İçeriğe atla

St. Barnabas Manastırı ve İkon Müzesi

Kuzey Kıbrıs'ın Tuzla köyünde bulunan ve M.S. 477 yılında St. Barnabas adına yapılan manastırdır.Manastır; kilise, avlu ve üç yanında bulunan ve bir zamanlar papazların yaşamış olduğu odalardan oluşmaktadır. 18. yy'dan kalma zengin bir ikon koleksiyonuna sahiptir. Ayrıca manastırın içerisindeki odalarda Kıbrıs'ın Neolitik Dönemi'nden Roma Dönemi'ne kadar geniş bir tarihsel süreçteki arkeolojik eserler de sergilenmektedir.[1][2]

Kaynakça

  1. ^ "ST.BARNABAS MANASTIRI-GAZİMAĞUSA | | KIBRIS ORTAM |". www.kibrisortam.com. 20 Haz 2017. 7 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Kasım 2023. 
  2. ^ Sevcan YILDIZ; Seden TURAMBERK ÖZERDEN. Uluslararası Akdeniz Medeniyetleri Sempozyumu. Bildiri Kitabı. Gece Kitaplığı. s. 291. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Barnabas</span> Hristiyanlığı yeni kabul eden Pavlusun yanında önemli rol oynayan Kıbrıs asıllı Yahudi; ilk Hristiyanlardan biri

Barnabas ya da Barnaba, Hristiyanlığın erken döneminde Nasıralı İsa'nın yaşamı boyunca kendi etrafında oluşturduğu "On İkiler"in arasında yer almayan elçilerinden biriydi. Elçilerin İşleri'ne göre, Kıbrıs'taki Yahudi diaspora cemaatinden geliyordu ve Levililerin kâhin İsrail kabilesine mensuptu. Antakya'daki Hristiyan cemaatinin kurucu figürlerinden ve liderlerinden biridir ve mektuplarında kendisinden birkaç kez bahseden Tarsuslu Pavlus'un öğretmeni olarak kabul edilir. Barnabas, Elçiler Çağı'nda Pavlus'la birlikte Hristiyan misyonerlik anlayışının gelişmesi için temel teşkil eden misyonerlik yolculuklarına çıkmış ve Elçiler Konsili'nin katılımcılarından biri olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampüsü</span> üniversite kampüsü

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampüsü, , Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Güzelyurt bölgesinde kurulan ODTÜ kampüsüdür.

<span class="mw-page-title-main">Habib-i Neccar Camii</span> Antakyada bir cami

Habib-i Neccar Camii, Antakya'da bulunan tarihî cami. Kurtuluş Caddesi üzerinde bulunan cami, Antakya şehrinin Müslüman Araplar tarafından fethedildiği 7. yüzyılda inşa edilmiş eski bir caminin yerinde 11. yüzyılda Memlüklüler döneminde inşa edilmiş; 19. yüzyılda Osmanlı mimarisi tarzında yenilenmiştir. Hem Müslümanlar hem de Hristiyanlar tarafından da ziyaret edilen, ortak dinsel mekandır. Camii, 2023 Kahramanmaraş depremlerinde ağır hasar almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Güzelyurt, Kıbrıs</span> Kuzey Kıbrısta bulunan kasaba

Güzelyurt veya Omorfo, Kıbrıs adasının kuzeybatısında bir kasaba. Fiilî olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Güzelyurt ilçesinin merkezi olmakla beraber, hukuki olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa kazasında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gazimağusa</span>

Gazimağusa ya da Mağusa, Kıbrıs Adası'nda bir liman kenti. Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Mağusa kazası'nın ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Gazimağusa İlçesi'nin yönetim merkezi.

<span class="mw-page-title-main">Girne Kalesi</span>

Girne Kalesi, Kıbrıs'ın Girne şehrinde bulunan, 7. yüzyılda, Arap-İslam akınlarına karşı kentin korunması için Bizanslılar tarafından yapılmış kaledir.

<span class="mw-page-title-main">Westminster Sarayı</span> İngiltere Parlementosunun toplantı yeri

Westminster Sarayı ya da Parlamento Binası, Birleşik Krallık'ta, Avam Kamarası ve Lordlar Kamarası'ndan oluşan İngiliz Parlamentosu'na ev sahipliği yapan yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Kilisesi</span>

Kıbrıs Ortodoks Kilisesi bağımsız bir Ortodoks kilisesidir. İlk kurucusu ve koruyucusunun havari Barnabas olduğu kabul edilir. Osmanlı Devleti, 1571 yılındaki fetihden sonra Kilisenin bağımsızlığını tanımış ve Kıbrıs Rum cematinin lideri olarak Kıbrıs episkoposunu kabul etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Salamis</span>

Salamis veya Salamis harabeleri, Kıbrıs adasında, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Gazimağusa şehrinin 6 km kadar kuzeyinde yer alan bir antik kenttir. Kent Trodos dağından doğan Pedios (Kanlıdere) nehrinin denize döküldüğü havzaya yakın bir yerde kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Rumları</span> etnik grup

Kıbrıs Rumları veya Kıbrıslı Rumlar, Kıbrıs'ta bulunan Yunanca konuşan toplum. Adanın en büyük etnik topluluğunu oluştururlar, adanın tamamını kapsayan son nüfus sayımı olan 1960'taki sayıma göre ada nüfusunun yaklaşık %78'lik kesimine denk gelirler. Kıbrıs Rumlarının çoğunluğu Hristiyanlığın Ortodoks mezhebinden olmak üzere Kıbrıs Ortodoks Kilisesi'ne mensuptur ve kilisenin başpiskoposu geleneksel olarak cemaat liderleridir.

<span class="mw-page-title-main">Alahan Manastırı</span>

Alahan Manastırı, Mersin ili Mut ilçesi civarında büyük bir kilise örenidir.

<span class="mw-page-title-main">Akdoğan, Mağusa</span>

Akdoğan veya Lisi de jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Mağusa Bölgesi'nde ve de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Gazimağusa İlçesi'nde yer alan bir kasabadır. Mesarya Ovası sayesinde canlılığını korumaktadır. 2011 itibarıyla nüfusu 2.471'dir.

<span class="mw-page-title-main">Bellapais Manastırı</span>

Bellapais Manastırı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Beylerbeyi köyünde bulunan tarihi bir manastır.

<span class="mw-page-title-main">Kutlu Adalı</span> Kıbrıslı Türk gazeteci, şair ve bürokrat

Kutlu Adalı, Kıbrıs Türkü gazeteci, şair, yazar, bürokrat.

<span class="mw-page-title-main">II. Hrisostomos</span> Kıbrıs Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu

II. Hrisostomos doğum adı ile Irodotos Dimitriou, 2006-2022 yılları arasında Kıbrıs Ortodoks Kilisesi başpiskoposu olarak görev aldı.

<span class="mw-page-title-main">Ripon</span>

Ripon şehri, Birleşik Krallık'ın İngiltere ülkesinin Yorkshire ve Humber bölgesinde bulunan metropoliten-olmayan "Kuzey Yorkshire Kontluğu"'na bağlı ikincil bölge "Harrogate Beldesi Yerel İdaresi"'ne bağlı ve çok sınırlı bir "mahalle yerel idaresi " bulunan ve orta-çağlardan kalan katedrali bulunması dolayısıyla şehir olma statüsü de taşıyan bir şehirsel yerleşkedir. Ripon küçük bir şehir olup İngiltere ülkesinde bulunan şehir statüsü taşıyan beldeler arasında nüfus sıralamasında alttan dördüncü sıradadır. Ripon'un coğrafi olarak ve kraliyet törenleri için "Kuzey Yorkshire" törensel kontluğuna bağlı olduğu kabul edilir.

Eski Eserler ve Müzeler Dairesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yer alan tarihî eserler ve müzelerin yapım, bakım ve işletmesinden sorumlu olan Turizm ve Çevre Bakanlığı'na bağlı kamu idaresi.

Selimiye Meydanı, Lefkoşa, KKTC'de yer alan tarihi meydan. Lefkoşa, Suriçi'nde, Selimiye Mahallesi'nde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Kutlu Adalı suikastı</span>

Kıbrıslı gazeteci Kutlu Adalı, 6 Temmuz 1996'da Lefkoşa'daki evinin önünde faili meçhul bir cinayetle öldürüldü.

Minia Kıbrıs Müzesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Gazimağusa İlçesi'ne bağlı Tatlısu kasabasında bulunmaktadır. Tatlısu bölge ekonomisine katkı sağlamak ve bölgede turizmi artırmak amacı ile Kıbrıs'ta bulunan tarihi eserlerin minyatürlerinin sergilendiği bir alandır.