İçeriğe atla

St. Honoré keki

St. Honoré keki
Ülke(ler)Fransa
YaratıcısıAuguste Jullien Chiboust
TipiTatlı
Ana malzemelerMilföy hamuru, şu hamuru, pastacı kreması, karamel, krem şanti

Saint Honoré keki, Fransız mutfağında bulunan bir tatlı türüdür.[1] Milföy hamuru, şu hamuru topları, vanilyalı pastacı kreması, karamel ve krem şanti gibi Fransız mutfağında sıkla kullanılan malzemelerin birer kombinasyonudur.[2] Tatlı adını Fransa'da fırıncıların ve pastacıların koruyucusu Saint Honoré'den almıştır.[1][3][4]

1850'li yıllarda Paris'te pastanesi olan pasta şefi Auguste Jullien Chiboust tarafından yaratıldı. Başlangıçta sadece pastacı kreması ile dolu bir tatlı türüyken zamanla tarifi değişti. Daha önce sıkça kullanılan tart hamuru yerine milföy hamuru kullanılmaya başlandı.[4][5] Ardından şu hamuru gibi başka hamur türleri de tarifin içerisine entegre edildi. Günümüzde vanilyalı kremaya ek olarak çeşitli meyveler kullanılarak yapılan türleri bulunur. Özel günler, kutlamalar ve şenliklerde servis de servis edilir.[2]

Tarifi

Taban olarak kullanılan hamurun etrafından ince bir halka olacak şeklinde şu hamuru sıkılır. Ardından sıkma torbasında kalan şu hamurları ile profiterol topları yapılır. Hem taban hem de profiterol topları fırınlanır, ardından profiterol topları karamel sosa batırılarak tatlının etrafına yerleştirilir. Tatlının ortası chiboust kreması adı verilen vanilyalı pastacı kreması ile doldurulur ve en son olarak süsleme olarak tatlının üzerine krem şanti sıkılır.[2]

Kaynakça

  1. ^ a b "St. Honoré Cake | Traditional Sweet Pastry From France | TasteAtlas". www.tasteatlas.com. 4 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2024. 
  2. ^ a b c "Gâteau St. Honoré Recipe: How to Make St. Honoré Cake". masterclass.com. 9 Mayıs 2024. 21 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2024. 
  3. ^ CooksInfo. "Gâteau St-Honoré". CooksInfo (İngilizce). 21 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2024. 
  4. ^ a b Continent 30, Hôtel du (15 Eylül 2020). "The Saint Honoré; here's the story of a truly delicious treat | Hotel Continent". Hôtel du Continent (İngilizce). 21 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2024. 
  5. ^ "St. Honoré Cake Authentic Recipe | TasteAtlas". www.tasteatlas.com. 21 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Waffle</i> iki desenli, şekilli tabak arasında pişirilen hamur veya hamur bazlı yiyecekler

Waffle, Belçika asıllı bir hamur tatlısıdır. Üzerinde erimiş çikolata (pralin), krem şanti ve taze meyveler ile servis yapılan waffle, Belçika'da "Brüksel usulü" olarak adlandırılır. Yine Belçika'nın bir kenti olan Liège ise waffle hamurunun tek başına fırından çıktığı haliyle yenmesine verilen addır. Hamuru biraz daha altın sarısındadır, kremalize olan şekerin gevrekliği hamurun üstünde tadılabilir. Belçika usulü waffle hamuru dikdörtgen, Liège usulü ise uçları erimiş dikdörtgen görünümündedir. Her ikisi de kare şeklindeki derin çukur gözenekleri ile meşhurdur. Bu gözeneklerin derinlikleri 1 cm'yi bulur.

<span class="mw-page-title-main">Profiterol</span> bir tür kremalı pasta

Profiterol, top şeklindeki hamurun içine doldurulmuş özel krema ve üstü eritilmiş çikolata kaplı bir tatlıdır. Profiterolün nereden geldiği bilinmemektedir. Nitekim Sahrap Soysal profiterolün bir Fransız tatlısı olduğunu belirtmiştir.

Arnavutluk tarih boyunca birçok devletin yönetimi altına girmiş, bu süreçte yalnızca siyasi veya askeri olarak değil, aynı zamanda kültürel açıdan da etkilenmiştir. Bu sebepten dolayı Arnavut mutfağı başta Türk, İtalyan ve Yunan mutfakları olmak üzere genel itibarıyla Akdeniz mutfağından izler taşımaktadır. Bugün Arnavut halkı tarafından sıkça tüketilen ve yapılan baklava, aşure, kadayıf gibi tatlılar; dolma, yaprak sarma, tarator gibi aperitifler ve ayran, siyah çay, Türk kahvesi gibi içecekler Osmanlı zamanından başlayarak Türk mutfağından Arnavut kültürüne geçen yiyecek ve içeceklerden bazılarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Macar mutfağı</span> Macaristanın mutfak gelenekleri

Macar mutfağı, Macaristan ulusunun ve onun birincil etnik grubu olan Macarların mutfağının karakteristik özelliklerini ortaya koyar. Geleneksel Macar yemekleri öncelikle et, mevsim sebzeleri, meyveler, ekmek, süt ürünleri ve peynirlere dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Paris-Brest</span>

Paris-Brest, şu hamuru ve pralin olarak bilinen çikolataya benzeyen bir şekerleme ve krema ile yapılan Fransız tatlısıdır. Tatlı adını Paris ve Brest arasında düzenlenen bir bisiklet yarışından alır bu nedenle bisiklet tekerini anımsatacak bir şekilde sıkılan şu hamurunun pişirilmesiyle hazırlanır. Hamurun içi pralin ve krema ile doldurulur, üzeri ise badem ve serpilmiş pudra şekeri ile süslenir.

<span class="mw-page-title-main">Crème brûlée</span>

Crème brûlée veya crème brulée veya Trinity kreması olarak da bilinen ve crema catalana ile hemen hemen aynı olan üzerine sertleştirilmiş karamelize şeker tabakasıyla zengin bir muhallebi bazından oluşan bir tatlıdır. Normalde hafifçe soğutulmuş olarak servis edilir; karamelleştirme işleminden kaynaklanan ısı, muhallebinin üstünü ısıtmaya, ortasını ise serin bırakmaya eğilimlidir. Muhallebi tabanı geleneksel olarak Fransız mutfağında vanilya ile tatlandırılır, ancak başka tatlar da olabilir. Bazen meyvelerle süslenir.

<span class="mw-page-title-main">Lamington</span>

Lamington, Avustralya'ya özgü bir tatlıdır. Genellikle kare şeklinde kesilmiş yumuşak pandİspanya'nın, çikolata sosuna batırılıp ardından rendelenmiş hindistan cevizi ile kaplanmasıyla yapılır. Bazı tariflerde iki kat kekin arasına reçel ve krema sürülebilir. Lamington, Avustralya ve Yeni Zelanda'da popüler bir tatlıdır ve 21 Temmuz tarihi Avustralya'da Ulusal Lamington Günü olarak kabul edilir. Lamington, Avustralya'da okullar veya STK'lar için bağış toplama etkinliklerinde satılır. Bazı Avustralyalılar tatlıyı "Lammo" (tekil) veya "Lammos" (çoğul) olarak kısaltırlar.

<span class="mw-page-title-main">Krokanbush</span>

Krokanbush şu hamurundan yapılan kremalı dolgulu hamur toplarının koni şeklinde üst üste dizilmesi ve karamel iplikleri ile kaplanması sonucunda yapılan bir Fransız tatlısıdır. Bazı türlerinde badem şekeri, çikolata ve yenilebilir çiçeklerle süsleme yapılabilirken, bazı türlerinde ise makaron veya ganaj kullanılarak dış kaplama yapılabilir. İtalya ve Fransa'da genellikle düğün, vaftiz töreni veya ilk komünyon gibi etkinliklerde servis edilir. Tatlının adı Fransızca "ağızda çatırdayan şey" anlamına gelen croque en bouche ifadesinden gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Karpatka</span>

Karpatka, Polonya mutfağına özgü vanilyalı puding veya muhallebi ile doldurulmuş bir tatlı türüdür. Bazı tariflerde iki farklı hamur tipi beraber kullanılır. Bunlardan birincisi taban kısmında kullanılan tart hamuru ikincisi ise şu hamurudur. Taban kısmı için tart veya şu hamurundan herhangi biri kullanılabilir. Tatlının tabanı marmelatla hafifçe kaplanır ve ardından muhallebi veya kremayla doldurulur daha sonra ise üstüne bir tabaka şu hamuru yerleştirilir. Tatlının üstüne konulan şu hamurunun üzerine serpiştirilen pudra şekerinin Karpat Dağları'nın karla kaplı zirvelerini anımsatması nedeniyle tatlı Karpatka olarak isimlendirilmeye başlamıştır. Geleneksel olarak yapılan karpatka, çay ve kahvenin ile beraber servis edilir.

<span class="mw-page-title-main">Volovan</span>

Volovan Fransız mutfağında bulunan ve milföy hamuru kullanılarak yapılan bir hamur işi türüdür. Atıştırmalık veya meze olarak kullanılan Voloran hem tatlı hem de tuzlu olarak yapılabilir. Volovan kelimesi, Fransızca "rüzgarda uçan" anlamına gelen "vol-au-vent" ifadesinden gelmektedir. Bu isim tatlıda kullanılan milföy hamur işinin hafifliğine vurgu yapmaktadır. Görüntüsü itibarıyla kuş yuvasına benzediği için aynı zamanda kuş yuvası olarak da isimlendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Religieuse</span>

Fransız mutfağında bulunan bir tatlı türüdür. Biri büyük biri küçük iki adet şu hamurunun vanilyalı pastacı kremasıyla doldurulması ve üst üste dizilmesiyle yapılır. Profiterol toplarının ikisi de çikolata ganaja batırılır ardından küçük parça büyük olanın üzerine konur. Ardından pastanın birleşme kısımlarına krema sıkılarak tatlı süslenir. Bazı tariflerde birleştirme aşamasında buzlanma adı verilen yöntem kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Chiboust kreması</span>

Chiboust kreması, pastacı kreması, jelatin ve beze kullanılarak yapılan Fransız mutfağına ait pasta kremasıdır. Tarifindeki jelatin ve beze, klasik pastacı kremasını hafifletmek amacıyla kullanılır bu nedenle Chiboust kremasının yapısı daha köpüksü bir yapıya tadı da daha tatlı bir kıvama gelir. Krema genellikle vanilya aromalıdır fakat portakal kabuğu, tarçın kabukları gibi çeşitli aromalarda tarifin içine eklenebilir. St. Honoré keki'nin ve Fransızların milföy (mille-feuille) tatlısının temel bileşenlerinden olduğu için St. Honoré veya Mille-feuille kreması olarak da bilinir. Fransız tatlılarında kek ve diğer hamur işlerinin içlerini doldurmak ve süslemelerini yapmak için kullanılır. Tart yapımında eğer krema hamurla beraber pişirilecekse tarifin içerisine jelatin eklenmesine gerek yoktur.

<span class="mw-page-title-main">Mille-feuille</span>

Mille-feuille, milföy hamuru ve pastacı kreması ile yapılan Fransız mutfağına ait bir hamur işi türüdür. Kuzey Amerika'da Napolyon pastası, Birleşik Krallık'ta ise vanilya dilimi veya krema dilimi olarak isimlendirilir. Tatlı modern şeklini Marie-Antoine Carême'in yaptığı dokunuşlardan sonra almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Franjipan</span>

Franjipan Fransız mutfağında bulunan genellikle kek ve tart gibi hamur işlerinde kullanılan tatlı badem aromalı bir krema (muhallebi) türüdür. 1674 tarihli bir yemek kitabında "franchipane" olarak geçen kelimenin en erken modern yazımı 1732 tarihli pastacılar sözlüğünde bulunmaktadır. Başlangıçta badem veya antep fıstığı ile tatlandırılmış bir muhallebi tartını tanımlasa bile daha sonradan çeşitli şekerlemelerde ve hamur işlerinde kullanılan bir dolguyu tanımlamak için kullanılmaya başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Puits d'amour</span>

Puits d'amour, Fransız mutfağında bulunan milföy hamuru ile yapılan keke benzer bir volovan türüdür. Yapımında kullanılan milföy hamurunun orta kısmı boş bırakılır ve bu boşluğa daha sonra frenk üzümü jölesi veya ahududu reçeli doldurulur. Tatlının yüzeyine genellikle pudra şekeri serpilir veya üzeri karamelle kaplanır. Puits d'amour, Fransızca "sevgi kuyusu" anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Jésuite</span>

Jésuite, Fransız mutfağına ait bir hamur işi türüdür. Üçgen şeklinde hazırlanmış olan milföy hamurunun franjipan kreması ile doldurulması ardından üzerine dilimlenmiş badem ve pudra şekeri serpilmesi ile hazırlanır. Jésuite, Fransızca "Cizvit" anlamına gelmektedir ve görüntüsünün üçgen şeklinde olması cizvit şapkasına referans vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Karydopita</span>

Kardopita cevizden yapılan ve üzeri şurupla kaplanmış bir kekten yapılan Yunan mutfağına özgü bir tatlı türüdür. Kekin adı Yunanca ceviz anlamına gelen 'karýdia' ve turta anlamına gelen 'pita' kelimelerinin birleşiminden türemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Fanouropita</span>

Fanouropita, Yunan mutfağına ait "kayıp eşya pastası" olarak da isimlendirilen bir adet kek türüdür. Geleneksel olarak Yunanistan'da kaybolan insanları ve eşyaları bulmaya yardımcı olan Aziz Phanourios anısına 27 Ağustos'ta düzenlenen etkinliklerde servis edilir. Malzemeleri arasında tereyağı veya yumurta gibi hayvansal herhangi bir malzeme içermemesi nedeniyle Ortodokslar'ın Lent dönemlerinde tüketebildiği bir Lenten kekidir.

<span class="mw-page-title-main">Tiropita</span>

Tiropita veya Tyropita tereyağlı yufka katmanlarından yapılan, beyaz peynir ve yumurta karışımı ile doldurulan Yunan mutfağına ait bir hamur işi türüdür. İçi doldurulan yufka üçgen bir şekilde katlanır ve pişirilmeden önce üzerine eritilmiş tereyağı sürülür. Porsiyonun boyutu tüketecek insanın sayısına göre ayarlanır. Yunanistan'da genellikle kahvaltıda tüketilmesine rağmen günün her saatinde tüketilebilir. Genellikle çeşitli mezelerle birlikte servis edilen bir atıştırmalık ve meze olarak servis edilir. Kaşar peyniri kullanılarak yapıldığında kaşaropita (kasseropita) olarak isimlendirilir. Ispanak ve peynir ile doldurulduğunda ise Spanakotiropita olarak isimlendirilir. Bu börek türü aslında ıspanaklı böreğe oldukça yakındır.

<span class="mw-page-title-main">Bougatsa</span> Yunan atıştırmalığı

Bougatsa Yunan mutfağına özgü tatlı veya tuzlu olarak yapılabilen bir hamur işi türüdür. Sabah veya öğle saatlerinde atıştırmalık olarak tüketilebilir. Bougatsa'nın kıyma ve peynirle yapılan çeşitli versiyonları bulunsa bile irmikli muhallebi kullanılarak yapılan türü en popüler bougatsa türüdür. Bougatsa'nın yapısı Yunanistan'ın bölgelerine göre değişiklik gösterir. Karaferye bölgesindeki bougatsa daha fazla krema dolgusuna sahip olan tatlı bir hamur işiyken, Selanik'te yapılan türünün krema dolgusu daha azdır ve hamur işi daha çıtır bir yapıya sahiptir. Girit'te bulunan Hanya bölgesindeki bougatsa türü ise mizitra adı verilen bir peynirden yapılır, tatlı olmasa bile hamurun üzerine şeker ve tarçın serpilir.