İçeriğe atla

Srđan Aleksić

Srđan Aleksić
DoğumSrđan Aleksić
09 Mayıs 1966(1966-05-09)
Trebinye, Bosna-Hersek Sosyalist Cumhuriyeti, Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti
Ölüm27 Ocak 1993 (26 yaşında)
Trebinye, Sırp Cumhuriyeti

Srđan Aleksić (SırpçaСрђан Алексић; 9 Mayıs 1966 – 27 Ocak 1993; Srđo lakaplı), Bosna Savaşı sırasında Sırp Cumhuriyeti Ordusu (VRS) askeriydi.

İlk yılları

Aleksić, Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nin bir parçası olan Trebinye kentinde doğdu.[1][2] Babası Rade bir basketbol koçuydu.

Ölümü

21 Ocak 1993'te, dört üniformalı Sırp Cumhuriyeti Ordusu askerinden oluşan bir grup, Boşnak asıllı Alen Glavović'i karakolun karşısındaki Özgürlük Meydanı'ndaki[3] bir kafeden dışarı çıkmaya zorladı. Glavović'i taciz etmeye ve dövmeye başladılar.[4]

Glavović, Aleksić'in komşusuydu, saldırıya müdahale etti ve saldırı sırasında öldü.[4] Srđan'ın babası ölüm ilanında "Srđan insani görevini yerine getirirken öldü" ("Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost") yazdı.[5]

Mirası

2007'de Sırbistan Radyo Televizyonu, Srđan Aleksić hakkında "SRĐO" adlı bir belgesel çekti ve yayınladı.[6][7][8]

11 Temmuz 2013'te Srdjan Aleksic Bulvarı, Karadağ'ın Podgorica kentinde, Yugoslav Savaşları'nın sivil kayıplarına adanmış bir park olan Pobrežje Parkı yakınında açıldı.[9][10][11]

Kaynakça

  1. ^ "Ulice sa imenom Srđana Aleksića širom Balkana". Klix. 8 Şubat 2013. 25 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2021. 
  2. ^ "Ulica na Novom Beogradu dobija ime Srđana Aleksića". Blic. 15 Ekim 2013. 17 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Srđan Aleksić bez priznanja u rodnom Trebinju". Al Jazeera. 8 Ocak 2012. 3 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ a b "Orden Srđana Aleksića dar građanima". B92. 15 Şubat 2012. 2 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2021. 
  5. ^ "Godišnjica ubistva Srđana Aleksića" (Sırpça). Blic online. 26 Ocak 2012. 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2021. 
  6. ^ "Srđo, dokumentarni film". Radio Television of Serbia. 15 Şubat 2012. 27 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2021. 
  7. ^ ""Postoji samo čovek, sve je drugo varka": Dan kad je preminuo heroj Srđan Aleksić". 23 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2021. 
  8. ^ B92, "BiH i RS da odlikuju Aleksića" 25 Mayıs 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., 3.03.2012
  9. ^ Belgrade Honours Bravery of Serb Who Saved Bosniak 3 Temmuz 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Balkan Insight 27 Jan 16
  10. ^ Tomović, Predrag (11 Temmuz 2013). "Podgorica dobila Bulevar Srđana Aleksića". Radio Free Europe. 14 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  11. ^ Srđan Aleksić Youth Competition, "P-CRC website" 10 Aralık 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., 3.03.2012

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sırpça</span> Sırbistanın resmi dili

Sırpça, Slav dillerinin güney grubuna ait, çoğunlukla Sırplar tarafından konuşulan dil. Hırvatça, Karadağca ve Boşnakçanın da dahil olduğu Sırp-Hırvat dili'nin standart bir formu olarak kabul edilmektedir. Sırpça, Sırbistan'ın ve Kosova'nın resmî dilidir. Ayrıca Bosna-Hersek'in 3 resmî dilinden biridir. Dil aynı zamanda Karadağ, Hırvatistan, Makedonya, Romanya, Slovakya ve Çekya'da azınlık dili olarak tanınmaktadır. Yaklaşık 10 milyon Sırp tarafından konuşulmaktadır. Dil, Türkçeden kelimeler almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ</span> Balkanlarda bir ülke

Karadağ, Avrupa'nın güneydoğusunda Balkanların Adriyatik kıyısında bir ülkedir. Kuzeyde Bosna-Hersek, kuzeydoğuda Sırbistan, doğuda Kosova, güneydoğuda Arnavutluk, batıda ise Hırvatistan ve Adriyatik Denizi ile çevrilidir. Başkenti ve en büyük şehri Podgorica ülke topraklarının %10,4'ünü ve nüfusun %29,9'unu kapsamaktadır, Çetine kenti eski krallık başkenti statüsündedir. Ülkenin büyük çoğunluğunu Karadağlılar oluşturur, Sırplar %28,7 ile en büyük azınlıktır. Ayrıca Boşnaklar, Arnavutlar ve Hırvatlar da bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan</span> Güneydoğu Avrupa ve kısmen Orta Avrupada yer alan ülke

Sırbistan, resmî adıyla Sırbistan Cumhuriyeti (

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Sırbistan</span>

Sırbistan, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk kez katıldığı 2007 yılından günümüze 15 kez katılmıştır. Sırbistan daha önce Yugoslavya 'nın ve Sırbistan-Karadağ (2004-2006)'ın parçası olarak katılmıştır. Sırbistan bağımsız ülke olarak ilk kez katıldığı 2007 yılında Marija Šerifović'in seslendirdiği "Molitva" adlı şarkı ile yarışmayı kazanmıştır. Ülkenin diğer ilk beş sonuçları 2012 yılında Željko Joksimović'in seslendirdiği "Nije ljubav stvar" adlı şarkı ile üçüncü olarak ve 2022 yılında Konstrakta'nın seslendirdiği "In corpore sano" adlı şarkı ile beşinci olarak almıştır. Sırbistan'ın diğer ilk on sonuçları altıncı (2008) ve onuncu (2015) olarak almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Branislav Ivanović</span> Sırp futbolcu

Branislav Ivanović, , Yugoslavya), Sırp eski futbolcu. Sırbistan millî takımında forma giymiştir.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandar Vučić</span> 5. Sırbistan cumhurbaşkanı

Aleksandar Vučić, Sırbistan'ın 5. ve şimdiki cumhurbaşkanı olan bir Sırp siyasetçidir. 2008'de aşırı milliyetçi Sırp Radikal Partisi'nden ayrıldıktan sonra, popülist muhafazakâr Sırp İlerleme Partisi'nin (SİP) kurucularından biri oldu ve 2012'den beri parti başkanıdır.

Srđan Plavšić, orta saha pozisyonunda görev yapan Sırp futbolcudur. Raków Częstochowa takımında oynamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Branislav Nedimović</span> Sırp siyasetçi

Branislav Nedimović, Sırp siyasetçi. 11 Ağustos 2016 tarihinden bu yana Sırbistan Tarım, Orman ve Su Ekonomisi Bakanı olarak, 28 Ekim 2020'den itibaren ise başbakan yardımcısı olarak Ana Brnabić'in ikinci hükûmetinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Noel Ayaklanması</span>

Noel Ayaklanması veya bilinen adıyla Noel İsyanı Ocak 1919'un başlarında Karadağlı Yeşiller tarafından yönetilen Karadağ'da başarısız bir ayaklanmaydı. Ayaklanmanın askeri lideri Krsto Popović ve siyasi lideri Jovan Plamenac'tı.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ-Sırbistan ilişkileri</span>

Karadağ-Sırp ilişkileri, Karadağ ve Sırbistan arasındaki dış ilişkilerdir. 1918'den 2006'ya kadar iki devlet Yugoslavya Krallığı, Sosyalist Federal Yugoslavya Cumhuriyeti ve Sırbistan ve Karadağ altında birleşti. Bölgedeki son siyasi gelişmeler nedeniyle Karadağ'ın ulusal kimliği konusunda tartışmalar var. Karadağlıların etnik kimlikleri ve ulusal dilin adı hakkında bir tartışma var. Buna rağmen iki ülke çoğunlukla dostane ilişkileri sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan 2012 cumhurbaşkanlığı seçimleri</span>

Sırbistan 2012 cumhurbaşkanlığı seçimleri, Sırbistan'da 6 Mayıs 2012 tarihinde genel seçimler ile aynı gün gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçimleridir. Başkan Boris Tadić'in cumhurbaşkanlığı seçimleri ile genel seçimlerin aynı gün olması amacıyla istifa etmesi sonucu erken seçime gidildi. Parlamento Sözcüsü Slavica Đukić Dejanović, vekaleten cumhurbaşkanlığına getirildi. Adaylardan hiçbirinin çoğunluk sağlayamaması sonucunda ikinci tura gidildi ve Tadić, Sırp İlerleme Partisi adayı Tomislav Nikolić ile karşı karşıya geldi.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan'ın Avrupa Birliği üyelik süreci</span>

Sırbistan'ın Avrupa Birliği'ne (AB) katılımı, katılım için aday olduğu 2012 yılından bu yana AB'nin gelecekteki genişlemesi için mevcut gündemde yer alıyor. Sırbistan 22 Aralık 2009'da Avrupa Birliği üyeliğine resmen başvurdu. Katılım müzakereleri şu anda devam ediyor. Sırbistan'ın müzakerelerini 2024 sonuna kadar tamamlaması ve 2025 yılına kadar Birliğe katılmasına izin vermesi bekleniyor.

<span class="mw-page-title-main">Milan Živadinović</span> Sırp futbolcu

Milan Živadinović, Sırp eski profesyonel futbolcu ve teknik direktör.

<span class="mw-page-title-main">Milan Gutović</span>

Milan "Lane" Gutović, Sırp aktör, kabare sanatçısı, televizyon sunucusu ve komedyen.

<span class="mw-page-title-main">Ivan Tasovac</span> Sırp piyanist, yönetici ve siyasetçi

Ivan Tasovac, Sırp müzisyen, yönetici ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Muamer Zukorlić</span>

Muamer Zukorlić, Sırbistan'daki İslam Cemaati'nin başkanı ve baş müftüsü olarak görev yapan bir Sırp politikacı ve İslam ilahiyatçısıydı. Etnik bir Boşnak, 2016'dan 2020'ye kadar milletvekili ve Ekim 2020'den ölümüne kadar Sırbistan Ulusal Meclisi başkan yardımcısı olarak görev yaptı.

Aleksandar Vučić – Birlikte Her Şeyi Yapabiliriz, genellikle Birlikte Her Şeyi Yapabiliriz olarak kısaltılır, Sırp İlerleme Partisi (SNS) tarafından yönetilen bir siyasi koalisyondur. 2020-2022 yılları arasında meclis grubu adı Çocuklarımız İçin olarak seçilmişti.

<span class="mw-page-title-main">Branka Veselinović</span> Sırp aktris

Branka Veselinović, Beçe doğumlu ünlü Sırp aktris. Veselinović'in oyunculuk kariyeri 1938 senesinde başladı ve 2022 senesinde 103 yaşıyla Sırbistan'ın en yaşlı aktif oyuncusudur. Yaklaşık 80 yıllık oyunculuk kariyerinde yüzlerce oyunda ve 50 farklı film ve televizyon dizisinde rol aldı.

<span class="mw-page-title-main">Dušan Alimpijević</span> Sırp basketbol koçu

Dušan Alimpijević, Sırp basketbol antrenörü. Basketbol Süper Ligi ekibi Beşiktaş'ın baş antrenörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Srđan Koljević</span>

Srđan Koljević, Sırp senarist ve film yönetmeni.