İçeriğe atla

Srettha Thavisin

2023'te Thavisin

Srettha Thavisin (Tayca: เศรษฐา ทวีสิน; d. 15 Şubat 1963),[1] 2023'ten 2024'e kadar Tayland'ın 30. Başbakanı olarak görev yapan bir Taylandlı iş adamı ve politikacıdır.[2] 14 Ağustos 2024'te hapis yatmış bir kabine bakanını ataması nedeniyle Anayasa Mahkemesi tarafından görevinden alındı.[3] Daha önce Sansiri'nin başkanı ve icra kurulu başkanıydı.[4]

Pita Limjaroenrat liderliğindeki İlerici Parti'nin galip geldiği ve PTP'nin de ikinci en güçlü parti olduğu Mayıs 2023 parlamento seçimlerinden sonra, yeni parlamento başlangıçta bir hükûmet kurulması konusunda anlaşamadı. Seçimin galibi Pita Limjaroenrat her ne kadar başbakanlığa aday olsa da 13 Temmuz'da yapılan oylamada Ulusal Mecliste 250 askerî senatörün daha olması nedeniyle yeterli oy alınamadı.19 Temmuz ayında Ulusal Meclisin çoğunluğu Pita'nın yeniden aday olma teklifine karşı oy kullandı.

22 Ağustos 2023'te, Tayland Parlamentosu'nun ordu tarafından atanan iki meclisi, Temsilciler Meclisi ve Senato, ortak bir oturumda her biri kendi oylarının çoğunluğunu alarak (toplam 747 oyun 482'si) uzlaşma adayı olarak Thavisin'i başbakan olarak seçti.[5] Tayland'ın en büyük gayrimenkul geliştirme şirketlerinden birinin eski başkanı olan Srettha Thavisin tek aday olarak girdiği başbakanlık sürecini aynı gün makama seçilerek tamamlamıştır.[6] 23 Ağustos'ta Kral Vajiralongkorn, Thavisin'in Tayland'ın 30. başbakanı olmasını onayladı. Thavisin, aynı günün akşamı başbakan olarak ilk konuşmasını yaptı.

Srettha'nın Başbakanlık görevi, bir dizi yerel ve uluslararası girişimi kapsıyordu. İç cephede, yönetimi tarımsal üretkenliği, ekonomik toparlanmayı teşvik etmeyi, altyapı geliştirmeyi, turizmi canlandırmayı, eğitim reformlarını ve tartışmaları alevlendiren bir dijital cüzdan planını uygulamaya koymayı önceliklendirdi. Dış politika stratejisi ayrıca Tayland'ın küresel çatışmalardaki duruşunu yönlendirmeyi ve Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi gibi uluslararası platformlarda aktif olarak yer almayı içeriyordu. Onun liderliğinde Tayland, sürdürülebilir kalkınmaya ve iklim değişikliği zorluklarını ele almaya adanmışlık gösterdi. Ayrıca medya ve muhalefet tarafından tahtın arkasındaki güçler olan Thaksin Shinawatra, ordu ve Pheu Thai Partisi tarafından kontrol edilen bir "kukla başbakan" olarak eleştirildi.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2023. 
  2. ^ ประกาศแต่งตั้งนายกรัฐมนตรี ลงวันที่ 22 สิงหาคม 2566 23 Ağustos 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. ราชกิจจานุเบกษา เล่ม ๑๔๐ ตอนพิเศษ ๒๐๑ ง หน้า ๑ วันที่ ๒๓ สิงหาคม พ.ศ. ๒๕๖๖
  3. ^ Wongcha-um, Panu; Setboonsarng, Chayut. "Thai court dismisses PM Srettha over cabinet appointment". Reuters. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2024. 
  4. ^ "Srettha quits CEO job amid PM speculation". Bangkok Post. 4 Nisan 2023. 23 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2023. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2023. 
  6. ^ Srettha Thavisin becomes Thailand's new prime minister after three months of political deadlock 24 Ağustos 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. abc.net.au

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Deniz Baykal</span> Türk siyasetçi (1938–2023)

Deniz Baykal, Türk avukat, siyaset bilimci, akademisyen ve siyasetçidir. Cumhuriyet Halk Partisinin 4. genel başkanıdır. 1995-1996 yılları arasında başbakan yardımcılığı görevini yürüttü. Birçok hükûmette yer alan Baykal, kısa aralıklar dışında 1992-2010 yılları arasında Cumhuriyet Halk Partisinin genel başkanlığını yaptı. 2002-2010 yılları arasında CHP'yi ana muhalefet partisi olarak yönetti.

<span class="mw-page-title-main">Romano Prodi</span> İtalyan siyasetçi ve ekonomist

Romano Antonio Prodi, sırasıyla 1996-1998 ve 2006-2008 yılları arasında iki kez İtalya Başbakanı olan ve Avrupa Komisyonu'nun onuncu başkanı olarak görev yapan İtalyan politikacı, ekonomist ve akademisyen. Prodi, İtalya'daki merkez solun kurucusu ve İkinci Cumhuriyet'in simge isimlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Akademik kariyerinden dolayı "Profesör" lakabıyla anılır.

<span class="mw-page-title-main">Panhelenik Sosyalist Hareket</span> 1974te kurulmuş siyasi parti

Panhelenik Sosyalist Hareket (PASOK), Yunanistan'da, 1974'te Andreas Papandreu tarafından kurulan siyasi parti.

Hükûmet başkanı veya hükûmetin başı, egemen bir devletin, federasyonel bir devletin veya özerk bir bölgenin yürütme organında en yüksek veya ikinci en yüksek yetkili kişidir. Genellikle bir kabineyi, bakanları veya sekreterleri yöneten ve yönetim departmanlarını yönlendiren bir grup olarak da kabine toplantılarına başkanlık eder. Diplomasi alanında, "hükümet başkanı" terimi, "devlet başkanı"ndan ayrılır, ancak bazı ülkelerde, örneğin Amerika Birleşik Devletleri'nde veya Türkiye'de aynı kişi olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Taksin Şinavatra</span> 23. Tayland başbakanı

Taksin Şinavatra, Çin asıllı Tayland eski başbakanı, politikacı ve iş adamıdır. Taksin Şinavatra 9 Şubat 2001'de başbakan olarak göreve gelmiş olup 19 Eylül 2006'da Askeri Darbe nedeniyle görevden alınarak yapılan askerî darbede devrildi. Partisi yasadışı ilan edildi ve siyasi faaliyetlerden men edildi. 5 yıl boyunca siyaset yapması yasaklandı. Thaksin o zamandan beri 2008'de Tayland'a yaptığı kısa süreli bir ziyareti dışında sürgünde yaşamaktadır. Gıyaben iktidarı kötüye kullanmaktan iki yıl hapse mahkûm edilmiştir.

Hasan Taçoy, Kıbrıs Türkü siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Mark Rutte</span> 50. Hollanda başbakanı (2010-2024); 14. NATO Genel Sekreteri (2024-günümüz)

Mark Rutte, Hollandalı siyasetçi. 14 Ekim 2010 - 2 Temmuz 2024 tarihleri arasında Hollanda başbakanlığı görevinde bulundu. En uzun süre görev yapan Hollanda başbakanıdır. 1 Ekim 2024 tarihinde NATO Genel Sekreteri olarak göreve başladı.

<span class="mw-page-title-main">Yingluk Şinavatra</span> 28. Tayland başbakanı

Yingluk Şinavatra, , Taylandlı bir iş insanı ve politikacı. Pheu Thai Partisi üyesi ve 2011 genel seçimleri sonrasında 28. Tayland Başbakanı oldu. Yingluck Shinawatra Tayland'ın ilk kadın Başbakanı olmuştur. Chiang Mai ilinde doğan Yingluck Shinawatra, Chiang Mai Üniversitesi ve Kentucky Devlet Üniversitesi'nden kamu yönetimi master yaparak lisans derecesini aldı. Ağabeyi olan eski Tayland başbakanı Thaksin Shinawatra tarafından kurulan işletmelerin yöneticiliğini yaptı ve daha sonra emlak geliştiricisi olan SC Varlık ve Gelişmiş Bilgi Servisi müdürü başkanı oldu. Bu arada ağabeyi Thaksin Shinawatra görevini kötüye kullandığı gerekçesiyle bir askerî darbeyle devrildi. Yingluck Shinawatra Mayıs 2011 genel seçimlerinde Başbakan adayı olarak adaylığı koydu. Genel seçimlerinin ardından Temsilciler Meclisi 5 Ağustos sabahı yeni bir Başbakan seçmek için ayrı bir oturum yaptı. Yingluck 9 Ağustos'ta Bakanlar Konseyini kurmuştur. Yingluck Shinawatra ve Bakanları 10 Ağustos'ta yemin ettiler.

<span class="mw-page-title-main">Folketing</span>

Folketing, Danimarka Parlamentosu olarak da bilinen Folketing, Faroe Adaları ve Grönland ile birlikte, Danimarka Krallığı'nın tek meclisli ulusal yasama organıdır. 1849'da kurulan Folketing 1953'e kadar, iki meclisli bir parlamentonun alt meclisiydi. Üst yasama organı Landstinget'tı. Kopenhag'ın merkezindeki Slotsholmen adasındaki Christiansborg Sarayı'nda bulunuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Irak Temsilciler Meclisi</span> Irakın yasama organı

Temsilciler Meclisi, genellikle basitçe Parlamento olarak anılır, Irak Cumhuriyeti'nin tek meclisli yasama organıdır. 2020 itibarıyla 329 sandalyeden oluşuyor ve Bağdat'ta Yeşil Bölge'de bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Prem Tinsulanonda</span> 16. Tayland başbakanı

Prem Tinsulanonda, Taylandlı emekli subay. 3 Mart 1980-4 Ağustos 1988 tarihleri arası Tayland Başbakanı olarak görev yaptı. Hükümdarlık Konseyi Başkanı sıfatıyla, Tayland Naibi olarak hizmet vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Abdülmecid Tebbun</span> Cezayirli siyasetçi

Abdülmecid Tebbun 17 Aralık 2019 tarihinden beri Cezayir'in 8. Cumhurbaşkanı olarak görev yapan Cezayirli bir siyasetçi. Eski Cumhurbaşkanı Abdülaziz Buteflika ve eski Devlet Başkanı Abdülkadir bin Salih'in iktidarını devraldı. Daha önce, Mayıs 2017'den Ağustos 2017'ye kadar Cezayir Başbakanı idi. Daha önce 2001-2002 yılları arasında Konut Bakanı, 2012-2017 yılları arasında ise yine Konut Bakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Irak başbakanı</span> Irakın hükûmet başkanı

Irak başbakanı, Irak hükûmetinin başıdır. Irak Anayasası'nın koyduğu hükümler gereğince; Irak vatandaşı olan Şii Müslümanların arasından seçilir. Mevcut başbakan, 27 Ekim 2022 tarihinden beri Muhammed Şiya es-Sudani'dir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye cumhurbaşkanı yardımcısı</span> Türkiyede bir resmî makam

Türkiye cumhurbaşkanı yardımcısı, Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanından sonra devlet protokolünde 2. sırada yer alan makamdır. Cumhurbaşkanlığı Kabinesi üyesidir. Makam, 16 Nisan 2017'de gerçekleştirilen anayasa değişikliği referandumu ile oluşturuldu ve 2018'deki cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra yeni cumhurbaşkanının 9 Temmuz 2018'de göreve başlamasıyla yürürlüğe girdi.

<span class="mw-page-title-main">Arturs Krišjānis Kariņš</span> Letonya Başbakanı (2019-Günümüz)

Arturs Krišjānis Kariņš, Letonyalı siyasetçi. Kariņš, Avrupa ülkesi Letonya'da 23 Ocak 2019'dan 15 Eylül 2023'e kadar başbakanlık makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Macaristan başbakanı</span> Macaristanın hükûmet başkanı

Macaristan Başbakanı Macaristan'da hükûmetin başıdır. Başbakan ve kabine, parlamentoya, siyasi partilerine ve nihayetinde seçmenlere yönelik politika ve eylemlerinden toplu olarak sorumludur. Makamın şu anki sahibi, 29 Mayıs 2010'dan beri hizmet veren Fidesz - Macar Yurttaş Birliği'nin lideri Viktor Orbán'dır.

Liderlik seçimi, çeşitli ülkelerde siyasi bir parti üyelerinin partinin liderini belirlemek için yaptığı bir siyasi yarışmadır.

<span class="mw-page-title-main">Sivil Sözleşme (Ermenistan)</span> Ermenistanda bir siyasi parti

Sivil Sözleşme, Ermenistan'da faaliyet gösteren merkezci bir siyasi partidir.

8 Mart İttifakı, Lübnan'da 2005 yılında kurulan, Suriye yanlısı duruşları ve 14 Mart İttifakına olan muhalefetleriyle birleşen siyasi partiler ve bağımsızlardan oluşan bir koalisyondur. Haziran 2011'den Mart 2013'e kadar Lübnan'da Başbakan Necip Mikati başkanlığındaki hükûmetle kurulan iktidar koalisyonuydu.

<span class="mw-page-title-main">Paetongtarn Şinavatra</span> Tayland başbakanı

Paetongtarn Şinavatra, 18 Ağustos 2024'ten beri Tayland Başbakanı ve 2023'ten beri Pheu Thai Partisi'nin lideri olarak görev yapan Taylandlı siyasetçi ve iş kadınıdır. Şinavatra ailesinin bir üyesidir. Thaksin Şinavatra'nın en küçük kızı ve Yingluck Şinavatra'nın yeğenidir. Tayland tarihinde başbakanlık görevini üstlenen en genç kişi ve bu görevi üstlenen ikinci kadındır.