İçeriğe atla

St. Dominic Manastırı

St. Dominic Manastırı, Lüzinyan döneminde Lefkoşa'da bulunan bir manastırdı. Venedikliler tarafından 1567 yılında, yapılan yeni surların dışında kaldığı için yıkılmıştır. O dönem batıda bulunan ve adını manastırdan alan St. Dominic Kapısı'nın yakınlarındaydı. Günümüzde Baf Kapısı'nın bulunduğu yere yakındı. Baf Kapısı da bu manastır yüzünden bir dönem "St. Dominic Kapısı" olarak adlandırılmıştır.

Kaynakça

  • Keshishian, Kevork K. (1978). Nicosia: Capital of Cyprus Then and Now. The Mouflon Book and Art Centre. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bafa Gölü</span> Türkiyenin Aydın ve Muğla illerinde bir göl

Bafa Gölü, Ege Bölgesi'nin en büyük gölü.

<span class="mw-page-title-main">Westminster</span> Londrada bölge

City of Westminster, İngiltere parlamentosunu da içinde bulunduran kenttir. İngiltere'de Londra metropoliten alanında iç ilçe. 1540'ta şehir olma statüsü verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kocamustafapaşa Sümbül Efendi Camii</span> İstanbulda cami

Kocamustafapaşa Camii, eskiden Ayios Andreas en te Krisei Manastırı ya da kısaca Aziz Andrea Manastırı, halk arasında Sümbül Efendi Camii ya da Sümbül Efendi Türbesi olarak bilinir. Resmî adı Pîr Yusuf Sümbül Sinan Âsitânesi'dir. İstanbul'un Kocamustafapaşa semtinde Doğu Roma döneminden kalma dinî bir yapıdır. Manastırın ne zaman yapıldığı bilinmemekle birlikte içinde bulunan 6. yüzyıla ait parçalar ve sütun başlıkları burada 6. yüzyılın bir ibadet yerinin olduğunu ispatlamaktadır. Manastır adını Bizans halkına Hristiyanlığı kabul ettirdiğine inanılan Hagios Andreas en te Krisei adındaki havariden almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yeşil Hat</span>

Yeşil Hat, Kıbrıs'ta de facto var olan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni ayıran bölgeyi belirtmek için kullanılmaktadır. Yeşil hat aynı zamanda her iki tarafın da başkenti olan Lefkoşa'yı da bölmektedir. Büyük bir kısmı, Mart 1964'ten bu yana adada bulunan Birleşmiş Milletler Kıbrıs Barış Gücü kontrolündedir. Adanın kuzey batısında yeralan sivil halkın terkettiği ve sadece askerlerin bulunduğu Erenköy, eski adıyla Koççina köyü de BM kontrolündeki Yeşil Hat'la çevrili, Kuzey'e bağlı bir eksklavdır.

<span class="mw-page-title-main">Delft</span>

Delft, Hollanda'nın Güney Hollanda ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Delft kanalları ve büyük ölçüde korunmuş eski yapıları ile küçük ve tipik bir Hollanda şehri olup Hollanda'nın büyük şehirleri olan Rotterdam ve Lahey şehirleri arasında yer alır. Nüfusu 98.727 kişidir. Kent, ressam Vermeer'in yaşamış olması ile Delft Blue adı verilen mavimsi beyaz üzerine mavi renkli porselenleriyle ve Delft Teknik Üniversitesi'ne de ev sahipliği yapması ve Hollanda kraliyet ailesinin bağlı olduğu Orange-Nassu Hanedanî ile yakın ilişkileri ile ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Sankt Gallen</span> İsviçrede şehir ve belediye

St. Gallen, İsviçre'nin doğusunda aynı ismi taşıyan St. Gallen kantonunun başkentidir.

<span class="mw-page-title-main">Mechelen</span> Anvers iline bağlı belediye (Flaman Bölgesi, Belçika)

Mechelen, Belçika'nın Ortakuzey kesimindeki Anvers ilinde bir belediyedir. Brüksel'in birkaç kilometre kuzeydoğusunda yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Akdoğan, Mağusa</span>

Akdoğan veya Lisi de jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Mağusa Bölgesi'nde ve de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Gazimağusa İlçesi'nde yer alan bir kasabadır. Mesarya Ovası sayesinde canlılığını korumaktadır. 2011 itibarıyla nüfusu 2.471'dir.

<span class="mw-page-title-main">II. Hrisostomos</span> Kıbrıs Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu

II. Hrisostomos doğum adı ile Irodotos Dimitriou, 2006-2022 yılları arasında Kıbrıs Ortodoks Kilisesi başpiskoposu olarak görev aldı.

<span class="mw-page-title-main">St Albans</span>

St Albans, Birleşik Krallık'ın İngiltere ülkesinin Doğu İngiltere bölgesinde ve Hertfordshire kontluğu içinde bulunan ve sınırlı yetkilerle mahalle yerel idaresi statüsünü taşıyan ve Harpenden'i de içeren St Albans Şehir ve Bölgesi Yörel İdaresi ve bir Belediye Reisi (mayor) ile yönetilen ve 1877'de Kraliçe Victoria beratı ile şehir olma statüsü kazanmış bir yerleşkedir.

<span class="mw-page-title-main">Ripon</span>

Ripon şehri, Birleşik Krallık'ın İngiltere ülkesinin Yorkshire ve Humber bölgesinde bulunan metropoliten-olmayan "Kuzey Yorkshire Kontluğu"'na bağlı ikincil bölge "Harrogate Beldesi Yerel İdaresi"'ne bağlı ve çok sınırlı bir "mahalle yerel idaresi " bulunan ve orta-çağlardan kalan katedrali bulunması dolayısıyla şehir olma statüsü de taşıyan bir şehirsel yerleşkedir. Ripon küçük bir şehir olup İngiltere ülkesinde bulunan şehir statüsü taşıyan beldeler arasında nüfus sıralamasında alttan dördüncü sıradadır. Ripon'un coğrafi olarak ve kraliyet törenleri için "Kuzey Yorkshire" törensel kontluğuna bağlı olduğu kabul edilir.

Lefkoşa'da, on bir tane burç ve üç tane kapı bulunur.

St. Dominic Kapısı, Lüzinyanlar döneminde var olmuş olan Lefkoşa'nın bir kapısı. Venedikliler döneminde surlar yeniden inşa edildiğinden günümüze ulaşamamıştır. Kapı, şehir surlarının batı tarafında bulunmakta ve Baf, Güzelyurt ve Solya gibi batıdaki bölgelere ulaşımı sağlamaktaydı. Bunlara rağmen kapının tam konusu hakkında fazla bir araştırma yapılmamıştır. Günümüzdeki Baf Kapısı'na yakın bir yerlerde bulunduğu ve Kanlıdere'nin kapının yakınlarından geçtiği düşünülmektedir. Kapı, adını aynı semtte bulunan bir Orta Çağ manastırı olan St. Dominic Manastırı'ndan almıştır. St. Dominic kapısı yüksek rakımı dolayısı ile "Yukarı Kapı" olarak da anılmaktaydı.

St. Andrew Kapısı, Lüzinyanlar döneminde var olmuş olan Lefkoşa'nın bir kapısı. Venedikliler döneminde surlar yeniden inşa edildiğinden günümüze ulaşamamıştır. Kapı, şehir surlarının kuzeydoğu tarafında bulunmaktaydı. Kapının adının kaynağı Karpaz Yarımadası'nda bulunan Apostolos Andreas Manastırı'dır. Değirmenlik'teki un değirmenleri, Lefkonuk ve Trikomo gibi önemli yerleşimler üzerinden Karpaz Yarımadası'na ulaşımı sağlıyordu. Karpaz Kontu, Lefkoşa'ya gelmek için bu kapıyı kullanıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Baf Kapısı</span>

Baf Kapısı veya St. Domenic Kapısı, Lefkoşa surlarında bir kapı. Baf başta olmak üzere adanın batısından şehre girişi sağlamaktaydı. 144.8 metrelik bir rakıma sahiptir.

St. Paraskevi Kapısı, Lüzinyanlar döneminde var olmuş olan Lefkoşa'nın bir kapısı. Venedikliler döneminde surlar yeniden inşa edildiğinden günümüze ulaşamamıştır. Kapı, şehir surlarının güneybatı tarafında bulunmaktaydı. Kapının adının kaynağı bölgede bulunmuş olan Ayia Paraskevi Manastırı'dır. Kapıyı Lüzinyanlar "Sainte Venerande" ve Venedikliler ise "Santa Veneranda" olarak adlandırmaktaydılar. Yunancada "cuma" anlamına gelen "paraskevi" sözcüğünün kapının adıyla bir ilgisi yoktur; fakat Fransızca ve İtalyanca adlar bu adın yanlış çevirisidir. Kapı, Pitsilya yöresindeki köylere ulaşımı sağlıyordu. Strovolos, Palaichori, Lakatamia ve Deftera gibi köylerden geçiyordu.

İkinci Lüzinyan Sarayı, Lüzinyanların Lefkoşa'da yaptıkları ikinci saraydır. Bu saraylar "dük" veya "vali"nin ikâmetgâhıydı. Temelleri 1376'da atılmıştır. St. Dominic Manastırı'nın çevresinde, bugünkü Baf Kapısı'nın bulunduğu bölgedeydi. Bir şatoydu ve "Lüzinyan Şatosu" olarak da adlandırılmaktadır. 1426'da Memlüklüler tarafından şehrin yağmalanması sırasında büyük zarar görmüştür. Tekrar onarılan saray, eski dük konağı olma özelliğini kaybetmiş ve yerine Üçüncü Lüzinyan Sarayı yapılmıştır. 1567'de Venedikliler tarafından yapılan yeni surların az da olsa dışında kaldığı için yıkılmıştır. Günümüzde Lefkoşa'daki "Royatico Sokağı" ve "Regina Sokağı"nın isimleri bu saraydan gelir.

<span class="mw-page-title-main">Mistra</span> Mistra

Mistra, Mezistre veya Misehor, Mora Vakainamelerinde (kroniklerinde) Μυζηθράς Myzithras, kale için bir kasaba ve Lakonya, Mora'nın eski bir belediyesi. Yunanistan'da 2011 yılında gerçekleşen yerel idareler reformundan beri Sparta belediyesinin bir parçasıdır. Antik Sparta'nın yanında Taygetus dağında konumlanmıştır. 14 ve 15. yüzyıllarda Bizans Mora Despotluğu'na başkentlik ettiği dönem zenginlik ve kültürel bir yükseliş yaşamıştır. Şehirde yerleşim Osmanlı döneminde devam etmiştir ancak Batılı Seyyahlar yanlışlıkla burayı antik Sparta olduğunu düşünmüşlerdir. 1830larda burası terk edilip, yaklaşık sekiz kilometre doğusunda yeni kasaba Sparta inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Lefkoşa Surları</span> Lefkoşayı çevreleyen bir dizi savunma duvarıdır.

Lefkoşa surları, Kıbrıs'ın başkenti Lefkoşa'yı çevreleyen bir dizi savunma duvarıdır. İlk şehir surları Orta Çağ'da inşa edilmiş ancak 16. yüzyıl ortalarında Venedik Cumhuriyeti tarafından tamamen yeniden inşa edilmiştir. Venedikli mühendis Guilio Savorgnan'nun bir sanat eseri olarak görülen surlar 4,8 kilometre (3,0 mi) uzunluğunda olup on bir burç ile üç giriş kapısına sahiptir. Günümüzde büyük ölçüde bozulmamış bir hâlde olan surlar, Doğu Akdeniz'deki en iyi korunmuş Rönesans surları arasındadır. Önemli bir turistik cazibe merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">St Dominic, Cornwall</span>

St Dominic, Cornwall, İngiltere'nin Cornwall kontluğunda bulunan bir civil parish.