonomisi için okyanusun ne denli önem taşıdığını gözler önüne sermektedir. St. John's, Kuzey Amerika'da bir milyondan az bir nüfusa sahip kentler içinde, tüm nüfusa oranla en yoğun mühendis ve bilim insanına sahip kentler arasında yer almasıyla dikkat çekmektedir.

Kentte, Memorial University of Newfoundland bulunmaktadır.

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kanada</span> Kuzey Amerikada yer alan bir ülke

Kanada, Kuzey Amerika'da bir ülkedir. On eyalet ve üç bölgeden oluşan ülke, Büyük Okyanus'tan Atlas Okyanusu'na ve kuzeyde Arktik Okyanusu'na kadar 9,98 milyon km²'lik bir alanı kaplar. Bu özelliğiyle yüzölçümü bakımından dünyanın Rusya'dan sonra en büyük 2. ülkesidir. Kanada, sınırları içinde en çok göl bulunduran ülkedir, bir milyondan fazla göl bulunmaktadır. Kanada'nın güney ve batıda Birleşik Devletler ile olan sınırı 8.891 km ile dünyanın en uzun kara sınırıdır. Ayrıca Kanada, 200.000 km den fazla bir mesafe ile dünyanın en uzun sahil şeridine sahiptir. Kanada'nın topraklarında çoğunlukla ormanlar ve bunun yanı sıra Rocky Dağları'ndaki tundra hakimdir. Nüfusun beşte dördü güney sınırına yakın yaşamaktadır. Kanada'nın başkenti Ottawa; en büyük üç şehri Toronto, Montreal ve Vancouver'dır.

<span class="mw-page-title-main">Alberta</span> Kanadada eyalet

Alberta, Kanada'nın Batı Kanada bölgesindeki eyaleti. 1 Eylül 2005'te, Kanada Konfederasyonu'na katılmasının 100. yılını kutlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yeni İskoçya</span>

Yeni İskoçya. Kanada'nın güneydoğu kıyısında kurulmuş olan Nova Scotia, Doğu Kanada ve Maritimes bölgesindeki eyaletler içinde en büyük nüfusa sahip olanıdır. Başkent Halifax, Maritimes bölgesinin de kültürel ve ekonomik merkezi olma niteliğine sahiptir. 55,284 km² olan yüzölçümüyle Nova Scotia, Kanada'nın en küçük ikinci eyaletidir. 937,889 Nova Scotia'lının yaşadığı eyalet, aynı zamanda en düşük nüfusa sahip üçüncü Kanada eyaletidir. Latince olan ismi, Yeni İskoçya anlamına gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Newfoundland ve Labrador</span>

Newfoundland ve Labrador, Kanada'nın Doğu Kanada bölgesinde yer alan, Konfederasyon'a katılan en son eyalettir.

<span class="mw-page-title-main">Edmonton</span> Kanadada kent

Edmonton, Kanada'da, Alberta eyaletinin başkenti. Kent, eyaletin merkez bölgesinde yer alır ve etrafı Batı Kanada'nın sahip olduğu en verimli tarım topraklarıyla çevrilidir. Edmonton'un nüfusu, 2011 yılı itibarıyla kent merkezinde 960.015 olmakla birlikte Edmonton yerleşim bölgesinin nüfusu 1 milyonu geçer. Bu haliyle Edmonton, Calgary'nin ardından Alberta'nın en büyük kentidir.

<span class="mw-page-title-main">Winnipeg</span>

Winnipeg, Manitoba eyaletinin başkenti ve en büyük kentidir. Kuzey Amerika kıtasının coğrafi merkezine yakınlığı ve Kanada'nın doğu-batı doğrultusunun merkezinde bulunması dolayısıyla stratejik avantajlara sahiptir. ABD sınırından 110 kilometre uzaklıktadır. Aynı zamanda Red ve Assiniboine Nehirleri'nin birleştiği noktadır. Sahip olduğu coğrafi avantajların yanında, dünyanın en verimli tarım bölgelerinden birinin ortasında bulunması kenti önemli bir ulaşım, finans, tarım, sanayi ve eğitim merkezi haline getirmiştir.

Saint John, Kanada'nın New Brunswick eyaletinin ikinci en büyük kentidir. Saint John'un nüfusu kent merkezinde 70.000'e yakınken, Saint John kentsel yerleşim alanının nüfusu 125.000'i geçer.

<span class="mw-page-title-main">Charlottetown</span> Kanadanın Prens Edward Adası eyaletinde belediye

Charlottetown, Kanada'nın en küçük eyâleti olan Prens Edward Adası'ın başkenti ve en önemli yerleşim merkezidir. Kent, ayrıca Kanada'nın en küçük eyâletsel başkenti olma unvanına sahiptir; kent merkezinin nüfusu 32 000'i biraz aşarken, bu sayı tüm Charlottetown kentsel yerleşim alanında ancak 60 000'i bulur. Diğer taraftan bu sayı, eyâlet nüfusunun yarısından biraz azdır.

<span class="mw-page-title-main">Lethbridge</span> Kanadada belediye

Lethbridge, Kanada'nın Alberta eyâletinde bir kenttir. Kent, Calgary, Edmonton ve Red Deer'dan sonra eyaletin en büyük dördüncü kentidir. Kentin nüfusu 2009 yılında 85.492'dir. Kentin Kanada Kayalık Dağları'na olan yakınlığı, Lethbridge'e yumuşak kışlar ve rüzgârlı bir iklim sağlamaktadır. Lethbridge'in Calgary'e olan uzaklığı Oldman Nehri boyunca 210 km kadardır.

<span class="mw-page-title-main">Sault Ste. Marie, Ontario</span> Kanadada belediye

Sault Ste. Marie, Kanada'nın Ontario eyâletinde, St. Mary's Nehri üzerinde bir kenttir. Kent, sahip olduğu 74.000 nüfusla Sudbury ve Thunder Bay'in ardından Kuzey Ontario'nun en büyük üçüncü kentidir. Kuzey Ontario'daki birçok diğer kent ve kasaba gibi, son dönemde, Sault Ste. Marie'nin de nüfusu azalmaktadır. 90'ların başında kentte 84.000 kişi yaşamaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Victoria, Britanya Kolumbiyası</span> Kanada belediyesi ve Britanya Kolumbiyası eyaletinin başkenti

Victoria, Kanada'nın Britanya Kolumbiyası eyâletinin başkentidir. Kent Vancouver Adası'nın güneydoğu ucunda, Juan de Fuca Boğazı kıyısında yer almaktadır. Kent merkezinde nüfus 74.000 kadardır; bu haliyle eyaletin en büyük on üçüncü belediyesidir. Victoria kentinin etrafındaki on üç belediyeyle oluşturduğu Victoria büyükşehir alanının nüfusu ise 335.000 kadardır.

<span class="mw-page-title-main">Saint Pierre ve Miquelon</span> Fransada il (département)

Saint Pierre ve Miquelon, Atlas Okyanusu'nda, Kanada'nın doğu kıyılarında, Newfoundland'e oldukça yakın bir noktada bulunan adalar grubudur. En önemli iki ada Saint Pierre ve Miquelon'dur.

<span class="mw-page-title-main">Saint Lawrence Nehri</span>

Saint Lawrence Nehri ya da Aziz Lawrence Nehri, güneybatı-kuzeydoğu istikameti yönünde akan ve Kuzey Amerika kıtasının orta bölgelerinden geçen büyük bir nehirdir. Nehir, Büyük Göller'i Atlas Okyanusu'na bağlar. Kanada'nın eyaletleri olan Québec ve Ontario boyunca ilerleyen nehir, aynı zamanda iki eyaletin sınırının bir bölümünü de oluşturur. Nehir, güneyde Ontario (Kanada) ile New York (ABD) arasında doğal uluslararası sınırı da belirler.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Fransa</span>

Yeni Fransa Naipliği (Nouvelle-France) 1534'te Saint Lawrence Irmağı'nın Jacques Cartier tarafından keşfini izleyen süreçte Fransız egemenliğinde kalmış ve 1763'te İspanya ve Büyük Britanya'ya bırakılmış olan bölgedir. Meksika Körfezi, Newfoundland ve Hudson Körfezi 1721'de bölgenin sınırları içinde bulunuyordu. Bölge daha sonra yönetsel bağımsızlığı bulunan beş sömürgeye ayrılmıştır. Bunlar, Kanada, Acadia, Hudson Körfezi, Newfoundland ve Louisiana'dır.

<span class="mw-page-title-main">Newfoundland (ada)</span> Kanadada bulunan ada

Newfoundland, Kuzey Amerika'nın doğu kıyısında yer alan Kanada'ya bağlı adadır. 2001 yılına kadar adı yalnızca Newfoundland olan Newfoundland ve Labrador eyaletinin en kalabalık bölümüdür. Adadaki en yüksek nüfuslu şehir St. John's'tur.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Kanada</span>

Doğu Kanada, Kanada'nın coğrafi ve siyasi olarak farklı tanımlanan doğu bölgesi. Siyasi olarak, Kanada'nın güneydoğusuna denk düşen ya da bir başka deyişle Manitoba'nın doğusunda kalan Ontario, Québec, Newfoundland ve Labrador, New Brunswick, Prens Edward Adası ve Yeni İskoçya eyaletleri olmak üzere altı eyaletten oluşan bölgedir. Coğrafi olarak, Kanada'nın doğusuna verilen genel addır.

<span class="mw-page-title-main">Newfoundland Dominyonu</span> 1907 ile 1949 arası Birleşik Krallıka bağlı bir dominyon olmuş bölge

Newfoundland Dominyonu 1907 ile 1949 arası Birleşik Krallık'a bağlı bir dominyon olmuş bölge. Daha önceleri Birleşik Krallık kolonisi olan Newfoundland 1855 yılından beri kendi kendini yönetmekteydi. Kuzey Amerika'nın kuzeydoğusunda Atlantik kıyısındaki Newfoundland Adası ile kıtadaki Labrador'u kapsayan dominyon 11 Aralık 1931 günü imzalanan Westminster'in Statüsü yasası ile İngiliz Milletler Topluluğu içinde bağımsızlık kazanmış olsa da 1933'te neredeyse iflas aşamasına gelinmesiyle 16 Şubat 1934'te Newfoundland Parlamentosunun toplanmasıyla özyönetiminden vazgeçti. Newfoundland'dan sorumlu hükûmet Londra'nın direkt sorumluluğu altına girdi ve bu şekilde kendi özyönetim haklarından gönüllü olarak vazgeçen az ülkeden biri oldu. 1934 ile 1949 arası Newfoundland, Londra'daki Dominyon Ofisi'ne bağlı 6 üyeli Hükümet Komisyonu ve bir valinin yönetiminde kaldı. Newfoundland 1949'da Kanada'ya bağlanıp ülkenin 10. eyaleti olana kadar de jure olarak dominyon olarak kaldı.

Laurentide Buz Tabakası, Kuaterner buzul çağları sırasında 2.588 ± 0.005 milyon yıl öncesinden günümüze birçok kez Kanada'nın çoğu ve Kuzey Amerika Birleşik Devletleri'nin büyük bir kısmı da dahil olmak üzere milyonlarca kilometre kareyi kaplayan devasa bir buz tabakasıydı.

Kanada İrlandalıları atalarını İrlanda kökenli göçmenlere kadar izleyen torunları da dahil olmak üzere tam veya kısmi İrlanda mirasına sahip Kanada vatandaşlarıdır. 1825'ten 1970'e 1,2 milyon İrlandalı göçmen geldi ve bunların en az yarısı 1831'den 1850'ye kadar olan dönemde geldi. 1867'de ikinci en büyük etnik gruptular ve Kanada nüfusunun %24'ünü oluşturuyorlardı. 1931 ulusal nüfus sayımı 1.230.300 İrlanda asıllı Kanadalı saydı, yarısı Ontario'da yaşıyordu. Ontario'dan sonra en çok İrlanda Asıllı Kanadalıların yaşadığı yer ise Britanya Kolumbiyası'dır.