İçeriğe atla

Square Kilometre Array

Koordinatlar: 30°43′16″S 21°24′40″E / 30.72113°G 21.4111278°D / -30.72113; 21.4111278
Square Kilometre Array
Bir sanatçının Square Kilometre Array (SKA) antenlerinin 5 km çapındaki merkez çekirdeğine ilişkin tasviri.
Alternatif isimlerSKA Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Adını verenkilometrekare, antenna array Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Bulunduğu yer(ler)Meerkat Ulusal Parkı, Murchison Radyo-astronomi Gözlemevi, Batı Avustralya, Güney Afrika Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Koordinatlar30°43′16″S 21°24′40″E / 30.72113°G 21.4111278°D / -30.72113; 21.4111278 Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Yapım tarihi2018–2024 (2018–2024) Bunu Vikiveri'de düzenleyin
İlk ışık2027 (öngörülen)
Teleskop çeşidifazlı dizi radar Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Toplama alanı1 km2 (11.000.000 ft2) Bunu Vikiveri'de düzenleyin
skao.int Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Güney Afrika Cumhuriyeti üzerinde Square Kilometre Array
Square Kilometre Array
Square Kilometre Array konumu
  Wikimedia Commons'ta ilgili ortam

Square Kilometre Array (SKA), Avustralya ve Güney Afrika'da yapılması önerilen hükümetler arası bir radyo teleskop projesidir. 1990'larda düşünülmüş ve 2010'ların sonlarına doğru tasarlanmış ve geliştirilmiştir. İnşa edildiğinde, 2020'lerde yaklaşık olarak bir kilometrekarelik bir veri toplama alanına sahip olacak.[1][2] Geniş bir frekans aralığında çalışacak olan bu anten dizisi, boyutu diğer radyo cihazlarından 50 kat daha hassas çalışacaktır. 2013 yılı itibarıyla çok yüksek performansa sahip merkezi bilgi işlem motorları ve küresel internet trafiğinden daha fazla kapasiteye sahip uzun mesafe bağlantıları gerektirecektir.[3] İlk inşaat sözleşmelerinin 2020'de başlaması planlanıyor. Bilimsel gözlemlerin 2027'den yapılabilmesi beklenmemektedir.[4]

Tek bir merkezi bir çekirdekten en az 3.000 kilometrelik bir mesafeye ulaşan alıcı istasyonlarla, radyo astronomisinin tüm astronomide en yüksek çözünürlüklü görüntüleri sağlama yeteneğinden faydalanacaktır. Planlandığı gibi inşa edilirse, gökyüzünü öncekinden on bin kat daha hızlı inceleyebilecektir.

Kaynakça

  1. ^ "Facts and figures". SKA Organisation. 28 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2012. 
  2. ^ Spie (2014). "Philip Diamond plenary: The Square Kilometre Array: A Physics Machine for the 21st Century". SPIE Newsroom. 
  3. ^ [1][], The Square Kilometre Array, p.19
  4. ^ "New Zealand pulls out of the Square Kilometre Array after benefits questioned". Physics World. IOP Publishing. 4 Temmuz 2019. 4 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Astronomi</span> kökenleri, evrimleri, fiziksel ve kimyasal özellikleri ile gök cisimlerini açıklamaya çalışmak üzere gözleyen bilim dalı

Astronomi, gök bilimi ya da gökbilim gök cisimlerinin kökenlerini, evrimlerini, fiziksel ve kimyasal özelliklerini açıklamaya çalışan doğa bilimi dalıdır. Astronominin sınırlı ve özel bir alanı olan gök mekaniği ile karıştırılmaması gerekir. Astronomi daha açık bir deyişle, yörüngesel cisimleri ve Dünya atmosferinin dışında gerçekleşen, yıldızlar, gezegenler, kuyrukluyıldızlar, kutup ışıkları, gökadalar ve kozmik mikrodalga arkaalan ışınımı gibi gözlemlenebilir tüm olay ve olguları inceleyen bilim dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Işık yılı</span> uzunluk birimi

Işık yılı, astronomide uzaklıkları ifade etmek için kullanılan ve yaklaşık 9,46 trilyon kilometreye (9,46×1012 km) karşılık gelen uzunluk birimi. Uluslararası Astronomi Birliğinin (IAU) tanımına göre bir ışık yılı, ışığın bir Jülyen yılında (365,25 gün) boşlukta kat ettiği mesafedir. İçinde "yıl" sözcüğü geçtiği için bazen hatalı olarak zaman birimi gibi algınsa da zaman birimi değildir.

<span class="mw-page-title-main">Yüksek hızlı demiryolu</span> Konvansiyonel sistemlerden önemli ölçüde daha hızlı ve gelişmiş demiryolu taşımacılığı ve teknoloji ile geliştirilmiş altyapı sistemleri

Yüksek hızlı demiryolu (YHD), kendine özgü ray sistemi ve bu sisteme entegre özel raylı taşıtları ile geleneksel demiryolu trafiğinden önemli ölçüde daha hızlı ulaşıma imkân tanıyan demiryolu taşımacılığı türüdür. Dünya çapında bir tek geçerli standart tanım bulunmamakla birlikte, 250 kilometre/saat (160 mph) ve üstü hıza uygun yeni demiryolu hatları ve 200 kilometre/saat (120 mph) ve üstü hıza uygun geliştirilmiş mevcut demiryolu hatları yaygın olarak yüksek hızlı demiryolu olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Uzay Ajansı</span> AB ülkelerinin uzay kuruluşu

Avrupa Uzay Ajansı veya yaygın İngilizce kısaltmasıyla ESA, 1975 yılında, uzayın keşfini amaçlayan, hükûmetlerarası bir organizasyon olarak kurulmuştur. Şu an 22 üyesi olan ajansın merkezi Fransa'nın başkenti Paris'tedir. 2021 yılı itibarıyla 4,55 milyar Euro'luk bütçeye ve yaklaşık 2200 çalışana sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Burc Halife</span> Dubaide bulunan, dünyanın en yüksek gökdeleni

Burc Halife Dubai'de inşası 4 Ocak 2010 tarihinde tamamlanan dünyanın en yüksek gökdelenidir. Eski ismi Burc Dubai'dir. Adını Halife bin Zayid el-Nehyan'dan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tokyo Kulesi</span> Gözetleme kulesi

Tokyo Kulesi, Japonya'nın başkenti Tokyo'da bulunan bir telekomünikasyon ve gözlem kulesidir. Minato semtindeki Shiba Parkı'nda yer alan kulenin inşası 1958'de tamamlanmıştır. 332,9 metre yüksekliğinde ve 4.000 ton ağırlığında olup Japonya'nın ikinci en yüksek yapısıdır. Paris'teki Eyfel Kulesi'nden esinlenilmiş bir kafes kule tasarımına sahip olup uçuş güvenliği yönetmeliklerine uymak için beyaz ve enternasyonal turuncuya boyanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Lund</span>

Lund, İsveç'in güneyinde bulunan bir kenttir. Kent, Baltık Denizi kıyılarında, ormanlık ve ılıman bir alanda kuruludur. Kent, İsveç'in en büyük kentlerinden Malmö'nün yakınlarında kuruludur. Bir sanayi ve eğitim şehri olan Lund, 10. yüzyıla dayanan bir tarihe sahiptir. Kentte bilinen en eski yapı 1103'te inşa edilen Lund Katedrali'dir. 1666 yılında kurulan Lund Üniversitesi, İskandinavya'nın en köklü eğitim merkezlerinden biridir.

Sıkışık yıldız veya sıkışık nesne, gökbiliminde beyaz cüceleri, nötron yıldızlarını ve karadelikleri toplu olarak tanımlamak için kullanılır. Ayrıca, varsayımsal yoğun cisimlerin varlığı doğrulanırsa egzotik yıldızları da içerebilir. Tüm sıkışık nesneler yarıçaplarına oranla daha büyük bir kütleye sahiptir ve bu da onlara, sıradan atomik maddeye kıyasla çok yüksek bir yoğunluk kazandırır.

<span class="mw-page-title-main">Cleveland</span> Ohio eyaletine bağlı ABD şehri

Cleveland, resmi olarak Cleveland Şehri, ABD'nin Ohio eyaletine bağlı Cuyahoga ilçesinin merkezi olan şehirdir. ABD deniz sınırı boyunca Erie Gölü güney kıyısında, Kanada ve yaklaşık olarak 60 mil Ohio-Pensilvanya eyalet sınırının batısındadır.

<span class="mw-page-title-main">Ekstragalaktik astronomi</span>

Ekstragalaktik astronomi, Samanyolu gökadasının dışındaki cisimlerle ilgilenen bir astronomi dalıdır. Başka bir deyişle, galaktik astronomi tarafından kapsanmayan tüm astronomik cisimlerin incelenmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Atacama Large Millimeter Array</span>

Atacama Büyük Milimetre/Milimetre-altı Dizisi (ALMA), Şili'nin kuzeyinde Atacama Çölü'nde yüksek bir platoda bulunan astronomik interferometre özellikli radyo teleskoplardır. Milimetre ölçülerinde dalgaboylarını belirlemek daha kolay olduğundan rasathane, yüksek ve kuru olması nedeniyle Atacama Çölü'nde 5.000 metre yükseklikteki Chajnantor Platosu'na kurulmuştur. 66 adet 12 metre ve 7 metre çaplarında radyo teleskoplar evrendeki milimetre ve milimetre-altı ölçülerinde dalgaboylarını araştırmaktadır. ALMA'nın evrenin erken dönemlerindeki yıldız doğumları hakkında fikir vermesi beklenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Milimetre-altı astronomi</span>

Milimetre-altı astronomi, elektromanyetik spektrumdaki milimetre-altı dalga boyunda çalışmaların yapıldığı gözlemsel astonominin bir dalıdır. Gök bilimciler kızılötesi ve mikrodalga bandı arasındaki milimetre-altı dalgaboyunda, genellikle birkaç yüz mikrometre ve mikrodalga arasında çalışırlar. Milimetre-altı astronomide halen yaygın olarak dalga boyuna mikron ya da eski ismiyle mikrometre denmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Çin'de ulaşım</span>

Çin'de ulaşım, son yıllarda büyük bir büyüme ve genişleme yaşamıştır. Havaalanları, yollar ve demiryolu inşaatı, Çin'deki önde gelen iş kaynaklarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Polatlı-İzmir yüksek standartlı demiryolu</span> Yüksek standartlı demiryolu hattı

Polatlı – İzmir yüksek standartlı demiryolu ya da kısaca Polatlı – İzmir YSD, Polatlı YHT – İzmir-Basmane arasında yapımı süren çift hatlı, elektrikli ve sinyalli yüksek standartlı demiryolu projesidir. Hat üzerinde TCDD Taşımacılık tarafından Yüksek Hızlı Tren seferleri düzenlenecektir. Yolculuk süresinin 210 dakika olması beklenmektedir. 2024 yılı itibarıyla toplam maliyetinin ₺64,5 milyar olması planlanan hattın tamamının 2027 yılında açılması hedeflenmektedir.

George Feher, Kaliforniya Üniversitesi, San Diego'da çalışan Amerikalı bir biyofizikçiydi.

<span class="mw-page-title-main">Reinhard Genzel</span> Alman gökbilimci

Reinhard Genzel Max-Planck-Institut für extraterrestrische Physik'de yönetici, LMU'da profesör ve Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley' de emeritus profesör olan bir Alman astrofizikçi. Andrea Ghez ve Roger Penrose ile paylaştığı " galaksimizin merkezinde süper kütleli kompakt bir nesnenin keşfi için" 2020 Nobel Fizik Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Andrea Ghez</span> Amerikalı gökbilimci

Andrea Mia Ghez, Amerikalı bir gökbilimci ve Los Angeles Kaliforniya Üniversitesi Fizik ve Astronomi Bölümü'nde profesördür. Araştırmaları Samanyolu galaksisinin merkezine odaklanıyor. 2020'de, Nobel Fizik Ödülü'nün yarısını Reinhard Genzel ile paylaşarak Nobel Fizik Ödülü'nü alan dördüncü kadın oldu. Nobel Ödülü, Samanyolu galaktik merkezinde artık genel olarak bir kara delik olarak kabul edilen süper kütleli kompakt bir nesneyi keşfettikleri için Ghez ve Genzel'e verildi.

<span class="mw-page-title-main">Catherine Cesarsky</span> Fransız gökbilimci (d. 1943)

Catherine Jeanne Cesarsky, modern astrofiziğin birçok merkezi alanındaki başarılı araştırma faaliyetleriyle tanınan Arjantinli ve Fransız gök bilimci. Uluslararası Astronomi Birliği'nin eski başkanı (2006-2009) ve Avrupa Güney Gözlemevi'nin eski genel müdürüdür(1999-2007). 2017 yılında Square Kilometre Array radyo teleskop projesinin Yönetim Kurulu Başkanı oldu.

Sarah Lee Lippincott Amerikalı bir astronomdu. Swarthmore Koleji'nde astronomi profesörüydü.

<span class="mw-page-title-main">Tulum, Quintana Roo</span>

Tulum Tulum, Quintana Roo, Meksika belediyesindeki en büyük halk topluluğuna sahip yerleşim yeridir. Devletin Karayip kıyılarında, Tulum arkeolojik kalıntılarının bulunduğu yere yakın bir lokasyonda bulunmaktadır. 2020 yılı nüfus sayımına göre 46.221 nüfusa sahiptir.