İçeriğe atla

Stüdyo sistemi

Stüdyo sistemi, film yapım ve dağıtımına az sayıda büyük film stüdyosunun hakim olduğu bir film yapım yöntemidir. En çok Hollywood'un Altın Çağı'nın ilk yıllarında, 1927'den (sesli sinema filmlerinin tanıtımı) 1948'e (stüdyo sisteminin çöküşünün başlangıcı) stüdyoların çokça film ürettiği Hollywood film stüdyolarına atıfta bulunmak için kullanılır. Genellikle uzun vadeli sözleşmelerle yaratıcı personelle kendi film yapım atölyelerinde ve dikey entegrasyon yoluyla, yani blok rezervasyon gibi manipülatif rezervasyon teknikleri yoluyla ek film satışlarını garanti eder. Distribütörlerin ve salonların mülkiyeti veya etkin kontrolü yoluyla sektöre hakim olunur.

Altın Çağ olarak adlandırılan dönemde Hollywood stüdyo sistemini ilan eden başlıca stüdyoları sekiz şirket oluşturuyordu. Bu sekiz şirketin beşi; bir prodüksiyon stüdyosu, dağıtım bölümü ve önemli sinema salonu zincirinin sahipliğini birleştiren ve sanatçılar ve film yapım personeli ile sözleşme yapan tamamen entegre şirketler grubuydu. Bunlar Metro-Goldwyn-Mayer (sahibi Loews Incorporated, Amerika'nın en büyük tiyatro zincirinin sahibi), Paramount Pictures, Warner Bros. Pictures, 20th Century-Fox (daha sonra 20th Century Studios olarak ismi değişti) ve RKO Radio Pictures şirketleriydi. İki ana şirket - Universal Pictures ve Columbia Pictures - benzer şekilde organize edilmişti ancak hiçbir zaman küçük tiyatro devrelerinden fazlasına sahip olmadılar. Altın Çağ ana şirketlerinden sekizincisi olan United Artists, az sayıda tiyatroya sahipti ve kontrol eden ortaklık grubunun üyelerine ait iki prodüksiyon tesisine erişime sahipti ancak öncelikle bir destekçi-dağıtıcı olarak işlev gördü, bağımsız yapımları finanse etti ve filmlerini yayınladı.

Stüdyo sistemi; üretim, dağıtım ve gösterimleri ayırmaya çalışan ve bu tür uygulamaları sona erdiren ve böylece stüdyo sisteminin sonunu hızlandıran 1948 tarihli bir Yüksek Mahkeme kararında antitröst yasaları kapsamında değerlendirildi. 1954'e gelindiğinde, televizyonun seyirci için rekabet etmesi ve büyük prodüksiyon stüdyosu ile tiyatro zinciri arasındaki son operasyonel bağlantıların kırılmasıyla stüdyo sisteminin sona ermiştir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

Kaynaklar

Yayınlanan

  • Bergan, Ronald (1986). Birleşik Sanatçılar Hikayesi. New York: Taç.0-517-56100-XISBN 0-517-56100-X
  • Chapman, James (2003). Dünya Sinemaları: 1895'ten Günümüze Film ve Toplum. Londra: Tepki Kitapları.1-86189-162-8ISBN 1-86189-162-8
  • Finler, Joel W. (1988). Hollywood'un Hikayesi. New York: Taç.0-517-56576-5ISBN 0-517-56576-5
  • Goodwin, Doris Kearns (1987). Fitzgerald'lar ve Kennedy'ler. New York: Simon ve Schuster.0-671-23108-1ISBN 0-671-23108-1
  • Hirschhorn, Clive (1979). Warner Bros. Hikaye. New York: Taç.0-517-53834-2ISBN 0-517-53834-2
  • Jewell, Richard B., Vernon Harbin ile (1982). RKO Hikayesi. New York: Arlington Evi/Taç.0-517-54656-6ISBN 0-517-54656-6
  • Orbach, Barak Y. (2004). "Sinema Filmi Endüstrisinde Antitröst ve Fiyatlandırma," Yale Journal on Regulation vol. 21, hayır. 2, yaz (çevrimiçi olarak mevcuttur).
  • Regev, Ronnie (2018). Hollywood'da Çalışmak: Stüdyo Sistemi Yaratıcılığı Nasıl Emeğe Dönüştürdü? Chapel Hill, NC: Kuzey Carolina Üniversitesi Yayınları.
  • Schatz, Thomas (1998 [1988]). Sistemin Dahisi: Londra Stüdyo Döneminde Hollywood Film Yapımı : Faber ve Faber.0-571-19596-2ISBN 0-571-19596-2
  • Schatz, Thomas (1999 [1997]). Boom and Bust: 1940'larda Amerikan Sineması. Berkeley: Kaliforniya Üniversitesi Yayınları.0-520-22130-3ISBN 0-520-22130-3
  • Utterson, Andrew (2005). Teknoloji ve Kültür—Film Okuyucu. New York: Routledge/Taylor & Francis.0-415-31984-6ISBN 0-415-31984-6

Çevrimiçi

Yazarlı

Arşiv

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Marilyn Monroe</span> Amerikalı oyuncu ve manken (1926–1962)

Marilyn Monroe, Amerikalı oyuncu ve model. Komedi filmlerindeki "sarışın bomba" karakterlerini oynamasıyla tanınan sanatçı, 20. yüzyılın en ünlü sinema yıldızlarından ve seks sembollerinden biriydi. Sadece on yıl başrol oyuncusu olarak yer almasına rağmen 1962'de beklenmedik bir şekilde öldüğünde, filmleri 200 milyon dolar hasılat elde etmişti. Büyük bir popüler kültür simgesi olarak görülmeye devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Katharine Hepburn</span> Amerikalı sinema oyuncusu (1907 – 2003)

Katharine Houghton Hepburn, Amerikalı film, tiyatro ve televizyon sanatçısıydı. İnatçılığı, bağımsızlığı ve ruhlu kişiliğiyle tanınırdı. Hepburn'ün kariyeri, 60 yıldan fazla Hollywood başrol oyuncusu olarak yayılmıştır. İşi, screwball komedi diye tanımlanan komedi filmlerinden edebi dramlara kadar ulaştı ve dört Akademi Ödülü kazandı. Bu kimsenin sahip olmadığı bir rekordur. Hepburn'ün karakterleri genellikle gizli bir kırılganlığa sahip güçlü ve sofistike kadınlardı.

<span class="mw-page-title-main">Warner Bros.</span>

Warner Bros. Entertainment, Inc. Warner Brothers (Warner Kardeşler) veya kısaca Warner Bros. dünyanın en büyük film yapım ve televizyon yayın şirketlerinden biridir. AT&T'nin WarnerMedia grubunun bir iştiraki konumundadır ve merkezi Burbank, Kaliforniya, ABD'dir. 1923 yılında Harry, Albert, Sam ve Jack Warner tarafından kurulan şirket, Warner Brothers, kısaca Warner Bros. ismini almıştır. Amerikan film endüstürisinin büyük isimlerinden olan Warner Bros. aynı zamanda Motion Picture Association of America (MPA) üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Metro-Goldwyn-Mayer</span> Film ve TV programları üretimiyle dağıtımını yapan medya şirketi

Metro-Goldwyn-Mayer, Inc., (MGM) daha çok film ve TV programları üretimi ve dağıtımında faaliyet gösteren bir medya şirketidir. Sessiz film döneminin sonundan II. Dünya Savaşı'na kadarki süreçte Metro-Goldwyn-Mayer stüdyoları, sağladığı imkânlar ile Hollywood'daki en önemli film stüdyosu olmuştur. Amazon tarafından 8,45 milyar dolar karşılığında satın alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Samuel Goldwyn</span>

Samuel Goldwyn veya bilinen diğer adıyla Samuel Goldfish, Hollywood sinema yapımcısı ve bazı film stüdyolarının kurucularındandır.

Columbia Pictures Industries, Inc. sinema ve televizyon filmleri çeken bir film şirketidir. Columbia TriStar Motion Picture Group'un bir parçası olup daha sonra Sony Pictures Entertainment tarafından satın alınmış ve Sony Pictures Entertainment bir parçası olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Olive Borden</span> Amerikalı sinema oyuncusu (1906 – 1947)

Olive Borden, Amerikalı sinema oyuncusudur.

<span class="mw-page-title-main">Alan J. Pakula</span> Amerikalı film yapımcısı ve yönetmeni; senarist (1928 – 1998)

Alan Jay Pakula,, Polonya asıllı Amerikalı film yönetmeni, yazar, yapımcı.

<span class="mw-page-title-main">Douglas Fairbanks</span> Amerikalı film yapımcısı ve yönetmeni; senarist (1883 – 1939)

Douglas Fairbanks, , Amerikalı sinema oyuncusu, senarist, yönetmen.

<span class="mw-page-title-main">Rex Harrison</span>

Rex Harrison, Oscar ödüllü İngiliz tiyatro ve sinema oyuncusu.

Harry Cohn, Amerikalı film yapımcısı. Columbia Pictures stüdyolarının kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Walt Disney Studios Motion Pictures</span> Amerikan sinema şirketi

Walt Disney Studios Motion Pictures, Walt Disney Company'nin Disney Media and Entertainment Distribution bölümü içinde bir Amerikan film dağıtım stüdyosu. Walt Disney Pictures, Walt Disney Animation Studios, Pixar, Marvel Studios, Lucasfilm ve 20th Century Studios dahil olmak üzere Walt Disney Studios tarafından üretilen ve yayınlanan filmlerin teatral ve ara sıra dijital dağıtımını, pazarlamasını ve tanıtımını yürütür; Disney'in Searchlight Pictures etiketi, kendi özerk tiyatro dağıtım ve pazarlama birimini işletmektedir.

Film endüstrisi ya da Sinema endüstrisi, film yapım şirketleri, film stüdyoları, sinematografi, animasyon, film yapımları, senaryo yazımı, ön yapım, post prodüksiyon, film festivalleri, dağıtım gibi film yapımının teknolojik ve ticari kurumlarını ve oyuncuları, film yönetmenleri ile diğer film ekibini kapsayan bir kavramdır.

RKO Pictures Inc., veya RKO Radio Pictures ve daha sonra RKO Teleradyo Pictures, bir Amerikan film yapım ve dağıtım şirketidir. Hollywood'un Altın Çağı'ndaki Büyük Beş stüdyodan biriydi.

Amy Beth Pascal, Amerikalı işletme yöneticisi ve film yapımcısıdır. 2006'dan 2015'e kadar Sony Pictures Entertainment'ın (SPE) Sinema Filmleri Grubu Başkanı ve Sony Pictures Television dahil SPE Eş Başkanı olarak görev yaptı. Pek çok filmin ve televizyon programının prodüksiyonunu ve dağıtımını denetledi ve 2014 sonundaki Sony Pictures'ın hacklenmesi sırasında eş başkanlık yapmaktaydı.

Fantasia, Walt Disney Productions tarafından üretilen ve aslen RKO Radio Pictures tarafından yayınlanan, Joe Grant ve Dick Huemer'in hikâye yönetmenliği ve Walt Disney ve Ben Sharpsteen'in prodüksiyon denetimi ile yapılan 1940 yapımı bir Amerikan animasyon filmidir. Üçüncü Disney animasyon uzun metrajlı filmi, yedi tanesi Philadelphia Orkestrası tarafından gerçekleştirilen Leopold Stokowski tarafından yönetilen klasik müzik parçalarına ayarlanmış sekiz animasyonlu bölümden oluşuyor. Müzik eleştirmeni ve besteci Deems Taylor filmin Seremoni lideri olarak hareket eder.

John Malcolm Stahl, Amerikalı film yönetmeni ve yapımcısıydı. Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi'nin otuz altı kurucu üyesinden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">James Dunn (oyuncu)</span>

James Howard Dunn, kariyerinin başlarında Jimmy Dunn olarak bilinen Amerikalı tiyatro, film ve televizyon oyuncusu ve vodvil sanatçısıydı. New York'lu bir borsacının oğlu olarak, başlangıçta babasının firmasında çalıştı ama daha çok tiyatroyla ilgilendi. Paramount Pictures tarafından Long Island stüdyosunda üretilen kısa filmlerde iş buldu ve aynı zamanda 1929 Broadway müzikali Sweet Adeline'de erkek başrolü oynamakla sonuçlanan birkaç stock tiyatro şirketiyle çalıştı. Bu performans film stüdyosu yöneticilerinin dikkatini çekti ve 1931'de Fox Film, onunla bir Hollywood sözleşmesi imzaladı.

<span class="mw-page-title-main">26. Akademi Ödülleri</span>

26. Akademi Ödülleri töreni 25 Mart 1954'te yapıldı. TörenHollywood'daki RKO Pantages Tiyatrosu'nda ve New York'taki NBC Century Tiyatrosu'nda gerçekleşti.

Yeni Hollywood, Hollywood sinemasında 1960-1980 yılları arası bir grup yeni nesil genç film yönetmenlerinin ön plana çıktığı sanat hareketidir. Amerikan Yeni Dalgası veya Hollywood Rönesansı şeklinde adlandırmalar da mevcuttur. Yeni Hollywood Hareketi, film türlerini, pazarlama stratejilerini ve büyük stüdyoların film yapımcılığına yaklaşımlarını etkilemiştir. Yeni Hollywood filmlerinde, Yönetmenler, yapım stüdyolarından daha fazla sorumluluk üstlenmiş, kendilerini öne çıkartacak özgün projeler üretmiş ve otör rolünü üstlenmişlerdir.